Artemis-1.jpg


Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η αποστολή Artemis 1 της NASA για τη δοκιμή του Space Launch System και του διαστημικού σκάφους Orion θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Δείτε πώς να το παρακολουθήσετε και γιατί έχει σημασία.

Η NASA σχεδιάζει να πετάξει τον πύραυλο Space Launch System κάποια στιγμή σε ένα παράθυρο δύο ωρών τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022. Το παράθυρο πτήσης ανοίγει στις 8:33 π.μ. ανατολική ώρα (κάντε κλικ εδώ για περισσότερες ζώνες ώρας). Παρόλο που η πραγματική εκτόξευση δεν θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα, η NASA θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 10:23 π.μ.

Η δοκιμαστική πτήση θα ξεκινήσει από το Launch Pad 39B στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Οι εκτοξεύσεις στο διάστημα εξαρτώνται από χιλιάδες παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, επομένως είναι πιθανό η NASA να καθαρίσει τη δοκιμαστική πτήση την τελευταία στιγμή.

Πώς να παρακολουθήσετε το Artemis 1 τεστ

Ζωντανή κάλυψη της δοκιμής και της εκτόξευσης του Artemis 1 θα είναι διαθέσιμη στο τηλεοπτικό κανάλι της NASA, στην εφαρμογή NASA, στον ιστότοπο του οργανισμού και στο κανάλι της NASA στο YouTube. Είναι εντελώς δωρεάν για παρακολούθηση, χωρίς να απαιτείται συνδρομή.


Η τηλεόραση της NASA αναφέρεται επίσης σε ορισμένες υπηρεσίες καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης - είναι το κανάλι 352 στο DirecTV και το κανάλι 286 στο Dish. Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσετε εάν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι αναξιόπιστη ή εάν δεν έχετε ρυθμίσει μια συσκευή ροής στην κύρια τηλεόρασή σας.

Τι είναι το τεστ της NASA;

Το Artemis 1 είναι η πρώτη δοκιμαστική πτήση για το «Space Launch System», το τελευταίο υπερ-βαρύ όχημα εκτόξευσης που σχεδιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι επίσης η πρώτη πλήρης πτήση για το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του πυραύλου. Το Artemis 1 δεν έχει πλήρωμα — δεν υπάρχουν άνθρωποι στο πλοίο. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η επόμενη αποστολή Artemis 2 θα έχει πλήρες πλήρωμα. Αυτή η αποστολή θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Orion σε σεληνιακή τροχιά και πίσω στη Γη.

Η τελευταία πτήση με πλήρωμα στη Σελήνη (επίσης η τελευταία φορά που οι άνθρωποι ξεπέρασαν τη χαμηλή τροχιά της Γης) ήταν το Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972. Η NASA σχεδίαζε νέες αποστολές με πλήρωμα στη Σελήνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ξεκινώντας με το πρόγραμμα Constellation το 2005 στο πλαίσιο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Η Constellation είχε στόχο να αναπτύξει νέους πυραύλους που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ανθρώπους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη Σελήνη και τελικά στον Άρη. Το σχέδιο περιλάμβανε δύο πυραύλους, τους Ares I και Ares V, αλλά αφότου ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τον Νόμο εξουσιοδότησης της NASA του 2010, οι πύραυλοι ακυρώθηκαν και επεξεργάστηκαν εκ νέου σε διαφορετικό σχέδιο.

Το Space Launch System είναι παρόμοιο με τον πύραυλο Saturn V που έστειλε ανθρώπους στη Σελήνη τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Είναι ο επίσημος διάδοχος του Διαστημικού Λεωφορείου, το οποίο αποσύρθηκε το 2011 και το SLS βασίζεται στο σχέδιο του Διαστημικού Λεωφορείου. Δυστυχώς, αυτός είναι και ο λόγος που το SLS δεν είναι καθόλου επαναχρησιμοποιήσιμο και έχει υψηλή τιμή - οι αναφορές το 2019 έδειξαν ότι θα κόστιζε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ανά κυκλοφορία, τουλάχιστον στην αρχή.


Το Artemis 1 θα δοκιμάσει επίσης το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του πυραύλου και θα μεταφέρει 2-6 άτομα. Το Orion εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τη μονάδα εντολών και σέρβις του Apollo (CSM) και η μονάδα πληρώματος προσγειώνεται στον ωκεανό όταν επιστρέφει στη Γη, όπως ακριβώς και ο Απόλλων. Ωστόσο, έχει πολλά σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα να προσδένεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ή πιθανώς άλλους στόχους) χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Το Orion έχει ήδη δοκιμαστεί μερικές φορές χωρίς το Space Launch System, κάθε φορά χωρίς ανθρώπινο πλήρωμα. Το Exploration Flight Test-1 το 2014 εκτόξευσε το Orion από έναν πύραυλο Delta IV και δοκίμασε τον διαχωρισμό του Orion, τις θερμικές ασπίδες, τα αλεξίπτωτα και άλλα εξαρτήματα. Το Artemis 1 είναι η πρώτη φορά που το Orion θα προσαρτηθεί στον προβλεπόμενο πύραυλο του.

Η δοκιμή είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την αποστολή ανθρώπων πίσω στη Σελήνη. Σε αντίθεση με τα γρήγορα ταξίδια από τις ημέρες του Απόλλωνα, η NASA θέλει να δημιουργήσει μια «μακροπρόθεσμη βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη», με βάση στην επιφάνεια και διαστημικό σταθμό «Gateway» σε τροχιά. Αυτές οι αποστολές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην πρώτη αποστολή με πλήρωμα στον Άρη.