Ροή

Οδηγός: Πώς να εγκαταστήσετε το Debian 11 (Bullseye) βήμα προς βήμα

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,157
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Το ebian 11.0 κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστουου, 2021, με την κωδική ονομασία Bullsye. Μετά από περίπου δύο χρόνια ανάπτυξης, τα έργα του Debian παρουσίασαν μια σταθερή έκδοση του Debian 11 η οποία θα υποστηρίζεται για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η νέα διανομή έχει πάνω από 11294 νέα πακέτα για να μετρήσει 59551 πακέτα.

Σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού σε αυτήν τη διανομή έχει ενημερωθεί περίπου το 72% όλων των πακέτων στην προηγούμενη έκδοση buster. Για να κατανοήσετε καλύτερα την κυκλοφορία αυτού του λογισμικού και ορισμένες από τις βασικές δυνατότητες, ρίξτε μια ματιά στο σημειώσεις έκδοσης.

Αυτή η διανομή έχει αναπτύξει ένα ολοκαίνουργιο θέμα, το "Homeworld" και έναν πρόσφατο πυρήνα Linux 5.10. Εκτός από αυτά τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, υποστηρίζει επίσης συστήματα αρχείων 32-bit και exFat. Άλλα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκδοση διανομής είναι τα νέα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως το KDE Plasma 5.20, το GNOME 3.38, το Xfce 4.16 και άλλες ενημερώσεις πακέτων λειτουργικού συστήματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία εγκατάστασης του Debian 11 με στιγμιότυπα οθόνης για να σας διευκολύνουν. Πριν προχωρήσουμε στα βήματα εγκατάστασης, ας εκτελέσουμε έναν έλεγχο στεγνής εκτέλεσης των ελάχιστων απαιτήσεων για αυτήν την έκδοση του Debian:

Μέσα εκκίνησης (USB/ DVD).
Σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο (προαιρετικό).
Επεξεργαστής διπλού πυρήνα ή νεότερος.
2 GB RAM και άνω.
Χώρος 15 GB HDD ή SSD.

Με αυτά τα λόγια, ας εμβαθύνουμε τώρα στα βήματα εγκατάστασης:


Εγκατάσταση του Debian

Βήμα 1: Κάντε λήψη του αρχείου ISO του Debian 11
Πριν ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, πρέπει να κατεβάσουμε το αρχείο ISO του Debian 11 από τους επίσημη ιστοσελίδα.

Βήμα 2: Δημιουργία bootable USB
Τώρα είναι ώρα να φτιάξετε μια μονάδα USB με δυνατότητα εκκίνησης που να περιέχει το Debian 11 ISO. Εδώ, θα χρησιμοποιήσουμε βοηθητικό λογισμικό τρίτων για να δημιουργήσουμε ένα USB με δυνατότητα εκκίνησης. υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Μπορείτε είτε να πάτε με Ρούφους ή balenaEtcher. Στην περίπτωσή μας, θα πάμε με το BalenaEtcher καθώς προσφέρει αρκετά απλά βήματα, ακόμη και για αρχάριους.

Έτσι, τοποθετήστε το USB σας και ανοίξτε το balenaEtcher όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο:

balenaEtcher.png

Τώρα, επιλέξτε το αρχείο εικόνας, το οποίο θα πρέπει να είναι αρχείο ISO του Debian σε αυτήν την περίπτωση:

balenaEtcher1.png

Επιλέξτε μονάδα USB

balenaEtcher2.png

Τέλος, κάντε κλικ στο flash:

balenaEtcher3.png

Η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει μια ή δύο στιγμές.

Βήμα 3: Ρυθμίσεις εκκίνησης

Η μονάδα δίσκου USB με δυνατότητα εκκίνησης με το Debian 11 OS αναβοσβήνει είναι τώρα έτοιμη για χρήση. Τώρα, απενεργοποιήστε το μηχάνημά σας, τοποθετήστε τη μονάδα USB στη θύρα USB και εκκινήστε την. Όταν η συσκευή εκκινήσει, θα πρέπει να μπούμε στο μενού εκκίνησης του υπολογιστή μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε κατασκευαστής υπολογιστή έχει διαφορετικά πλήκτρα για το μενού εκκίνησης. Μερικά από τα πιο δοκιμασμένα και δοκιμασμένα περιλαμβάνουν F1, F2, F9, F10, F12 ή ESC. Εάν είστε χρήστης macOS, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, πατήστε και κρατήστε πατημένο το επιλογές/πλήκτρο alt να ανακατευθυνθεί στο μενού των δίσκων εκκίνησης.

Μόλις βρεθείτε στο μενού εκκίνησης, επιλέξτε bootable USB και πατήστε Enter για εκκίνηση.


Βήμα 4: Εγκατάσταση του Debian 11

Αφού εισέλθετε στο μενού εκκίνησης, θα εμφανιστεί ένα μενού παραθύρου εγκατάστασης που εμφανίζει διάφορες μεθόδους εγκατάστασης. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις μεθόδους εγκατάστασης αυτού του λογισμικού στο σύστημά σας. Όμως, σε αυτό το άρθρο, θα πάμε με την απλούστερη μέθοδο “Γραφική εγκατάσταση” επιλογή.

Debian1.jpg

Επιλέξτε την επιλογή «Γραφική εγκατάσταση - Graphical Install» και πατήστε enter.


1. Επιλέξτε γλώσσα για το Debian 11

Επιλέξτε τη γλώσσα που προτιμάτε και κάντε κλικ στο κουμπί συνέχεια - continue

Debian2.jpg

2. Επιλέξτε την τοποθεσία που προτιμάτε

Εδώ, θα επιλέξετε την τοποθεσία σας και το Debian θα ρυθμίσει αυτόματα την ώρα

Debian3.jpg

Κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue


3. Επιλέξτε Διάταξη πληκτρολογίου

Στο επόμενο βήμα, διαμορφώστε το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε. Αφού επιλέξετε τη γλώσσα του πληκτρολογίου, κάντε κλικ στο " συνέχεια - continue" για να προχωρήσετε.

Debian4.jpg

4. Ρύθμιση ονόματος κεντρικού υπολογιστή και τομέα

Σε αυτό το βήμα, το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας ζητήσει να ορίσετε το όνομα κεντρικού υπολογιστή, επομένως καθορίστε το όνομα κεντρικού υπολογιστή που θέλετε να διαμορφώσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί συνέχεια - continue.

Debian5.jpg

Στην επόμενη οθόνη που ακολουθεί, καθορίστε το όνομα τομέα.

Debian6.jpg

5. Ορισμός κωδικού πρόσβασης χρήστη Root

Εδώ, θα καθορίσετε τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη root και θα πατήσετε "να συνεχίσει" για να προχωρήσετε περαιτέρω. Σας προτείνουμε να ορίσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για λόγους ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρήστης root έχει απεριόριστα προνόμια, επομένως μην το μοιράζεστε.

Debian7.jpg

6 Δημιουργήστε τοπικό χρήστη και διαμορφώστε τον κωδικό πρόσβασής του

Καθορίστε το πλήρες όνομα του τοπικού σας χρήστη και κάντε κλικ στο "συνέχεια - continue" αν και ο χρήστης μπορεί αργότερα να δημιουργηθεί. Ως εκ τούτου, πληκτρολογήστε το πλήρες όνομα του χρήστη

Debian8.jpg

Καθορίστε το όνομα χρήστη, στην περίπτωσή μου χρησιμοποιώ το 'pkumar' ως όνομα χρήστη.

Debian9.jpg

Όταν πατήσετε το κουμπί συνέχεια - continue, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο για τον καθορισμό του κωδικού πρόσβασης του τοπικού χρήστη. εδώ, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης του τοπικού χρήστη και πατήστε "συνέχεια - continue."

Debian10.jpg


7. Επιλέξτε Μέθοδος κατάτμησης

Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας ζητήσει να επιλέξετε τη μέθοδο κατάτμησης σε αυτήν την ενότητα. Εδώ είναι το νόημα κάθε μεθόδου κατάτμησης:

  • Καθοδηγούμενη – Ολόκληρος ο δίσκος χρήστη: (αυτό εδώ δημιουργεί αυτόματα το διαμέρισμα σε ολόκληρο το δίσκο).
  • Guided – use entire disk (It will create partition automatically on entire disk)

  • Καθοδηγούμενη - χρησιμοποιήστε ολόκληρο τον δίσκο και ρυθμίστε το LVM: (Θα δημιουργήσει ένα διαμέρισμα που βασίζεται σε LVM αυθόρμητα σε ολόκληρο το δίσκο)
  • Guided – use entire disk and setup LVM (It will create LVM based partition automatically on entire disk)

  • Καθοδηγούμενη χρήση ολόκληρου του δίσκου και ρύθμιση κρυπτογραφημένου LVM: (αυτό εδώ θα δημιουργήσει κατατμήσεις που βασίζονται στο LVM και θα κρυπτογραφήσει το δίσκο)
  • Guided – use entire disk and set up encrypted LVM (It will create LVM based partitions and will encrypt the disk)

  • Χειροκίνητα: Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις προσαρμοσμένες κατατμήσεις σας.
  • Manual – It will allow to create own custom partitions.

Ως εκ τούτου, έχετε την ευελιξία να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στην εγκατάστασή σας. Σε αυτό το άρθρο προτείνουμε το 2nd επιλογή για τη δημιουργία των κατατμήσεων που βασίζονται στο LVM σε ολόκληρο το δίσκο.

Debian11.jpg

Κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue για να προχωρήσετε περαιτέρω,

Στο επόμενο παράθυρο, θα επιλέξετε τον καθορισμένο δίσκο στον οποίο θα δημιουργηθούν τα διαμερίσματα για το σύστημά σας Debian.

Debian12.jpg

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε το σχήμα διαμερισμάτων. Στη συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου και τις απαιτήσεις, επιλέξτε ανάλογα το σχήμα κατατμήσεων.

Για τον σκοπό επίδειξης, πηγαίνω με την τελευταία επιλογή «Διαχωριστό διαμέρισμα /home, /var και /tmp partition».

Debian13.jpg

Αφού επιλέξετε, πατήστε το Συνέχεια - Continue για να προχωρήσετε περαιτέρω.

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την απόφασή σας σχετικά με το εάν θέλετε να συνεχίσετε την εγγραφή αλλαγών στο δίσκο και να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του LVM ή όχι. εδώ, επιλέξτε "Ναί - Yes" και μετά κάντε κλικ στο "Συνέχεια - Continue."

Debian14.jpg

Στο επόμενο παράθυρο, θα σας ζητηθεί να καθορίσετε το μέγεθος του δίσκου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τα διαμερίσματα του Debian 11, από προεπιλογή χρειάζεται ολόκληρο το μέγεθος του δίσκου. Στην περίπτωσή μου πηγαίνω με προεπιλεγμένο μέγεθος δίσκου.

Debian15.jpg

Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί μια σύνοψη διαμερίσματος οθόνης, επαληθεύστε την και επιλέξτε "Ναί - Yes" για να γράψετε αλλαγές στο δίσκο.

Debian16.jpg

Κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.


Βήμα 8: Η εγκατάσταση ξεκίνησε

Σε αυτή τη φάση, θα ξεκινήσει η πραγματική εγκατάσταση του Debian 11.

Debian17.jpg

Δώστε του αρκετά λεπτά και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο σάρωση περισσότερων μέσων, το οποίο σας ζητά να σαρώσετε τα μέσα εγκατάστασης. Εδώ, επιλέξτε "Οχι - No" και κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue για να προχωρήσετε στη διαδικασία εγκατάστασης.

Debian18.jpg

Στην επόμενη οθόνη, επιλέξτε «Ναι - Yes» για να διαμορφώσετε τον καθρέφτη δικτύου.

Debian19.jpg

Στη συνέχεια, επιλέξτε “Το αρχείο Debian mirror country” και κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue. Εδώ, σας προτείνουμε να επιλέξετε τη χώρα κατοπτρισμού κοντά σας για να αυξήσετε τις ταχύτητες λήψης ενώ χρησιμοποιείτε το σύστημά σας Debian.

Debian20.jpg

Στη συνέχεια, επιλέξτε deb.debian.org στο επόμενο παράθυρο και κάντε κλικ στο "Συνέχεια - Continue".

Debian21.jpg

Στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στο Συνέχεια - Continue εάν το σύστημά σας δεν χρησιμοποιεί διακομιστή μεσολάβησης. Σε περίπτωση που το χρησιμοποιείτε, καθορίστε λεπτομέρειες και μετά προχωρήστε περαιτέρω.

Debian22.jpg

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να συμμετάσχετε στην έρευνα πακέτου, επιλέξτε "Οχι - No," και κάντε κλικ στο "Συνέχεια - Continue."

Debian23.jpg

Τώρα επιλέξτε το λογισμικό που θέλετε να εγκαταστήσετε, όπως το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας και τους διακομιστές. Στη συνέχεια, προχωρήστε με αυτό που ταιριάζει στην εγκατάστασή σας. Στην περίπτωσή μας, θα οδηγήσουμε με την προεπιλεγμένη επιλογή. Συνιστούμε το Cinnamon

Debian24.jpg

Κάνε κλικ στο "Συνέχεια - Continue" κουμπί για να προχωρήσετε περαιτέρω στην εγκατάσταση.

Στο επόμενο παράθυρο, επιλέξτε «Ναι - Yes» για να εγκαταστήσετε το Grub bootloader στον κύριο σκληρό δίσκο.

Debian25.jpg

Κάντε κλικ στο "Συνέχεια - Continue"

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε το δίσκο στον οποίο θα εγκατασταθεί ο bootloader grub

Debian26.jpg

Μετά από αυτό, πατήστε το "Συνέχεια - Continue" για την περάτωση της εγκατάστασης.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας ζητήσει να επανεκκινήσετε το σύστημα

Debian27.jpg

Κάντε κλικ στο "Συνέχεια - Continue" για να επανεκκινήσετε το σύστημα και να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να αλλάξετε το μέσο εκκίνησης από μέσο εγκατάστασης σε σκληρό δίσκο.


Βήμα 9: Σύνδεση και οθόνη επιφάνειας εργασίας μετά την εγκατάσταση

Μετά από μια επιτυχημένη εγκατάσταση του Debian 11, το σύστημά σας θα επανεκκινήσει στην ακόλουθη οθόνη GNU GRUB, επιλέξτε την πρώτη επιλογή και πατήστε "enter."

Debian28.jpg

Αφού πατήσετε enter, το σύστημα θα εκκινήσει και θα ανακατευθυνθείτε στην ακόλουθη οθόνη σύνδεσης. Εδώ, χρησιμοποιήστε το τοπικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσαμε προηγουμένως κατά την εγκατάσταση. πάτησε "enter." για να συνδεθείς.

Debian29.jpg

Το παρακάτω στιγμιότυπο επιφάνειας εργασίας αποδεικνύει ότι εγκαταστήσατε με επιτυχία το Debian 11.

Debian30.jpg
 
Top Bottom