Ροή

Η Ελλάδα εγκλωβισμένη σε μνημόνιο, αξιολόγηση από την Τρόικα και λίστα μεταρρυθμίσεων

Hellenic

Member
Joined
26 August 2010
Μηνύματα
531
Βαθμολογία
3
Points
18
Η Ελλάδα και οι τράπεζες διασώζονται αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις στους ψηφοφόρους της....

Η Ελλάδα με την συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015, διασώθηκε εφόσον βεβαίως εγκριθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα υποβάλλει την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου και εγκριθεί από την Τρόικα που μετονομάζεται θεσμοί institutions.


Η ΕΚΤ με την 4μηνη παράταση της προγράμματος της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement - MFFA) θα άρει τους περιορισμούς στα ελληνικά collaterals και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν ευελιξία ως προς το σκέλος της ρευστότητας μάλιστα θα περιοριστεί το ELA.


Η συμφωνία επίσης κατέδειξε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε σκληρά και στο σκέλος αυτό έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός έθεσε προτάσεις, έθεσε ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που απλά εκτελούσε εντολές.


Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αλλά η ουσία είναι τι διαπραγματεύτηκε.
Η συμφωνία 4μηνης παράτασης αν αξιολογηθεί με όρους σταθερότητας ναι επιτυγχάνει σταθερότητα με όρους πολιτικής και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολύ κάτω του μετρίου συμφωνία που δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.
Γιατί;


1)Με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που απέτυχε, είχε συμφωνηθεί 6μηνη παράταση μνημονίου έως τον Ιούνιο αλλά ο Σαμαράς ζήτησε να διαρκέσει η παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2015 για να δεσμεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν στην εξουσία.
Προφανώς απαράδεκτη στρατηγική αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιτύχει την 6μηνη παράταση.
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε παράταση έως τέλη Ιουνίου του 2015 δηλαδή όσο διάστημα είχε πετύχει άτυπα και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση που απέτυχε στην διαχείριση.

2)Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μνημόνιο με χρηματοδότηση συνδυασμένη με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των μέτρων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μνημόνιο χωρίς ουσιαστικά να έχει προεξασφαλισμένη την χρηματοδότηση.

3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ακύρωσε το μνημόνιο, εξέλιξε το μνημόνιο.
Το Eurogroup αποφάσισε η Ελλάδα εντός των επόμενων 48 ωρών δηλαδή την καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου δεσμεύεται να παρουσιάσει δέσμη μεταρρυθμίσεων και μόνο εφόσον εγκριθούν θα άρει την δόση των 1,8 δισεκ. καθώς και τα 84 εκατ από τα ομόλογα κεντρικών τραπεζών.

4)Το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων ? μόνο και μόνο ότι θα παραδοθούν υπό την μορφή του κατεπείγοντος αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το μνημόνιο και υποχρεούται να λάβει και πρόσθετα μέτρα υπό την μορφή μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ποιες θα είναι και πως θα ειδικευτούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως πως θα κοστολογηθούν;
Η Τρόικα που μετονομάζεται σε θεσμοί θα αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις και αν εγκριθούν έχει καλώς.
Αν δεν εγκριθούν θα υπάρξει νέο Eurogroup στις 24 Φεβρουαρίου για να επιλύσει τα προβλήματα αν τελικώς προκύψουν.

5)Ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι το μνημόνιο δεν καταργείται αλλά εξελίσσεται όπερ σημαίνει ότι η βάση του υφιστάμενου προγράμματος παραμένει.

Η συμφωνία αναφέρει επί λέξει

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων.
Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

6)H Τρόικα παραμένει και μάλιστα μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε θεσμό.
Η C. Lagarde του ΔΝΤ ανέφερε μάλιστα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 2016.

7)Η Ελλάδα υποχρεούται να απέχει από κάθε πράξη μονομερή.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα προσληφθούν πάνω από 2000 δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθαρίστριες.
Ωστόσο δεν προσδιόρισε το πότε.
Δήλωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαρκεί 4 χρόνια και η παράταση του προγράμματος 4 μήνες.
Η κυβέρνηση για 4 μήνες δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της αυτό είναι 100% σίγουρο.

8)Ως προς την χρηματοδότηση θα αξιολογηθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον κριθεί επαρκές θα δοθεί η δόση των 1,8 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου για να δρομολογηθούν οι περαιτέρω δόσεις.
Η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν θέλει να εκταμιεύσει τα τελευταία εναπομείναντα κεφάλαια και υποχρεωτικά τα εκταμιεύει.

9)Θα υπάρχει αξιολόγηση που θα ξεκινήσει άμεσα από την Δευτέρα 23 με 24 Φεβρουαρίου καθώς και στα τέλη Απριλίου του 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απέφυγε ούτε το μνημόνιο, ούτε τις αξιολογήσεις.
Η εξέλιξη αυτή ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε μπορεί να τροποποιηθεί.

10)Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα αξιοποιήσει για κανένα άλλο σκοπό τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ παρά μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεν μπορούν ρητά να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης και του προϋπολογισμού.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα στον δρόμο της λογικής αλλά η κυβέρνηση παγιδευμένη στο μνημόνιο, παγιδευμένη στο πλάνο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβάλλει, παγιδευμένη στην ρήτρα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ελεγχόμενη από την Τρόικα που ονομάζεται θεσμοί, θα βρίσκεται σε καθεστώς αξιολόγησης ενώ η χρηματοδότηση θα είναι εξαρτημένη από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.


Η Ελλάδα είχε μνημόνιο και συνεχίζει να έχει μνημόνιο.
Η Ελλάδα είχε Τρόικα και συνεχίζει να έχει Τρόικα που μετονομάζεται σε θεσμοί.
Η Ελλάδα είχε αξιολόγηση και συνεχίζει να έχει αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη.


Για την Ελλάδα η 4μηνη παράταση είναι θετική όπως και για τις τράπεζες και την σταθερότητα του κλάδου αλλά για την κυβέρνηση θα είναι Γολγοθάς.

Υποσημείωση

Η συμφωνία εφόσον σφραγιστεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου από την αξιολόγηση των θεσμών δηλαδή της Τρόικα θα δώσει ένα πολύ ισχυρό ράλι στο χρηματιστήριο στις 950 και ακολούθως στις 1050 μονάδες.
Στα ομόλογα από 18% το 3ετές θα υποχωρήσει στο 10% ή κάτω από 10%.

Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ?

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.


Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.
Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων.


Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Eurogroup, τους θεσμούς και την Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015).


Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.
Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Eurogroup.


Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA.


Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών.
Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους.


Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.


Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.


Οι θεσμοί, σε ότι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.


Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ.
Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

To αγγλικό κείμενο της συμφωνίας της Ελλάδος με το Eurogroup


The Eurogroup reiterates its appreciation for the remarkable adjustment efforts undertaken by Greece and the Greek people over the last years. During the last few weeks, we have, together with the institutions, engaged in an intensive and constructive dialogue with the new Greek authorities and reached common ground today.
The Eurogroup notes, in the framework of the existing arrangement, the request from the Greek authorities for an extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), which is underpinned by a set of commitments. The purpose of the extension is the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement, making best use of the given flexibility which will be considered jointly with the Greek authorities and the institutions. This extension would also bridge the time for discussions on a possible follow-up arrangement between the Eurogroup, the institutions and Greece.


The Greek authorities will present a first list of reform measures, based on the current arrangement, by the end of Monday February 23. The institutions will provide a first view whether this is sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review. This list will be further specified and then agreed with the institutions by the end of April.
Only approval of the conclusion of the review of the extended arrangement by the institutions in turn will allow for any disbursement of the outstanding tranche of the current EFSF programme and the transfer of the 2014 SMP profits. Both are again subject to approval by the Eurogroup.
In view of the assessment of the institutions the Eurogroup agrees that the funds, so far available in the HFSF buffer, should be held by the EFSF, free of third party rights for the duration of the MFFA extension. The funds continue to be available for the duration of the MFFA extension and can only be used for bank recapitalisation and resolution costs. They will only be released on request by the ECB/SSM.


In this light, we welcome the commitment by the Greek authorities to work in close agreement with European and international institutions and partners. Against this background we recall the independence of the European Central Bank. We also agreed that the IMF would continue to play its role.
The Greek authorities have expressed their strong commitment to a broader and deeper structural reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, ensuring stability and resilience of the financial sector and enhancing social fairness. The authorities commit to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and improving the efficiency of the public sector. In this context, the Greek authorities undertake to make best use of the continued provision of technical assistance.
The Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and timely.
The Greek authorities have also committed to ensure the appropriate primary fiscal surpluses or financing proceeds required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement. The institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account.


In light of these commitments, we welcome that in a number of areas the Greek policy priorities can contribute to a strengthening and better implementation of the current arrangement. The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.
On the basis of the request, the commitments by the Greek authorities, the advice of the institutions, and today's agreement, we will launch the national procedures with a view to reaching a final decision on the extension of the current EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement for up to four months by the EFSF Board of Directors. We also invite the institutions and the Greek authorities to resume immediately the work that would allow the successful conclusion of the review.
We remain committed to provide adequate support to Greece until it has regained full market access as long as it honours its commitments within the agreed framework.

bankingnews.gr
EKMT8pczsZM
 
Top Bottom