Ροή

Πως θα μεταναστεύσετε στα Windows 7 ανώδυνα

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
icon.png

Μετά την παταγώδη αποτυχία των Windows Vista, η Microsoft επέλεξε να κάνει την μετάβαση απο παλαιότερα λειτουργικά στα Seven μια σχετικά ανώδυνη εμπειρία. Έβαλε «λυτούς και δεμένους» να σκαρφιστούν και να πραγματοποιήσουν τεχνικές, οι οποίες και θα επιτρέπουν στους χρήστες την μεταφορά των αρχείων, των ρυθμίσεων και των προγραμμάτων τους χωρίς ταλαιπωρία. Έτσι, φθάσαμε να έχουμε δυο (ή και τρείς μέχρι την τελική έκδοση τρόπους migration τους οποίους θα παρουσιάσω παρακάτω.
Windows Easy Transfer (WET)

Θυμόμαστε όλοι, απο την εποχή των Windows XP, το εργαλείο που ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε για migation μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών ή μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών. Λεγόταν File And Settings Transfer Wizard. Ήταν ένας οδηγός, ο οποίος συγκέντρωνε εν κρυπτώ ο,τι «θεωρούσε» πως θέλαμε (βάσει μάλιστα file extensions) να κρατήσουμε, το αποθήκευε σε κάποια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης ή σε κάποια θέση δικτύου και μας επέτρεπε να εισάγουμε αυτά τα συγκεντρωμένα δεδομένα στον νέο μας υπολογιστή ή στη νέα εγκατάσταση λειτουργικού που μόλις κάναμε. Οι εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης του, το έκαναν κάτι σαν τον αποτυχημένο Clippy (τον θυμάστε. Κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα αν μεταφέρθηκαν όλα του τα αρχεία σωστά.
Απο τα Windows Vista η ονομασία άλλαξε και έγινε Windows Easy Transfer. Αλλά under the hood δεν είχαν αλλάξει και τόσα πολλά. Στην τελευταία όμως έκδοση που υπάρχει στο DVD των Windows 7, ήρθαν οι βελτιώσεις για τις οποίες έτρεξαν οι «λυτοί και οι δεμένοι» που αναφέραμε παραπάνω.
Περιγραφικά, η διαδικασία της μεταφοράς των αρχείων είναι η εξής:
1. Εισάγουμε το DVD των Windows 7 στον παλιό μας υπολογιστή και εκτελούμε το πρόγραμμα migsetup.exe μέσα απο τον φάκελο Support\Migwiz.

step1.jpg

2. Πατάμε Next και η εφαρμογή μας δίνει τρείς επιλογές «μετακόμισης». Η πρώτη αφορά σε χρήση καλωδίου USBtoUSB (πρέπει να είναι Windows Vista Certified), η δεύτερη σε δικτυακή αποθήκευση (εαν διαθέτετε κάποιο NAS, μπορείτε να το εκμετελευθείτε και να βάλετε εκεί τα αρχεία σας) και η τρίτη, η ποιο απλή είναι με χρήση κάποιου εξωτερικού δίσκου USB, Firewire ή eSATA.

step2.jpg

3. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε πως η ευκολότερη οδός είναι η τρίτη επιλογή της χρήσης ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου. Οπότε και την επιλέγουμε.

step3.jpg

4. Σε αυτό το βήμα, επιλέγουμε την μοναδική διαθέσιμη επιλογή, δηλαδή πως αυτός ο υπολογιστής, είναι ο παλιός απο τον οποίο σκοπεύουμε να πάρουμε τα αρχεια μας. Εαν εκτελούσαμε το WET σε υπολογιστή με Windows 7, τότε θα είχαμε και δεύτερη επιλογή, «This is my new computer». Επειδή η εφαρμογή εκτελείται σε Windows Vista, αναγνωρίζει πως πρόκειται για παλιό λειτουργικό σύστημα και δεν μας προσφέρει τη δεύτερη επιλογή.

step4.jpg

5. Το WET «πιάνει δουλειά» και ήδη αντιλαμβανόμαστε πως έχει βελτιωθεί. Σε όλες τις παλαιότερες εκδόσεις, η εφαρμογή μπορούσε να μεταφέρει μόνο τα αρχεία (προφίλ) του χρήστη ο οποίος το εκτελούσε. Πλέον, ανακαλύπτει όλους τους χρήστες των Windows (παιδιά, σκυλιά, παπαγάλοι) και μας επιτρέπει να επιλέξουμε ποιοί ακριβώς μας ενδιαφέρει να μεταφερθούν και ποιοί όχι. Έτσι, ας πούμε πως ο πατερούλης αγοράζει ενα νέο τουρμπάτο μηχάνημα και θέλει να μεταφέρει μόνο τον δικό του λογαριασμό στο νέο PC αφήνοντας τους υπόλοιπους λογαριασμούς στο παλιό μηχάνημα για τα παιδιά. Πολύ εξυπηρετικό.

step5.jpg

6. Αφού ολοκληρωθεί το σκανάρισμα των αρχείων, και εφόσον εμείς επιλέξαμε μεταφορά όλων των λογαριασμών και κοινόχρηστων αρχείων (Shared Items), ενημερωνόμαστε πως το σύνολο των αρχείων έχει μέγεθος 203.8Gbyte για τον χρήστη Alex και κάτι «ψιλά» για τους υπόλοιπους. Ας κάνουμε κλικ στο customize να δούμε τι ακριβώς πρόκειται να μεταφερθεί.

step6.jpg

7. Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, εκτός των αρχείων του προφίλ μας (Documents, Photos, Videos, Music κλπ) μεταφέρονται ρυθμίσεις των Windows και ρυθμίσεις εγκατεστημένων προγραμμάτων. Μιλάμε για λογαριασμούς email, για ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας, του μεγέθους γραμμάτων και ό,τι άλλο με κόπο έχουμε ρυθμίσει όσα χρόνια χρησιμοποιύσαμε το λειτουργικό μας. Αυτό που ΔΕΝ μεταφέρεται είναι τα ίδια τα προγράμματα. Ο ιδανικός τρόπος για εισαγωγή των ρυθμίσεων αυτών, είναι να εγκαταστήσουμε πρώτα όλα τα προγράμματα που είχαμε στο παλιό λειτουργικό και ΜΕΤΑ να κάνουμε εισαγωγή των αρχείων και ρυθμίσεων απο το Windows Easy Transfer.
8. Αν όμως θέλουμε ακόμα πιο λεπτομερή ανάλυση και επιλογές για το τι ακριβώς θέλουμε να μεταφερθεί; Πατάμε στο Advanced. Άλλος ενας νεωτερισμός του νέου Windows Easy Transfer?

step7.jpg

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, μας δίνεται η δυνατότητα επιλογής μέχρι και μεμονωμένων αρχείων προς μεταφορά! Έτσι, δεν υπάρχουν ερωτήματα ως προς το τι μεταφέρθηκε και τι όχι. Αφού ολοκληρώσουμε τις επιλογές μας, πατάμε Save και προχωράμε στην ολοκλήρωση του Windows Easy Transfer.
Θα μας ζητηθεί το εξωτερικό μέσο αποθήκευσης το οποίο προφανώς πρέπει να έχει τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο για να δεχθεί το «backup».
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, πάμε στα Windows 7 και εγκαθιστούμε όλες τις εφαρμογές που δουλεύαμε στο παλιό μηχάνημα, ωστε να συνδεθούν σωστά και οι ρυθμίσεις τους τις οποίες πρόκειται να εισάγουμε σε λίγο.
Συνδέουμε τον εξωτερικό δίσκο με το WET backup και εκτελούμε ξανά το Windows Easy Transfer, το οποίο μάλιστα είναι ήδη εγκατεστημένο στα 7 (άρα δεν χρειαζόμαστε το DVD εγκατάστασης πλέον).
Επιλέγουμε τις ίδιες απαντήσεις έως το σημείο που μας ρωτάει εαν αυτό είναι το νέο μας PC. Αφού το επιλέξουμε, μας ζητείται να «δείξουμε» που έχουμε το WET backup μας και αρχίζει η εισαγωγή των αρχείων και των ρυθμίσεων μας στον νέο υπολογιστή.

Windows Easy Transfer Companion (WETC)

Επιπρόσθετα, με την έλευση των Windows 7 RTM υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί στο κοινό ενα ακόμα εργαλείο το Windows Easy Transfer Companion (WETC), το οποίο ονομαζόταν Apptimum και εξαγοράστηκε απο την Microsoft απο το 2006. Αν και πέρασε ενα διάστημα ως beta απο το Download Center, αποσύρθηκε και δεν έφθασε ποτέ στην τελική του έκδοση. Σύμφωνα με το Ars Technica υπήρχε αισιοδοξία πως θα επανεμφανιζόταν με τα Windows 7 κάτι όμως που δεν φαίνεται πως θα συμβεί. Το «παραπάνω» του προγράμματος αυτού, ήταν η δυνατότητα να μεταφέρει και τα ίδια τα προγράμματα στον νέο υπολογιστή με την χαρακτηριστική ευκολία του WET.

User State Migration Tool (USMT)


Ευτυχώς, το κενό του Companion, έρχεται να καλύψει το γνωστό στους administrators απο την εποχή των θρυλικών Windows 2000, User State Migration Tool το οποίο πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απο οικιακούς χρήστες. Με αυτή τη μέθοδο, όχι μόνο μεταφέρονται όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις, αλλά και τα ίδια τα προγράμματα*! Έτσι, η μετάβαση γίνεται με μηδενική συμμετοχή απο πλευράς χρήστη.
Πιο μαγκιόρικο ακόμα, πως δεν χρειάζεται καν μεταφορά των αρχείων μας. Ο τρόπος λειτουργίας του USMT κάνει χρήση των γνωστών hard links (κάτι σαν shortcuts) αφήνοντας τα αρχεία στη θέση τους μέσα στο δίσκο (σε ενα φάκελο με όνομα Windows.old) αποφεύγοντας έτσι την αντιγραφή τους (άρα και την ανάγκη για διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο, εξωτερικούς δίσκους κλπ)
Επειδή η όλη ιστορία με το USMT γίνεται μέσα απο Command Line interface, βρήκα και αυτό το USMT GUI tool για να διευκολύνει τους τολμηρούς

Τέλος, δείτε και αυτό το video για να καταλάβετε τη διαδικασία καλύτερα.



blog.tech-spot.gr
 
Top Bottom