Αποτελέσματα 1 μέχρι 1 από 1
  1. #1

    Διαφορα Ψαρια Νο 2

    ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	1.jpg 
Εμφανίσεις:	3507 
Μέγεθος:	6.3 KB 
ID:	20199

    Το μαγιάτικο είναι ένα ακόμα δυνατό και μαχητικό ψάρι όπως και τα περισσότερα αφρόψαρα. Ψαρεύεται συχνά από ερασιτέχνες ψαράδες με πολλούς τρόπους.Έχει μαλακό και νόστιμο κρέας. Βέβαια και αυτό πλέον δεν το συναντάμε τόσο συχνά όσο τα παλιότερα χρόνια.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος τον μαγιάτικων μπορεί να φτάσει 2 με 2,5 μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους σε σπάνιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 70 κ. Συνήθως βρίσκουμε μαγιάτικα πιο μετρίου μεγέθους 20-30κ. ή και πιο μικρά 1-3κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό του όνομα είναι serioba dumerili. Σε κάποιες περιοχές τα μικρότερα μαγιάτικα τα αποκαλούν μαναμίδια ή μανάλια.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ¨Εχει σχήμα ατρακτοειδές και είναι πιεσμένο στα πλάγια.Έχει μεγάλο κεφάλι και λεπτή ουρά.Το στόμα του είναι μεγάλο και το κάτω σαγόνι προεξέχει ελαφρά.Το βασικό χρώμα του μαγιάτικου είναι γκρίζο με γαλάζιες αποχρώσεις ,πιο έντονες στην ράχη του.Τα μικρά μαγιάτικα (μαναμίδια) όταν τα πιάσεις και μετά παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το βρίσκουμε πιο συχνά στη νότια Πελοπόννησο,στις Σποράδες,στα Δωδεκάνησα , σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων και πιο σπάνια στο Σαρωνικό.Προσωπικά έχω πιάσει πάρα πολλά στην Χαλκιδική αλλά μικρού μεγέθους (μαναμίδια).Από τις αρχές καλοκαιριού και μετά πλησιάζει τις ακτές για να αναπαραχθεί, αυτή είναι και η εποχή που μπορούμε να τα βρούμε πιο εύκολα.Συνήθος τα βρίσκουμε σε μικρή απόσταση από την ακτή εφόσον τα νερά είναι βαθιά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τα πιάνουν με τράτες,και ξιφιοπαράγαδα.Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν το ψαροντούφεκο ,την συρτή στον αφρό ,στα μεσόνερα αλλά και στον βυθό.Πιο συγκεκριμένα με την συρτή .Για τα μεγάλα μαγιάτικα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσικό δόλωμα ή καλύτερα ζωντανό.Το δόλωμα ρίχνεται στο νερό και αφήνουμε το αεράκι και τα ρεύματα της θάλασσας να μας παρασύρουν σιγά σιγά.Αν το δόλωμα δεν είναι ζωντανό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την μηχανή για να μοιάζει ότι κολυμπάει.Για μικρότερα μαγιάτικα καλό είναι και το τεχνητό δόλωμα .Τα μικρότερα μαγιάτικα είναι κοντά στον αφρό, άρα εκεί πρέπει να είναι και το δόλωμα μας.Η ταχύτητα μας πρέπει να είναι 2-3 μίλια και η συρτή μας να βρίσκεται 40-50 μέτρα πίσω από την βάρκα μας.Για τα μεγάλα μαγιάτικα καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί 120άρα ορμιά και στην άκρη ατσάλινο σύρμα. Τα μαγιάτικα ψαρεύονται και μέρα και νύχτα.
    ΔΟΛΩΜΑΤΑ Τα καλύτερα φυσικά δολώματα για το μαγιάτικο είναι η ζαργάνα ,το σαφρίδι, και ο μικρός κέφαλος.Από τεχνητά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά ψαράκια ,μεταλλικά κουταλάκια με φτερό και διάφορα πλαστικά κεφαλόποδα.(Εγώ είχα αρκετές επιτυχίες με πλαστικά ψαράκια).


    ΛΙΤΖΑ

    Ονομασία:  22.jpg
Εμφανίσεις: 7626
Μέγεθος:  6.3 KB

    Είναι ένα δυνατό και ταχύτατο ψάρι.Αμύνεται δυναμικά κατά το αγκίστρωμα.Κυνηγάει συνέχεια τα μικρότερα αφρόψαρα και ιδιαίτερα τους κέφαλους που είναι η αγαπημένη της τροφή.Μπορούμε να την βρούμε σε πολλές ακτές της χώρας μας και να την ψαρέψουμε με καλάμι απ' έξω αλλά και με συρτή.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος της λίτσας μπορεί να φτάσει τα 2 μ.Αλλά συνήθως στις ακτές μας είναι μικρότερες. Φτάνουν το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους φτάνει και τα 20 κ. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 50 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό όνομα της λίτσας είναι Lichia Arnia.Σε κάποια σημεία στην Ελλάδα , κυρίως στις Κυκλάδες , τις λίτσες τις αποκαλούν κυνηγούς και τους κυνηγούς λίτσες.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΤο σώμα της λίτσας είναι επίμηκες, συμπιεσμένο στα πλάγια και καταλήγει σε μια μεγάλη ψαλιδωτή ουρά.Έχει μεγάλο στόμα σε αντίθεση με τα μάτια της τα οποία είναι μικρά.Έχει ένα χαρακτηριστικά μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο και είναι συμμετρικό με το εδρικό της πτερύγιο.Το χρώμα της λίτσας είναι γκρίζο ασημί στη ράχη με πρασινωπές αποχρώσεις.Στην κοιλιά είναι ασημί προς το άσπρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η καλύτερη εποχή για να ψαρέψουμε λίτσες είναι η άνοιξη ,αρχή καλοκαιριού και ο μήνας Αύγουστος.Αυτές τις περιόδους έρχεται πιο κοντά στις ακτές, ενώ τους χειμερινούς μήνες ανοίγεται σε πιο βαθιά νερά για να βρει πιο σταθερές θερμοκρασίες.Την λίτσα μπορείς να την βρεις κυρίως στα ανοιχτά αλλά κάποιες φορές φτάνει σε πολύ ρηχά νερα για να κυνηγήσει τους κέφαλους.Λίτσες υπάρχουν πολλές στις Κυκλάδες,στην Κρήτη,στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Την λίτσα την ψαρεύουμε με καλάμι από την ακτή.Με δόλωμα ζωντανό κέφαλο,σαλαγγιά και ένα μικρό φελλό για σημαδούρα.Αρκεί να ξέρουμε πως στο μέρος περνάνε λίτσες.Επίσης πολύ καλά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με την συρτή.Χρησιμοποιούμε φυσικό η τεχνητό δόλωμα.Βέβαια η μεγάλες λίτσες επειδή είναι καχύποπτα ψάρια δύσκολα θα ορμήσουν στο τεχνητό.Συνήθως το δόλωμα πρέπει να είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με την βοήθεια ενός μολυβιού.Ωστόσο όταν η θάλασσα είναι εντελώς ήρεμη θα μπορούσαμε να έχουμε το δόλωμα και ακριβώς στην επιφάνεια.Η ταχύτητά μας θα πρέπει να είναι 3-4 μίλια, αλλά για μεγαλύτερα ψάρια θα πρέπει να την αυξήσουμε, μέχρι και στα 6 μίλια.Επειδή όπως είπαμε η λίτσα είναι καχύποπτο ψάρι η πετονιά μας πρέπει να είναι 40 με 70 μ πίσω από την βάρκα και να αλλάζουμε συχνά δόλωμα.Τέλος όταν η λίτσα αγκιστρωθεί , η πρώτη αντίδρασή της είναι να βυθιστεί και να ψάξει στον βυθό για κάποιο βράχο και να τρυπώσει εκεί με την πετονιά.Έτσι με το που πιαστεί πρέπει, είτε να κοντράρουμε, είτε να αφήνουμε μπόσικα ,μέχρι να κουραστεί για να την φέρουμε στην βάρκα μας.Ακόμα και την τελευταία στιγμή που η λίτσα δείχνει εξαντλημένη και είμαστε έτοιμοι να την βάλουμε στην βάρκα μας είναι ικανή να κάνει μια απότομη κίνηση και να κερδίσει την ελευθερία της.Γι αυτό προσοχή μέχρι να ακουμπήσει τον πάτο της βάρκας μας.


    ΛΑΒΡΑΚΙ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	3.jpg 
Εμφανίσεις:	933 
Μέγεθος:	3.7 KB 
ID:	20202

    Ο "βασιλιάς των ψαριών" δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το λαβράκι.Είναι ένα όμορφο ψάρι με πολύ νόστιμο κρέας.Από τα καλύτερα ψάρια των ακτών μας.Ψαρεύεται μέρα και νύχτα με διάφορα δολώματα καθώς το λαβράκι είναι πολύ λαίμαργο και τα αρπάζει όλα με ιδιαίτερη βουλιμία.

    ΜΗΚΟΣ Το λαβράκι μπορεί να φτάσει 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και να ζυγίζει 10 με 12 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι λάβραξ ο λύκος.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρύ κυλινδρικό ελαφρά συμπιεσμένο.Το κεφάλι του είναι μεγάλο με πλατύ στόμα.Το χρώμα του αλλάζει ελαφρά ανάλογα με το περιβάλλον που ζει.Η μεγαλύτερη επιφάνειά του έχει ασημένιο χρώμα και στην ράχη είναι πιο σκούρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το λαβράκι το βρίσκουμε κοντά στις ακτές τόσο σε αμμώδεις όσο και σε βραχώδεις.Ακόμα του αρέσουν οι εκβολές ποταμών και τα λιμάνια.Στα λιμάνια θα το βρούμε κυρίως από το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα αλλά και τις υπόλοιπες ώρες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Με πεταχτάρι ,καλάμι ,μονάγκιστρο, πολυάγκιστρο από την στεριά και με συρτή ή παραγάδι αν έχουμε βάρκα μπορούμε να ψαρεύουμε το λαβράκι.Προσωπικά το ψαρεύω κυρίως με συρτή με τεχνητό δόλωμα.Επίσης με παραγάδι δολωμένο με χταπόδι κοντά στην στεριά και τέλος ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να δολώσουμε ζωντανό γοβιό σε μονάγκιστρο με παράμαλλο 40άρι 1,5 -2 οργιές και να το αφήσουμε όλο το βράδυ μέσα.Πολλές φορές ξύπνησα με την λαχτάρα να δω τι υπάρχει στο αγκίστρι μου και αρκετές με περίμενε ένα λαβράκι.Σε βάθος ούτε 1 μέτρο με αυτό τον τρόπο έχω πιάσει 1,5 κιλό λαβράκι.
    ΔΟΛΩΜΑ Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χταπόδι , γαρίδα , σαρδέλα , τεχνητά δολώματα,ζωντανά (γοβιό και κέφαλο).
    Το λαβράκι έχει το καλύτερο κρέας και γι αυτό το λόγο αλλά και λόγο της ομορφιάς και της δύναμης του, το χαρακτηρίζουν ως τον βασιλιά των ψαριών.


    ΛΟΥΤΣΟΣ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	4.jpg 
Εμφανίσεις:	817 
Μέγεθος:	2.9 KB 
ID:	20203


    Είναι ένα από τα πιο γρήγορα και κομψά ψάρια των θαλασσών μας.Είναι λαίμαργο και αρπακτικό ψάρι. Μέρα νύχτα κυνηγάει την τροφή του στον αφρό.Έχει πολύ νόστιμο κρέας και δικαιολογημένα το χαρακτηρίζουν ως "μπαρμπούνι του αφρού".

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του στα ελληνικά νερά δεν ξεπερνά το 1 μ.Αλλά σε άλλες περιοχές έχουν πιαστεί λούτσοι 3ων μ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος του φτάνει το 1 κιλό.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι σφύραινα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και σφυρίνος ή σφύρνα.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρύ σαν της ζαργάνας αλλά πιο κυλινδρικό.Έχει μεγάλο στόμα με το κάτω σαγόνι να προεξέχει.Το χρώμα του στην ράχη είναι γκρίζο με λίγο θαλασσί και στην κοιλιά άσπρο.Είναι από τα πιο γρήγορα ψάρια και επιτίθεται με ορμή.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μπορούμε να το ψαρέψουμε άνοιξη και καλοκαίρι.Του αρέσει να κινείται στον αφρό κοντά στις παραλίες και να κυνηγάει.Περιοχές στην χώρα μας που περνάνε είναι η Χαλκιδική ,οι Σποράδες , η Σαμοθράκη, η Πάτμος, η Ρόδος ,η Κως καθώς και σε ορισμένες περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και του Ιονίου.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαράδες τον ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτα.Οι ερασιτέχνες μπορούν να τον πιάσουν με συρτή σε ρηχά νερά την νύχτα με φεγγάρι ή σε πιο βαθιά την μέρα.Στην συρτή η μεσηνέζα πρέπει να είναι 70 άρα και η ταχύτητά μας να είναι 1,5 με 2 μίλια.Χρησιμοποιούμε φυσικό δόλωμα, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ορμάει και σε τεχνητά δολώματα (ψαράκι και κουταλάκι).
    ΔΟΛΩΜΑ Ο λούτσος λατρεύει τον γαύρο.Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζαργάνα η σαρδέλα. Οι μεγάλοι λούτσοι έχουν πολύ νόστιμο κρέας.Επίσης το αίμα του λούτσου προσελκύει πολύ και άλλα ψάρια.


    ΠΑΛΑΜΙΔΑ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	5.jpg 
Εμφανίσεις:	1767 
Μέγεθος:	4.5 KB 
ID:	20204


    Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που μοιάζει αρκετά με τον τόνο.Η διαφορά τους είναι στο μακρύ κεφάλι και το μεγάλο στόμα της.Είναι ένα μαχητικό ψάρι και όταν αγκιστρώνεται προσπαθεί να ξεφύγει μ επιμονή και γρηγοράδα.Η παλαμίδα είναι ένα ψάρι που το περιφρονούν και το έχουν ως δεύτερης ποιότητας παρ' όλα αυτά για κάποιους που ξέρουν πως να την μαγειρέψουν έχει πολύ ωραίο κρέας.

    ΜΗΚΟΣ Η παλαμίδα μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. αλλά συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 με 50.
    ΒΑΡΟΣ Τ ο βάρος της συνήθως είναι 3 με 4 κ. αλλά κάποιες φορές φτάνει και τα 8-9 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Το επιστημονικό της όνομα είναι sarda-sarda ή palamys sarda.
    ΧΑΡΑΚΗΡΙΣΤΗΚΑ Το χρώμα της παλαμίδας στη ράχη είναι γαλαζοπράσινο με κάποιες μαυριδερές πλάγιες ραβδώσεις που φτάνουν ως την πλευρική γραμμή.Τα πλευρά και η κοιλιά της έχουν ασημένιο χρώμα.Το σώμα της θα λέγαμε πως είναι αρκετά μυτερό σε σχέση με τα άλλα ψάρια της οικογενείας.Το στόμα της είναι μεγάλο και φαρδύ.Τα δόντια της είναι μακριά και μυτερά.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Σύμφωνα με τις απόψεις διαφόρων ψαράδων η παλαμίδα βρίσκεται σε μεγάλα κοπάδια από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και στο Θερμαΐκό.Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη τη συναντάμε μεταξύ Σκιάθου και Σκοπέλου,στον Μαλιακό και τον Παγασητικό.Τον Μάρτη έως και τον Μάη την συναντάμε στην Σκύρο , στην Λέσβο και σε άλλα νησιά.Κάποιοι υποστηρίζουν πως και τον Ιούνιο βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Η παλαμίδα ψαρεύεται με τράτες, δίχτυα, παραγάδια στον αφρό,και συρτή. Εγώ ψαρεύω τις παλαμίδες με συρτή.Η πετονιά είναι στα 20 μέτρα πίσω από την βάρκα και η ταχύτητα κοντά στα 2 μίλια.Η πετονιά πρέπει να είναι 70 νούμερο γιατί η παλαμίδα είναι αρκετά δυνατό ψάρι.Για δόλωμα χρησιμοποιώ τεχνητό.Είτε κουταλάκι είτε πούπουλο.Μάλιστα έχω συναντήσει ψαράδες που κάνοθν συρτή με ολόκληρο το τσαπαρί , αλλά θα το προτεινα για μικρές παλαμίδες γιατί αν γεμίσει το τσαπαρί με μεγάλες είναι σίγουρο πως θα σπάσει η πετονιά.
    Δόλωμα Για συρτή θα πρότεινα τεχνητό δόλωμα (κουταλάκι η φτερό).Στα αφροπαράγαδα μπορείτε να βάλεται σαρδέλες,καλαμάρι,σουπιά και αθερίνα.


    ΚΕΦΑΛΟΣ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	6.jpg 
Εμφανίσεις:	1297 
Μέγεθος:	6.9 KB 
ID:	20205


    Είναι ένα ψάρι που θα το βρείτε οπουδήποτε κι αν το ψάξετε.Βρίσκεται σε αφθονία στις ακτές στα λιμάνια και στις λιμνοθάλασσες της χώρας μας.Ίσως αυτοί που λένε πως είναι βρώμικα ψάρια οι κέφαλοι να μην έχουν άδικο, όμως παρ' όλα αυτά είναι ένα αρκετά νόστιμο ψάρι και το ψάρεμά του ορισμένες φορές είναι αρκετά θεαματικό και εύκολο.Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων που λατρεύουν τον βούρκο και γι αυτό πλησιάζουν τα λιμάνια , τις εκβολές ποταμών και των υπονόμων,άλλα πάλι είδη τους αρέσει η ανοιχτή θάλασσα και τα καθαρά νερά και έτσι δεν πλησιάζουν στα βρώμικα νερά.Είναι ένα ψάρι που κινείται συνέχεια σε ρηχά νερά κυρίως και συνήθως κοπαδιαστά.Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους.


    ΜΗΚΟΣ Υπάρχουν πολλά είδη κεφάλων το μήκος τους κυμαίνεται από τα 20 έως τα 60 εκ.
    ΒΑΡΟΣ Το βάρος τους ανάλογα με το είδος του κέφαλου από 200 γρμ έως και 2 κ. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν και τα 6 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι Μουγίλος ο κέφαλος.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα ατρακτοειδές. Το χρώμα στην ράχη του είναι γκριζόμαυρο και όσο κατεβαίνουνε προς την κοιλιά ανοίγει μέχρι που γίνεται ασημί-άσπρο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι κέφαλοι ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Νοέμβριο.Μπορούμε να τον βρούμε κυρίως σε λιμάνια , εκβολές ποταμών, στην ανοιχτή θάλασσα ακόμα και σε υπονόμους.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Οι επαγγελματίες ψαρεύουν τους κέφαλους με δίχτυα, ενώ οι ερασιτέχνες με καλάμια, πολυάγκιστρα στον αφρό ή στον πάτο,με σαλαγγιά, φελλάρια και με πυροφάνι.Εγώ προσωπικά από μικρός ψάρευα με πολυάγκιστρο στον αφρό γιατί το έβρισκα άκρως διασκεδαστικό. Σε μια πετονιά 40-50 νούμερο έβαζα έναν φελλό και μετά από 1-2 οργιές το πολυάγκιστρο.Δόλωνα ψωμί και το έριχνα στο νερό.Μερικές φορές είχα και δεύτερο πολυάγκιστρο.Αφού έπεφτε το ψωμί στο νερό μέσα σε 5 λεπτά έβλεπες 10άδες κέφαλους να είναι γύρω από το ψωμί και να το τρώνε.Μόλις κάποιος πιανόταν πηδούσε έξω από το νερό κι άρχισε να τρέχει,μαζί και ο φελλός.τότε μάζευα αργά και προσεκτικά για να φέρω το ψάρι έξω, που ήταν αγκιστρωμένο τις περισσότερες φορές έξω από το στόμα.Μάλιστα πολλές φορές πιανόντουσαν και δύο δύο. Τα αποτελέσματα που είχα όμως ήταν κυρίως μικροί κέφαλοι και σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι μεγαλύτεροι.Έτσι άλλαξα και άρχισα να ψαρεύω πατωτά,διότι οι μεγάλοι κέφαλοι δεν ανεβαίνουν τόσο πολύ στην επιφάνεια.Πάλι με πολυάγκιστρο, απλά αυτή την φορά αντί για φελλό χρησιμοποιούμε μια μολυβήθρα και αντί για ψωμί δόλωνα ζυμάρι.Κάποιοι ψαράδες μέσα στο ζυμάρι ρίχνουν είτε τυρί είτε κάποια ψαροδόλια για περισσότερη μυρωδιά.Τέλος μια ακόμα τεχνική ψαρέματος για τον κέφαλο είναι η τεχνική του εγγλέζικου.Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική και δεν ξέρω πολλά, θα βάλω παρακάτω ένα βίντεο.Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε αυτούς τους τρόπους ψαρέματος σε λιμάνια ή σε εκβολές ποταμών.
    ΔΟΛΩΜΑ Τους κέφαλους τους ψαρεύουμε συνήθως με σαρδέλα, γαύρο ,ζυμάρι η απλό ψωμί.
    Οι κέφαλοι είναι ψάρια που προσφέρουν διασκέδαση στο ψάρεμα τους και τόσο μεγάλη ευκολία κάποιες φορές που μπορούν να τους ψαρέψουν και παιδιά 10 χρονών.


    ΚΥΝΗΓΟΣ

    Ονομασία:  7.jpg
Εμφανίσεις: 5857
Μέγεθος:  4.1 KB


    Είναι ένα ψάρι της ανοιχτής θάλασσας.Είναι γρήγορο και δυνατό.Στα νερά μας είναι αρκετά σπάνιο ψάρι, όμως όταν το βρουν οι ψαράδες, είναι μια ευχάριστη έκπληξη γι αυτούς.Διότι το ψάρεμα του κυνηγού είναι πολύ διασκεδαστικό.Με το που αγκιστρωθεί τραβάει δυνατά και πετιέται έξω από το νερό με εντυπωσιακά άλματα.Γενικά ο κυνηγός είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ψάρια.

    ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 8 κ. Μάλιστα σε κάποια μέρη έξω από την μεσόγειο έχουν ψαρέψει κυνηγούς που φτάνουν και τα 40 κ!
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι κορυφαίνα.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται και λαγός.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει σώμα μακρόστενο και αρκετά συμπιεσμένο.Έχει μεγάλη διχαλωτή ουρά και το κεφάλι του είναι μεγάλο και κοντόχοντρο.Το στόμα του είναι, σχετικά με άλλα κυνηγετικά ψάρια, μικρό.Είναι ποικιλόχρωμο ψάρι.Έχει πολυάριθμους χρωματισμούς.Στην ράχη έχει ένα πράσινο προς το μπλε χρώμα, τα πλευρά του είναι κίτρινα και η κοιλιά άσπρη.Όταν όμως πεθάνει χάνει όλους τους χρωματισμούς του και γίνεται ασημένιο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το συναντάμε συνήθως στις νότιες θάλασσες της χώρας μας, αλλά και στις υπόλοιπες.Κινείται στον αφρό τις θάλασσας στα ανοιχτά και του αρέσει να είναι κοντά σε αντικείμενα που επιπλέουν.Στα νερά μας το βρίσκουμε κυρίως Αύγουστο και μετά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται κυρίως με συρτή αλλά και με μονάγκιστρο.Εγώ τον ψαρεύω με συρτή (κουταλάκι και ψαράκι).Χρησιμοποιώ 70 αρα πετονιά για μάνα και μετά το στριφτάρι 2-3 οργιές 40 άρα και το κουταλάκι.Η πετονιά είναι στα 20 με 40 μ. πίσω από την βάρκα.Και η ταχύτητα πρέπει να είναι γύρω στα 5 μίλια.Εδώ πρέπει να πούμε πως θα ήταν καλό να περνάτε δίπλα από αντικείμενα που επιπλέουν γιατί τους αρέσει να συχνάζουν γύρω από αυτά.Με το που πιαστεί αρχίζει να πηδάει έξω από το νερό και να τραβάει αρκετά δυνατά.Με μονάγκιστρο επειδή είναι αρκετά έξυπνα ψάρια πρέπει να αλλάξετε το δόλωμα μετά από ένα σημείο γιατί καταλαβαίνουν πως το πρώτο είναι κίνδυνος.
    ΔΟΛΩΜΑ Από δολώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά αλλά και φυσικά σαρδέλα,ζαργάνα,φρίσα και αθερίνα.
    Ο κυνηγός είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πολύ ωραίο κρέας για σχάρα.


    ΓΟΦΑΡΙ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	8.jpg 
Εμφανίσεις:	947 
Μέγεθος:	6.3 KB 
ID:	20207


    Τα γοφάρια είναι μαχητικά και πολύ δυνατά ψάρια.Επιτίθενται σε διάφορα μικρόψαρα του αφρού, με μεγάλη ορμή και τα καταβροχθίζουν λαίμαργα.Είναι άριστοι κυνηγοί, μάλιστα όταν κυνηγάνε την λεία τους ακόμα και ένα ταχύπλοο σκάφος είναι δύσκολο να τ ακολουθήσει.Όταν πιαστεί στην πετονιά μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την δύναμή τους.Έμπειροι ψαράδες έχουν μείνει πολλές φορές με κομμένη την πετονιά η ακόμα και με κομμένο ατσαλένιο σπάγκο.Δεν είναι μόνο η μεγάλη δύναμη αυτού του ψαριού αλλά και τα πολύ κοφτερά δόντια του.Με τα οποία με το που πιαστεί αρχίζει και "μασάει την πετονιά".
    ΜΗΚΟΣ Το γοφάρι είναι 50-70 εκ. και ορισμένες φορές φτάνει το 1 μ.
    ΒΑΡΟΣ Και φτάνει να ζυγίζει κάποιες φορές τα 7 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική ονομασία του είναι τεμνόδους ο άλτης.Σε διάφορες περιοχές ονομάζεται γουφάρι,γομφάρι,λουφάρι,πηδηχτής και τρώκτης
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ Έχει μακρύ και πλακωτό σώμα.Το πάνω μέρος του κεφαλιού του είναι τοξοειδές.Το κάτω σαγόνι του είναι μεγαλύτερο από το πάνω.Έχει πάρα πολύ δύναμη και πολύ κοφτερά δόντια.Αυτά τα 2 τελευταία χαρακτηριστικά το κάνουν ένα πολύ καλό μαχητή και είναι δύσκολο να ψαρευτεί.Το χρώμα στην ράχη του είναι γαλάζιο με πράσινο και όσο κατεβαίνουμε προς την κοιλιά γίνεται ασημένιο.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μπορείτε να το συναντήσετε κοντά στις ακτές και στις εκβολές των ποταμών.Πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας μπορούμε να το ψαρεύουμε στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στον Ευβοϊκό και σε ορισμένες περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου.Τέλος κοντά στην Σαμοθράκη, τη Λήμνο, την Καβάλα και την Χαλκιδική οπού και εμφανίζονται πιο συχνά.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Στην Ελλάδα το ψαρεύουμε κυρίως με την συρτή στον αφρό ή στα μεσόνερα.Μπορούμε βέβαια να το ψαρέψουμε με αφρόδιχτα πεταχτάρι και καλάμι.Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικές και θα ήταν καλό να χρησιμοποιηθεί για παράμαλλο ένα γερό σύρμα.
    ΔΟΛΩΜΑ Προτιμά περισσότερο φυσικά δολώματα όπως το καλαμάρι,την ζαργάνα ,τον κέφαλο την αθερίνα και την σαρδέλα.Βέβαια ψαρεύεται και με τεχνητό στην συρτή(κουταλάκι,ψαράκι και διπλό φτερό.)
    Αν και παλιότερα υπήρχε σε αφθονία στις ελληνικές ακτές τώρα είναι από τα σπάνια ψάρια.Είναι πάρα πολύ δυνατό και μαχητικό και θέλει μεγάλη τέχνη για να καταφέρεις να το πιάσεις και να το φέρεις μέσα στην βάρκα σου.


    ΖΑΡΓΑΝΑ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	9.jpg 
Εμφανίσεις:	293 
Μέγεθος:	3.2 KB 
ID:	20208

    Το πρώτο αφρόψαρο που θα δούμε είναι η ζαργάνα.Είναι ένα από τα πιο περίεργα αφρόψαρα των ακτών μας.Ανήκει στην οικογένεια των βελονίδων.


    ΜΗΚΟΣ: Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 90 εκ.
    ΒΑΡΟΣ: Το βάρος της δεν ξεπερνάει το 1 κ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Η επιστημονική ονομασία της είναι βελόνη η οξεία άλλες ονομασίες κατά περιοχές είναι σακοράφα,βελόνι και βελόνα.
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ: Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό.Έχει μακρύ ρύγχος σαν ράμφος πουλιού πάνω στο οποίο έχει πολλά μικρά δόντια.
    Το χρώμα της είναι γαλαζοπράσινο στην ράχη της και ασημένιο στην κοιλιά.Η ραχοκοκαλιά της έχει ένα πράσινο χρώμα.
    ΕΠΟΧΗ & ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Η ζαργάνα έρχεται στις ακτές μας από τον Αύγουστο και μετά σε μεγάλα κοπάδια.Της αρέσει να κινείται συνέχεια αλλά κυρίως στα αφρόνερα και κοντά στις παραλίες.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: Οι επαγγελματίες τις ψαρεύουν με αφρόδιχτα και τράτες. Οι ερασιτέχνες πάλι τις πιάνουνε με πεταχτάρια, παραγάδια αφρού , με μονάγγιστρο,με συρτή , σαλαγκιές και καλάμι.Εγώ προσωπικά προτιμώ το μονάγγιστρο στον αφρό, γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό.Σε 40άρα πετονιά βάζω ένα φελλό και μετά ένα παράμαλλο περίπου μια οργιά, με μικρό αγκίστρι.Η ζαργάνα επειδή έχει μεγάλο και μακρύ στόμα δεν καταπίνει γρήγορα το δόλωμα και έτσι πρέπει να την αφήσεις να το πάρει και να τρέξει με το δόλωμα στο στόμα.Μετά από λίγο θα το βάλει καλύτερα μέσα στο στόμα και αν τραβήξεις απότομα θα πιαστεί.Τέλος χρειάζεται προσοχή στο μάζεμα γιατί μπορεί να ξαγκιστρωθεί εύκολα.Πριν να ξεκινήσετε καλό θα ήταν να είσαστε σίγουροι ότι είναι πέρασμα το μέρος που είστε και να το μαλαγρώσουμε.
    ΔΟΛΩΜΑ: Για δόλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομματάκι γαρίδας,σουπιά,καλαμάρι,σαρδέλα,αθερίνα αλλά και τεχνητά δολώματα.
    Τέλος το κρέας της ζαργάνας είναι πολύ νόστιμο ειδικά τηγανητό.Βέβαια πολύ την χρησιμοποιούν και ως δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια.


    ΣΑΡΔΕΛΑ

    Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	σ.jpg 
Εμφανίσεις:	858 
Μέγεθος:	13.4 KB 
ID:	20209

    Ένα πολύ γνωστό ψάρι των ελληνικών θαλασσών.Είναι κι αυτό ένα ψάρι που το ψαρεύουν κυρίως επαγγελματίες ενώ οι ερασιτέχνες το χρησιμοποιούν για δόλωμα.
    ΜΗΚΟΣ: Το μήκος της σαρδέλας είναι πολύ μικρό , ανάμεσα στα 10 με 20 εκ.
    ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Το επιστημονικό όνομα της σαρδέλας είναι Σαρδίνη η πιλτσάρδειος .
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό.Έχει λέπια στρογγυλά και μεγάλα.Το χρώμα της ράχης της είναι γαλαζοπράσινο και της κοιλιάς της ασημί.Κατά μήκος της πλευρικής της γραμμής διακρίνουμε σκούρα στίγματα.
    ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΕΠΟΧΗ: Την σαρδέλα την βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και όλο τον χρόνο ,αλλά την Άνοιξη μπορούμε να την βρούμε σε μεγάλα κοπάδια.
    ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ: Οι επαγγελματίες ψαράδες την ψαρεύουν με ειδικά κυκλικά δίχτυα όταν δεν έχει φεγγάρι.
    Τελευταία επεξεργασία από Nikos; 10-08-2011 στις 04:21 PM

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Ημ. Εγγραφής
    Always
    Μηνύματα
    Many
     

Παρόμοια Θέματα

  1. Διαφορα Ψαρια
    Από Nikos στο forum Ψάρεμα
    Απαντ: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 10-08-2011, 02:18 AM
  2. Ψάρια - Αστακοί
    Από RC_Andreas στο forum Τρόφιμα & Φαγητά
    Απαντ: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 07-01-2011, 08:38 PM
  3. Τα ιπτάμενα Ψάρια!!!
    Από RC_Andreas στο forum Ψάρεμα
    Απαντ: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 31-12-2010, 03:52 PM
  4. Ψάρια
    Από RC_Andreas στο forum Στην Κουζίνα
    Απαντ: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 19-12-2010, 11:17 PM
  5. Διάφορα
    Από techne στο forum Γνώριζες ότι
    Απαντ: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 12-08-2010, 12:13 PM

Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
  • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • BB code είναι σε λειτουργία
  • Smilies είναι σε λειτουργία
  • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] κώδικας είναι σε λειτουργία
  • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας