ΑΧΛΑΔΙΑ ΣΕ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Θερμίδες: 150 ανά μερίδα
Υλικά:
6 αχλάδια (ώριμα αλλά σκληρά)
570 γραμ. γλυκό λευκό κρασί
2 κουταλιές σούπας χυμό αχλάδι (συμπυκνωμένο)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κουταλιά σούπας λικέρ αχλάδι ή πορτοκάλι
30 γραμ. φουντούκια (χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα)
Τρόπος παρασκευής
1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το χυμό αχλάδι, το ξυλάκι της
κανέλλας και τα γαρίφαλα και τα αφήνετε, σε μέτρια θερμοκρασία, να πάρουν βράση.
2. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε το
κοτσάνι τους.
3. Βάζετε τα αχλάδια στην κατσαρόλα και με ένα κουτάλι τα περιχύνετε με το
μίγμα του κρασιού, για να μην χάσουν τη γυαλάδα τους και θαμπώσουν.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα αχλάδια για 25 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανοίγετε την κατσαρόλα και γυρίζετε τα αχλάδια
περιχύνοντάς τα με το μίγμα του κρασιού. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη
φωτιά και αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο κρασί. Με μια τρυπητή
κουτάλα βγάζετε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα βάζετε όρθια σε μπολ.
4. Αφαιρείτε από το κρασί το ξυλάκι της κανέλλας και τα γαρίφαλα και το
ξαναβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μείνει περίπου το μισό.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά και να πήξει
ελαφρώς η σάλτσα. Θα γίνει σαν ένα ελαφρύ και αραιό σιρόπι. Αποσύρετε την
κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Τέλος προσθέτετε το
λικέρ και ανακατεύετε.
5. Περιχύνετε τα αχλάδια με τη σάλτσα, τα σκεπάζετε με σελοφάν και τα
αφήνετε στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον πριν τα σερβίρετε.
6. Τοποθετείτε ένα αχλάδι όρθιο, σε κάθε πιάτο, το περιχύνετε με τη σάλτσα
και πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα φουντούκια.
Για να στέκονται όρθια τα αχλάδια στο πιάτο, μπορείτε να κόψετε ένα μικρό
κομμάτι από το κάτω μέρος πριν τα σερβίρετε.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Θερμίδες: 75 ανά μερίδα
Υλικά:
Για μία φόρμα διαστάσεων 15 Χ 25 εκ.:
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
60 γρ. μα.λα.κ.ή καφέ ζάχαρη
200 γρ. γιαούρι (με 1% λιπαρά)
85 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο
Τρόπος παρασκευής
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε κοσκινισμένα τα δύο αλεύρια, τη σόδα, την κανέλλα
και το μοσχοκάρυδο.
2. Σε άλλο μπολ χτυπάτε το αυγό με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει το μίγμα.
Προσθέτετε το γιαούρτι και το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να
ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Αναμιγνύετε το μίγμα των στερεών υλικών με το μίγμα του γιαουρτιού και
ανακατεύετε, μέχρι να γίνει μια λεία και πηχτή ζύμη. Τέλος, προσθέτετε τα
δαμάσκηνα χοντροκομμένα και ανακατεύετε.
4. Καλύπτετε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα
τη ζύμη. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο βυθίζετε, στο κέντρο του κέικ, τη λάμα
ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ έχει ψηθεί.
5. Περιμένετε 5 λεπτά περίπου, πριν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του. Το
αφήνετε να κρυώσει καλά και το τυλίγετε με σελοφάν.
Μπορείτε να φυλάξετε το κέικ, εκτός ψυγείου, τυλιγμένο με σελοφάν. Θα
παραμείνει φρέσκο και μα.λα.κ.ό για πολλές ημέρες και η γεύση του θα
βελτιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.
ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ
Υλικά (15 μερίδες)
1 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψυχα
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
? φλιτζανιού μαργαρίνη
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι άπαχο
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Αλέθετε στο μπλέντερ τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Ζεματάτε τα υπόλοιπα, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κόβετε σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το μίγμα αλεύρου και το γιαούρτι. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και σκορπάτε τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45?. Την πασπαλίζετε με άχνη μόλις κρυώσει.
Θρεπτική αξία μερίδας
Θερμίδες:190
Πρωτείνες: 9 γρ.
Υδατάνθρακες: 24 γρ.
Λίπη: 6 γρ.
Θερμίδες: 150 ανά μερίδα
Υλικά:
6 αχλάδια (ώριμα αλλά σκληρά)
570 γραμ. γλυκό λευκό κρασί
2 κουταλιές σούπας χυμό αχλάδι (συμπυκνωμένο)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κουταλιά σούπας λικέρ αχλάδι ή πορτοκάλι
30 γραμ. φουντούκια (χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα)
Τρόπος παρασκευής
1. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το χυμό αχλάδι, το ξυλάκι της
κανέλλας και τα γαρίφαλα και τα αφήνετε, σε μέτρια θερμοκρασία, να πάρουν βράση.
2. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε το
κοτσάνι τους.
3. Βάζετε τα αχλάδια στην κατσαρόλα και με ένα κουτάλι τα περιχύνετε με το
μίγμα του κρασιού, για να μην χάσουν τη γυαλάδα τους και θαμπώσουν.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα αχλάδια για 25 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανοίγετε την κατσαρόλα και γυρίζετε τα αχλάδια
περιχύνοντάς τα με το μίγμα του κρασιού. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη
φωτιά και αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο κρασί. Με μια τρυπητή
κουτάλα βγάζετε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα βάζετε όρθια σε μπολ.
4. Αφαιρείτε από το κρασί το ξυλάκι της κανέλλας και τα γαρίφαλα και το
ξαναβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μείνει περίπου το μισό.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά και να πήξει
ελαφρώς η σάλτσα. Θα γίνει σαν ένα ελαφρύ και αραιό σιρόπι. Αποσύρετε την
κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Τέλος προσθέτετε το
λικέρ και ανακατεύετε.
5. Περιχύνετε τα αχλάδια με τη σάλτσα, τα σκεπάζετε με σελοφάν και τα
αφήνετε στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον πριν τα σερβίρετε.
6. Τοποθετείτε ένα αχλάδι όρθιο, σε κάθε πιάτο, το περιχύνετε με τη σάλτσα
και πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα φουντούκια.
Για να στέκονται όρθια τα αχλάδια στο πιάτο, μπορείτε να κόψετε ένα μικρό
κομμάτι από το κάτω μέρος πριν τα σερβίρετε.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Θερμίδες: 75 ανά μερίδα
Υλικά:
Για μία φόρμα διαστάσεων 15 Χ 25 εκ.:
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
60 γρ. μα.λα.κ.ή καφέ ζάχαρη
200 γρ. γιαούρι (με 1% λιπαρά)
85 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο
Τρόπος παρασκευής
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε κοσκινισμένα τα δύο αλεύρια, τη σόδα, την κανέλλα
και το μοσχοκάρυδο.
2. Σε άλλο μπολ χτυπάτε το αυγό με τη ζάχαρη μέχρι να πήξει το μίγμα.
Προσθέτετε το γιαούρτι και το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να
ομογενοποιηθεί το μίγμα.
3. Αναμιγνύετε το μίγμα των στερεών υλικών με το μίγμα του γιαουρτιού και
ανακατεύετε, μέχρι να γίνει μια λεία και πηχτή ζύμη. Τέλος, προσθέτετε τα
δαμάσκηνα χοντροκομμένα και ανακατεύετε.
4. Καλύπτετε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα
τη ζύμη. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο βυθίζετε, στο κέντρο του κέικ, τη λάμα
ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ έχει ψηθεί.
5. Περιμένετε 5 λεπτά περίπου, πριν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του. Το
αφήνετε να κρυώσει καλά και το τυλίγετε με σελοφάν.
Μπορείτε να φυλάξετε το κέικ, εκτός ψυγείου, τυλιγμένο με σελοφάν. Θα
παραμείνει φρέσκο και μα.λα.κ.ό για πολλές ημέρες και η γεύση του θα
βελτιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.
ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ
Υλικά (15 μερίδες)
1 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψυχα
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
? φλιτζανιού μαργαρίνη
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι άπαχο
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Αλέθετε στο μπλέντερ τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Ζεματάτε τα υπόλοιπα, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κόβετε σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το μίγμα αλεύρου και το γιαούρτι. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και σκορπάτε τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45?. Την πασπαλίζετε με άχνη μόλις κρυώσει.
Θρεπτική αξία μερίδας
Θερμίδες:190
Πρωτείνες: 9 γρ.
Υδατάνθρακες: 24 γρ.
Λίπη: 6 γρ.
Last edited: