euro.jpg


Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) είναι εξαιρετικά διαδεδομένο. Πρόσφατα, η Google δήλωσε ότι αποτελεί το 77% του λογισμικού και η αξία του ξεπερνά τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρά ταύτα, η συντήρηση του OSS υποχρηματοδοτείται σοβαρά, με πολλά έργα να βασίζονται σε απλήρωτους ή υποαμοιβόμενους μεμονωμένους συντηρητές, γεγονός που οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση και κινδύνους ασφαλείας. Η Google κυκλοφόρησε το OSS Rebuild για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, αλλά το GitHub θέλει να δει περισσότερη χρηματοδότηση από ένα Κρατικό Ταμείο Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-STF).

Αυτό το ταμείο δεν θα προοριζόταν για κάθε έργο ανοιχτού κώδικα που υπάρχει. Θα προοριζόταν για ευρέως χρησιμοποιούμενα στοιχεία που δεν διαθέτουν ειδική χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνεχή συντήρηση και ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της πρότασης του GitHub, η ομάδα πολιτικής προγραμματιστών του ανέθεσε μια μελέτη για τη διερεύνηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυρίαρχων Τεχνολογιών (EU-STF). Η εταιρεία, η οποία ανήκει στη Microsoft, αναφέρει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Κυρίαρχων Τεχνολογιών, ο οποίος έχει επενδύσει με επιτυχία περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ σε 60 έργα OSS τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Το GitHub προβλέπει ότι το EU-STF θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό κρίσιμων εξαρτήσεων και στη συνέχεια θα επενδύσει για να διασφαλίσει τη συνεχή συντήρηση, την ασφάλεια, τις βελτιώσεις και την ενίσχυση του ευρύτερου οικοσυστήματος OSS. Αν αναρωτιέστε πόσο θα κοστίσει όλο αυτό, το GitHub προτείνει έναν ελάχιστο προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον επερχόμενο πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ (2028-2035). Το GitHub δήλωσε:

«Αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης ανοιχτού κώδικα, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση της συγχρηματοδότησης από τη βιομηχανία και την εθνική κυβέρνηση, η οποία θα είχε διαρκή αντίκτυπο.»

Η μελέτη του GitHub περιέγραψε τα ακόλουθα επτά κρίσιμα κριτήρια σχεδιασμού για το EU-STF:

  1. Συγκεντρωμένη χρηματοδότηση: Η βιομηχανία, οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν σε ένα ενιαίο ταμείο.
  2. Χαμηλή γραφειοκρατία: Απλές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και ελάχιστες αναφορές για τους συντηρητές.
  3. Πολιτική ανεξαρτησία: Αποφύγετε την αλλαγή προτεραιοτήτων με βάση τις πολιτικές τάσεις, επικεντρωθείτε στην βασική τεχνολογία.
  4. Ευέλικτη χρηματοδότηση: Υποστήριξη ατόμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και εταιρειών, ανεξάρτητα από την κατοικία τους στην ΕΕ, εφόσον το έργο ωφελεί την ΕΕ.
  5. Εστίαση στην κοινότητα: Συνεργασία με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα για τον καθορισμό προτεραιοτήτων.
  6. Στρατηγική ευθυγράμμιση: Επίδειξη θετικού αντίκτυπου στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ (οικονομία, ψηφιακή κυριαρχία, κυβερνοασφάλεια).
  7. Διαφάνεια: Υψηλά πρότυπα για τη διακυβέρνηση και τις αποφάσεις χρηματοδότησης.

Αυτή η πρόταση υποβλήθηκε έγκαιρα από το GitHub και τη Microsoft, καθώς συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2028-2035. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τους νομοθέτες της ΕΕ και τους εταίρους του κλάδου για να υποστηρίξει το ταμείο, διασφαλίζοντας ότι κατανοούν τα οφέλη και τους κινδύνους της μη παροχής χρηματοδότησης. Έχει επίσης καλέσει άτομα, οργανισμούς ανοιχτού κώδικα (OSS) και εταιρείες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.