me.jpg


Ακριβώς όπως το Google Chrome, ο Microsoft Edge λαμβάνει νέες σημαντικές εκδόσεις περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες . Ενώ το Chrome 106 έφτασε χθες , το Edge 106 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Πριν από την κυκλοφορία της, η Microsoft έχει τώρα αναλυτικά ένα νέο API στο Edge 105 που κάνει τις εφαρμογές web για επιτραπέζιους υπολογιστές να αισθάνονται πιο εγγενείς.

Το Window Controls Overlay είναι μια νέα δυνατότητα Progressive Web App (PWA) για την οποία η Microsoft μίλησε αρχικά τον Ιανουάριο του 2020 . Στη συνέχεια, η εταιρεία άρχισε να εργάζεται για μια πρώιμη εφαρμογή τον Μάρτιο του 2021 μέσω του έργου Chromium που ακολουθήθηκε από μια δοκιμή Origin, με τον Chrome να το υιοθετεί στην πραγματικότητα με την έκδοση 102 τον Μάιο του 2022 . Έχει γίνει πλέον η προεπιλεγμένη εμπειρία και στο Edge 105, καθώς δημοσιεύεται και μια επίσημη προδιαγραφή.

Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το μέτωπο επειδή κάνει τους PWA να αισθάνονται πιο εγγενείς. Και δεν το πετυχαίνει αυτό καθιστώντας τους πιο αποδοτικούς, αλλά το κάνει κάνοντας μια φαινομενικά μικρή βελτίωση UX. Αντί να κάνει τη γραμμή τίτλου μιας εφαρμογής να ακολουθεί τις προεπιλογές του λειτουργικού συστήματος, επιστρέφει περίπου 30 εικονοστοιχεία ύψους πίσω στο PWA δίνοντάς της σχεδόν πλήρη έλεγχο στη γραμμή τίτλου.

Ενώ τα 30 px ακούγονται μικρά, θα έδινε σε ένα PWA την αυτονομία να εμφανίζει προσαρμοσμένους τίτλους, γραμμές μενού, καρτέλες πλοήγησης και πολλά άλλα σε αυτήν την περιοχή. Για να σας δώσουμε μια πιο οπτική αναπαράσταση, η λευκή περιοχή στο παρακάτω διάγραμμα θα ελέγχεται από το PWA:

me1.jpg


Η Microsoft έχει τονίσει ότι αυτό προσαρμόζεται σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac και Linux. Ένα γραφικό για να δείξει πώς η χρήση αυτού του ύψους 30 εικονοστοιχείων μπορεί να διαφέρει μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων όπως φένετε παρακάτω:

me2.jpg


Η Microsoft λέει ότι:

Πιστεύουμε ότι τα PWA είναι κατάλληλα για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού για επιτραπέζιους υπολογιστές. Το να μετατρέψετε τον ιστότοπό σας σε μια εφαρμογή που πραγματικά μοιάζει σαν να ανήκει σε επιτραπέζιους υπολογιστές δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη και η χρήση της δυνατότητας Επικάλυψης στοιχείων ελέγχου παραθύρου θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εφαρμογές για υπολογιστές που φαίνονται πολύ πιο σύγχρονες και ελκυστικές για τους χρήστες.
Εάν είστε προγραμματιστής PWA που ενδιαφέρεται να ελέγξει ορισμένα αποσπάσματα κώδικα για να μάθετε πώς μπορείτε να τροποποιήσετε τη γραμμή τίτλου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, δείτε τα παραδείγματα της Microsoft εδώ .

Είναι ενδιαφέρον ότι η Microsoft έχει σημειώσει ότι η επικάλυψη των στοιχείων ελέγχου παραθύρου είναι πλέον ενεργοποιημένη από προεπιλογή στο Edge 105, αλλά κανένα από τα αρχεία καταγραφής αλλαγών της για τις κύριες ή δευτερεύουσες εκδόσεις αυτής της έκδοσης δεν το επισημαίνει αυτό. Πρέπει να υποθέσουμε ότι εάν χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση Edge, το API θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για εσάς.