sol.jpg


Η Google ανακοίνωσε ότι τοποθετεί ένα νέο διατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο διαδικτύου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, το οποίο ονομάζεται Sol. Το όνομα του καλωδίου οπτικών ινών προέρχεται από την ισπανική και πορτογαλική λέξη «Sol», που μεταφράζεται ως «ήλιος». Αντιπροσωπεύει τα σημεία προσγείωσης του καλωδιακού συστήματος σε θερμότερα κλίματα.

Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο θα συνδέσει την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, τις Βερμούδες, τις Αζόρες και την Ισπανία. Η Palm Coast στη Φλόριντα θα χρησιμεύσει ως σημείο αγκύρωσης στις ΗΠΑ, όπου η Google θα συνεργαστεί με την DC BLOX για την εγκατάσταση του καλωδίου και τη δημιουργία ενός νέου κόμβου συνδεσιμότητας.

Στη συνέχεια, η Google θα δημιουργήσει μια επίγεια διαδρομή για να συνδέσει την Palm Coast με την περιοχή cloud της στη Νότια Καρολίνα. Στην Ισπανία, ο γίγαντας της αναζήτησης θα προσγειώσει το καλώδιο στο Santander και θα το συνδέσει με τα κέντρα δεδομένων της στη Μαδρίτη.

sol1.jpg


Ο γίγαντας της αναζήτησης δήλωσε ότι το Sol θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει την χωρητικότητα του δικτύου κέντρων δεδομένων του, που περιλαμβάνει 42 περιοχές Google Cloud. Θα λειτουργεί παράλληλα με το προηγουμένως ανακοινωθέν υποθαλάσσιο καλώδιο Nuvem, το οποίο συνδέει τη Νότια Καρολίνα, τις Βερμούδες, τις Αζόρες και την Πορτογαλία. Το Nuvem αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το 2026.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν λανσαριστεί, το Sol θα είναι το μόνο εν λειτουργία καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ Φλόριντα και Ευρώπης. Ο σταθμός προσγείωσης καλωδίων Palm Coast (CLS), που κατασκευάζεται σε 20 στρέμματα γης, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Η Google σημειώνει ότι το επερχόμενο διατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο «θα προσθέσει χωρητικότητα, θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα μειώσει την καθυστέρηση για τους χρήστες της Google» σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το εύρος ζώνης ή την χωρητικότητα του Sol.

Το επερχόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο θα συμπληρώσει τα άλλα καλωδιακά συστήματα της Google, όπως το Equiano (από την Ευρώπη προς την Αφρική), το Firmina (από τις ΗΠΑ προς τη Νότια Αμερική) και το Grace Hopper (από τις ΗΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία). Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Google συνεργάζεται με πάνω από 30 έργα υποθαλάσσιων καλωδίων και κατέχει πολλά από αυτά.

Αν και δεν είναι μια νέα ιδέα, η τοποθέτηση καλωδίων κάτω από το νερό αποτελεί μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας που στοχεύουν στην κατασκευή δικτύων κέντρων δεδομένων και στη δημιουργία περισσότερου εύρους ζώνης για νέες λειτουργίες με τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft και η Meta βρίσκονται επίσης στο παιχνίδι εδώ και αρκετά χρόνια. Η Meta επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο καλώδιο διαδικτύου μήκους 50.000 χλμ. που θα τυλιχτεί σε όλο τον κόσμο.