Linux.jpg


Ο Linus Torvalds, επικεφαλής και ιδρυτής του πυρήνα Linux, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Linux 6.16-rc3 . Αυτή η έκδοση συνοδεύεται από διορθώσεις για νέες δυνατότητες που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του παραθύρου συγχώνευσης πριν από αρκετές εβδομάδες, καθώς και για παλιές δυνατότητες όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα ή χρειάζονται βελτιώσεις.

Αν θυμάστε την περασμένη εβδομάδα, ο Torvalds είπε ότι το rc2 φαινόταν μικρότερο από το συνηθισμένο , αποδίδοντάς το στους ανθρώπους που πήγαιναν διακοπές. Είπε ότι το rc3 αυτής της εβδομάδας φαίνεται να είναι στο συνηθισμένο επίπεδο για αυτήν την περίοδο του κύκλου, οπότε όλα φαίνονται «εντελώς φυσιολογικά».

Όσον αφορά τις αλλαγές, αυτή η έκδοση «κυριαρχείται» από ασύρματα δίκτυα και ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης GPU, ωστόσο, ο Torvalds δεν πιστεύει ότι κάτι πραγματικά σημαντικό ξεχωρίζει αυτή τη φορά. Ενώ τίποτα δεν ξεχωρίζει, ο Torvalds προέτρεψε τους χρήστες να συνεχίσουν να δοκιμάζουν και να υποβάλλουν ενημερώσεις κώδικα.

Αυτή η ενημέρωση έφερε βελτιώσεις στο βασικό σύστημα και την αρχιτεκτονική. Έχουν γίνει βελτιώσεις στο ARM64 KVM που βελτιώνουν τη σταθερότητα και την ορθότητα των εικονικοποιήσεων στο ARM64. Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στο RISC-V KVM και στις Επεκτάσεις Τομέα Εμπιστοσύνης (TDX) για Intel, οι οποίες επεκτείνουν και ασφαλίζουν τις δυνατότητες εικονικοποίησης σε αυτές τις αρχιτεκτονικές.

Στο μέτωπο των γραφικών, υπάρχουν διορθώσεις για τα προγράμματα οδήγησης amdgpu και amdkfd που διορθώνουν προβλήματα χειρισμού εργασιών, επαναφοράς μηχανισμού, καταστροφής οθόνης και λειτουργίες διαχείρισης ενέργειας. Το πρόγραμμα οδήγησης που χρησιμοποιείται για τις GPU Adreno της Qualcomm έχει ενημερωθεί για να βελτιώσει τον χειρισμό σφαλμάτων, τον χρονισμό οθόνης και τη σύνδεση προγραμμάτων οδήγησης.

Το πρόγραμμα οδήγησης ανοιχτού κώδικα Nouveau (Nvidia) έχει ενημερωθεί με διορθώσεις για αναφορές ουράς μηνυμάτων GSP, πιθανές υπερχειλίσεις ακεραίων, προσαρμογές μεγέθους buffer και ένα σφάλμα "use-after-free". Τέλος, το πρόγραμμα οδήγησης Intel i915 έχει ενημερωθεί για να αντιμετωπίσει προβλήματα πρώιμης σφήνας, αρχικοποιήσεις μνήμης και σφάλματα δημιουργίας.

Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στις συσκευές Wi-Fi (ath12k και iwlwifi), στον ήχο (ALSA), στη διαχείριση ενέργειας στην AMD και σε βελτιώσεις στο σύστημα αρχείων (OverlayFS, EROFS, XFS, NFS, SunRPC).

Η έκδοση 6.16 του Linux αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις διανομές Linux, κάτι που θα είναι η πρώτη αλληλεπίδραση που θα έχουν οι περισσότεροι τελικοί χρήστες με τις νέες δυνατότητες αυτής της ενημέρωσης. Το κύριο πλεονέκτημα ενός νεότερου πυρήνα είναι ότι το Linux θα λειτουργεί σε νεότερο υλικό, οπότε αν αντιμετωπίσατε προβλήματα με το Linux, φροντίστε να το δοκιμάζετε περιοδικά σε περίπτωση που το υλικό σας υποστηρίζεται πλέον.