Ροή

Οικολογικά νέα 2

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
54
Location
Rhodos,Larissa
Ευρωπαϊκό "όχι" στους παλιούς λαμπτήρες


Περιορισμούς στη σπάταλη ενέργειας, από τη χρήση κοινών λαμπτήρων, επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2012 καταργούνται όλοι οι παλαιοί λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενώ από το 2009 καταργούνται οι λαμπτήρες 100 Watt (100W).

Με τους λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό εξοικονομεί 10 με 15% των χρημάτων για την κατανάλωση ρεύματος.

Μάλιστα, υπολογίστηκε πως, από την αλλαγή των λαμπτήρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι δυνατή η εξοικονόμηση, ετησίως, 5 έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι λαμπτήρες νέας γενιάς πρέπει να ανακυκλώνονται σωστά, διαφορετικά αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, λόγω του υδράργυρου που περιέχουν.


ΣΚΑΙ


Σβήνουν άνθρωποι και ζώα


Παλιά η Ζιμπάμπουε ήταν ένας επίγειος παράδεισος. Σήμερα η χώρα του Μουγκάμπε έχει μεταβληθεί σε κόλαση. Οι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα.

Οταν η πείνα και η χολέρα απειλούν με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ποιος θα νοιαστεί για τη διάσωση της αφρικανικής πανίδας; Το προσπαθούν ελάχιστοι ρομαντικοί με πενιχρά μέσα κι ακόμη πιο πενιχρά αποτελέσματα. Οως είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το συνδικάτο των λαθροκυνηγών και τη μαφία της... Απω Ανατολής!

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου αποκάλυψαν πως βασικοί υπεύθυνοι για την εξολόθρευση του μαύρου ρινόκερου της Ζιμπάμπουε είναι οι Κινέζοι, οι Βιετναμέζοι και οι Νοτιοκορεάτες. Επειδή πιστεύουν ότι το κέρατό του έχει θεραπευτικές ιδιότητες, εισάγουν λαθραία μεγάλες ποσότητες από λιμάνια της Νοτίου Αφρικής ή από το αεροδρόμιο της Χαράρε, πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε.

Το παράνομο εμπόρευμα ταξιδεύει ακόμη και σε... διπλωματικούς σάκους, καθώς η οικονομική διείσδυση της Κίνας στη Μαύρη Ηπειρο έχει γκρεμίσει και τις τελευταίες αντιστάσεις ενός (έτσι κι αλλιώς) απόλυτα διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού.

Μια άλλη αιτία εξαφάνισης των άγριων ζώων είναι η κατάληψη μεγάλων εκτάσεων στα προστατευόμενα πάρκα από χιλιάδες εξαθλιωμένους χωρικούς, που αναζητούν στέγη, τροφή και νερό. Καίνε υπεραιωνόβια δένδρα μπαομπάο, χτίζουν λασποκάλυβα και προσπαθούν να σπείρουν τη γη. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει αυτούς του ανθρώπους;

Ακόμη και οι λαθροκυνηγοί των γειτονικών χωριών δικαιολογούνται σε κάποιον βαθμό, καθώς έχουν εξασφαλισμένη ατιμωρησία. Πολλοί συλλαμβάνονται από τους καλά οπλισμένους φύλακες του Εθνικού Πάρκου Σάβε, στη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε, αλλά ούτε ένας δεν έχει πάει φυλακή.

Πάντα έχουν λεφτά να δωροδοκήσουν δικαστές και αστυνομικούς. Πέρυσι οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν 50-100 μαύρους ρινόκερους στη Ζιμπάμπουε κι άλλους 50-60 στη γειτονική Ν. Αφρική, με αποτέλεσμα ο συνολικός πληθυσμός του είδους να πέσει στα 4.000 άτομα σε ολόκληρη τη Μαύρη Ηπειρο.

Κι όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 70 υπήρχαν στην Αφρική πάνω από 65.000 ρινόκεροι -μαύροι και άλλων τριών ειδών.

Το οικονομικοπολιτικό χάος στη Ζιμπάμπουε έχει μειώσει δραματικά και τον τουρισμό στη χώρα του Μουγκάμπε. Τα σαφάρι των πλούσιων τουριστών συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά πάρκα, που τώρα βρίσκονται στο έλεος του καθενός. Μόνο στο Πάρκο Σενούκο οι φύλακες ανακάλυψαν 6.000 συρμάτινες παγίδες τα έξι τελευταία χρόνια, με στόχο τις αντιλόπες για το κρέας τους.

Ομως εκεί πέφτουν αδιάκριτα καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, λιοντάρια και τσιτάχ. Αυτός δε που έπεσε κυριολεκτικά θύμα «γενοκτονίας» είναι ο άγριος αφρικανικός σκύλος. Από μισό εκατομμύριο, μέσα σε λίγες δεκαετίες ο πληθυσμός του έπεσε κάτω από τα 5.000 άτομα.



ΕΘΝΟΣ


Με ταχύτερο ρυθμό λιώνουν οι πάγοι, έρχονται πλημμύρες


Νέα ανησυχητικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι μεγαλύτερη απ? ότι προβλεπόταν, το 2008 αναδεικνύεται ως το δέκατο θερμότερο έτος, ενώ αποδεικνύεται ότι οι καύσωνες είναι πιο θανατηφόροι από τους τυφώνες.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία εκδόθηκε το 2007.

Οπως προκύπτει από έκθεση της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας σχετικά με τους κινδύνους της απότομης κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να ανέλθει στα 150 εκατοστά, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων που θα πληγούν από πλημμύρες.



Εκθεση

Στην έκθεση της IPCC προβλεπόταν ότι το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 28 έως 42 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα, αλλά στη νέα μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων συμπεριελήφθησαν υπόψη οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες, ιδιαίτερα στη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το Ινστιτούτο Goddard της NASA, το 2008 αποδεικνύεται ότι είναι πιο δροσερό από το 2000 αλλά αναδεικνύεται ως το δέκατο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, αφού ήταν κατά 0,42 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη μεταξύ 1951 και 1980.

Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν με μια παρόμοια ανάλυση της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office), σύμφωνα με την οποία το 2008 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι 14,3 Κελσίου, δηλαδή 0,14 βαθμούς κάτω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 2001-07. Αυτό καθιστά το 2008 ως το δέκατο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.



Από το 1997

Τα 10 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 1997 και ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας για την τρέχουσα δεκαετία είναι σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Σε άλλη έρευνα, που αφορά τις ΗΠΑ, καταδεικνύεται ότι οι καύσωνες αποτελούν αιτία περισσότερων θανάτων από φυσικά φαινόμενα.

Ο «χάρτης θανάτου» αναφέρει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι μεγαλύτερος στις νότιες πολιτείες της χώρας, όπου συντρέχουν μια σειρά απειλών από φυσικά φαινόμενα. Η πιο ασφαλής τοποθεσία στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι κάποιες περιοχές των κεντροδυτικών πολιτειών και κάποιες πόλεις στα βορειανατολικά.

Η ζέστη και η ξηρασία αντιστοιχεί στο 19,6% του συνόλου των θανάτων. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι θάνατοι από το υπερβολικό κρύο και το χιόνι.



ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το 2008 έτος των ακραίων καιρικών φαινομένων


Το 2008 ταξινομείται ως το 10ο θερμότερο έτος στην ιστορία, από το τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, το 1850, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Παγκόσμιος mετεωρολογικός oργανισμός (wmo).

Παράλληλα η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίστηκε από ακραία κλιματικά φαινόμενα στα οποία περιλαμβάνονται καταστροφικές πλημμύρες, έντονες και επίμονες ξηρασίες, χιονοθύελλες, καύσωνες και έντονο κρύο σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες των 188 μελών του wmo και διάφορων συνεργαζόμενων ερευνητικών κέντρων, η παγκόσμια συνδυασμένη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας και της επιφάνειας του εδάφους για το 2008 υπολογίζεται σε 0,31 βαθμούς kελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 η οποία ανέρχεται σε 14 βαθμούς kελσίου.

Στον αρκτικό θαλάσσιο πάγο, καταγράφεται μείωση στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις το 1979.

Σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις του υδράργυρου, σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Σιβηρίας και ένα μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας, καταγράφηκε ένας εντυπωσιακά ήπιος χειμώνας. O iανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δύο πολύ ήπιοι μήνες σχεδόν σε ολόκληρη την eυρώπη. Oι μέσες θερμοκρασίες για αυτούς τους μήνες ήταν υψηλότερες κατά 7 βαθμούς kελσίου σε μεγάλο τμήμα της Σκανδιναβίας.

Στις περισσότερες περιοχές της Φινλανδίας, της nορβηγίας και της Σουηδίας, ο χειμώνας του 2007-08 ήταν ο θερμότερος που καταγράφηκε από τότε που τηρούνται αρχεία. Aντίθετα, ο βόρειος χειμώνας ήταν εντυπωσιακά κρύος για ένα μεγάλο μέρος της eυρασίας που εκτείνεται ανατολικά από την tουρκία μέχρι την kίνα.

Mερικές περιοχές στην tουρκία είχαν τις πιο κρύες νύχτες του iανουαρίου των τελευταίων 50 ετών. Aυτός ο ακραίος κρύος καιρός προκάλεσε εκατοντάδες θυμάτων στο aφγανιστάν και την kίνα.

O Φεβρουάριος ήταν ένας κρύος μήνας στο μεγαλύτερο μέρος των κεντρικών δυτικών περιοχών των hΠa, με τις μέσες καθημερινές θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 4 έως 5 βαθμούς κελσίου κάτω από το φυσιολογικό σε μερικές περιοχές. Ένα πολύ κρύο επεισόδιο εμφανίστηκε το mάιο στη nότια aμερική, ιδιαίτερα στην κεντρική Αργεντινή, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε στους μείον 6 βαθμούς κελσίου σε μερικές περιοχές, ξεπερνώντας τα χαμηλότερα ρεκόρ.

Aντιθέτως, οι θερμοκρασίες του Ιουλίου ήταν περισσότερο από 3 βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε μεγάλα τμήματα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της νοτιοανατολικής Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας, γεγονός που τον ανέδειξε ως το θερμότερο iούλιο των τελευταίων 50 ετών. Eξάλλου, ο nοέμβριος έσπασε τα ιστορικά ρεκόρ του υδραργύρου, εξαιτίας των ασυνήθιστων καυσώνων που σημειώθηκαν. H κεντρική Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του mπουένος Άιρες, είχε το θερμότερο nοέμβριο των τελευταίων 50 χρόνων.

Tο Μάρτιο, η νότια Αυστραλία δοκιμάστηκε από ισχυρό καύσωνα. H Αδελαΐδα έζησε τον πιο μακροχρόνιο καύσωνα στα αρχεία, με 15 διαδοχικές ημέρες ο υδράργυρος να σκαρφαλώνει πάνω από τους 35 βαθμούς κελσίου. Aπό καύσωνες επλήγη και η νοτιοανατολική Ευρώπη και η μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου.


Παρατεταμένες ξηρασίες

Στο τέλος του Ιουλίου, οι περισσότερες περιοχές νοτιοανατολικά της bόρειας Αμερικής βίωσαν μέτρια έως έντονη ξηρασία, γεγονός που βοήθησε στην εξάπλωση πολυάριθμων μεγάλων πυρκαγιών στη βόρεια και την κεντρική kαλιφόρνια. H nότια bρετανική Κολομβία στον Καναδά έζησε την πέμπτη ξηρότερη περίοδο μέσα σε 61 χρόνια. Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τον πιο ξηρό χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Στη nότια aμερική, ένα μεγάλο μέρος της aργεντινής, της oυρουγουάης και της Παραγουάης δοκιμάστηκε από μια παρατεταμένη και έντονη ξηρασία κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 2008, που προκάλεσε πολλές ζημιές στη γεωργία.

Oι θερμές συνθήκες στη νοτιοανατολική aυστραλία ενίσχυσαν τη μακροχρόνια ξηρασία σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, με τη Βικτώρια να έχει το ένατο ξηρότερο έτος στην ιστορία της, γεγονός που είχε καταλυτικές επιδράσεις στις καλλιέργειες. Στην ίδια περιοχή, ο Σεπτέμβριος και ο oκτώβριος χαρακτηρίστηκαν από την έλλειψη βροχοπτώσεων.


Πλημμύρες και έντονες καταιγίδες

Τον Ιανουάριο, 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 15 επαρχίες στη νότια Κίνα καλύφθηκαν από χιόνι, ενώ καταγράφηκαν μεγάλης διάρκειας χαμηλές θερμοκρασίες. Aυτός ο καιρός είχε επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού επέφερε τεράστια προβλήματα στις μεταφορές και στην ηλεκτροδότηση και μεγάλες καταστροφές στη γεωργία. Στον Καναδά, οι χιονοπτώσεις έσπασαν όλα τα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς το χιόνι ξεπέρασε τα 550 εκατοστά σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του kεμπέκ. H συσσώρευση του χιονιού ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την κατάρρευση πολυάριθμων στεγών. Στο tορόντο, ο χειμώνας καταγράφηκε ως ο τρίτος των τελευταίων 70 χρόνων σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις. Στις hΠa, οι έντονες βροχοπτώσεις του aπριλίου σε συνδυασμό με το λιώσιμο του χιονιού οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες που είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στο mισούρι και τη νότια iντιάνα. Kατά τη διάρκεια του iουνίου, οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ σε πολλές περιοχές της Αϊόβα, του iλινόις, του oυισκόνσιν και του Μισούρι.

Eξάλλου, η χρονιά που φεύγει εντάσσεται στην κορυφαία δεκάδα σε ότι αφορά τους ανεμοστρόβιλους και σε ότι αφορά τα μοιραία περιστατικά που προκάλεσαν (123 συνολικά) από τότε που τηρούνται αρχεία, το 1953. Σύμφωνα με τις στατιστικές, από τον iανουάριο μέχρι την 1η aυγούστου καταγράφηκαν 489 ανεμοστρόβιλοι. Στη Γερμανία, μεταξύ mαΐου και Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε ένας μεγάλος αριθμός ισχυρών ηλεκτρικών καταιγίδων με δυνατές βροχές, ανεμοστρόβιλους και χαλαζόπτωση.

H υπο-σαχάρια aφρική, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής και της aνατολικής aφρικής, επηρεάστηκε από δυνατές βροχές, οι οποίες προκάλεσαν τις χειρότερες καταγραμμένες πλημμύρες στη zιμπάμπουε και είχαν επιπτώσεις σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στη Δυτική aφρική κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων.

Στη βόρεια Αφρική, οι ισχυρές και εκτεταμένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου Σεπτεμβρίου - Νοέμβριου είχαν επιπτώσεις στην aλγερία και το mαρόκο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές και αρκετά ανθρώπινα θύματα. Aκραίες έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στις βόρειες επαρχίες του mαρόκου με μέχρι 20 εκατοστά βροχής σε λιγότερο από έξι ώρες. Tην ίδια περίοδο έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης τη νοτιοδυτική eυρώπη.

Στη Βαλένθια, στην iσπανία, το ύψος της βροχής έφτασε τα 39 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες, εκ των οποίων τα 14,4 καταγράφηκαν σε λιγότερο από μια ώρα. Στη Γαλλία, οι βαριές και έντονες βροχές επέφεραν καταστρεπτικά αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου. Σε τρεις ημέρες, οι συνολικές βροχοπτώσεις έφθασαν τα 50 εκατοστά σε μερικές περιοχές, προκαλώντας έντονες πλημμύρες, ιδιαίτερα στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Eντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην ανατολική Αυστραλία τον iανουάριο και τον Φεβρουάριο, προκαλώντας σημαντικές πλημμύρες, ιδιαίτερα στο Κουίνσλαντ. Tον Νοέμβριο, δυνατές βροχοπτώσεις έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Στη νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένης της iνδίας, του Πακιστάν και του Βιετνάμ, έντονες νεροποντές προκάλεσαν αιφνιδιαστικές πλημμύρες, που σκότωσαν περισσότερους από 2.600 ανθρώπους και ανάγκασαν 10 εκατομμύρια στην iνδία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη δυτική Κολομβία, οι συνεχείς και άνω του φυσιολογικού βροχοπτώσεις προκάλεσαν έντονες πλημμύρες που είχαν επιπτώσεις σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους και δημιούργησαν καθιζήσεις του εδάφους κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του χρόνου.

Tέλος, στη νότια Βραζιλία, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου έντονες πλημμύρες και θανατηφόρες κατολισθήσεις λάσπης οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Aπό αυτές έχασαν τη ζωή τους 120 άνθρωποι, ενώ 69.000 έμειναν άστεγοι.


- 489 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι την 1η Αυγούστου.
- 550 εκατοστά έφτασε το χιόνι στον Καναδά σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.
- 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 15 επαρχίες στην Κίνα καλύφθηκαν από Χιόνι.
- 50 χρόνια είχε να ζήσει η Τουρκία θερμοκρασίες τόσο χαμηλές, όσο του περασμένου Ιανουαρίου.
- 15 διαδοχικές ημέρες κράτησε ο πιο μακροχρόνιος καύσωνας που έζησε ποτέ η Αδελαΐδα της Αυστραλίας.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος


O Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 400 ετών, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αυξανόμενης οξύτητας των υδάτων.

Έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών σε μεγάλους όγκους κοραλλιών, ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών, έδειξε ότι η ασβεστοποίησή τους έχει μειωθεί κατά 13,3% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Η μείωση αυτή δεν έχει προηγούμενο για τέσσερις αιώνες, απειλώντας τα είδη που ζουν στον ύφαλο, όπως σημειώνει το ΒΒC.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, προειδοποιούν ότι αλλαγές στην βιοποιλότητα των οικοσυστημάτων αυτών είναι άμεσα επικείμενες.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι πιο εκτεταμένος του πλανήτη και απαρτίζεται από περισσότερους από 2.900 μεμονωμένους υφάλους και 900 νησιά.

Τα μεγαλύτερα κοράλλια του Υφάλου έχουν ηλικία πολλών αιώνων και μεγαλώνουν με ρυθμό μόλις 1,5 εκατοστό το χρόνο.


Newsroom ΔΟΛ


Συνένοχη η Ελλάδα στον αφανισμό του τόνου



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την επιβίωση του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο, καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια. Ανάμεσα στις χώρες που αλιεύουν και εμπορεύονται ερυθρό τόνο είναι και η Ελλάδα, που το 2008 νόμιμα δικαιούνταν να ψαρέψει 480.000 κιλά του πιο «πολύτιμου» ψαριού, που προορίζεται για την παρασκευή του ακριβού σούσι.

Την ίδια ώρα, ένας από τους πλέον γνωστούς αναλυτές της αγοράς τόνου παγκοσμίως καταγγέλλει ότι η χώρα μας είναι ύποπτη για «ξέπλυμα» παράνομων αλιευμάτων. Ερυθρός- ή κυανόπτερος- τόνος σημαίνει χρυσάφι: Η αξία του μπορεί να φτάνει έως και 250 δολάρια το κιλό σε αγορές της Ιαπωνίας, όμως η αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια λόγω της εξάπλωσης της μόδας του σούσι είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ερυθρού τόνου από την Μεσόγειο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονιδών, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20 σκάφη τα οποία δραστηριοποιούνται στην αλιεία του ερυθρού τόνου. Το δικαίωμα αλιείας για το 2008, βάσει των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων που έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε., έφτανε τα 477.460 κιλά, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες συνολικά δικαιούνταν ψαριές που δεν θα υπερέβαιναν τα 16.210.000 κιλά.

Πάνω από τα όρια
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Greenpeace, οι ποσότητες ερυθρού τόνου που καταλήγουν στα δίχτυα των ψαράδικων υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα όρια της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονιδών. Για παράδειγμα, η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι πριν από τρία χρόνια αλιεύθηκαν στη Μεσόγειο 44.000

τόνοι ερυθρού τόνου- περίπου 37% πάνω από τα όρια που είχε θέσει εκείνη τη χρονιά ο αρμόδιος φορέας.

Πέρα από το ότι ο ερυθρός τόνος είναι από τα πιο ακριβά ψάρια στην υφήλιο, μία απόφαση που πάρθηκε στα τέλη Νοεμβρίου ίσως αποτελέσει τον λόγο για να γίνει και το πιο σπάνιο: Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Τονιδών, επεσήμαναν πρόσφατα ότι για το 2009 το ανώτατο όριο αλιευμάτων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 15.000 τόνους. Επιπλέον, πρότειναν ότι καλό θα ήταν για τη διατήρηση του είδους να υπάρξει απαγόρευση της αλιείας κατά την περίοδο αναπαραγωγής από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο. Ωστόσο η απόφαση της ίδιας διεθνούς επιτροπής στα τέλη Νοεμβρίου ήταν ότι τα επιτρεπόμενα αλιεύματα για το 2009 θα φτάνουν τους 22.000 τόνους καθώς και ότι η διακοπή της αλιείας θα διαρκέσει μόνο 10 ημέρες αντί για ολόκληρη την αναπαραγωγική περίοδο. Την απόφαση αυτή στήριξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σώζεται 1 στους 40
«Το 50% των αλιευμένων τόνων τα τελευταία χρόνια έχουν μέγεθος μικρότερο από το επιτρεπόμενο, δηλαδή τα 10 κιλά. Πριν το 2004 το όριο ήταν ακόμη χαμηλότερο, μόλις 6,4 κιλά. Στην πραγματικότητα όμως ούτε το υψηλότερο όριο αρκεί για την προστασία του είδους καθώς οι τόνοι φτάνουν σε στάδιο αναπαραγωγής στα 30 κιλά», σημειώνει ο κ. Παξιμάδης από τη WWF και τονίζει ότι η απόφαση να μη διαρκέσει η διακοπή της αλιείας καθ΄ όλη την αναπαραγωγική περίοδο θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον πληθυσμό του ερυθρού τόνου. Επιπλέον, η περιβαλλοντική οργάνωση εκτιμά ότι μόνο ένας στους 40 τόνους καταφέρνει σήμερα να ενηλικιωθεί.

Σύμφωνα με το WWF, η Ελλάδα απλώς έλαμψε διά της απουσίας της στη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τονιδών τον περασμένο Νοέμβριο. «Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας πρόσφατα χορήγησε άδεια λειτουργίας και για δεύτερη φάρμα πάχυνσης τόνου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την κρατική αδιαφορία για το θέμα προστασίας του ερυθρού τόνου», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση.



Δύο «παχυντήρια» 2.100 τόνων

ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία της Greenpeace, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο εδρεύουν «παχυντήρια» συνολικής χωρητικότητας 51.000 τόνων ψαριών, όπου καταλήγουν οι μικροί τόνοι που έχουν αλιευθεί για να πάρουν κιλά και να πουληθούν ακόμα ακριβότερα στην αγορά. Μάλιστα τα εκτροφεία αυτά έχουν επιδοτηθεί από την Ε.Ε. με τουλάχιστον 26 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα από το 2004 λειτουργεί μονάδα πάχυνσης στις Εχινάδες στο Ιόνιο με χωρητικότητα 1.000 τόνων ψαριών, ενώ έχει αδειοδοτηθεί άλλη μία στον όρμο της Μεσσαράς στην Κρήτη, χωρητικότητας 1.100 τόνων. Ωστόσο, με τα νέα ανώτατα όρια για το 2009 η Ελλάδα αναμένεται να μην έχει το δικαίωμα να αλιεύσει περισσότερους από 400 τόνους ερυθρού τόνου.

«Μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας ξεσηκώθηκε όταν μάθαμε για την αδειοδότηση της μονάδας πάχυνσης.

Προσφύγαμε στην απόφαση του περιφερειάρχη και πήραμε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα για να μην προχωρήσει η κατασκευή της μονάδας», λέει ο κ. Αντώνης Χαραλαμπάκης, δήμαρχος Τυμπακίου. «Η υπόθεσή μας αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο, απ΄ ό,τι άκουσα όμως η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία έτσι ώστε να λειτουργήσει δοκιμαστικά πριν από το καλοκαίρι. Το πρόβλημα με τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στο ότι, πέρα από τη μόλυνση που θα προκαλέσει στη θαλάσσια περιοχή, θα πλήξει σημαντικά και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας», συμπληρώνει ο κ. Χαραλαμπάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παξιμάδης, «η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αναποτελεσματική καθώς απαιτούνται 10-25 κιλά τροφής για την παραγωγή 1 κιλού τόνου». Επιπλέον, επειδή το τάισμα των τόνων γίνεται με ψάρια τα οποία έχουν αλιευθεί εκτός Μεσογείου, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης εξωτικών ασθενειών σε τοπικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας πανίδας.



... και «πλυντήριο» λαθραίων αλιευμάτων

ΚΑΤΑ τα προηγούμενα χρόνια, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Εurostat, στη χώρα μας εκφορτώθηκαν μεγάλες ποσότητες φρέσκου τροπικού τόνου. Πιο συγκεκριμένα, στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (http: //epp.eurostat.ec.europa.eu) αναγράφεται ότι το 2005 εκφορτώθηκαν 712.000 κιλά νωπού μεγαλόφθαλμου τόνου, ο οποίος σύμφωνα με τη βιβλιογραφία δεν συναντάται στη Μεσόγειο και θεωρείται αδύνατο να έχει μεταφερθεί φρέσκος από τον Ινδικό ή τον Ατλαντικό προκειμένου να «εκφορτωθεί νωπός» στη χώρα μας.

«Το 2006 η Ελλάδα δήλωσε 850 τόνους μεγαλόφθαλμου τόνου και 900 τόνους παλαμίδας. Αυτά τα είδη δεν αλιεύονται στη Μεσόγειο και η Ελλάδα δεν έχει αλιευτικό στόλο ο οποίος ταξιδεύει σε μακρινές αποστάσεις. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ποσότητες που δηλώνονται», επισημαίνει ο κ. Ρομπέρτο Μπρεγκάτζι, ειδικός σε θέματα εμπορίας τόνου και συγγραφέας της αναφοράς «Η λεηλασία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό την περίοδο 2006-2007». Ο κ. Μπρεγκάτζι πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες μεγαλόφθαλμου τόνου που δηλώθηκαν στη Εurostat συγκαλύπτουν επί της ουσίας την υπεραλίευση του ερυθρού τόνου και ότι εξυπηρετούν κυκλώματα «ξεπλύματος».

«Με την ταμπέλα του μεγαλόφθαλμου τόνου μπορεί να περνούν στην αγορά και ποσότητες ερυθρού τόνου που αλιεύθηκαν παράνομα», σημειώνει ο ίδιος. Σε χειρότερη θέση βρίσκεται η Ισπανία, η οποία πρόσφατα κλήθηκε σε ευρωπαϊκό ελεγκτικό δικαστήριο ώστε να δώσει εξηγήσεις για την υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων αλίευσης.

«Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να πρόκειται για λάθος κατά τη συμπλήρωση των στατιστικών στοιχείων στη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Είναι πάντως εξακριβωμένο ότι η χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη βλάβη στον πληθυσμό του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο- με νόμιμες και παράνομες πρακτικές- είναι η Τουρκία», λέει ο κ. Γιώργος Παξιμάδης από τη WWF.



Σε μποϊκοτάζ καλεί το WWF

ΝΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΝ την κατανάλωση αλλά και την πώληση του ερυθρού τόνου- αλλά όχι και εκείνου που πωλείται σε κονσέρβες στα σούπερ μάρκετ- ζητά το WWF από τους καταναλωτές, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τους ιχθυεμπόρους και τα σούπερ μάρκετ ώστε να μειωθεί η ζήτηση του ερυθρού τόνου που έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. «Σε αντίθεση με τον ερυθρό τόνο της Μεσογείου, ο κιτρινόπτερος τόνος, αυτός δηλαδή που πωλείται σε κονσέρβα, δεν απειλείται», σημειώνει ο κ. Παξιμάδης από το WWF.




ΤΑ ΝΕΑ


«Καμπανάκι» για το ΧΥΤΑ της Φυλής


Μόλις 3,5 χρόνια ζωής έχει η χωματερή της Φυλής, ανέφερε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, Νίκος Χιωτάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.
Σε ανάλογη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ζήτησε η Πολιτεία να αναλάβει το πολιτικό κόστος για τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, επισήμανε ότι η Ελλάδα απειλείται με βαριά πρόστιμα από την Κομισιόν για τις παράνομες χωματερές και δεσμεύτηκε για πιο ενεργό ρόλο του υπουργείου Εσωτερικών και του ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



City 99,5


«Πετάει»η Ελλάδα στην ανακύκλωση μπαταριών με 500.000 τόνους πέρσι



Η ραγδαία εξάπλωση του συστήματος ανακύκλωσης μπαταριών «προβιβάζει» για πρώτη φορά τη χώρα μας στον τομέα της ανακύκλωσης για την εναλλακτική διαχείριση των ηλεκτρικών στηλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2008, μέσω του συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης «ΑΦΗΣ ΑΕ» συλλέχθηκαν περισσότεροι από 500 τόνοι μπαταριών (περί τα 19 εκ. μπαταρίες), νούμερο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 26% επί των πωληθέντων μπαταριών.

Οι επιδόσεις της χώρας μας είναι από τις καλύτερες στην ΕΕ καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στον τομέα της τοποθέτησης ειδικών κάδων μετά τη Γερμανία και το Βέλγιο που βρίσκεται στην τρίτη θέση

Υπολογίζεται ότι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε πάνω από 38.500 σημεία πανελλαδικά, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του 25% που είχε τεθεί από την ΕΕ για τα κράτη-μέλη έως το 2012 μέσα σε διάστημα 3,5 ετών από τότε που ξεκίνησε η ανακύκλωση ηλεκτρικών στηλών.

Εξ αυτών 7.100 κάδοι βρίσκονται σε Δήμους, Κοινότητες, Δημόσιους φορείς, Στρατιωτικές Μονάδες, 11.000 σε σχολεία, 8.500 σε επιχειρήσεις, (Νοσοκομεία, Τράπεζες, Ξενοδοχεία, Βιομηχανίες, Εμπορικές εταιρείες κ.α.) σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, champion ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, carrefour, inka, lidl, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΜΑΚΡΟ, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, ΜΥ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ, plus, praktiker, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ), σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, forthnet, nokia, ΟΤΕshop, wind και vodafone), καθώς και σε 7.500 εμπορικά καταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, φωτογραφικά είδη, μπαταρίες, κλπ.

Το σύστημα ανακύκλωσης της «ΑΦΗΣ ΑΕ» θεωρείται το πλέον επιτυχημένο, με τη συνδρομή μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης, η οποία υποστηρίζεται και από τηλεοπτική καμπάνια με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των σχολείων.

Στο έργο της εταιρείας, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ειδικών κάδων για την εναπόθεση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, η συλλογή τους από τους κάδους και τη μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης, η διαλογή των μπαταριών ανά τύπο μπαταρίας και η αποστολή τους σε εργοστάσια του εξωτερικού όπου γίνεται η ανακύκλωση με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και ανακτώνται τα βασικά μέταλλα.




ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Πιο καθαρό "θερμοκήπιο" η Ευρώπη



Η ομίχλη, το νέφος και η θολούρα έχουν μειωθεί πάνω από την Ευρώπη κατά την τελευταία 30ετία, όμως η θετική αυτή εξέλιξη έχει μια αρνητική όψη, καθώς αυξάνει την θερμοκρασία και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προκύπτει από μελέτη, με επικεφαλής τον Ρομπέρ Βοτάρ της γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που μελέτησε στοιχεία από 342 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ευρώπη.

Μεταξύ 1978 - 2006 η ποιότητα του αέρα στην ατμόσφαιρα βελτιώθηκε, αλλά οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης, ειδικά στο βορρά, το κέντρο και τα ανατολικά, αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο. Η μελέτη αποδίδει τουλάχιστον το 20% αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας (που στην ανατολική Ευρώπη φθάνει μέχρι και 50%) στο καθάρισμα της ατμόσφαιρας, καθώς όταν υπάρχει ομίχλη και νέφος, ένα μέρος από τις ακτίνες του ήλιου αντανακλάται πίσω στο διάστημα και η επιφάνεια της Γης ψυχραίνει.

Αντίθετα, η καθαρότερη ατμόσφαιρα σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφησητων ηλιακών ακτίνων.

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ημερών με περιορισμένη ορατότητα μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν, ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του θείου, το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της καύσης του πετρελαίου και του άνθρακα και δημιουργεί την όξινη βροχή.

Ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, έκλεισαν πολλά παλαιά και ρυπογόνα εργοστάσια που έκαιγαν άνθρακα, γεγονός που οδήγησε σε αισθητή μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του νέφους στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Διακυβερνητικού Πάνελλ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1996-2005, ενώ ο ρυθμός αύξησης κατά την τελευταία 50ετία ήταν διπλάσιος του ρυθμού του προηγούμενου μισού αιώνα.Σύμφωνα με τη νέα γαλλική μελέτη, μια "κουβέρτα" νέφους πάνω από μια περιοχή μπορεί να μειώσει την τοπική θερμοκρασία κατά 2 περίπου βαθμούς.



ΕΘΝΟΣ


Το Google βλάπτει το περιβάλλον



Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μία αναζήτηση στο Google έχει επίδραση στο περιβάλλον. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την επεξεργασία μιας αναζήτησης στη μηχανή του Google αντιστοιχεί σε εκπομπή 7 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα.

«Η Google λειτουργεί σε όλο τον κόσμο τεράστια κέντρα δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας και φυσικός στο Χάρβαρντ, Alex Wissner ? Gross.

Εκτιμάται ότι σε καθημερινή βάση γίνονται περισσότερες από 200 εκατομμύρια αναζητήσεις στη μηχανή του Google, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Gartner αναφέρει ότι η βιομηχανία πληροφορικής ευθύνεται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που αντιστοιχεί και στην αεροπορική βιομηχανία.

Ο Alex Wissner ? Gross υπολόγισε επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε κάθε χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος «μπαίνει» απλά σε μία ιστοσελίδα και εκτιμώνται στα 0.02 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά δευτερόλεπτο.

Η Google αντέδρασε με καταχώριση στο εταιρικό της ιστολόγιο, όπου σημειώνει: «Στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία αναζήτηση στο Google, ο προσωπικός σας υπολογιστής θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει η Google, για να απαντήσει στο ερώτημά σας».




zougla.gr


Η κρίση χτυπά και την ανακύκλωση



Τελευταίο «θύμα» της οικονομικής κρίσης η βιομηχανία της ανακύκλωσης, με τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων και των πακέτων που τα «φιλοξενούν», να δείχνουν τον δρόμο της ανεργίας σε εκατομμύρια εργαζόμενους.



Η παγκόσμια οικονομική κρίση φαίνεται να «ανακυκλώνεται» σε όλες τις γραμμές παραγωγής και σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα απορριμμάτων παγκοσμίως, η οποία αισθάνεται και από τη σκοπιά της ανακύκλωσης το μέγεθος της κρίσης.

Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας γνωρίζουν για πρώτη φορά, έπειτα από την χρυσή «Ολυμπιακή εποχή», πτώση, η βιομηχανία της ανακύκλωσης καταρρέει σταδιακά. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, ακόμη και πριν από δύο μήνες, ολόκληρη η αγορά χαρτιού της δυτικής ακτής των ΗΠΑ κατευθυνόταν στην Κίνα για επεξεργασία και δημιουργία πακέτων και δεμάτων που θα επιστρέφονταν πίσω. Ωστόσο, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης έσπασε αυτόν τον κύκλο.

Επίσημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κλείσιμο του 80% των μονάδων ανακύκλωσης και για τις επακόλουθες απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων.



Στην αγορά του σκραπ (χρησιμοποιημένων μετάλλων) οι τιμές έχουν πέσει κατά το ήμισυ ή και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει όλη την αλυσίδα, τα εργοστάσια, τους συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών ακόμη και τους Κινέζους αγρότες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Ακόμη και οι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στο Πεκίνο δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Ενώ αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών περιμένοντας τις τιμές που εκτοξεύονταν στα ύψη, είδαν τελικά το εμπόρευμα τους να μένει σε αχρηστία. Ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου η ασφάλεια ήταν άκρως ενισχυμένη, πολλά φορτηγά που κουβαλούσαν ή μετέφεραν ανακυκλώσιμα υλικά απαγορεύονταν να εισέλθουν στην πόλη.

Πρόσφατα μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στον κόσμο, η κινεζική «Nine Dragons Paper», ανακοίνωσε πρόσφατα τα ετήσια αποτελέσματά της κάνοντας λόγο για οικονομική ανάκαμψη σε ορίζοντα δύο ή τριών ετών.





Κρίση και στη Βρετανία


Εκτός από τις κυρίαρχες αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και την βρετανική βιομηχανία ανακύκλωσης. Ρεπορτάζ του Guardian και του BBC καταγράφουν την «αναμονή» περισσότερων από 100.000 τόνων χαρτιού σε αποθήκες χωρίς να μπορούν να μεταπωληθούν.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με νοικοκυριά αλλά και με δήμους αναγκάζονται να στοιβάζουν σε τεράστιες αποθήκες τα ανακυκλωμένα απορρίμματα χωρίς όμως να μπορούν τα πουλήσουν. Προσπαθώντας μάλιστα να προλάβουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα της ανακύκλωσης, οι εταιρείες ξεκινούν να ψαλιδίζουν τα κόστη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους πελάτες τους.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πάγια πρακτική της πλειονότητας των εταιρειών. Όταν η τιμή του ανακυκλώσιμου χαρτιού και των χαρτονιών συσκευασίας έχει πέσει μέσα σε έξι εβδομάδες από 70 λίρες/τόνο σε 10 λίρες/τόνο, οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη «χασούρα» με το να επιβαρύνουν τους πελάτες τους με 20 λίρες/τόνο, έξτρα κόστος αποθήκευσης.

Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χάρτινο «βουνό» που «ψηλώνει» ολοένα και πιο πολύ κοστίζει στους Βρετανούς φορολογούμενους πολίτες περίπου 2 εκατομμύρια λίρες, ένα ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί εντός των επόμενων τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον Steve Bell της Recycling UK, «καμία από τις 80 μονάδες χαρτοποιίας στη Βρετανία δεν δέχεται καινούρια αποθέματα, καθώς δεν προβλέπεται ανάκαμψη μέχρι το 2010».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γεωμηχανική εναντίον υπερθέρμανσης της Γης


Μεγάλες δυνατότητες αναχαίτισης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι έχει η εφαρμογή της γεωμηχανικής. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, κύριος συντάκτης της οποίας είναι ο καθηγητής Τιμ Λέντον.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπεμπομένων αερίων του θερμοκηπίου, οι ανακαλύψεις αυτού του κλάδου της επιστήμης καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, θεωρείται ότι προσφέρουν αισθητή μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, η γεωμηχανική δεν είναι ικανή να επιλύσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης της Γης από μόνη της.

Πολλά υποσχόμενος για την ψύχρανση του πλανήτη, είναι ο ψεκασμός του στρώματος της στρατόσφαιρας με αερολύματα. Αυτό θα εμποδίσει τις ακτίνες του ήλιου να φθάσουν στην Γη.

Εν τούτοις, απειλή για μεγαλύτερη επιτάχυνση της υπερθέρμανσης αποτελεί, σε αυτήν την εφαρμογή της γεωμηχανικής, η διακοπή της.

Έξυπνη σύλληψη είναι και η τοποθέτηση γιγαντίων διαστημικών κατόπτρων σε τροχιά γύρω από την Γη. Έτσι, θα αντανακλώνται ή θα σκιάζονται οι ακτίνες του ήλιου.

Τα διαστημικά κάτοπτρα υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, με την ύπαρξη όμως και εδώ υψηλού κινδύνου.

Υψηλές προσδοκίες, τέλος, γεννάει σύμφωνα με τον Λέντον η καύση της βιομάζας και η λίπανση του εδάφους. Αυτή η μέθοδος πιστεύει ότι έχει πολλαπλά οφέλη και για το κλίμα.

Μία από τις εφαρμογές της είναι η λίπανση του ανωτέρου στρώματος της θάλασσας με θρεπτικά συστατικά. Αυτό θα επιταχύνει την ανάπτυξη των φυκιών, τα οποία απορροφούν CO2. To CO2 είναι από τα σημαντικότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Χρειάζεται όμως προσοχή και διεξαγωγή μελετών πριν τη λίπανση της θάλασσας, καθώς ο σίδηρος ενδέχεται να προκαλέσει εξαφάνιση πολλών θαλασσίων ειδών.





zougla.gr


Επικίνδυνο έντομο απειλεί τα φοινικόδεντρα της Ελλάδας



Ένα είδος εντόμου χτυπάει τα φοινικόδεντρα της Ελλάδας. Το λεγόμενο «σκαθάρι» το οποίο εισβάλλει και σαπίζει τα δέντρα, είχε κάνει την εμφάνισή του πριν τέσσερα χρόνια στην Κρήτη, με αποτέλεσμα το έντομο να μεταφερθεί και σε άλλα νησιά, καθώς τα φοινικόδεντρα που μολύνθηκαν στην Κρήτη αγοράστηκαν για καλλωπιστικούς λόγους για ξενοδοχειακές μονάδες και δρόμους.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Σοφός για τη διάσταση που πήρε πρόσφατα το θέμα καθώς το «κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρος των φοινίκων», όπως ονομάζεται, έχει φτάσει ήδη και στην Κω αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου.




zougla.gr


Βιολογικός καθαρισμός «παντού»


Βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα αποχέτευσης θα αποκτήσουν περίπου 350 οικισμοί της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων ως το 2013, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία της ποιότητας των υδάτινων αποδεκτών (ποταμών, λιμνών, ακτών, υπόγειων υδροφορέων κ.ά.), ενώ παράλληλα τα νερά που θα προκύπτουν από τους βιολογικούς καθαρισμούς θα μπορούν να αξιοποιηθούν για άρδευση ιδίως στις ελλειμματικές περιοχές. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα«Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα έργα ξεκινούν με την 1η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για χρηματοδότηση έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης, που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς. «Η πρώτη φάση αφορά σε έργα προϋπολογισμού 300 εκατ.ευρώ και προχωράμε άμεσα στην υπογραφή και των υπολοίπων προσκλήσεων ώστε να καλυφθεί το σύνολο του ποσού και να ενταχθούν όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων» τόνισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Με την 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Δημοτικές ή Διαδημοτικές Επιχειρήσεις και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα έργα προστασίας της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Μόρνου, που υδροδοτεί την πρωτεύουσα, καθώς και της λίμνης Κορώνειας στον Νομό Θεσσαλονίκης.



ΤΟ ΒΗΜΑ


Υποβαθμίζονται σημαντικοί υγρότοποι της Ελλάδας



Οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας της χώρας μας (υγρότοποι Ραμσάρ) υποβαθμίζονται συνεχώς. Οι θλιβερές διαπιστώσεις όμως συνεχίζονται ακόμη και για τους εκατοντάδες μικρότερους υγροτόπους. Τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου είναι οι νησιώτικοι υγρότοποι, όπου φιλοξενούνται σπάνια ενδημικά πουλιά.

Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» κατέγραψε 672 υγροτόπους σε 65 νησιά του Αιγαίου και διαπίστωσε ότι μόνο δύο από αυτούς προστατεύονται επαρκώς. Οι κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν τους νησιώτικους υγροτόπους και θέτουν σε κίνδυνο τα σπάνια ενδημικά πουλιά είναι τα μπαζώματα, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η δόμηση και η ρύπανση με στερεά απορρίμματα.

Μπορεί η συνολική τους έκταση να μην ξεπερνά το 1% της συνολικής έκτασης των νησιών του Αιγαίου, αποτελούν όμως χώρους διατροφής, φωλιάσματος και αναπαραγωγής εκατοντάδων πληθυσμών ζώων, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα, αλλά χρησιμεύουν και ως σταθμοί ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής εκατομμυρίων πουλιών κατά τις μεταναστευτικές περιόδους.

«Αν και αρκετοί υγρότοποι στα νησιά του Αιγαίου είναι τόσο υποβαθμισμένοι που σίγουρα θα εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον, μπορούμε τουλάχιστον να συμβάλλουμε και εμείς στη διάσωση εκατοντάδων άλλων. Ήδη, σε έξι νησιά λειτουργεί το «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγροτόπων του Αιγαίου» του WWF Ελλάς, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Καλούστ Παραγκαμιάν.

Μερικά από τα σημαντικότερα ενδημικά είδη είναι τα παρακάτω:

- Το ενδημικό ψάρι της Λέσβου (Oxynoemacheilus theophilii) ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι γνωστό μόνο από τις πηγές του ποταμού Ευεργέτουλα, ο οποίος ρυπαίνεται έντονα.

- Ο ενδημικός βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) είναι γνωστός μόνο από μια τοποθεσία του νησιού. Το είδος απειλείται κυρίως λόγω της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων του - μόνιμα ή εποχικά τέλματα και λιμνούλες γλυκού νερού και ρύακες.

- Ο ενδημικός βάτραχος της Κρήτης (Pelophylax cretensis) απαντάται σε αρκετές περιοχές του νησιού. Παρόλα αυτά, η εξάπλωσή του είναι πλέον κατακερματισμένη, διότι έχουν εξαφανιστεί πολλοί πληθυσμοί από ρύακες και εκβολές λόγω της ρύπανσης με απόβλητα ελαιουργείων. Σήμερα, η ρύπανση έχει κάπως μειωθεί αλλά η υποβάθμιση των υγροτόπων συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.



zougla.gr

Η Αιολική Ενέργεια ηγέτιδα του τομέα Ενέργειας της ΕΕ



Το 2008 στην ΕΕ η Αιολική Ενέργεια ξεπέρασε σε νέες εγκαταστάσεις όλες τις άλλες πηγές ενέργειας. Το 43% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν έργα αιολικής ενέργειας.

Συνολικά στην Ευρώπη το 2008 προστέθηκαν 19.651 MW ηλεκτρικής ισχύος, από τα οποία τα 8.484 MW αιολική ενέργεια, τα 6.932 MW φυσικό αέριο, τα 2.495 MW πετρέλαιο τα 762 MW κάρβουνο και τα 473 MW υδροηλεκτρικά.

Στο τέλος του 2008 το σύνολο των αιολικών εγκαταστάσεων στην ΕΕ ανέρχεται σε 64.949 MW, και αντιστοιχεί σε αύξηση 15% από το 2007 και ισοδυναμούσε με την καθημερινή εγκατάσταση 20 νέων ανεμογεννητριών.

160.000 εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην αιολική βιομηχανία στα τέλη του 2008, ενώ οι επενδύσεις στην ΕΕ ανήλθαν σε 11 δις ευρώ.

Η ενέργεια που θα παράγουν σε μια φυσιολογική χρονιά τα 64,949 MW των ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, καλύπτει το 4.2% της ηλεκτρικής ζήτησης και αποτρέπει την εκπομπή 108 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με την απόσυρση 50 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Η Αιολική ενέργεια είναι παράδειγμα μια ευφυούς επένδυσης όπου τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών συνδράμουν τις δικές τους εθνικές οικονομίες και όχι τις οικονομίες μερικών χωρών που εξάγουν πετρέλαιο.

Επενδύοντας στην αιολική ενέργεια, υποστηρίζει κανείς την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης, προστατεύει το κλίμα, στηρίζει την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας και δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες, αλλά και θέσεις εργασίας.

Η Γερμανία και η Ισπανία εξακολουθούν να μονοπωλούν την κορυφή του Ευρωπαϊκού πίνακα αιολικών εγκαταστάσεων.

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ην Βασίλειο είχαν ικανοποιητική ανάπτυξη ξεπερνώντας τα 3.000 MW.

Υπάρχουν 10 κράτη μέλη που ξεπέρασαν τα 1.000 MW, ενώ άλλα 2, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά.

Εντυπωσιακές μεταξύ των νέων κρατών μελών η Ουγγαρία που διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της, φτάνοντας τα 127 MW, η Βουλγαρία που την τριπλασίασε από τα 57 MW στα 158 MW και η Πολωνία που σχεδόν την διπλασίασε στα 472 MW από τα 276 MW.

Από τα μη κράτη μέλη, εντυπωσιακή ήταν η Τουρκία που τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από 147 MW σε 433 MW.

Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είχαν μια αύξηση 357 MW κατά το 2008, και έφτασαν τα 1,471 MW




Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση στον κόσμο


Στην παγκόσμια αιολική κατάταξη είχαμε μια σημαντική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ πέρασαν την Γερμανία, ενώ η Κίνα διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της για 4η συνεχόμενη χρονιά, αλλά παρέμεινε στην 4η θέση, με 3η την Ισπανία και 5η την Ινδία, ενώ τις επόμενες 5 θέσεις κατέχουν η Ιταλία, η Γαλλία, το Ην Βασίλειο, η Δανία και η Πορτογαλία. (Σ.Σ. την οποία Πορτογαλία ξεπερνούσαμε μέχρι το 2004).

Το 2008 εγκαταστάθηκαν πάνω από 27.000 MW παγκοσμίως, κυρίως στην Β. Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Η παγκόσμια αύξηση ήταν 27 GW ανεβάζοντας την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ σε 120.8 GW

O Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας δήλωσε: "Τα 120 GW της αιολικής ενέργειας θα παράγουν 260 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποτρέψουν την εκπομπές 158 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως".

Η παγκόσμια αιολική αγορά αιολικών εγκαταστάσεων το 2008 ανήλθε σε 36.5bn EUR ή 47.5bn US$.

"Η Αιολική ενέργεια είναι πολύ συχνά η πιο ελκυστική επιλογή για νέους σταθμούς παραγωγής, για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας, χωρίς να αναφερθούμε σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη", δήλωσε ο Πρόεδρος του GWEC καθηγητής Αρθούρος Ζερβός. "Η αιολική βιομηχανία δημιουργεί και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Πάνω από 400,000 εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιομηχανία και σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια".

Στις ΗΠΑ η μεγάλη ανάπτυξη του 2008 αντιστοιχεί σε 50% αύξηση της εγκατεστημένες ισχύος. Τα νέα αιολικά έργα του 2008, καλύπτουν το 42% όλων των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν το 2008, ενώ δημιούργησαν 35.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα πρόσθεσε 114 MW το 2008, έναντι 125 MW το 2007 και 173 MW το 2006.

Η συνεισφορά μας στο παγκόσμιο σύνολο βρίσκεται στο 0,82%, από 0,93% το 2007 και 1,01% το 2006.


zougla.com


Η ζωική παραγωγή επηρεάζει το κλίμα αλλά και επηρεάζεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Η ζωική παραγωγή, ως ανθρώπινη δραστηριότητα, «ευθύνεται» για το 9% έως και το 30% των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα αερίων ρύπων - ανάλογα με το αέριο - οι οποίοι και συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου με θέμα, «Κλιματική αλλαγή και ζωική παραγωγή», το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 6ης «Zootechnia».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας και πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Ζέρβα, το κλίμα επιβαρύνεται από τα αέρια που απελευθερώνουν τα ζώα, όπως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου και αμμωνία, αλλά και μέσω της ενέργειας που δαπανάται για την παραγωγή και την επεξεργασία των προϊόντων γάλακτος και κρέατος.

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε ότι τα ζώα εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα δεδομένου ότι χρησιμοποιείται από τα φυτά. Το μεθάνιο, όμως, το οποίο παράγεται κατά την εκπνοή, κυρίως των μηρυκαστικών ζώων, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, όπως και τα περιττώματα με την αμμωνία, την οποία εκλύουν κατά την αποθήκευση και διασπορά τους στους αγρούς.


Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, η έκλυση στην ατμόσφαιρα αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη, μπορεί να περιοριστεί με παρεμβάσεις στις τροφές των ζώων, καθώς και με τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωσήφ Μπιζέλης, ανέφερε πως η ζωική παραγωγή θα επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ακριβείς επιπτώσεις δεν είναι προς το παρόν γνωστές, επειδή δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία.

Ειδικότερα - όπως είπε - η παραγωγή θα επηρεαστεί, τόσο από την ποσότητα των ζωοτροφών που θα είναι διαθέσιμες, όσο και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και για ανθρώπινη τροφή, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σόγια. Αν αλλάξει, τόνισε, η διαθεσιμότητα αυτών των πόρων, θα ακριβύνουν οι ζωοτροφές και θα επηρεαστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης, ο κ. Μπιζέλης επισήμανε πως εάν μεταβληθεί σημαντικά το κλίμα της Γης, θα αλλάξει και η μορφή των βοσκοτόπων που χρησιμοποιεί η εκτατική κτηνοτροφία, κυρίως για τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα.

Επισήμανε ακόμη ότι οι βιοκλιματικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν και την κατανομή των ασθενειών και νέες ζωονόσοι, πιθανόν τροπικές, να προσβάλουν ζώα σε βορειότερα, εύκρατα κλίματα. Επίσης, ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει το περιβάλλον δυσμενέστερο για τα ζώα, με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και θανάτους ζώων.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΥΠΕΧΩΔΕ: Ξεκινά σύστημα ανακύκλωσης φωτιστικών και λαμπτήρων


Και το όνομα αυτής, «Φωτοκύκλωση». Ο λόγος για το νέο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης φωτιστικών ειδών και λαμπτήρων που ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενισχύοντας πανελλαδικά τον ρυθμό της ανακύκλωσης. Στο σύστημα συμμετέχουν 48 διαχειριστές που εκπροσωπούν 54 εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και της εισαγωγής φωτιστικών ειδών και ορισμένες εξ αυτών είναι εισαγωγείς λαμπτήρων.

Το σύνολο των ποσοτήτων των φωτιστικών ειδών και λαμπτήρων που διακινούνται στην αγορά από τους συμμετέχοντες στην «Φωτοκύκλωση Α.Ε.» ανέρχεται σε 6.454 τόνους ανά έτος (6.309 τόνοι φωτιστικών ειδών και 145 τόνοι λαμπτήρες). Για την οργάνωση των σημείων συλλογής προβλέπεται η τοποθέτηση κάδων σε καταστήματα λιανικής πώλησης φωτιστικών ειδών και λαμπτήρων, η τοποθέτηση κάδων ή κοντέινερ σε μεγάλους χρήστες και η συνεργασία με δήμους για την ανάπτυξη της συλλογής και σε δημοτικά σημεία.

Σήμερα λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, με στόχο η χώρα μας να φτάσει το 2012 στο μέσο επίπεδο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., που ανέρχεται στο 33%.



ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Εργοστάσιο καύσης στη Ρόδο


Tο πρώτο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη χώρα μας -όπως όλα δείχνουν- ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στη Ρόδο με τη σύμφωνη γνώμη των 10 δημάρχων του νησιού αλλά και του νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδη. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η προμελέτη περιβαλλοντικών όρων έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εντός δύο χρόνων το εργοστάσιο θα θεμελιωθεί στο βόρειο τμήμα του νησιού, δίπλα στη σημερινή (πλην ανεπαρκή χωματερή) όχι και τόσο μακριά από την πόλη της Ρόδου.

Το εργοστάσιο θα δέχεται περίπου 250 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γ. Υψηλάντης «το εργοστάσιο καύσης αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει εκτός από τη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Αποβλήτων, την επέκταση με νέο κύτταρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ειδικό ΧΥΤΑ που θα δέχεται την τέφρα του εργοστασίου, μονάδα κομποστοποίησης φυτικών κυρίων υπολειμμάτων για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος και ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ Ρόδου) όπου θα συγκεντρώνονται υλικά συσκευασίας και θα προωθούνται προς ανακύκλωση.

Η δαπάνη όλου του σχεδίου διαχείρισης αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και το πλέον πιθανό είναι να προσφύγουν οι αρμόδιοι στη λύση της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) καθώς οι καιροί δεν επιτρέπουν τόσο γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις από τα εθνικά ταμεία.

Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μονάδας είναι η μέριμνα που θα πρέπει να ληφθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή ο όγκος των απορριμμάτων στο νησί σχεδόν διπλασιάζεται. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να μελετηθεί η λύση το εργοστάσιο να λειτουργεί με βάση τα δεδομένα της καλοκαιρινής περιόδου. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Υψηλάντης, καθώς το εργοστάσιο θα πρέπει (για να μην μετατραπεί σε αντιοικονομικό μέγεθος) να δέχεται σταθερές ποσότητες, μελετάται το ενδεχόμενο να καίγονται στη Ρόδο κατά τη χειμερινή περίοδο και τα σύμμεικτα απορρίμματα παρακείμενων νησιών.

Ηδη, η ολομέλεια των δημάρχων του νησιού (που εκπροσωπούν και τα δύο μεγάλα κόμματα) έχει αποφανθεί θετικά. Αν και το νησί εντάσσεται σε εκείνα της πρώτης τουριστικής ταχύτητας, προβλήματα από τις εκπομπές ρύπων δεν φαίνεται να ανησυχούν τους αιρετούς αφού, όπως υποστηρίζουν, «η νομοθεσία που διέπει την κατασκευή αυτών των εργοστασίων είναι πολύ αυστηρή και έχουν διαβεβαιώσεις ότι τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι ρύποι, θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».




Με κοινωνική συναίνεση

Να σημειωθεί ότι αν και οι αρμόδιοι διατείνονται ότι το έργο πρόκειται να γίνει με κοινωνική συναίνεση (η συμφωνία των δημάρχων είναι δεδομένη αλλά όχι αρκετή) οι κάτοικοι μόλις αρχίζουν να ενημερώνονται για τα σχέδια περί καύσης. Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της οργάνωσης Φίλοι της Φύσης, μέλους της διεθνούς οργάνωσης Friends of nature International» κ. Γιώργος Παστρικός «η κοινωνική διαβούλευση δεν έχει ακόμη αρχίσει. Ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει στην ουσία να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και ζητάει εξηγήσεις αλλά και εγγυήσεις».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρόγραμμα αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου



Με εργοστάσια αφαλάτωσης θα λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, όπως είπε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας.

Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι έχει μεγάλο κόστος η μεταφορά σε αυτά τα νησιά νερού με πλοία, γι' αυτό επιλέχθηκε η λύση της αφαλάτωσης, η οποία είναι μονιμότερη και φθηνότερη.

Το πρόγραμμα θα αφορά 13 νησιά, ενώ ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι σε άλλα έξι η αφαλάτωση γίνεται από το υπουργείο και κάποια μικρά νησάκια θα παίρνουν νερό από διπλανά τους, μεγαλύτερα νησιά.

Τα εργοστάσια και οι εγκαταστάσεις θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση σε οικόπεδα κατάλληλα για να δημιουργηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις και τα οποία θα παραχωρηθούν για τη συγκεκριμένη χρήση από τους δήμους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου σε δύο Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το υπουργείο. Η πρώτη αφορά τη συμμετοχή λιμενικών οργάνων σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στην Πάτρα.

Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και από αυτήν προκύπτουν σαφείς πειθαρχικές ευθύνες στελεχών του Λιμεναρχείου Πατρών.

Θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος, για να επιβληθούν πειθαρχικές, αλλά και καταστατικές ποινές, όπως είναι η απόταξη, η αργία ή η παύση. Επίσης, ο φάκελος της ΕΔΕ υποβλήθηκε και στον εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ΕΔΕ, που αφορούσε καταγγελία Αφγανού υπηκόου ότι έχασε το δάχτυλό του από χτύπημα άνδρα του Λιμενικού στην Πάτρα, ο υπουργός είπε ότι από την ΕΔΕ δεν τεκμηριώνεται εμπλοκή λιμενικών οργάνων σε αυτήν την υπόθεση.

Για την ακτοπλοΐα ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι τα πράγματα είναι σχετικά καλά, «αλλά θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε ακόμη». Προσέθεσε δε, ότι ο συνολικός αριθμός των δρομολογημένων πλοίων είναι 230.


ΑΠΕ - ΜΠΕ


Τοξική βόμβα από τα νερά του Ασωπού


Σε διαρκές έγκλημα τείνει να εξελιχθεί η αδιαφορία όλων των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρύπανσης του ποταμού Ασωπού και τις συνέπειές του. Δύο χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το εξασθενές χρώμιο, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι το υπέδαφος της Αττικοβοιωτίας έχει μετατραπεί σε τοξική βόμβα που καταλήγει στο πιάτο μας, καθώς τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε αυτό μεταφέρουν τις επικίνδυνες ουσίες. Συγκεκριμένα στις αναλύσεις των Εργαστηρίων Χημείας και Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου ανιχνεύθηκε νικέλιο σε καρότο σε συγκέντρωση της τάξης των 663 μικρογραμμαρίων ανά κιλό (όταν στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει απαντηθεί τιμή μεγαλύτερη των 160 μικρογραμμαρίων). Αλλά και σε κρεμμύδι με τιμές 574, με την ανώτατη τιμή διεθνώς να μην ξεπερνά τα 420 μικρογραμμάρια. Επιπλέον σε καρότο ανιχνεύθηκε και χρώμιο σε επίπεδα 95 μικρογραμμαρίων ανά κιλό, με την ουσία να μην έχει ξεπεράσει ποτέ την τιμή των 8 μικρογραμμαρίων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με παλαιότερη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα νερά του Ασωπού. Σημειώνεται ότι στη λεκάνη του ποταμού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 351.400 στρέμματα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


"Πράσινα" βραβεία για ελληνικές επιχειρήσεις


Ο Ευρωπαϊκός θεσμός επιβραβεύει για δεύτερη φορά στη χώρα μας τις ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις φιλικές προς το περιβάλλον επιδόσεις τους. Οι 7 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, βάσει των κριτηρίων που έχουν θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2009 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Γαία ? Μουσείο Γουλανδρή (Όθωνος 100, Κηφισιά).



Συγκεκριμένα, οι εταιρίες που θα παραλάβουν βραβεία είναι:


Α. Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Management award for sustainable development)

1ο Βραβείο: VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ

2ο Βραβείο: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

3ο Βραβείο: ALDEMAR HOTELS SPA



Β. Βραβείο Οικολογικού Προϊόντος (Product Award for sustainable development)

1ο Βραβείο: FRIGOGLASS

2ο Βραβείο: PISCINES IDEALES



Γ. Βραβείο Καθαρής Τεχνολογίας (Process award for sustainable development)

1ο Βραβείο: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

2ο Βραβείο: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΪΡΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.




Δ. Βραβείο Αειφόρου Κατασκευής (Award for sustainable construction)

Βραβείο: ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.




Σε μια εκδήλωση, που αποτελεί πραγματική γιορτή για το περιβάλλον, το Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο ΠΑΣΕΠΠΕ (http://www.paseppe.gr/), θα επιβραβεύσουν τις νικήτριες επιχειρήσεις του διαγωνισμού, σε μία ένδειξη της προσπάθειας που γίνεται και από τους δύο φορείς για την υποστήριξη της πορείας της χώρας μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν το έργο τους, μέσα από ένα διαγωνισμό που έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ? Διεύθυνση Περιβάλλοντος.


zougla.gr


Τα παρθένα δάση απορροφούν το 1/5 του διοξειδίου του άνθρακα


Σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη τα απειλούμενα παρθένα δάση απορροφούν το ένα πέμπτο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς που έγινε υπό την επίβλεψη του Δρα Σίμον Λιούις, εταίρου της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ?Nature?, αναφέρει ότι τα εναπομείναντα τροπικά δάση αφαιρούν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο 4,8 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες παγκοσμίως εκλύουν 32 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Περίπου οι μισοί μένουν στην ατμόσφαιρα επιδεινώνοντας το κλίμα. Πλέον όμως είναι γνωστό που ακριβώς πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων τόνων.

«Περίπου ο μισός από τον άνθρακα που λείπει διαλύεται στους ωκεανούς και το υπόλοιπο μισό πηγαίνει κάπου στη βλάστηση της ξηράς και στο χώμα, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι που ακριβώς. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, διαπιστώσαμε ότι πλέον ότι περίπου ο μισός άνθρακας που λείπει απορροφάται από τα τροπικά δάση», δήλωσε ο Δρ. Λιντς.

Είναι πιθανό η προστασία των τροπικών δασών να αποτελέσει βασικό σημείο στις επόμενες διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. «Παίρνουμε μια δωρεάν επιδότηση από τη φύση, αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε για πάντα στα δάση», ανέφερε ο βρετανός ερευνητής.


zougla.gr


Τα διαζύγια βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον


«Τα διαζύγια βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον». Όσο και εαν ακούγεται απίστευτο σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε Αυστραλός ...νομοθέτης υποστηρίζοντας ότι οι διεζευγμένοι που ζουν μόνοι τους επιβαρύνουν τον πλανήτη με περισσότερα απορρίμματα.

Στη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Κανμπέρα, ο γερουσιαστής Στιβ Φίλντινγκ ισχυρίστηκε ότι το διαζύγιο επιδεινώνει τις κλιματικές αλλαγές επειδή όπως εξήγησε, όταν τα ζευγάρια χωρίζουν, καταλαμβάνουν περισσότερα δωμάτια και καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρισμό και νερό. «Μέχρι στιγμής αναγνωρίζαμε τις κοινωνικές συνέπειες των διαζυγίων, πλέον όμως αντιλαμβανόμαστε και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον» επισήμανε ο Γερουσιαστής.


ΤΑ ΝΕΑ


Απαλλαγή λόγω καλής διαγωγής


Γλιτώνει τα πρόστιμα η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές. Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να κλείσει μέσα σε τρία χρόνια 3.035 χωματερές, καθώς για καθεμία που θα έμενε ανοιχτή από φέτος θα πλήρωνε πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως, βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Φτάσαμε σε σημείο από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2008 να κλείνουμε 55 παράνομες χωματερές την ημέρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος χθες ως πρόεδρος της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου της.

Ο κ. Νάκος επισήμανε ότι από τις 3.035 παράνομες χωματερές έχουνε απομείνει 410, οι οποίες θα κλείσουν μέσα στο χρόνο, καθώς έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, έχει ικανοποιηθεί από το έργο της κυβέρνησης και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ζητήσει την επιβολή προστίμων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί το 2003 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα. Η απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ότι αν η Ελλάδα δεν κλείσει τις παράνομες χωματερές μέχρι το τέλος του 2008 θα πλήρωνε πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως για καθεμία ανοιχτή χωματερή. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι περισσότερες χωματερές που έχουν κλείσει έχουν μπει στη διαδικασία ανάπλασης και αποκατάστασης του φυσικού χώρου με κόστος 145 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί 73 χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ 68 βρίσκονται στο στάδιο μελέτης?κατασκευής.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι στη φάση του σχεδιασμού η κατασκευή δύο ΧΥΤΑ και 4 εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα και Γραμματικό. Υπογράμμισε, δε, ότι μόλις τελειώσουν οι τεχνικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν και τα έργα, αφού οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως, τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας και Ανάπτυξης Ιωάννης Μπουγάς, επισήμαναν ότι αρκετές φορές χρειάστηκε να «παλέψουν» με τοπικές και μικροκομματικές αντιδικίες προκειμένου να κατασκευαστούν ορισμένοι ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
Top Bottom