Ροή

Οδηγός: Πως να ελέγξτε το δίσκο για σφάλματα στο Linux Mint 20.3

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,149
Βαθμολογία
17
Points
38
Website
www.eltube.gr
Είναι συχνό φαινόμενο οι δίσκοι του συστήματός σας να καταστραφούν. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο εμφανίζεται αυτή η καταστροφή μπορεί να διαφέρει από κατάσταση σε κατάσταση, δηλαδή, μπορεί να έχει καταστραφεί ολόκληρος ο δίσκος σας ή μόνο ορισμένα από τα διαμερίσματα του. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να εντοπίσετε και να διορθώσετε αυτά τα ζητήματα εγκαίρως για να γλιτώσετε από ένα πιο σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα. Επομένως, αυτός ο οδηγός θα σας διδάξει πώς να ελέγχετε το δίσκο για σφάλματα σε ένα σύστημα Linux Mint 20.3.

Πώς να ελέγξετε το δίσκο για σφάλματα στο Linux Mint 20.3

Για να ελέγξετε το δίσκο για σφάλματα στο Linux Mint 20.3, πρέπει να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1: Επιλέξτε ένα διαμέρισμα δίσκου που θέλετε να ελέγξετε για σφάλματα

Αρχικά, πρέπει να προσδιορίσετε και να επιλέξετε ένα διαμέρισμα δίσκου που θέλετε να εξετάσετε για πιθανά σφάλματα. Για αυτό, μπορείτε να καταγράψετε όλα τα διαμερίσματα του δίσκου σας με την ακόλουθη εντολή:

$ sudo fdisk –l

Όλα τα διαμερίσματα του συστήματος Linux Mint θα εμφανιστούν στο τερματικό μετά την εκτέλεση αυτής της εντολής. Από εδώ, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε ένα διαμέρισμα για τον έλεγχο σφαλμάτων. Στην περίπτωσή μας, επιλέξαμε το διαμέρισμα "/dev/sda", όπως επισημαίνεται παρακάτω:

Check-Disk.png

Βήμα 2: Αποθηκεύστε τα σφάλματα σε ένα αρχείο κειμένου

Τώρα, για τη σάρωση του επιλεγμένου διαμερίσματος για σφάλματα και την αποθήκευση τους για μελλοντική χρήση, θα εκτελέσουμε την ακόλουθη εντολή:

$ sudo badblocks –v /dev/sda > /scan_result/badsectors.txt

Αυτή η εντολή θα αναζητήσει τα κακά μπλοκ μέσα στο καθορισμένο διαμέρισμα δίσκου και θα τα αποθηκεύσει στο αρχείο "badsectors.txt".

Βήμα 3: Περάστε το Αρχείο κειμένου στο Εργαλείο «fsck».

Τέλος, πρέπει να περάσουμε αυτές τις πληροφορίες στο σύστημα Linux Mint, ώστε να μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφύγει αυτά τα κακά μπλοκ. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

$ sudo fsck –l /scan_result/badsectors.txt /dev/sda

Η προηγούμενη εντολή θα διασφαλίσει ότι το σύστημά μας δεν θα χρησιμοποιεί τα ακατάλληλα μπλοκ που του έχουν μεταφερθεί μέσω του αρχείου "badsectors.txt" ενώ εργάζεται με το καθορισμένο διαμέρισμα δίσκου για την αποφυγή κάθε είδους σχετικών ζητημάτων.

Συμπέρασμα

Αυτό το άρθρο είχε σκοπό να σας εξηγήσει τη διαδικασία ελέγχου του δίσκου για σφάλματα σε ένα σύστημα Linux Mint 20.3. Τώρα, χρησιμοποιώντας αυτήν τη διαδικασία, μπορείτε εύκολα να εξετάσετε οποιοδήποτε διαμέρισμα δίσκου της επιλογής σας για σφάλματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να γλυτώσετε τον εαυτό σας από το να μπείτε σε ένα χάος αργότερα.
 
Top Bottom