Ροή

Πως να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες της άνοιξης

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
large_53486.jpg


Οι αλλεργικοί άνθρωποι δεν ησυχάζουν σήμερα... ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει διασκορπίσει τα αλλεργιογόνα σε όλους σχεδόν τους μήνες του χρόνου.
Άγγλοι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 300 φυτικά είδη παρουσιάζουν επέκταση της ανθοφορίας τους, είτε αρχίζοντας νωρίτερα είτε ολοκληρώνοντάς την πιο όψιμα.

Πρόσφατη ιταλική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και όταν ηρεμεί ο αλλεργικός, μένει στο αναπνευστικό σύστημά του μια ελάχιστη φλεγμονή, που καθιστά πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία πυροδοτείται ξανά από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως λ.χ. τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, το άγχος κ.ά.

Η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας στην Ελλάδα παρουσίασε υπερτριπλασιασμό κατά τη δεκαετία 1990-2000.Παράλληλα, εξαπλασιάστηκαν οι αλλεργίες που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Τα είδη της γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες την Ελλάδα είναι: 1) παριετάρια (περδικάκι ή ελξίνη), 2) αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά και 3) ελιά. Και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης όμως πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή, γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό. Πάνω από το 85% των ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

Οι εαρινές αλλεργίες είναι κυρίως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ έξαρση παρουσιάζουν και οι δερματικές κνιδώσεις.

Οι νέες έρευνες

* Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «GlobalAllergyandAsthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά:

1.
Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες έως την ηλικία των 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας έως τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών.
2.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες.
3.
Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


* Μελέτη επιστημόνων από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στο YesivaUniversity σε 3.000 παιδιά έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου της επιθεώρησης «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology».

* Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και παιδικού άσθματος. Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις στην επιθεώρηση «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology», δείχνει ότι η παχυσαρκία που εμφανίζεται έως την ηλικία των 5 ετών και παραμένει πάνω από ½ χρόνια, προδιαθέτει και για ατοπική δερματίτιδα.

* Το αγροτικό περιβάλλον προστατεύει και από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, που μελέτησαν 28.283 παιδιά 6-11 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε ετήσιο συνέδριο (2011) της Αμερικανικής Εταιρείας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.
 
Top Bottom