Ροή

Οδηγός: Γραμμή Εντολών - Πως να χρησιμοποιήσετε τις βασικές εντολές

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
cmd.jpg

Όλες οι εκδόσεις των Windows έχουν κρυμμένο ένα πανίσχυρο εργαλείο, τη γραμμή εντολών. Είναι λίγο πολύπλοκο στη χρήση του, γι' αυτό και θα το καλύψουμε σε μια σειρά άρθρων αφιερωμένα στη γραμμή εντολών. Στο πρώτο άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι η γραμμή εντολών και θα δούμε πως μπορούμε να εκτελέσουμε ορισμένες βασικές εντολές.


Τι είναι η Γραμμή Εντολών;

Πριν εμφανιστούν τα Windows, το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα ήταν το DOS (Disk Operating System). Ήταν βασισμένο σε εντολές κειμένου, και μέσω αυτού μπορούσατε να τρέξετε προγράμματα πληκτρολογώντας κάποιες εντολές. Με την άφιξη των Windows, τα πράγματα έγιναν πιο απλά και όλες οι εργασίες γίνονται σε οπτικό γραφικό περιβάλλον. Αν και το DOS δεν συμπεριλαμβάνεται στα Windows εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει ακόμα η Γραμμή Εντολών, η οποία αποτελεί ένα πιστό πρωσομοιωτή του DOS.

H γραμμή εντολών χρησιμοποιείται κυρίως από προχωρημένους χρήστες για εκτέλεση εντολών οι οποίες δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν από το γραφικό περιβάλλον των Windows.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το μάθετε. Αν διαβάσετε και τα επόμενα άρθρα μας για τη γραμμή εντολών, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε.


Πως να ανοίξετε τη Γραμμή Εντολών

Κάντε κλίκ στο κουμπί έναρξη, και στην αναζήτηση πληκτρολογήστε γραμμή εντολών και κάντε κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα. Εάν θέλετε να ανοίξετε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή, τότε κάντε δεξί κλικ και Εκτέλεση ως διαχειριστής.


Πως να περιηγηθείτε στους φακέλους

H πρώτη εντολή στη λίστα είναι η CD (Change Directory). Αυτή η εντολή σας επιτρέπει να αλλάξετε τον τρέχων φάκελο.

Η εντολή CD\ σας παίρνει στην κορυφή του καταλόγου των αρχείων και των φακέλων.
Ας δούμε πως δουλεύει. Αφού ανοίξετε τη Γραμμή Εντολών, πληκτρολογείστε cd\ και πατήστε Enter. Θα προσέξετε ότι μετά την εκτέλεση της εντολής, ο θα μεταφερθείτε στην κορυφή του καταλόγου (στην περίπτωση μας είναι ο δίσκος "c:")

Σημείωση: H γραμμή εντολών δεν είναι case sensitive, το οποίο σημαίνει πως είτε γράφετε τις εντολές με μικρούς είτε με κεφαλαίους χαρακτήρες, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο (Έτσι η εντολή cd, CD ή cD θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα).

command_1.jpg

Τώρα βρίσκεστε στην κορυφή του δίσκου 'c:'. Εάν θέλετε να μεταβείτε σε ένα συγκεκριμένο φάκελο αυτού του δίσκου απλά πληκτρολογείστε CD ΟΝΟΜΑΦΑΚΕΛΟΥ. Οι υποφάκελοι χωρίζονται με \. Εάν για παράδειγμα θέλετε να μπείτε στο φάκελο System32 ο ποιός βρίσκεται στο 'c:\Windows' θα πρέπει να πληκτρολογήσετε cd windows\system32\, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί, και πατήστε Enter.

command_2.jpg

Εάν θέλετε να πάτε ένα φάκελο πάνω, πληκτρολογείστε 'cd..'. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάτε πίσω στον φάκελο Windows. Πληκτρολογείστε cd.. και πατήστε Enter. Θα παρατηρήσετε ότι ο τρέχων φάκελος έχει αλλάξει και είναι ο 'c:\Windows'.

command_3.jpg


Πως να πάρετε πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο δίσκο

Για να μεταβείτε σε κάποιο άλλο δίσκο του υπολογιστή σας, απλά πληκτρολογείστε το γράμμα που του αντιστοιχεί ακολουθούμενο από ':'. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να φύγετε από το δίσκο 'c:' και να πάτε στον 'd:' τότε το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε d: και να πατήσετε Enter.

command_4.jpg

Για να αλλάξετε δίσκο αλλά και κατάλογο ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε την εντολή cd ακολουθούμενη από την παράμετρο /d. Αυτή η παράμετρος χρησιμοποιείτε για να μεταβούμε από τον τρέχων δίσκο σε ένα κατάλογο ενός άλλου δίσκου. Τώρα για παράδειγμα, βρίσκεστε στο δίσκο 'D:' και θέλετε να πάτε πίσω στο δίσκο 'C:' και συγκεκριμένα στο φάκελο Windows. Πληκτρολογήστε cd/d C:\Windows και πατήστε Enter.

command_5.jpg

Σημείωση: Εάν πληκτρολογήσετε το γράμμα του δίσκου, τότε αυτόματα μεταφέρεστε στην πιο πρόσφατη τοποθεσία αυτού του δίσκου. Εάν για παράδειγμα είστε στον δίσκο 'd:' και πληκτρολογήσετε 'cd c:\windows' δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Εάν όμως πληκτρολογήσετε 'c:' τότε θα μεταφερθείτε στο c:\Windows (Εφόσον αυτός ήταν ο τελευταίος φάκελος στον οποίο εργαζόσασταν στον δίσκο c:).


Πως να δείτε τα περιεχόμενα ενός φακέλου

Μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα οποιουδήποτε φακέλου χρησιμοποιώντας την απλή εντολή DIR. Για δοκιμή, εμείς δημιουργήσαμε ένα φάκελο στο δίσκο 'e:' με όνομα Pcsteps με διάφορα αρχεία.

command_6.jpg

Ο κατάλογος που βρισκόμαστε τώρα στη γραμμή εντολών είναι ο 'c:\Windows'. Θα πάμε στο φάκελο που δημιουργήσαμε χρησιμοποιώντας την εντολή που αναφέραμε παραπάνω cd/d e:\Pcsteps. Για να δούμε τα περιεχόμενα του φακέλου πληκτρολογούμε DIR και πατάμε Enter. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα αρχεία με μερικές πληροφορίες για κάθε αρχείο.

command_7.jpg


Πως να δημιουργήσετε ένα φάκελο

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο κατάλογο χρησιμοποιώντας την εντολή MKDIR (Make Directory).

Εάν θέλετε για παράδειγμα να δημιουργήσετε ένα φάκελο με όνομα 'Pcsteps_folder1' ο oποίος θα βρίσκετε στο "e:\Pcsteps", τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσετε την εντολή 'mkdir Pcsteps_folder1' και να πατήσετε Enter.

command_8.jpg

Για να δούμε αν όντως δημιουργήθηκε θα χρησιμοποιήσουμε ξανά την εντολή dir.

command_9.jpg

Σημείωση: Μην ξεχνάτε ότι όλες αυτές οι εντολές εκτελούνται στον τρέχων κατάλογο της γραμμής εντολών. Εάν για παράδειγμα βρίσκεστε στον 'c:' και πληκτρολογήστε MKDIR test, τότε ένας νέος φάκελος θα δημιουργηθεί μέσα στον δίσκο 'C:'.

Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργείτε καταλόγους, ο ποίος δεν εξαρτάται από τον τρέχων κατάλογο, είναι να πληκτρολογήσετε την πλήρη διαδρομή του φακέλου. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε στον 'E:' και θέλετε να δημιουργήσετε ένα φάκελο στον 'C:' με όνομα Pcsteps_miscellaneous απλά πληκτρολογείστε mkdir c:\Pcsteps_miscellaneous.

command_10.jpg

Όταν θέλετε να δημιουργήσετε φακέλους με υποφακέλους ταυτόχρονα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την MKDIR φάκελος/υποφάκελος. Για παράδειγμα, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τον φάκελο Pcsteps_folder2 ο οποίος θα περιέχει τον φάκελο Pcsteps_subfolder2 και πληκτρολογούμε mkdir Pcsteps_folder2\Pcsteps_subfolder2.

command_11.jpg

command_12.jpg


Πως να μετονομάσετε αρχεία και φακέλους

Για τη μετονομασία αρχείων και φακέλων, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εντολή REN (Rename).

Για μετονομασία φακέλων απλά πληκτρολογείστε ren ονομαφακελου νεοονομα. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να μετονομάσουμε τον φάκελο Pcsteps_folder1 σε Pcsteps_final θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε ren Pcsteps_folder1 Pcsteps_final και να πατήσουμε Enter.

command_13.jpg

Για να μετονομάσουμε ένα αρχείο, χρησιμοποιούμε την ίδια εντολή κάπως έτσι : ren ονομααρχειου.επεκτασηαρχειου νεοαρχειο.επεκτασηαρχειου. Για παράδειγμα, για να μετονομάσουμε το αρχείο 'Pcsteps Tutorial.docx' σε Pcsteps.docx θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε ren "Pcsteps Tutorial.docx" Pcsteps.docx και να πατήσουμε Enter.

command_14.jpg

Σημείωση: Εάν το όνομα του αρχείου η του φακέλου είναι γραμμένο με κενά, τότε το όνομα του αρχείου αλλά και της επέκτασης του πρέπει να εσωκλείονται σε "".


Αντιγραφή Αρχείων και Φακέλων

H εντολή COPY σας επιτρέπει να αντιγράψετε αρχεία από μια τοποθεσία σε μια άλλη. Για να την χρησιμοποιήσετε πρέπει να πληκτρολογήσετε copy τοποθεσία/ονομααρχειου.επεκτασηαρχειου τοποθεσία/νεοονομα.επεκτασηαρχειου.

Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή για να αντιγράψουμε το αρχείο Pcsteps.docx από τον φάκελο Pcsteps στον φάκελο 'e:\Pcsteps\Pcsteps_final\'. Και για να γίνει η διαδικασία λίγο πιο ενδιαφέρουσα θα μετονομάσουμε το αρχείο που αντιγράφουμε σε Pcsteps_test.docx. Η εντολή που πρέπει να πληκτρολογήσουμε είναι η e:\Pcsteps\Pcsteps.docx e:\Pcsteps\Pcsteps_final\Pcsteps_test.docx και θα πατήσουμε Enter. Εφόσον η αντιγραφή ολοκληρώθηκε με επιτυχία θα πάρουμε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης.

command_15.jpg

Εάν η αντιγραφή γίνεται στον ίδιο κατάλογο δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε ολόκληρη τη διαδρομή. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να αντιγράψουμε το αρχείο Pcsteps.docx από τον φάκελο 'e:\Pcsteps' στον ίδιο φάκελο αλλά με διαφορετική επέκταση, τότε πληκτρολογούμε 'copy Pcsteps.docx Pcsteps.txt'.'

command_16.jpg

Για αντιγραφή ενός φακέλου μαζί με τα περιεχόμενα του από μια τοποθεσία σε μια άλλη χρησιμοποιούμε την εντολή XCOPY ακολουθούμενη από τις παραμέτρους /s /i. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να αντιγράψουμε τον φάκελο 'e:\Pcsteps' με όλα του τα περιεχόμενα στο δίσκο 'c:' με ονομασία backup_Pcsteps. Τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε xcopy /s /i e:\Pcsteps c:\backup_Pcsteps και να πατήσουμε Enter. H παράμετρος '/s' χρησιμοποιείτε για να σιγουρευτούμε ότι όλοι οι φάκελοι και υποφάκελοι θα αντιγραφούν, εκτός από αυτούς που είναι άδειοι. H παράμετρος '/i' θα δημιουργήσει ένα νέο κατάλογο με την προϋπόθεση ότι ο φάκελος δεν υπάρχει.

command_17.jpg


Διαγραφή αρχείων και φακέλων

Η εντολή DEL (Delete) χρησιμοποιείται για την διαγραφή αρχείων που βρίσκονται μέσα σε καταλόγους.

Για να διαγράψετε όλα τα αρχεία από ένα κατάλογο θα πρέπει να πληκτρολογήσετε del όνομα καταλόγου. Ας δοκιμάσουμε αυτή την εντολή διαγράφοντας για παράδειγμα όλα τα αρχεία από τον φάκελο Pcsteps_final πληκτρολογώντας del Pcsteps_final. Για να γίνει η διαγραφή όλων των αρχείων θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε την εντολή.

Σημείωση
Οι χρήστες με ελληνικά Windows θα πρέπει να απαντήσουν στην επιβεβαίωση της διαγραφής με τα αρχικά γράμματα των λέξεων Ναι/Όχι (ν ή ο) ενώ οι χρήστες με αγλλικά Windows με τα αντίστοιχα γράμματα y ή n.


Σημείωση
Για να διαγραφούν και τα κρυφά αρχεία θα πρέπει να προσθέσετε μετά την εντολή del την παράμετρο /h.


command_18.jpg

Εάν θέλουμε να διαγράψουμε ένα μόνο αρχείο, θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή DEL ακολουθούμενη από το όνομα του αρχείου. Για παράδειγμα θα σβήσουμε το αρχείο Pcsteps.txt πληκτρολογώντας del Pcsteps.txt και θα πατήσουμε Enter.

command_19.jpg

Στη λίστα που ακολουθεί θα δείτε μερικούς χρήσιμους συνδυασμούς της εντολής DEL:

  • DEL *.DOC - διαγραφή όλων των αρχείων με επέκταση DOC (μπορείτε να αντικαταστήσετε το DOC με οποιαδήποτε κατάληξη επιθυμείτε π.χ. xls,txt,ppt κτλ.)
  • DEL TEST*.* - διαγραφή όλων των αρχείων που η ονομασία τους ξεκινάει με τη λέξη TEST.
  • DEL *.* - διαγραφή όλων των αρχείων από τον τρέχων κατάλογο.
Η εντολή DEL δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαγραφή καταλόγων. Για να διαγράψετε καταλόγους υπάρχει μια άλλη εντολή η οποία χρησιμοποιείται για διαγραφή μόνο άδειων φακέλων και είναι η RD (Remove Directory). Προηγουμένως διαγράψαμε όλα τα αρχεία από τον φάκελο Pcsteps_final. Τώρα θα διαγράψουμε και τον ίδιο τον φάκελο πληκτρολογώντας RD Pcsteps_final.

command_20.jpg


Εκτέλεση μιας εφαρμογής από την Γραμμή Εντολών

Για να τρέξετε ένα πρόγραμμα από τη γραμμή εντολών, θα πρέπει να μετακινηθείτε στον κατάλογο όπου βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο και απλά να πληκτρολογήσετε το όνομα του. Εάν για παράδειγμα θέλετε να ανοίξετε τη ζωγραφική από τη γραμμή εντολών θα πρέπει να μεταβείτε στον φάκελο c:\Windows\System32 όπου και βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο με ονομασία 'mspaint.exe'. Για να το κάνουμε αυτό ξεκινώντας από εκεί που είχαμε μείνει, δηλαδή από το e:\Pcsteps. Αρχικά πρέπει να αλλάξουμε τον τρέχοντα κατάλογο σε αυτόν της εφαρμογής πληκτρολογώντας cd/d c:\windows\System32\. Μετά πληκτρολογούμε mspaint.exe και πατάμε Enter.

command_21.jpg


Πως να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια στη Γραμμή Εντολών

Για να δείτε τη βοήθεια της γραμμής εντολών αρκεί να πληκτρολογήσετε help και να πατήσετε Enter. Θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες εντολές όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

command_22.jpg

Εάν θέλετε να πάρετε βοήθεια για μια συγκεκριμένη εντολή, πληκτρολογείστε help όνομα εντολής και πατήστε enter. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να πάρουμε εάν πληκτρολογήσουμε όνομα εντολής /? και πατήσουμε Enter. Στο παράδειγμα μας, θα πα΄ρουμε βοήθεια για την εντολή CD πληκτρολογώντας help cd ή cd/?.

command_23.jpg


Συμπέρασμα

Η γραμμή εντολών παραμένει ένα πανίσχυρο εργαλείο για όποιον χρήστη θέλει να το μάθει και να μπλέξει με εκτέλεση εντολών. Μείνετε συντονισμένοι για την συνέχεια των άρθρων που αφορούν τη χρήση της γραμμής εντολών και αν έχετε απορίες σχετικά με τις βασικές εντολές, αφήστε την ερώτηση σας στα σχόλια.


pcsteps.gr
 
Top Bottom