Ροή

«Άσπρο» γλυκό του κουταλιού

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
Το γλυκό αυτό το φτιάχνουν μόνο στη Σκόπελο. Είναι αρκετά δύσκολο αλλά η γεύση του και η υφή του είναι ασυναγώνιστη. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα μίξερ, το χτύπημα γινόταν στο χέρι και για να δέσει μπορεί να το χτύπαγες για μισή ώρα συνεχώς.

Υλικά

* 1/2 κιλό αμύγδαλα, ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
* 1 κιλό ζάχαρη
* 1 ποτήρι νερό
* λίγες σταγόνες ανθόνερο

Εκτέλεση

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για αρκετή ώρα. Κατά διαστήματα, παίρνουμε κουταλίτσες από το μίγμα και το ρίχνουμε σε πιατάκι. Κάνουμε «διαδρόμους» με το κουτάλι μας μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι ασπρίζει (να μοιάζει με πυχτό γάλα). Μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ένα τέταρτο μέχρι να το πετύχουμε.

Βάζουμε στο μίξερ τα τριμμένα αμύγδαλα και λίγες σταγόνες ανθόνερο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζαχαρωμένο σιρόπι λίγο λίγο (όπως ρίχνουμε το λάδι για να κάνουμε τη μαγιονέζα) ενώ δουλεύουμε το μίξερ συνεχώς. Θεωρείται έτοιμο το γλυκό όταν έχει «πιει»?όλο το σιρόπι και έχει πολτός.
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και μόλις κρυώσει διατηρείται όπως οι μαρμελάδες.

Όλη η δυσκολία είναι στο να πετύχουμε το βράσιμο του σιροπιού. Αν δεν είναι σωστό, δεν θα ενσωματωθεί με το αμύγδαλο και μόλις κρυώσει θα δούμε στον πάτο του βάζου το τριμμένο αμύγδαλο και στην επιφάνεια το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!



p9030155_400.jpg
 
Top Bottom