Ροή

Οδηγός: Επαναφορά του Ubuntu κωδικού σας εύκολα από το Live CD

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
Σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με το πώς να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής του Ubuntu σας εύκολα μέσα από το μενού του grub ήταν αρκετά δημοφιλής, έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά για όλους τους διαφορετικούς τρόπους για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε Linux ή Windows ... σήμερα το μάθημα είναι πώς να χρησιμοποιήσετε το Live CD για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης.

Σημειώστε ότι θα καλύψουμε επίσης πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κάποιον άλλον που θέλει να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής σας, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

image.png

Φυσικά, αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει επίσης εάν έχετε εγκαταστήσει το Ubuntu Live CD σας σε μια φορητή μονάδα δίσκου.

Επαναφορά του κωδικού πρόσβασης

Θα πρέπει να κάνετε εκκίνηση από το Ubuntu Live CD σας, επιλέγοντας το Δοκιμάστε το Ubuntu χωρίς καμία αλλαγή στον υπολογιστή σας - Try Ubuntu without any change to your computer από το μενού εκκίνησης.

image1.png

Μόλις εκκινήσει το σύστημα, ανοίξτε ένα νέο παράθυρο Terminal από Εφαρμογές \ βοηθήματα - Applications \ Accessories και στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

Code:
sudo fdisk -l

Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται για να πει το όνομα της συσκευής που χρησιμοποιεί ο σκληρός δίσκος, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι / dev/sda1, αλλά θα μπορούσε να είναι διαφορετικό στο σύστημά σας.

image2.png

Τώρα θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα κατάλογο για να τοποθετήσετε το σκληρό δίσκο. Επειδή εκκινήσαμε από το live cd, ο κατάλογος δεν μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε.

Code:
sudo mkdir /media/sda1

Η επόμενη εντολή θα τοποθετήσετε το σκληρό δίσκο στο φάκελο / media/sda1.

Code:
sudo mount /dev/sda1 /media/sda1

Τώρα ήρθε η ώρα για την εντολή που κάνει τη μαγεία: chroot. Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται για να ανοίξει ένα κέλυφος από ένα διαφορετικό κατάλογο ρίζας, και όχι από το τρέχον κέλυφος που χρησιμοποιεί, και θα περάσει στο φάκελο όπου τοποθετήσαμε το σκληρό δίσκο.

Code:
sudo chroot /media/sda1

Τώρα θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή passwd για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη σας, και θα πρέπει να εφαρμοστεί στον σκληρό δίσκο αφού χρησιμοποιήσαμε την εντολή chroot.

Code:
passwd geek

Σημειώστε ότι θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη σας μετά την εντολή passwd για να αλλάξετε τον σωστό κωδικό πρόσβασης.

image3.png

Τώρα μπορείτε να επανεκκινήσετε το σύστημά σας και να συνδεθείτε με τον νέο σας κωδικό.

howtogeek.com
 
Last edited:
Top Bottom