Ροή

Οικολογικά νέα

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
54
Location
Rhodos,Larissa
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ



Ο Πηνειός εκπέμπει S.O.S.


Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Πηνειός, βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μόλυνση του ποταμού, που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, αποτελεί πρόβλημα της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν φέρει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και αυτό επειδή ο ποταμός «βάλλεται» από παντού.

Ασυνείδητοι πολίτες έχουν καταφέρει να σωρεύσουν στις όχθες του Πηνειού τόνους σκουπιδιών και βιομηχανίες με αγωγούς ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στο ποτάμι.

«Σήμερα, ο ποταμός δεν υφίσταται. Είναι μπάρες νερού. Δεν υπάρχει νερό σε ροή», δήλωσε ο Λευτέρης Σιάκης στη zougla.gr. Ο κ. Σιάκης, που είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, εξήγησε ότι ο Πηνειός δεν κινδυνεύει μόνο από τα σκουπίδια και τα βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και από τις αμμοληψίες και την κοπή των δέντρων. Εκατομμύρια τόνοι αμμοχάλικου αφαιρούνται από τον ποταμό για οικοδομικούς σκοπούς και κόβονται δέντρα με τη δικαιολογία του καθαρισμού της κοίτης.

Οι βιομηχανίες, αντί να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, προτιμούν να ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στο ποτάμι, επειδή τα πρόστιμα είναι χαμηλά και δεν τις τρομάζουν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι για όλες αυτές τις καταγγελίες έχουν καταθέσει όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος θα λυθεί. Ο κ. Σιάκης κατέληξε, λέγοντας: «O κάθε πολίτης πρέπει να πάρει το μερίδιο της ευθύνης του.»



zougla.gr


Οικολογικό Βατικανό


Σύστημα, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια, τέθηκε σε λειτουργία στο Βατικανό. Το σύστημα που αποτελείται από 2.400 φωτοβολταϊκά πάνελ έχει τοποθετηθεί στην οροφή της Αίθουσας Νέρβι.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τεράστια έκταση της οροφής που αγγίζει τα 5.000 τμ και το κυματοειδές σχήμα. Τα 2.400 φωτοβολταϊκά πάνελ αφήνουν ανέπαφο το περίγραμμα του κτίσματος μια και δεν είναι ορατά από το έδαφος.

Με αυτό τον τρόπο θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της Αίθουσας Νέρβι και μερικών άλλων κτιρίων. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσει το Βατικανό να γίνει περισσότερο αυτόνομο στο μέλλον. Προς το παρόν θα καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 225 τόνους.

Το Βατικανό στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει επιστημονικό συνέδριο για τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο πάπας Βενέδικτος, ο οποίος έχει μιλήσει στο παρελθόν για περιβαλλοντικά ζητήματα, έλαβε εύσημα από οικολόγους.



zougla.gr


Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασαν το 2007 τα αέρια που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη


Τα αέρια που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη έφτασαν το 2007 σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μονοξειδίου του αζώτου (νιτρώδες οξείδιο, N20) άγγιξαν νέα υψηλά επίπεδα το 2007 και το μεθάνιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή του σε μία δεκαετία, διευκρίνισε ο WMO.

"Τα πιο σημαντικά αέρια όσον αφορά την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου--C02, μεθάνιο και N20--έφτασαν όλα σε νέα υψηλά επίπεδα το 2007. Δύο από αυτά, τα CO2 και N20, αυξάνονται σταθερά και δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσής τους", δήλωσε ο ειδικός του WMO Γκέιρ Μπραάδεν, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν το μεθάνιο θα εξακολουθήσει και αυτό να αυξάνεται. "Το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται για το 90% της αύξησης των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου", τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόσθεσε.

Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου "φυλακίζουν την ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας την υπερθέρμανσή της" και ο αντίκτυπός τους ήταν μεγαλύτερος το 2007 απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο ο WMO διαπίστωσε μια αργή μείωση των επιπέδων χλωροφθορανθράκων του στρώματος του όζοντος--το οποίο προστατεύει την ατμόσφαιρα από την ηλιακή ακτινοβολία--χάρη στη μείωση των εκπομπών βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987. Στόχος του πρωτοκόλλου αυτού είναι η προστασία του στρώματος του όζοντος. "Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (...) είχε θετικό αντίκτυπο στο κλίμα", κατέληξε ο Μπραάδεν.



et3


Το θερμοκήπιο θα ζεσταίνει τον πλανήτη για χιλιάδες χρόνια!


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι... παντοτινό, υποστηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινάει σήμερα στο Πόζναν της Πολωνίας.


Τα πορίσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου εξέπληξαν τους ειδικούς, που μαζί με εκπροσώπους 190 χωρών θα εξετάσουν στη διάρκεια της «πράσινης» Συνόδου την προοπτική υπογραφής, μέσα στο 2009, νέας συμφωνίας, που θα λειτουργήσει ως συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή δίνει στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050.

Διαψεύδοντας τις προβλέψεις επιστημόνων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου -διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου- σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις αποκτούσαν οικολογική συνείδηση υιοθετώντας «πράσινες» πολιτικές, η έρευνα του καθηγητή Ντέιβιντ Αρχερ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου καταδεικνύει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από τα νοικοκυριά, τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες θα συνεχίσουν να ζεσταίνουν τον πλανήτη επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών για το κλίμα, μέσα σε έναν αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περιορίζονταν σημαντικά ανακουφίζοντας το περιβάλλον, εφόσον οι πολίτες στρέφονταν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει τόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που δεν αντέχουν άλλο», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αρχερ.

Στο μεταξύ, έρευνα του Ινστιτούτου Carnegie στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας επιβεβαιώνει τα πορίσματα της προηγούμενης μελέτης προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα. Προβλέπει ότι, μόλις η ρύπανση της ατμόσφαιρας σταματήσει, η θερμοκρασία της Γης δεν θα αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών «Γκοντάρ» της NASA, ίσως ο πιο καταρτισμένος επιστήμονας παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το κλίμα, προειδοποιεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από την καύση ορυκτών καυσίμων καταδεικνύει ότι, περιορίζοντας απλώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν λύνεται το πρόβλημα.

Ορισμένα από τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν «αιώνια εγκλωβισμένα στο έδαφος», τονίζει ο Αμερικανός καθηγητής προσθέτοντας ότι η μόνη έξοδος διαφυγής των αερίων του θερμοκηπίου είναι μέσω του αέρα.

Ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ προτείνει τη δική του λύση: Προτρέπει τους πολίτες να γίνουν χορτοφάγοι, προκειμένου να συμβάλουν στην κάθαρση της ατμόσφαιρας.



ΕΘΝΟΣ


Το διοξείδιο του άνθρακα κάποτε έσωσε τη Γη


Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να θεωρείται το κυρίως υπεύθυνο αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να έχει αποκτήσει το προφίλ του «κακού» στη σημερινή εποχή, όμως ήταν αυτό που κάποτε έπαιξε ζωτικό ρόλο στο να προστατέψει τη Γη και να μην την αφήσει να παγώσει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Επιστημών της Γης του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Άλεν, η Γη ποτέ δεν πάγωσε πλήρως κατά την λεγόμενη Κρυογονική Περίοδο πριν από 840 - 635 εκατ. χρόνια. Η θεωρία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της «Γης-Χιονόμπαλας», που υποστηρίζει ότι ο πλανήτης πάγωσε απόλυτα για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Αν και δεν είναι απόλυτα βέβαιο τι ήταν αυτό που επέτρεψε στη Γη να αποφύγει το πλήρες πάγωμα, σύμφωνα με τους βρετανούς γεωεπιστήμονες, ο συνεχώς εξαπλούμενος πάγος στην επιφάνεια της Γης «φρέναρε» από την αλληλεπίδραση του φυσικού κλιματικού συστήματος με τον κύκλο του άνθρακα των ωκεανών, όπου το διοξείδιο του άνθρακα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να θερμομονώσει τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική εκτίμηση, καθώς η θερμοκρασία της Γης έπεφτε και η επιφάνειά της πάγωνε σταδιακά, το οξυγόνο απορροφήθηκε στους ωκεανούς, όπου οξείδωσε την οργανική ύλη, που με τη σειρά της απελευθέρωσε διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, ενώ απέτρεψε το πάγωμα των θαλασσών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής Φ.Άλεν, «στο παιγνίδι της κλιματικής μεταβολής, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παίξει το ρόλο τόσο του κακού όσο και του καλού».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εθνικό Πάρκο τα δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα


Εθνικό Πάρκο στα δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα, θεσμοθετείται με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Στο Εθνικό Πάρκο εντάσσονται οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους.

«Με την απόφαση αυτή θεσμοθετούμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό Εθνικό Πάρκο», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς και διευκρίνισε ότι το πάρκο με την περιφερειακή του ζώνη καλύπτει χερσαία και υδάτινη περιοχή συνολικής έκτασης 338.000 χιλιάδων στρεμμάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η περιοχή του Πάρκου αποτελεί συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και έναν από τους πλουσιότερους στην Ευρώπη, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Επίσης, στη συγκεκριμένη περιοχή, απαντάται μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.

Η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπαγίδας και αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος, η αβοκέττα, η λιμόζα, ο νυχτοκόκορας, κ.α. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 277 είδη πτηνών, δηλαδή ποσοστό περίπου 63% των ειδών, που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα.

Επίσης, στην ευρύτερη προστατεύομενη περιοχή, έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών.

«Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε -τόνισε ο κ. Σουφλιάς- την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση του ποταμίου, θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος της περιοχής, που αποτελούν σημαντική κληρονομιά και πολύτιμο φυσικό πόρο. Στα πλαίσια αυτά, με την απόφαση χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε τέσσερις βασικές περιοχές και επιμέρους ζώνες, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

Για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου και το περιεχόμενο της σημερινής απόφασης, έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση αυτή στηρίχθηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης, που έχουμε συστήσει στην περιοχή».

Ειδικότερα, πρόκειται για χερσαία και θαλάσσια περιοχή, συνολικής εκτάσεως 338.000 στρεμμάτων, χωρισμένη στις εξής επιμέρους ζώνες:

- Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (ΑΠ), η οποία αποτελείται από τις εκβολές των ποταμών και τα χερσαία και θαλάσσια τμήματα των Ζωνών ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3 και ΑΠ4.

- Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΔ-ΠΑ-Β), η οποία αποτελείται από τις ζώνες ΠΔ1, ΠΔ2, ΠΔ3 και ΠΔ4 (τα Δέλτα των ποταμών), η Ζώνη ΠΑ (Αλυκή Κίτρους), οι Ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5 και Β6 (χερσαίες εκτάσεις) και Β7.

- Η Περιφερειακή Ζώνη (Γ) είναι η χερσαία περιοχή που καθορίζεται από τις Ζώνες Γεωργικών Καλλιεργειών, δηλαδή τις ζώνες Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6.

- Η Περιοχή Ελεγχόμενης οικιστικής Ανάπτυξης των Αλυκών Κίτρους (Ζώνη Δ).


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Συμφωνία των Ευρωπαίων για τη μείωση της εκπομπής αερίων CO2 στην αυτοκινητοβιομηχανία


Σε μία συμφωνία για να υποχρεώσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων co2 στα νέα μοντέλα των αυτοκινήτων τους από το 2012, επισείοντας μεγάλα πρόστιμα για το ενάντιο, μέτρο το οποίο κρίνουν ωστόσο ανεπαρκές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατέληξαν τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι.
Η συμφωνία αυτή, που εγγράφεται στην προσπάθεια της ΕΕ να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές, κυρώθηκε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων των 27 μελών του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. «Δεν πρόκειται βέβαια για την αρχική πρόταση της Κομισιόν (η οποία ήταν πιο αυστηρή), αλλά είναι παρ? όλ? αυτά ένας μακρόπνοος στόχος» για τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων, «με πολύ αυστηρές ποινές», τόνισε πηγή από το περιβάλλον των διαβουλεύσεων.

Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία αμέσως καταγγέλθηκε ως υπαναχώρηση από την πτέρυγα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και την περιβαλλοντική οργάνωση Γκρινπίς. Η συμφωνία προβλέπει την επέκταση, για το διάστημα 2012-15, της περιόδου για την προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών να μειώσουν στα 130 γραμμάρια/χλμ τις εκπομπές CO2 για το σύνολο των οχημάτων που θα πωλούνται στην ΕΕ, έναντι 159 γραμμάρια/χλμ που ήταν το ποσοστό των εκπομπών το 2005.

Αρχικά η Κομισιόν πρότεινε τέτοια επίπεδα, που οι αυτοκινητοβιομηχανίες-που ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατη κρίση-κατήγγειλαν ως ασύμφορα. Η συμφωνία αυτή επί της αρχής απομένει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και τους Ευρωβουλευτές.



et3


Ο κ. Ζara στρέφεται στην ενέργεια


ΜΑΔΡΙΤΗ : Αλλαγή επιχειρηματικής πορείας ετοιμάζεται να κάνει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Ζara. Ο Αμάνθιο Ορτέγκα σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει διεθνές δίκτυο παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας σε τρεις ηπείρους.

Η νέα εταιρεία του Capital Εnergy φιλοδοξεί να παράγει ως και 2.323 μεγαβάτ ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. Ο κ. Ορτέγκα θα επενδύσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στο νέο του εγχείρημα, σε διάστημα 18 μηνών. Το σχέδιο ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ισπανίας, καθώς η εταιρεία έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Ινδία. Ο κ. Ορτέγκα σκοπεύει να επαναλάβει τη συνταγή επιτυχίας των καταστημάτων Ζara που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας. Ετσι πρόκειται να ελέγξει κάθε βήμα της παραγωγής, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ως τη διανομή και τις πωλήσεις. Μέσα στα σχέδιά του για τον επόμενο χρόνο είναι να ξεκινήσει να κατασκευάζει αιολικά πάρκα, μεταξύ αυτών και κάποια θαλάσσια, εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων, ηλιακές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Ως χώρα χωρίς άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, η Ισπανία είχε ήδη αναπτύξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά μικρής κλίμακας ως τώρα, γεγονός που την καθιστά πολιτικά ευάλωτη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί δραματικούς κινδύνους για τα δάση


ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα δάση του πλανήτη και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτά απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη.

Αυτό καταγράφεται στο πόρισμα του Κέντρου Διεθνών Δασικών Ερευνών (CΙFΟR) το οποίο μελέτησε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στα δάση, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα είναι δραματικές. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα επόμενα 100 χρόνια οι τροπικές περιοχές (στις οποίες βρίσκονται τα περισσότερα, μεγαλύτερα και πιο πυκνά δάση του πλανήτη) η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο απ΄ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Σε κάποιες περιοχές θα αυξηθούν οι βροχοπτώσεις και οι καλοκαιρινοί μουσώνες, ενώ σε άλλες περιοχές θα μειωθούν. Αναμένεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά η ένταση των τροπικών κυκλώνων, καθώς και να εμφανίζονται ολοένα συχνότερα περίοδοι ξηρασίας.

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πυρκαϊών και των πλημμυρών. «Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, ώστε να υπάρξει σύντομα μεταβολή των αλλαγών που συμβαίνουν στο κλίμα, θα οδηγηθούμε σε έναν κύκλο αυτοκαταστροφής του πλανήτη», δήλωσε στον δικτυακό τόπο της έγκυρης επιθεώρησης «Νew Scientist» ο Μπρούνο Λοκατέλι , επικεφαλής της έρευνας.



ΤΟ ΒΗΜΑ


Στην Πορτογαλία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης


Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, που βρίσκεται στην Πορτογαλία, ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του καλύπτοντας τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός εκατομμυρίου πολιτών και ενδυναμώνοντας τη φήμη της δυτικοευρωπαϊκής πρωταθλήτριας χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατασκευάστηκε στην περιοχή Απερ Μίνχο και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας EDF Energies Nouvelles, που συμμετέχει στο έργο, διαθέτει συνολικά 120 ανεμογεννήτριες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τουρμπίνες με ισχύ δύο Μεγαβάτ, που αναλογούν σε κάθε ανεμογεννήτρια, παρέχουν ενέργεια ικανή να καλύψει τουλάχιστον το 1% των (ενεργειακών) αναγκών της χώρας. Ενα δεύτερο, μικρότερο αιολικό πάρκο λειτουργεί ήδη σε κοντινή περιοχή, με συνολική ισχύ παραγωγής τα 650 Γιγαβάτ ανά ώρα.

Οπως επισημαίνει ο Νούνο Ριμπέιρο ντα Σίλβα, επικεφαλής της εταιρείας VentoMinho, που συμμετέχει στο έργο, η δεύτερη αιολική φάρμα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 300 χιλιάδων νοικοκυριών.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Πορτογαλία είναι η πιο προηγμένη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου -και η πέμπτη παγκοσμίως- στην αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως φωτοβολταϊκή μονάδα παραγωγής έχει κτιστεί νότια της πορτογαλικής πόλης Μούρα.

Επιπλέον, πρόσφατα στη χώρα εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο παγκοσμίως εμπορικό πάρκο κυμάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά της Αγκουγκαντούρα, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί στη Σκοτία.

Στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη κατά 31% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.

«Εως το 2010, οι ανεμογεννήτριες που θα έχουμε τοποθετήσει, θα είναι ικανές να παράγουν πέντε χιλιάδες Μεγαβάτ, γεγονός που σημαίνει ότι σε διάστημα πέντε ετών θα έχουμε δεκαπλασιάσει την παραγόμενη αιολική ενέργεια», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάνουελ Πίνχο.



ΕΘΝΟΣ


"Πράσινα" αυτοκίνητα από το 2015


Την ώρα που στο Πόζναν της Πολωνίας συνεχίζονται οι εργασίες της συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσω της οποίας επιχειρείται το άνοιγμα του δρόμου για τη διάδοχη συμφωνία στο πρωτόκολλο του Κιότο - εκπνέει το 2012 - και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν το δικό τους σχέδιο δράσης, ώστε να περιορίσουν τους αέριους ρύπους.

Έτσι, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), υπό τη σκιά της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο επιτάχυναν τη διαμόρφωση σύγκλισης στο ζήτημα της μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν σταδιακά, από 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα, στα 120 γραμ. ανά χλμ από το 2012 και μέχρι το 2015.

Δηλαδή, η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να προσαρμόσει τους κινητήρες των αυτοκινήτων τον πρώτο χρόνο κατά 65% στις προδιαγραφές, κατόπιν 75%, 80% και τέλος, το 2015, κατά 100%.


Το μέλλον ανήκει στα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι πρόκειται για μια συνετή συμβιβαστική λύση. Προσπάθησε, μάλιστα, να διασκεδάσει τις κατηγορίες ότι Επιτροπή και Κοινοβούλιο υποχώρησαν στις πιέσεις που άσκησε το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μιλώντας στη «ΝΒ», ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πως, «πρέπει να κατασκευάζουμε καθαρά, μη ρυπογόνα αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Διαφορετικά θα χάσουμε το τρένο της εξέλιξης και την ανταγωνιστικότητά μας, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα, όμως, δε θέλουμε να διακυβεύσουμε θέσεις εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις της ευρωβουλευτού των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών Ανγκέλικα Νίμπλερ, η οποία είναι και πρόεδρος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη Βιομηχανία. «Σε καιρούς κρίσης», είπε χαρακτηριστικά, «ο καθένας φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του και γι? αυτό δεν πρέπει να επιβάλλουμε στην αυτοκινητοβιομηχανία μη ρεαλιστικές προδιαγραφές».


Πρόστιμα και πιέσεις

Έτσι κατέληξαν στο συμβιβασμό της σταδιακής μείωσης, με αντίστοιχα πρόστιμα για τους παραβάτες: από το 2012 κάθε παραβίαση κατά ένα γραμμάριο θα κοστίζει πέντε ευρώ ανά αυτοκίνητο, το δεύτερο γραμμάριο θα κοστίζει 15 ευρώ και το τρίτο γραμμάριο 25 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Από τα 4 γραμμάρια επιβάλλεται πρόστιμο 95 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Από το 2018 σε παραβίαση των προδιαγραφών, έστω και κατά ένα γραμμάριο θα επιβάλλεται το υψηλότερο προβλεπόμενο πρόστιμο. Τη νέα συμφωνία, πάντως, ύστερα από την έγκρισή της από Επιτροπή και Κοινοβούλιο, πρέπει να επικυρώσουν οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξειδικεύεται σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και επομένως σε οχήματα με υψηλές εκπομπές ρυπογόνων ουσιών, άσκησε πιέσεις. Αυτό συνέβη διότι, για παράδειγμα, η bmw έπρεπε με τις προηγούμενες προδιαγραφές να μειώσει περισσότερο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ιταλικές και γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που κατασκευάζουν μικρά αυτοκίνητα.

Επιπλέον, οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, έχουν προχωρήσει σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και εν μέσω της οικονομικής κρίσης η δαμόκλειος σπάθη της μεγάλης διάρκειας παύσης παραγωγής και του κλεισίματος τμημάτων ή ακόμη και ολόκληρων μονάδων, δεν είναι ό,τι καλύτερο επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση εν όψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του 2009.



ΕΘΝΟΣ


Καταπατητές και λαθροκυνηγοί στα εθνικά πάρκα


Στο Εθνικό Πάρκο του Βουραϊκού, στην Αχαΐα, έχουν βρει καταφύγιο 30 είδη σπάνιων πεταλούδων- μεταξύ των οποίων η πεταλούδα lycaena hellodies. Κάθε Μάιο, Γερμανοί συλλέκτες τις παγιδεύουν, και εκ των υστέρων τις πωλούν, ακόμα και προς 15.000 ευρώ την καθεμία. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού δασοφύλακες του εθνικού πάρκου αδυνατούν να αντιδράσουν.

«Απλώς παρατηρούμε και καταγγέλλουμε την παρανομία. Απειλούνται όλα τα είδη της πεταλούδας», λένε οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 5.000.000 στρεμμάτων, 27 εθνικά πάρκα στη χώρα μας. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τα περισσότερα εθνικά πάρκα- περιοχές ιδιαίτερης ομορφιάς που φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών, φυτών και ζώων. Το νομικό καθεστώς για τη διαχείριση αυτών των εθνικών πάρκων είναι το ίδιο και στις τρεις χώρες. Οι εκτάσεις των εθνικών πάρκων πολλαπλασιάστηκαν εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα. Στη χώρα μας μόνο, κηρύχθηκαν εθνικά πάρκα περίπου 1.000.000 στρέμματα τον τελευταίο χρόνο. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ.


Η ευρωπαϊκή εμπειρία

Οι φορείς διαχείρισης των ισπανικών εθνικών πάρκων μοιάζουν με μικρές επιχειρησιακές μονάδες. Οι επιστήμονες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των φορέων είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα επιστημονικά εργαλεία. Έχουν στη διάθεσή τους εργαστήρια, οχήματα και φυσικά πόρους. Το πιο μικρό ισπανικό εθνικό πάρκο διαθέτει 25μελές επιστημονικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, ένας αντίστοιχος φορέας διαχείρισης αποτελείται από τέσσερις, το πολύ πέντε επιστήμονες, οι οποίοι με πενιχρά μέσα και πολλές δυσκολίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Τεράστιες εκτάσεις προστατευόμενης γης- και θάλασσας- φυλάσσονται από μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους, ενώ σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν.

Στη Λίμνη Παμβώτιδα το ρυπαντικό φορτίο στον πυθμένα είναι τεράστιο και προς το παρόν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού. Στη Βόρεια Πίνδο το πάρκο, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι. Το ίδιο και στον Αίνο. Στο Δέλτα Έβρου η ανεξέλεγκτη βόσκηση «κατατρώει» τη σπάνια χλωρίδα. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου παρουσιάζει, σε ορισμένα σημεία της, εικόνα σκουπιδότοπου. Στην Πάρνηθα και τα Λευκά Όρη το προσωπικό αποτελείται από ελάχιστα άτομα αναλογικά με τη δουλειά που απαιτείται. Σε Κορώνεια και Βόλβη ρύπανση και παράνομη αλιεία εξαφανίζουν τα ψάρια. Στη Ζάκυνθο, στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας, ακόμα και στον Σχινιά έχουν εντοπιστεί παράνομοι κυνηγοί.


Λάθος σχέδιο

Το τελευταίο πάρκο είναι αυτό που περιλαμβάνει τις χερσαίες, τις υδάτινες και τις θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους. Η συνολική έκταση ανέρχεται στα 338.000 στρέμματα. Ωστόσο οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για τη μεθόδευση της Πολιτείας. «Είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο μένει ημιτελής» λένε. «Το σχέδιο ανοίγει τις πόρτες στην- έως χθες αποκλειστικά γεωργική - ζώνη γύρω από τις εκβολές των ποταμών, επιτρέποντας βιοτεχνικές δραστηριότητες, αποθήκες και κατοικίες και φυσικά το κυνήγι».

«Σε πολλές περιπτώσεις παρεμβάλλονται τοπικοί παράγοντες (δήμαρχοι, μεγαλογαιοκτήμονες, κυνηγετικοί σύλλογοι, ξενοδόχοι), που ασκούν πιέσεις κάθε είδους», επισημαίνει ο περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. «Και η Πολιτεία υποκύπτει επιτρέποντας κάθε λογής δραστηριότητες». «Τα προβλήματα είναι πολλά» υπογραμμίζει και η Ιόλη Χριστοπούλου, από το WWF Ελλάς. «Είναι ανεπαρκής η θεσμική κατοχύρωση των προστατευόμενων περιοχών και η οριοθέτησή τους», λέει. «Περιμένουμε πολλά χρόνια μέχρι να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα συναρμόδια υπουργεία, καθυστερούν οι υπογραφές. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με το WWF Ελλάς είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση. «Ακόμα και μικρές σχετικά χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζονται έπειτα από πολλές δυσκολίες», λέει η κ. Χριστοπούλου.


Σπάνια είδη σε κίνδυνο

«Πολλοί θεωρούν ότι το εθνικό πάρκο είναι σαν ένα πάρκο μέσα στην πόλη. Ότι υπάρχει μια είσοδος και μπαίνει κανείς σε έναν απόλυτα προστατευμένο χώρο, ο οποίος ίσως να είναι περιφραγμένος με... συρματόπλεγμα. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε καν σήμανση που να αναφέρει ότι κάποιος βρίσκεται μέσα σε εθνικό πάρκο», λέει ο κ. Χρυσόγελος, περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων.

Η μεγάλη αξία των ελληνικών εθνικών πάρκων είναι, μεταξύ άλλων, η καταγραφή και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης σπάνιων ειδών ζώων και πτηνών. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για παράδειγμα, έχει συντάξει έναν κατάλογο με 50 σπάνια είδη πουλιών που ζουν σε αυτά τα πάρκα.

Υπάρχουν είδη που έχουν εμφανιστεί ελάχιστες φορές, όπως πχ. η λεπτομύτα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, ή ο υδροβάτης, στο Δέλτα Έβρου.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βόρειων Σποράδων αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό σύμπλεγμα χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών οικοτόπων. Περιλαμβάνει σπάνιας ομορφιάς θαλάσσιους οικοτόπους. Εκτός από το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της ενδιαφέρον, η περιοχή έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στα νησιά υπάρχουν ευρήματα και μνημεία των προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών χρόνων (σπηλαιολογικά ευρήματα, ναυάγια πλοίων, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες). Το Πάρκο Κοτυχίου- Στροφιλιάς εκτείνεται σε 3.500 στρέμματα και φιλοξενεί σπάνιο δάσος κουκουναριάς.



ΤΑ ΝΕΑ


Πνίγονται στα μικροσωματίδια στην Κύμη και στο Αλιβέρι


Στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι του Αλιβερίου και της Κύμης στην κεντρική και κεντροανατολική Εύβοια από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επιχειρούμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αντίστοιχα. Σύμφωνα με την πρώτη συστηματική μελέτη που άρχισε να διεξάγεται από το καλοκαίρι, τα φονικά μικροσωματίδια καταγράφουν τιμές-ρεκόρ στο Αλιβέρι, την ώρα που η ΛΑΡΚΟ ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί πάνω από 20.000 στρέμματα για γεωτρήσεις, οι οποίες θα επιφέρουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης.

Πριν από τέσσερις μήνες ο σταθμός μετρήσεων στο Αλιβέρι κατέγραψε υπερτετραπλάσιες συγκεντρώσεις από τα προτεινόμενα όρια στα ΡΜ 2,5, τα οποία αποκαλούνται και «φονικά» μικροσωματίδια, αφού λόγω της μικρής διαμέτρου τους εισχωρούν στις κυψελίδες των πνευμόνων και περνούν στο αίμα.

«Το Εργαστήριο Ανάπτυξης Laser και Εφαρμογές τους, του Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών (Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών) του ΕΜΠ, ανέλαβε την υλοποίηση συνεχών μετρήσεων της ποιότητας του αναπνεύσιμου αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου», μας είπε ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Αερολύματα

«Οι μετρήσεις αυτές, σε συνδυασμό με δορυφορικές απεικονίσεις και μετεωρολογικά δεδομένα, χρησίμευσαν για τον εντοπισμό των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τη μελέτη του τρόπου διάχυσης των αερίων ρύπων σε τρεις διαστάσεις. Καταγράφηκαν -κατά περιόδους- υψηλές έως πολύ υψηλές συγκεντρώσεις των αναπνεύσιμων αερολυμάτων μικρής διαμέτρου (που είναι και τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία), που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (για τα ΑΣ10), καθώς και για τα ΑΣ2.5, για τα οποία τα όρια επιφυλακής και προστασίας της ανθρώπινης υγείας θα ισχύσουν από το 2010-2015».

«Τα στοιχεία από το Κέντρο Υγείας της περιοχής δείχνουν ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ΡΜ 2,5. Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια ανεξήγητη αύξηση της ποσότητας των αναπνεύσιμων σωματιδίων τις νυχτερινές ώρες όταν η επίδραση από τη ρύπανση των αυτοκινήτων είναι μικρή. Επίσης παρατηρείται αύξηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με τη ρύπανση ενώ τις μέρες υψηλών ρύπων κυριαρχούν τα αναπνευστικά νοσήματα, καρδιακά περιστατικά και οι δερματοπάθειες με τη μορφή οξέων περιστατικών», μας λέει ο πνευμονολόγος Γιώργος Κουλούρης, συνεργάτης του κ. Παπαγιάννη, πρόεδρος «Εργοερευνητικής». «Λόγω της μορφολογίας της περιοχής -λεκάνη, η οποία δεν αερίζεται εύκολα- το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί εδώ λιθανθρακικός σταθμός μεγάλης ισχύος θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», συμπληρώνει ο κ. Κουλούρης.

«Στην περίπτωση της Κύμης, η εταιρεία ΛΑΡΚΟ έχει εξασφαλίσει τα 10.000 στρέμματα για το πρώτο στάδιο της εκμετάλλευσης, που είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις», τονίζει ο Δημήτρης Σουφλέρης, του Συλλόγου Δασοπροστασίας της περιοχής. «Εδώ όλα παρέμειναν κρυφά για δύο ολόκληρα χρόνια και μετά παίχτηκε ένα παιχνίδι γεμάτο εκπλήξεις. Η ΛΑΡΚΟ κατέθεσε αίτηση στις 11-11-2005 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για έρευνα 10.000 στρεμμάτων στην Κύμη. Αμεσα πήρε την πρώτη έγκριση από τη Νομαρχία Εύβοιας. Στις 11-5-2006 η περιφέρεια ζήτησε από τη νομαρχία γνωμοδότηση αλλά και τις γνώμες και προτάσεις της εμπλεκόμενης τοπικής κοινωνίας καθώς και πολιτών και φορέων. Η νομαρχία ενημέρωσε εγγράφως τον Δήμο Κύμης στις 15-5-2006 για τη συνεδρίαση της 5ης Νομαρχιακής Επιτροπής της 16ης Ιουνίου 2006 με θέμα την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο Δήμος Κύμης δεν έπραξε το παραμικρό και ενάμιση χρόνο μετά είπε ότι το έγγραφο αυτό το ξέχασε. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007, που, έπειτα από κάποιους ψιθύρους, αρχίζει να ψάχνει το θέμα ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ). Και μέσα στον Σεπτέμβριο του 2007 το θέμα αποκαλύπτεται. Οι αρμόδιοι φορείς, που μέχρι τότε λένε ότι δεν ήξεραν τίποτε, λένε πλέον "όχι" στη ΛΑΡΚΟ. Υπόσχονται ότι θα δραστηριοποιηθούν και θα τη σταματήσουν. Ο Δήμος Κύμης αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».


Βουνό και θάλασσα

Οι θέσεις που θα καταστραφούν ονομάζονται Κατάβολος, Φτεράδα, Κοτρώνα, συνήθως είναι ορεινές και σε υψόμετρο 500-1.000 μέτρων (πρόκειται στην πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της διαδρομής Κύμης-Μετοχίου που περιλαμβάνει ελατοδάση, δάση πλατύφυλλων κ.λπ.). Ακόμη όμως στα σχέδια της εκμετάλλευσης περιλαμβάνονται και οι πανέμορφες παραλίες των Θαψών, Τσίλαρου, Ναυτικού και Μετοχίου.

«Εάν αναπτυχθούν οι δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή η οικολογική καταστροφή αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων αλλά και μεγαλύτερων οικονομικών συνεπειών, από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας», υποστηρίζει ο Γιώργος Κουλούρης. «Κατά έναν παράδοξο τρόπο η ΛΑΡΚΟ έρχεται στην πιο παρθένα περιοχή της Εύβοιας, την Κύμη, για δοκιμαστικές γεωτρήσεις, η επιστολή που έστειλε, προς τον Δήμο, χάθηκε και δεν απαντήθηκε στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να θεωρηθεί θετική η απάντηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα αναζητούνταν πολιτικές ευθύνες για ένα τόσο μεγάλης σημασίας για το μέλλον της περιοχής θέμα».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


«Ο ΧΥΤΑ θα επιδεινώσει τη ρύπανση στις εκβολές 3 ποταμών»


Επιδείνωση της ρύπανσης αναμένεται στο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, καθώς η πολυαναμενόμενη λειτουργία του νέου, υπερσύγχρονου κατά τα άλλα, ΧΥΤΑ Μαυρορράχης δεν περιλαμβάνει και τη διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων και μπάζων.


Αυτά δηλαδή που αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία ρύπανσης της, κατά τα άλλα, προστατευμένης περιοχής. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος παράνομης απόρριψης ογκωδών απορριμμάτων στο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, που διοργάνωσε χθες ο Φορέας Διαχείρισης του υγροβιότοπου. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των υλικών που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην προστατευόμενη περιοχή είναι στο σύνολό τους ή σε μεγάλο μέρος τους ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα.

Το Δέλτα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραποτάμια δάση, υγρότοποι, παράκτιες περιοχές, χώροι που παλαιότερα φιλοξενούσαν δραστηριότητες αναψυχής: την ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών, που έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπους περιοχές φυσικού κάλλους, πολλές από τις οποίες προστατευμένες από διεθνείς συνθήκες.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνον η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, αλλά και η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, του αέρα και του εδάφους, καθώς και η αλλοίωση σπάνιων και ευαίσθητων οικοτόπων.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σε μεγάλο κίνδυνο το ποτάμι του Δία


ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ του Λούσιου ποταμού στην Αρκαδία απειλείται. Μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της οικολογικής καταστροφής με την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού και φράγματος που αλλοιώνει βάναυσα το φυσικό κάλλος, ελαχιστοποιεί τη ροή του μυθολογικού «ποταμού του Δία» και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για ευρύτατης κλίμακας ρύπανση. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που γίνεται απόπειρα κατασκευής αυτού του έργου στην περιοχή. Θορυβημένοι οι κάτοικοι
της περιοχής, οι δημοτικές αρχές στην Καρύταινα και στη Δημητσάνα και διάφοροι σύλλογοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση όλων των πράξεων της διοίκησης και των αποφάσεων των γνωμοδοτικών οργάνων που έδωσαν το πράσινο φως για την ανέγερση του φράγματος και την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ρεύματος. Στο στόχαστρο των Αρκάδων βρίσκονται η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2005 που ενέκρινε την κατασκευή του έργου και η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ακολούθησε το επόμενο έτος.

Η επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση υδροηλεκτρικού σταθμού χαμηλής σχετικά απόδοσης στη Γορτυνία και συγκεκριμένα στον Λούσιο έγινε το 2004 με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης την οποία υπέγραψε ο τότε υφυπουργός κ. Γ. Σαλαγκούδης.

Είχαν προηγηθεί αποτυχημένες απόπειρες των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ που είχαν σταματήσει μπροστά στις έντονες τοπικές αντιδράσεις και στις αρνητικές τότε γνωμοδοτήσεις αρχαιολόγων. Στο κείμενο της υπουργικής απόφασης γίνεται λόγος για «φράγμα στο ρέμα της Καρκαλούς», διατύπωση που, όπως διαπιστώνει ο δικηγόρος και εκπρόσωπος συλλόγων που ανθίστανται στην κατασκευή των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ. Φίλιππος Καρβελάς,«δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα της περιοχής και μάλλον λειτούργησε παραπλανητικά προς όσους θα αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο έργο».

Το έργο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η εταιρεία Αρκάς ΑΕ του κ. Σπύρου Μαλεβίτη, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή εκρηκτικών υλών. Ο κ. Μαλεβίτης υπήρξε δήμαρχος Δημητσάνας την εποχή των πρώτων κινητοποιήσεων εναντίον τέτοιας κλίμακας και χαρακτήρα έργου τη δεκαετία του ΄90 και είχε ταχθεί τότε αναφανδόν κατά του φράγματος και του σταθμού. Στην ιδιοκτησία της εταιρείας του κ. Μαλεβίτη ανήκει έκταση όμορη του ποταμού όπου έχουν ανεγερθεί αποθήκες και εγκαταστάσεις. Ο κ. Μαλεβίτης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση των «μπαρουτόμυλων».

Με γνώμονα αυτή την παράδοση η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης εξέδωσε θετική αυτή τη φορά γνωμοδότηση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού δίπλα στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών, στην οποία όμως διαπιστώνονται πολλές αντιφάσεις. «Η ανέγερση του φράγματος στοχεύει και στην επαναλειτουργία του ιστορικού πυριτιδοποιείου» αποφαίνεται η αρμόδια Εφορεία το 2006 στο κείμενο που υπέγραφε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, αρχαιολόγος κυρίαΑιμιλία Μπακούρου και συναινεί στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού, «διορθώνοντας» μάλιστα ταυτόχρονα την υπουργική απόφαση ως προς τον ακριβή τόπο εγκατάστασης και έναρξης εργασιών:

«Η ορθή θέση του έργου είναι ο ποταμός Λούσιος και όχι το ρέμα της Καρκαλούς».

Στο ίδιο έγγραφο η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα, λόγω της λειτουργίας του σταθμού,«να υπάρξουν αυστηροί όροι και συγκεκριμένο πλαίσιο διαφύλαξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του ποταμού», χωρίς όμως αυτοί να διευκρινίζονται και να καθορίζονται, ενώ συνάμα υπενθυμίζει «την απόρριψη του αιτήματος κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών έργων που είχαν προταθεί στο παρελθόν στον μνημειακό πυρήνα του Λούσιου».


Γεφύρια, μοναστήρια και παραδοσιακοί οικισμοί

Στον Λούσιο έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ο περιηγητικός τουρισμός και ο τουρισμός «περιπέτειας». Το ποτάμι προσφέρεται για διαδρομές μέσα σε αυτό με τη χρήση καγιάκ ή φουσκωτών μέσων για ράφτινγκ, ενώ δεκάδες είναι τα μονοπάτια που ξεκινούν ή καταλήγουν στις όχθες του ποταμού, διασχίζοντας το μοναδικό δάσος που διεσώθη στη δυτική πλευρά της Γορτυνίας, στα σύνορα με την Ηλεία, μετά την καταστρεπτική πυρκαϊά του Αυγούστου του 2007. Στο φαράγγι, λίγο πιο πάνω από το σημείο όπου σχεδιάστηκε η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος, δεσπόζει ένα από τα λιγοστά τοξωτά γεφύρια της Πελοποννήσου, το Γεφύρι του Κοντού, που παραπέμπει σε τεχνοτροπία και επιρροές από ηπειρώτες μάστορες. Για τη διάσωση και συντήρηση του παραδοσιακού αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το φαράγγι του Λούσιου, υποστηρίζουν οι ντόπιοι, θα μπορούσε να αναδειχθεί και σε δημοφιλή προορισμό των πιστών και προσκυνητών πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου, καθώς στις πλαγιές του βρίσκονται οι ιστορικές μονές του Τιμίου Προδρόμου, του Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών και του Καλαμίου Ατσιχόλου, ενώ στις απόκρημνες ως επί το πλείστον πλαγιές του είναι ορατά τα παλαιά ασκηταριά και οι σκήτες όσων ασκήτεψαν στον Λούσιο, κυρίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Διόλου τυχαία, λόγω της ιστορικότητας των μονών και του πλούτου των μνημείων και κειμηλίων, έχει επονομαστεί Αγιον Ορος της Πελοποννήσου.

Η Καρύταινα και η Δημητσάνα αποτελούν ταυτόχρονα κέντρα ανάπτυξης τοπικών αγροτικών προϊόντων με έμφαση στην παράδοση και στις αυθεντικές μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας, ενώ συνολικά η περιοχή θεωρείται από τις λιγότερο επιβαρημένες από οχληρές και ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες.


«Ο μνημειακός πυρήνας»

ΠΟΙΟΣ είναι «ο μνημειακός πυρήνας» του ποταμού; Κατ΄ ουσίαν, όπως καταγράφει η απόφαση προστασίας και κήρυξης της περιοχής ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» του υπουργείου Πολιτισμού με ημερομηνία έκδοσης 28 Αυγούστου 1997, όλη η διαδρομή του ποταμού εντός του φαραγγιού καθώς και οι όχθες του στο αντίστοιχο μήκος.

«Ο Λούσιος κηρύσσεται ενιαίος αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του μνημειακού περιβάλλοντος και να αναδειχθεί η ιδιαίτερηπολιτισμική φυσιογνωμία του».

Στις προσφυγές μάλιστα που έπειτα από πέντε αναβολές αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις αρχές Μαΐου του 2009, επισημαίνονται συνολικά οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και αρχαιολογικοί κίνδυνοι από τη λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού.

«Το φράγμα, αν γίνει, θα αποτελέσει μείζονα οικολογική καταστροφή για τον Λούσιο, τονίζει σχετικά και ο δήμαρχος Γόρτυνος κ. Κ. Μιχόπουλος.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, η εταιρεία Αρκάς ΑΕ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια εργασία στην επίμαχη περιοχή. Εχει όμως ασκήσει παρέμβαση στο ΣτΕ προκειμένου να απορριφθούν οι προσφυγές, επικαλούμενη τη νομιμότητα όλων των ενεργειών, το επιχειρηματικό παρελθόν της επιχείρησης, και τον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο εξαγωγής ενέργειας από το νερό.



ΤΟ ΒΗΜΑ


Η σωτηρία του πλανήτη έρχεται από τους Ινδιάνους


Απαισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας έρχονται από τη Διάσκεψη του Πόζναν για τις κλιματικές αλλαγές. Κι όμως, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, λύση υπάρχει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και βρίσκεται σε μια τεχνική που εφάρμοζαν πριν από εκατοντάδες χρόνια οι προκολομβιανοί Ινδιάνοι.

Όταν άρχισε την περασμένη βδομάδα η Διάσκεψη του Πόζναν στην Πολωνία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι «27» της Ε.Ε. βρίσκονταν πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Προχθές, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωνε πεπεισμένος ότι «θα έχουμε θετική κατάληξη». Το μέλλον της συμφωνίας, ωστόσο, περιγράφεται ως αδιέξοδο. Ο υπερδραστήριος διπλωματικά Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., δεν κατάφερε να πείσει την Πολωνία και ακόμη οκτώ ανατολικές χώρες-μέλη της Ένωσης να δεχθούν το ευρωπαϊκό πακέτο. Το αποκαλούμενο «λόμπι» της Πολωνίας, στο οποίο συντάσσονται η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και Λιθουανία απειλεί ανοικτά με βέτο στο σχέδιο μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.


Οι διαδηλωτές

Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς ντυμένοι πολικές αρκούδες και πιγκουίνοι, έδωσαν τον δικό τους τόνο στη Διάσκεψη. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί καταφεύγουν σε μια πανάρχαια μέθοδο για να αναστρέψουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ιndependent», οι προκολομβιανοί Ινδιάνοι είχαν βρει έναν τρόπο για να συλλέγουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να τον θάβουν στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο οι Ινδιάνοι διατηρούσαν γόνιμο το έδαφος παρά τις συνεχείς καλλιέργειες. Σήμερα, οι ειδικοί θα χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο για να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η μέθοδος πρόκειται να εφαρμοστεί δοκιμαστικά στο Σάσεξ της Βρετανίας και στη Μπελίσε, μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής και βρετανική αποικία έως το 1981. Οι ειδικοί προγραμματίζουν την εφαρμογή της μεθόδου σε μεγαλύτερη κλίμακα, ελπίζοντας ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής έως το 2050. Αρκεί, όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο επιχειρηματίας εναλλακτικών πηγών ενέργειας Κρεγκ Σαμς, να χρησιμοποιηθεί μόλις το 2,5% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως για την παραγωγή της βιομάζας που σήμερα είναι γνωστή ως biochar (στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως βιοκάρβουνο).


Εγκλωβισμένο ακόμη και για 5.000 χρόνια

ΟΙ ΠΡΟΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΙ Ινδιάνοι παρήγαγαν το πολύτιμο για τις καλλιέργειές τους βιοκάρβουνο με έναν απλό τρόπο και τον ίδιο πρόκειται να ακολουθήσουν σήμερα οι ειδικοί: τα δέντρα και τα φυτά έχουν την ιδιότητα να προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα για τη διαδικασία της αποσύνθεσης, αλλά το απελευθερώνουν και πάλι στον αέρα, όταν καίγονται ή αποσυντίθενται. Αν, όμως, η καύση τους γίνει απουσία οξυγόνου και ταφούν, η απελευθέρωση του αερίου περιορίζεται κατά 90% και το διοξείδιο εγκλωβίζεται στο κάρβουνο που παράγεται. Με την ταφή στο έδαφος, το διοξείδιο μπορεί να μείνει εγκλωβισμένο ακόμη και για 5.000 χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Επιπλέον μπορεί να ενεργήσει ως λίπασμα χάρη στους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα στο κάρβουνο, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.



ΤΑ ΝΕΑ


Οι λαμπτήρες πυράκτωσης σβήνουν οριστικά στην ΕΕ το 2012


Οι ενεργοβόροι λαμπτήρες πυράκτωσης θα έχουν καταργηθεί σταδιακά στην ΕΕ έως το Σεπτέμβριο του 2012, αποφασίστηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η απαγόρευση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για τους λαμπτήρες των 100 watt και αργότερα θα επεκταθεί στις λάμπες μικρότερης ισχύος.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με τους οικονoμικούς «συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού» (CFL) θα περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό έως και κατά 80%, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξοικονόμηση αυτή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί στην κατανάλωση 11 εκατομμυρίων νοικοκυριών και θα περιόριζε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 15 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το μέτρο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε ενέργεια» δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας Αντρί Πίμπαλγκς. Εξήγησε ότι η κατάργηση πρέπει να γίνει σταδιακά έτσι ώστε οι βιομηχανίες λαμπτήρων να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν χωρίς να μειωθεί η ποιότητα του φωτισμού.

Η απόφαση της Δευτέρας ελήφθη με ψηφοφορία ειδικών της ΕΕ. Θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Newsroom ΔΟΛ


Ο εφιάλτης της ερήμου


Κάθε χρόνο περίπου 90.000-120.000 κυβικά χιλιόμετρα βροχής πέφτει πάνω στις ηπείρους και τα νησιά του πλανήτη. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του βρόχινου νερού εξατμίζεται κι ως εκ τούτου επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Από το υπόλοιπο 35% της βροχής, τα δύο τρίτα απορροφώνται από τη γη, αφήνοντας προς εκμετάλλευση από τον άνθρωπο μόλις 9.000-12.000 κυβικά χιλιόμετρα νερού.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή η ποσότητα νερού μοιράζεται άνισα ανά τον πλανήτη. Σε χώρες με υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης, όπως η Ελβετία, διατίθενται ετησίως πάνω από 7.000 κυβικά μέτρα για κάθε κάτοικο. Στις άνυδρες περιοχές, όμως, συχνά η διαθέσιμη ποσότητα νερού ανά κάτοικο περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες κυβικά μέτρα ετησίως.

Η χρήση του νερού μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: η αστική ύδρευση, η άρδευση γεωργικών εκτάσεων και η βιομηχανική παραγωγή. Παγκοσμίως, μόλις το 10% των διαθεσίμων νερού καταλήγει στα νοικοκυριά και το 20% αξιοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή. Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού (70%) γίνεται από τη γεωργία.

Ωστόσο, τα παραπάνω ποσοστά μεταβάλλονται ανάλογα με την περιοχή. Στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, περίπου το 50% της κατανάλωσης νερού γίνεται από τις βιομηχανίες. Αντίθετα, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες η αγροτική παραγωγή καταναλώνει ως και το 80% των διαθεσίμων νερού.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1900 η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι κινούνταν στα επίπεδα των 770 κυβικών χιλιομέτρων ετησίως. Ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί στα 1.480 κυβικά χιλιόμετρα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Κατόπιν η κατανάλωση εκτινάχθηκε στα 3.840 κυβικά χιλιόμετρα μέχρι το 2000.

Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, με την παγκόσμια κατανάλωση να αγγίζει τα 5.000 κυβικά χιλιόμετρα ως το 2025. Η ραγδαία αυτή αύξηση της ζήτησης για νερό μπορεί να εξηγηθεί αφενός από την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη κι αφετέρου από την κατακόρυφη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Ως συνέπεια, αυξάνονται τα φαινόμενα λειψυδρίας, τα οποία έχουν ήδη εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για πολλές περιοχές, όπως η Νότια Ισπανία, η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, το Πακιστάν, η Νότια Ινδία, η Βόρεια Κίνα, αλλά και η Ανατολική Αυστραλία. Στην αμερικανική ήπειρο το μεγαλύτερο πρόβλημα συναντάται στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, στο Μεξικό και κατά μήκος της οροσειράς των Άνδεων.

Επιμέρους χώρες, όπως η Υεμένη ή το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, καταναλώνουν περισσότερο νερό από όσο μπορεί να αποκατασταθεί από τη φύση. Η Κίνα και η Ινδία, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες στον πλανήτη, πλησιάζουν επίσης τα όρια συναγερμού με μεγάλη ταχύτητα. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για πολλές περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματολογική αλλαγή, η Νότια Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες ξηρασίες, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα μειωθούν σημαντικά οι βροχοπτώσεις. Στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ασία, οι λεκάνες απορροής ποταμών και λιμνών θα συρρικνωθούν, ενώ το φαινόμενο της ερημοποίησης θα ενταθεί στην Αυστραλία.



ΕΘΝΟΣ


Νέα πράσινη αναγνωριστική ετικέτα ξεκαθαρίζει τη "ζούγκλα" των πράσινων προϊόντων


Η Green IT ετικέτα αποτελεί καινοτομία στην βιομηχανία της πληροφορικής; υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη δέσμευση της εταιρίας σε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες πρακτικές.

H Fujitsu Siemens Computers ανακοίνωσε άλλη μία πρωτιά που αφορά την προσέγγισή της στο περιβάλλον. Η εταιρία εισαγάγει μία Green IT ετικέτα που θα ισχύει για όλα τα πιστοποιημένα της προϊόντα. Σε απώτερο στόχο να βοηθήσει τους πελάτες να βρουν μία ορατή διέξοδο από τη ζούγκλα του Green IT, η ετικέτα παρέχει έναν ορατό έλεγχο στα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με την συνολική επιδίωξη της εταιρίας για ενεργειακή επάρκεια και αειφορία.
Η Green IT πιστοποίηση προσφέρει στους πελάτες μία άμεση γνώση σχετικά με το πώς το κάθε προϊόν αποδίδει όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια και στην επίπτωση που έχει στο περιβάλλον καθ? όλο τον κύκλο ζωής του, από την κατασκευή έως την ανακύκλωση, σύμφωνα με μία σειρά αυστηρών κριτηρίων. Επιπλέον, η πράσινη ετικέτα λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς για την ίδια την εταιρία για περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας της πληροφορικής.

Η νέα πράσινη πιστοποίηση εμφανίζεται στα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Νοέμβριο του 2008. Η πιστοποίηση χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα τριών βαθμίδων ? κλιμακούμενο από το ένα αστέρι έως την υψηλότερη επιβράβευση των τριών αστεριών. Σε πρώτη φάση, τα επαγγελματικά φορητά LIFEBOOK και ESPRIMO Mobile, οι επαγγελματικοί προσωπικοί υπολογιστές ESPRIMO, οι προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές για καταναλωτές AMILO, οι σταθμοί εργασίας CELSIUS και οι thin clients FUTRO θα διαθέτουν την ετικέτα. Επιπρόσθετα, η εταιρία οριστικοποιεί τα κριτήρια πιστοποίησης για τους server και τα αποθηκευτικά μέσα.

Με τη γνωστοποίηση της πράσινης ετικέτας, η Fujitsu Siemens Computers έχει ήδη προβεί στην ανάπτυξη αυστηρών και αναλυτικών προϋποθέσεων που προσδιορίζουν μία σειρά στοιχείων. Η μέγιστη πράσινη διάκριση των τριών αστεριών, αναγνωρίζει προϊόντα που ξεπερνούν την τωρινή θέσπιση των αντίστοιχων νόμων.

Η ετικέτα των τριών αστεριών δίνεται μόνο σε προϊόντα που πληρούν μία ολοκληρωμένη λίστα διαφορετικών κριτηρίων σε κατηγορίες όπως: χρήση υλικών, ανακύκλωση και κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα ένα business client με τρία αστέρια πρέπει να χρησιμοποιεί υλικά χωρίς αλογόνο, τα εγχειρίδιά του να είναι τυπωμένα σε μη χλωριωμένο χαρτί, η αποσυναρμολόγηση πρέπει να είναι εφικτή από ένα μόνο άτομο με τη χρήση απλών εργαλείων, και όλα τα πλαστικά τμήματά του που ζυγίζουν πάνω από 25 γραμμάρια πρέπει να έχουν σήμανση σύμφωνα με την πιστοποίηση ISO 11469:2000, για εύκολη αναγνώριση κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης.

Επιπρόσθετα, για να επιτύχει ένα προϊόν τη διάκριση των τριών αστεριών, η κατανάλωση ρεύματος των προϊόντων πρέπει να πληρεί τα επίπεδα ενεργειακής επάρκειας 80 τοις εκατό για τα PC και 85 τοις εκατό για τα notebooks ενώ είναι σε λειτουργία, σε εργασιακά φορτία 20 τοις εκατό, 50 τοις εκατό και 80 τοις εκατό.



cosmo.gr


Οι καμήλες απειλούν το οικοσύστημα στην Αυστραλία


Οι... καμήλες απειλούν το οικοσύστημα της Αυστραλίας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη τα πορίσματα της οποίας μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο πληθυσμός των άγριων καμήλων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. «Ο πληθυσμός τους πρέπει να μειωθεί δραστικά» δήλωσε ο καθηγητής Μάρι Μαγκρέγκορ που έκανε την έρευνα.

Ο ίδιος πρότεινε να σφαγιαστούν εκατοντάδες χιλιάδες καμήλες και το κρέας τους να διατεθεί τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για την σίτιση ζώων.

«Τρώτε καμήλες για το καλό της Αυστραλίας» ήταν το σύνθημα του. Μόνο που στην Αυστραλία ελάχιστοι επιλέγουν το κρέας της καμήλας.



ant1


Τα τεχνητά Χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν είναι και τόσο «πράσινα»


Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, λόγω οικολογικής συνείδησης, να αγοράζουν φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, όμως δεν συνειδητοποιούν ότι ούτε το τεχνητό δέντρο είναι η καλύτερη λύση για το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο ειδικός για την παγκόσμια θέρμανση, βοτανολόγος Κλιντ Σπίνγκερ, στην ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, όταν κανείς προβληματίζεται τι να διαλέξει, πρέπει να έχει στο μυαλό του πρωτίστως την επίπτωση της απόφασής του στο περιβάλλον με συνολικό τρόπο. Ενώ πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι προστατεύουν το δάσος και γενικότερα το περιβάλλον αγοράζοντας ψεύτικο δέντρο, δεν συνειδητοποιούν το πλήρες «οικολογικό αποτύπωμα» που έχει ένα δέντρο από πλαστικό PVC.

Καταρχάς, ένα πλαστικό δέντρο κατασκευάζεται από πολυβινυλοχλωρίδιο (η χημική ονομασία του PVC), ένα πολυμερές υλικό, παράγωγο του πετρελαίου, οι ιδιότητες του οποίου ποικίλουν ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε όχι «αθώους» πλαστικοποιητές (φθαλικοί και φωσφορικοί εστέρες). Η χρήση πετρελαίου, μιας μη ανανεώσιμης και ρυπογόνου πηγής ενέργειας, δεν αποτελεί ιδεώδη για το περιβάλλον επιλογή. Επιπλέον, κατά την παραγωγή των πλαστικών δέντρων στα εργοστάσια, αλλά και κατά τη μεταφορά τους, εκλύονται επιβλαβή «αέρια του θερμοκηπίου».

Ως πλαστικά, τα τεχνητά δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα από τη φύση. Τελικά, θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή, ρυπαίνοντας σχεδόν για πάντα το περιβάλλον, ενώ αντίθετα τα φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα ανακυκλώνονται εύκολα και η «παραγωγή» τους (δηλαδή η ανάπτυξή τους) δεν εκλύει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένα κίνητρο που έχουν πολλές οικογένειες, ειδικά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, για να αγοράσουν ψεύτικο δέντρο, είναι ότι το βλέπουν ως μια μακρόχρονη επένδυση, που «θα βγάλει τα λεφτά της», αφού θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με το «μιας χρήσης» φυσικό δέντρο. Όμως, με δεδομένο ότι τα περισσότερα ψεύτικα δέντρα παράγονται πλέον στην Κίνα, η θετική επίδραση σε μια εθνική ή τοπική οικονομία είναι πιο απτή, όταν φυσικά δέντρα παράγονται, κόβονται και πουλιούνται και δεν αγοράζονται τα εισαγόμενα.

Σύμφωνα με την άποψη του Σπρίνγκερ, το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει αναπτυχθεί με οργανικό τρόπο, χωρίς τη μεσολάβηση ρυπογόνων εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων, λιπασμάτων κλπ. Επίσης έχει μεγαλώσει και κοπεί κάπου σχετικά κοντά στον τελικό καταναλωτή-χρήστη, ώστε να μη χρειάζεται μεταφορά του σε μακρινή απόσταση, ούτε η συνακόλουθη κατανάλωση καυσίμων και εκπομπή στην ατμόσφαιρα επιβλαβών αερίων (είτε για την ανθρώπινη υγεία είτε για το κλίμα).

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι εύκολο να βρει κανείς ένα βιολογικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με τον Σπρίνγκερ, ένα απλό φυσικό δέντρο υπερτερεί ενός τεχνητού, τουλάχιστον από περιβαλλοντική σκοπιά, για τους ανωτέρω λόγους.



ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σαρκοζί: «Ιστορική απόφαση» για το κλίμα


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε «ιστορική» απόφαση που δεν έχει αντίστοιχη στον κόσμο, τη συμφωνία της ΕΕ σε ένα σχέδιο για την προστασία του κλίματος και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ιστορικό, δεν υπάρχει άλλη ήπειρος στον κόσμο που να έχει εφοδιαστεί με τόσο καταναγκαστικούς κανονισμούς όσο αυτοί που υιοθετήσαμε ομόφωνα', δήλωσε ο Σαρκοζί προς τους δημοσιογράφους στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο Γάλλος υπουργός Αειφόρου Ανάπτυξης Ζαν-Λουί Μπορλό χαρακτήρισε επίσης στις Βρυξέλλες «ιστορική απόφαση» για τον πλανήτη την υιοθέτηση του σχεδίου για το κλίμα από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Είναι μια ιστορική απόφαση: για πρώτη φορά χώρες αποφασίζουν μια αληθινή αλλαγή για τον πλανήτη με ένα εξαιρετικά ακριβές και λειτουργικό σύστημα καταναγκασμών και αξιολόγησης για τον καθένα», δήλωσε ο Μπορλό.

«Είναι ένα ισχυρό σημάδι: βγήκαμε από την πολιτική διακήρυξη για να μπούμε στην εφαρμογή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πως, «με μικρές διαφορές», το σχέδιο που υιοθετήθηκε ήταν αυτό που παρουσιάσθηκε πριν από έξι μήνες στις 27 χώρες μέλη.



ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ψάρια «πειραματόζωα» - μάρτυρες για τοξικές ουσίες στο Θερμαϊκό Κόλπο


Ψάρια πειραματόζωα, σε μικρά ενυδρεία, μπορούν να δώσουν αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, όσον αφορά την τοξικότητα των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου και κατ΄ επέκταση την καταλληλότητα των αλιευμάτων, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τη σχετική μελέτη, που φέρει το όνομα «βιοπειραματισμός», παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Φώτης, σε ημερίδα με θέμα «Οικολογικές συνθήκες και παραγωγικότητα στην παράκτια ζώνη του δυτικού Θερμαϊκού κόλπου», που διοργάνωσε απόψε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα.

Όπως εξήγησε ο κ. Φώτης, η εξέταση της τοξικότητας των νερών γίνεται με την επιλογή ορισμένων ειδών ψαριών, (με καθορισμένο βάρος και ηλικία), που τίθενται «υπό παρακολούθηση» μέσα σε εγκαταστάσεις (γυάλινα ενυδρεία ή μικρές δεξαμενές από σκυρόδεμα ή ουδέτερο συνθετικό υλικό), στις οποίες υπάρχει ο κατάλληλος δείκτης ποιότητας νερού. Στις δεξαμενές αυτές, εισάγονται δείγματα από το νερό που φεύγει, π.χ. από τους βιολογικούς καθαρισμούς, και από την εξέταση των ψαριών που ακολουθεί φαίνεται εάν το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να εισέλθει στο οικοσύστημα.

«Ελέγχεται η συμπεριφορά των πειραματόζωων και εξετάζονται: δέρμα, πτερύγια, βράγχια και εσωτερικά όργανα, ταυτόχρονα γίνεται και αιματολογική εξέταση. Ο τρόπος αυτός εξέτασης των νερών πρέπει να γίνεται μετά από κάθε βιολογικό και χημικό καθαρισμό τους, δηλαδή μετά την εξυγίανσή τους. Το ίδιο συνιστάται να γίνεται και σε κάθε ύποπτο ή επικίνδυνο υδάτινο οικοσύστημα», ανέφερε ο καθηγητής.

Οι μέχρι τώρα ερευνητικές μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί στο Θερμαϊκό κόλπο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή της, η ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Καλλιόπη Πάγκου, έχουν δείξει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο ευτροφισμός, δηλαδή ο εμπλουτισμός σε θρεπτικά άλατα του θαλάσσιου οικοσυστήματος από αλλόχθονες πηγές (αστικά λύματα, γεωργικά απόβλητα κ.λπ.), που οδηγεί άμεσα σε υπερβολική ανάπτυξη της φυτοπλαγκτονικής μάζας.

Το ΕΛΚΕΘΕ προτείνει τουλάχιστον μηνιαία παρακολούθηση του εσωτερικού του Θερμαϊκού, επεσήμανε η κα Πάγκου, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι και το πρόβλημα της εκτεταμένης μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή, η διαχείριση της οποίας ερευνάται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος spicosa.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης των οστράκων στο Θερμαϊκό Κόλπο που εφαρμόζει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιευμάτων της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καρανάσιος.

Όπως διευκρίνισε, γίνονται τακτικοί έλεγχοι (εβδομαδιαίοι, μηνιαίοι κ.α.) για τη μικροβιολογική ποιότητα ζώντων δίθυρων μαλακίων και νερού, για πιθανή παρουσία τοξικού φυτοπλαγκτού στο θαλασσινό νερό, για παρουσία βιοτοξινών, για ανίχνευση και προσδιορισμό βαρέων μετάλλων.

Στα προβλήματα των μυδοκαλλιεργητών, που, όπως είπε, δε σχετίζονται τόσο με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θερμαϊκού, όσο με διαδικαστικά ζητήματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οστρακοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας και μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Δημήτρης Κακανάς.

«Στην περιοχή περίπου 200 οικογένειες ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, με τις επίσημες άδειες, όμως, να ανέρχονται μόλις σε 23, με αποτέλεσμα οι μη αδειοδοτημένοι παραγωγοί να προσπαθούν να διαθέσουν το προϊόν τους μέσω των συναδέλφων τους, που έχουν άδεια, πρακτική που τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιφέρει την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 800.000 ευρώ», είπε.

Το πρόβλημα, σημείωσε, έγκειται στο ότι η θεσμοθετημένη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργητών (ΠΟΑΥ) του Θερμαϊκού Κόλπου, αρμόδια για το θέμα της υπεκμίσθωσης των θαλάσσιων χώρων προς τους ιδιώτες - παραγωγούς, δεν έχει επιλύσει ακόμη θεσμικά προβλήματα, που σχετίζονται με τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο βιολόγος - Ιχθυολόγος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Γιάντσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να καλυφθούν τα θεσμικά κενά. «Επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί η υγιεινή και ασφάλεια στη διακίνηση των μυδιών, με οργανωμένους χώρους φορτοεκφόρτωσης», είπε.




ΕΤ3


Ευρωκαταδίκη για την προστασία των πουλιών


Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η απόφαση αφορά την ελλιπή προστασία της ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στους υγροβιότοπους και τις περιοχές natura, όπως επιβάλλει η αντίστοιχη κοινοτική Οδηγία. Η προσφυγή υποβλήθηκε από την Κομισιόν, έπειτα από έγγραφες διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων και έγινε δεκτή από το Δικαστήριο.

Η κοινοτική Οδηγία επιβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση, έχουν μικρό πληθυσμό ή ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Η Ελλάδα έχει ανακηρύξει 151 ΖΕΠ, αλλά μόνον σε 15 έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία προστασίας.

Λειτουργούν επίσης 27 φορείς διαχείρισης που καλύπτουν 35 ΖΕΠ, συνολικής επιφάνειας 4,85 εκατ. στρεμμάτων. Για τις υπόλοιπες, όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως υπάρχει «ετερόκληρο καθεστώς που δεν παρέχει επαρκή προστασία».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποστείλει από τον Δεκέμβριο του 2004 έγγραφο προς την Ελλάδα ζητώντας να υποβάλει εντός δύο μηνών τα επιχειρήματά της, τα οποία, όμως, δεν έγιναν και γι' αυτό κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη με νέα προθεσμία συμμόρφωσης δύο μηνών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα έκρινε ότι η χώρα μας «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της». Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2007 είχε εκδοθεί και άλλη καταδικαστική απόφαση ΖΕΠ, που κρίθηκαν ανεπαρκείς σε σχέση με τον αριθμό και την έκταση που καταλαμβάνουν. Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία δεύτερης παραπομπής, με αποστολή προειδοποιητικής επιστολής.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Καταστροφή χωρίς επιστροφή στον Αρκτικό


Ως σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα σε αυτές που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους κλιμακώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε σε λίγα χρόνια θα έχουν υπερβεί το λεγόμενο «κρίσιμο σημείο», το σημείο εκείνο δηλαδή μετά το οποίο όποια μέτρα και αν ληφθούν η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Τα χειρότερα όμως ήδη έφθασαν. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στον Αρκτικό Κύκλο η θερμοκρασία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη και η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Την ανακοίνωση έκαναν ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Πάγου και Χιονιού των ΗΠΑ (ΝsΙdc), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές στον Αρκτικό Κύκλο έχουν φθάσει σε επίπεδα τα οποία οι ειδικοί εκτιμούσαν πως θα κάνουν την εμφάνισή τους σε 15 χρόνια. Οι θερμοκρασίες στις αρκτικές περιοχές είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ποσότητας των πάγων που έλιωσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα των πάγων που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό και λιώνουν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση, αυξάνοντας τελικά τη θερμοκρασία τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα της περιοχής.

Ο Αρκτικός Κύκλος είναι μία από τις πιο ευαίσθητες στις κλιματικές αλλαγές περιοχές του πλανήτη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάβασή του σε μια νέα (μόνιμη) κλιματική κατάσταση θα έχει άμεση επίπτωση στο κλίμα του βορείου ημισφαιρίου αλλά και έμμεση στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.


Δροσερό και ελπιδοφόρο ήταν το 2008

Μέσα στη γενική απαισιοδοξία για το μέλλον του πλανήτη έκανε την εμφάνισή του και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που εστάλη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (wΜΟ). Οι επιστήμονες του wΜΟ ανέφεραν ότι το 2008 ήταν η πιο «δροσερή» χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα από το 2000. Οι ειδικοί απέδωσαν αυτή τη... δροσιά στο φαινόμενο Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο έριξε τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στους 14,3 βαθμούς Κελσίου. Παρά ταύτα, βέβαια, η θερμοκρασία αυτή συνεχίζει να είναι κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 1961-1990.



ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Top Bottom