Ροή

Οδηγός: Μάθετε πόσο χώρο καταναλώνει ένας κατάλογος από τη γραμμή εντολών

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,149
Βαθμολογία
17
Points
38
Website
www.eltube.gr
Από τη γραμμή εντολών, δεν μπορείτε να δείτε πόσο χώρο στο δίσκο χρησιμοποιεί τόσο εύκολα ο κατάλογος. Υπάρχουν όμως προγράμματα όπως το du και το ncdu που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε τον χώρο στο δίσκο που καταναλώνει ένας κατάλογος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξω πώς να χρησιμοποιείτε το du και το ncdu για να μάθετε τον χώρο στο δίσκο που καταναλώνει ένας κατάλογος ή κατάλογοι. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.

Χρήση του du για Εύρεση χρήσης δίσκου καταλόγου:

Η εντολή du είναι διαθέσιμη σε όλες τις σύγχρονες διανομές Linux από προεπιλογή. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα επιπλέον.

Η εντολή du με τις επιλογές -s (–summarize) και -h (–human-readable) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθετε πόσο χώρο καταναλώνει ένας κατάλογος.

Για παράδειγμα, ας πούμε, θέλετε να ελέγξετε πόσο χώρο στο δίσκο καταναλώνει ο κατάλογος ~/Downloads. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε την εντολή du ως εξής:

$ du -sh ~/Downloads

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κατάλογος ~/Downloads κατανάλωσε περίπου 813 MB χώρου στο δίσκο.

du.png

Κατά καιρούς, μπορεί να χρειαστείτε δικαιώματα σούπερ χρήστη (root) για να ελέγξετε πόσο χώρο καταναλώνει ένας συγκεκριμένος κατάλογος. Αυτό συμβαίνει επειδή, εάν δεν έχετε άδεια να διαβάσετε ένα αρχείο σε έναν κατάλογο, τότε η εντολή du δεν μπορεί να το αναλύσει για να βρει και τον χώρο στο δίσκο που χρησιμοποιεί αυτό το αρχείο.

Για παράδειγμα, ας πούμε, θέλετε να υπολογίσετε πόσο χώρο στο δίσκο καταναλώνει ο κατάλογος /etc. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε την εντολή du ως εξής:

$ sudo du -sh /etc

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κατάλογος /etc κατανάλωσε μόνο 13 MB χώρου στο δίσκο.

du1.png

Με την εντολή du, μπορείτε να μάθετε πόσο χώρο στο δίσκο κατανάλωσε και κάθε υποκατάλογος μέσα σε έναν κατάλογο.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να μάθετε πόσο χώρο κατανάλωσε κάθε υποκατάλογος στον κατάλογο HOME των χρηστών σύνδεσης (~), τότε μπορείτε να εκτελέσετε την εντολή du ως εξής:

$ du -h -d 1 ~

Ή,

$ du -h -d 1 $HOME

Όπως μπορείτε να δείτε, παρατίθεται το μέγεθος κάθε καταλόγου μέσα στον κατάλογο HOME των χρηστών μου για τη σύνδεσή μου. Η τελευταία γραμμή δείχνει επίσης το συνολικό χώρο στο δίσκο που καταναλώνεται από τον κατάλογο HOME των χρηστών σύνδεσης.

du2.png


Χρησιμοποιώντας το ncdu για να βρείτε πόσο χώρο καταναλώνει ένας κατάλογος:

Το ncdu είναι ένας αναλυτής χρήσης τερματικού δίσκου που βασίζεται σε ncurse. Μπορείτε επίσης να το ονομάσετε τερματική έκδοση της γραφικής εφαρμογής GNOME Disk Usage Analyzer (Baobab). Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την παρακολούθηση της χρήσης του δίσκου ανά κατάλογο σε έναν διακομιστή.

Το πακέτο λογισμικού ncdu δεν είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή στο Ubuntu/Debian. Όμως, είναι διαθέσιμο στο επίσημο αποθετήριο πακέτων του Ubuntu/Debian. Έτσι, είναι πραγματικά εύκολο στην εγκατάσταση.

Αρχικά, ενημερώστε τη μνήμη cache του αποθετηρίου πακέτου APT με την ακόλουθη εντολή:

$ sudo apt update

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το ncdu στο Ubuntu/Debian με την ακόλουθη εντολή:

$ sudo apt install ncdu

du3.png

Το ncdu θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί.

du4.png

Τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε το ncdu με την ακόλουθη εντολή:

$ ncdu

Ή εκτελέστε ως σούπερ χρήστης με την ακόλουθη εντολή:

$ sudo ncdu

du5.png

Το ncdu πρέπει να ξεκινήσει. Θα πρέπει να φαίνεται όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο οθόνης παρακάτω.

du6.png

Από προεπιλογή, το ncdu θα σας εμφανίσει τους υποκαταλόγους του τρέχοντος καταλόγου εργασίας σας. Όπως μπορείτε να δείτε, εμφανίζει υποκαταλόγους του καταλόγου HOME του χρήστη που έχω συνδεθεί.

du7.png

Μπορείτε να δείτε πόσο χώρο στο δίσκο καταναλώνει κάθε κατάλογος. Υπάρχει επίσης ένα όμορφο γράφημα. Δείχνει συγκριτικά πόσος χώρος στο δίσκο χρησιμοποιείται από έναν συγκεκριμένο κατάλογο. Μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο g στο πληκτρολόγιό σας για εναλλαγή μεταξύ γραφήματος, ποσοστού, γραφήματος + ποσοστιαίας προβολής, αν θέλετε.

du8.png

Το σύμβολο e σε έναν κατάλογο σημαίνει ότι ο κατάλογος είναι κενός.

du9.png

Μπορείτε να δείτε πόσο χώρο στο δίσκο χρησιμοποιεί ο γονικός κατάλογος (στην περίπτωσή μου /home/shovon) και τον αριθμό των αρχείων και των καταλόγων (στοιχείων) μέσα στον γονικό κατάλογο εδώ στη διεπαφή ncdu.

du10.png

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα βέλους <Επάνω> και <Κάτω> για πλοήγηση στη διεπαφή ncdu. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε έναν κατάλογο και να πατήσετε <Enter> για να δείτε και τα περιεχόμενα του καταλόγου.

du11.png

Εάν θέλετε να βγείτε από τη διεπαφή ncdu, πατήστε q.

Μπορείτε να πείτε με μη αυτόματο τρόπο στο ncdu να συνοψίζει έναν συγκεκριμένο κατάλογο όταν ξεκινάτε το ncdu.

Για παράδειγμα, ας πούμε, θέλετε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο /usr με το ncdu. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε το ncdu ως εξής:

$ ncdu /usr

Ή

$ sudo ncdu /usr

du12.png

Όπως μπορείτε να δείτε, τα περιεχόμενα του καταλόγου /usr εμφανίζονται στη διεπαφή ncdu.

du13.png

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε πόσο χώρο καταναλώνει ένας κατάλογος από τη γραμμή εντολών στο Linux. Ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το άρθρο.
 
Top Bottom