Ροή

Επιλογές Bios

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,158
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Virus Warning

Επιλογές : Enabled, Disabled, ChipAway
Όταν το Virus Warning είναι ενεργοποιημένο (enabled), τότε κάθε φορά που θα πηγαίνει μία εφαρμογή ή ένας ιός να γράψει στο boot sector ή το Partition table, το BIOS θα σας ενημερώνει με ένα μήνυμα. Καλό είναι να αφήνετε τη λειτουργία αυτή ενεργοποιημένη αν και ουσιαστικά αφορά μόνο στη προστασία του boot sector και του partition table και όχι ολόκληρου του σκληρού δίσκου. Μερικές φορές όμως υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν προβλήματα κατά την εγκατάσταση κάποιων εφαρμογών. Όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των Windows 98. Επίσης αρκετά προγράμματα διάγνωσης μπορεί να προκαλέσουν κάποιο μήνυμα λάθους. Πριν τρέξετε τέτοιου είδους εφαρμογές καλό είναι λοιπόν να το έχετε από πριν απενεργοποιήσει. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη λειτουργία είναι άχρηστη για τους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούν τους δικούς τους controllers, όπως για παράδειγμα οι δίσκοι SCSI ή ακόμη και αυτοί που συνδέονται με κάρτα UltraDMA 66, αφού ο έλεγχος των συγκεκριμένων σκληρών δίσκων υπερπηδούν τις διαταγές του BIOS. Μερικές motherboards έχουν κωδικούς anti-virus μέσα στο BIOS (π.χ: ChipAway). Ενεργοποιώντας το λοιπόν έχετε ακόμη ένα μέτρο προστασίας απέναντι στους χιλιάδες ή μήπως εκατομμύρια- ιούς.

CPU Level 1 Cache

Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η παράμετρος χρησιμοποιείται για να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί την L1 (primary) cache της CPU (επεξεργαστής). Φυσικά είναι προρυθμισμένη έτσι ώστε να είναι ενεργοποιημένη. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς που αρέσκονται στο overclocking αφού έτσι μπορούν εύκολα να βρουν τις αιτίες του προβλήματος εάν το overclocking αποτύχει..Π.χ: Εάν μία CPU δεν μπορεί να πιάσει τα 500MHz με τη L1 cache ενεργοποιημένη, τότε η cache είναι αυτή που πιθανόν δημιουργεί το πρόβλημα. Παρόλ αυτά εάν τυχόν απενεργοποιήσετε την L1 cache μόνο και μόνο για να ανεβάσει ο επεξεργαστής συχνότητες (overclocking) νομίζοντας ότι έτσι κάνετε γρηγορότερο τον υπολογιστή σας, είστε γελασμένοι. Απενεργοποιώντας την L1 σε επεξεργαστές της οικογένειας P6 (Pentium Pro, Pentium II,III, Celeron) είναι σαν να τους υποτριπλασιάζετε και βάλε- τη ταχύτητα λειτουργίας τους.

CPU Level 2 Cache

Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η παράμετρος αφορά στη δευτερεύουσα cache (L2, secondary). Φυσικά είναι προρυθμισμένη έτσι ώστε να είναι ενεργοποιημένη. Πιθανόν πάλι, εάν κάνετε overclocking σε κάποια CPU να χρειαστείτε να την απενεργοποιήσετε, αν και πραγματικά η μείωση της απόδοσης θα είναι τέτοια που δεν αξίζει το κόπο.

CPU L2 Cache ECC Checking

Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η λειτουργία ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την ECC λειτουργία της L2 cache. Η ενεργοποίηση του παρόντος είναι ενδεδειγμένη αφού δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει και να διορθώνει λάθη μονού-bit που αποθηκεύονται στη cache. Επίσης ελέγχει και διπλού-bit λάθη αλλά δεν τα διορθώνει. O έλεγχος ECC στις μνήμες (και όχι μόνο στη cache) σταθεροποιεί κατά πολύ τη λειτουργία του συστήματος. Πολύ περισσότερο δε σε overclocked ταχύτητες. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο έλεγχος ECC καθυστερεί τις επιδόσεις. Πράγματι, αλλά αυτή καθυστέρηση θεωρείται αμελητέα και μη υπολογίσιμη εάν αναλογιστούμε ότι μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά κρεμάσματα του συστήματος μας. Εάν θέλετε σταθερότητα χωρίς πολλά κολλήματα ενεργοποιήστε τη.

Quick Power On Self Test

Επιλογές : Enabled, Disabled

Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία το BIOS θα πραγματοποιήσει λιγότερες δοκιμές και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του boot. Απενεργοποιήστε το για γρηγορότερη εκκίνηση (booting) αν και πιθανόν έτσι να μην αναγνωρίσει αμέσως ο υπολογιστής εάν κάποιο υποσύστημα του δεν λειτουργεί σωστά.

Boot Sequence

Επιλογές :
A, C, SCSI/EXT
C, A, SCSI/EXT
C, CD-ROM, A
CD-ROM, C, A
D, A, SCSI/EXT (μόνο όταν έχετε τουλάχιστον 2 IDE hard disks)
E, A, SCSI/EXT (μόνο όταν έχετε τουλάχιστον 3 IDE hard disks)
F, A, SCSI (μόνο όταν έχετε 4 IDE hard disks)
SCSI/EXT, A, C
SCSI/EXT, C, A
A, SCSI/EXT, C
LS/ZIP,C

Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να καθορίζετε τη σειρά των δίσκων αποθήκευσης με την οποία το BIOS θα ψάχνει για το λειτουργικό σύστημα. Για να μην δαπανά πολύ χρόνο κατά την εκκίνηση πρέπει να βάλετε το σκληρό σας δίσκο σαν πρώτο (c. Ειδικότερα: Μερικές motherboards (π.χ: Abit BE6, BP6) έχουν έναν επιπλέον onboard IDE controller. Έτσι οι παράμετροι στη συγκεκριμένη ρύθμιση αλλάζουν και από SCSI έχουν την επιλογή EXT. Αυτή η παράμετρος επιτρέπει στον υπολογιστή να ?διαβάζει? το λειτουργικό σύστημα από κάποιο δίσκο που βρίσκεται στην 3η ή στην 4η από τις IDE θύρες. Τέλος οι λειτουργίες LS/ZIP αφορούν στα αποθηκευτικά μέσα τύπου LS-120 (Imation) και ZIP (Iomega) με τα οποία εάν περιέχουν μία bootable έκδοση του λειτουργικού συστήματος μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας.

Swap Floppy Drive

Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η παράμετρος είναι πολύ χρήσιμη όταν θέλετε να αλλάξετε τη θέση των Floppy Drives. Αντί να ανοίξετε το κουτί και να αρχίσετε να ξεβιδώνετε δεν έχετε παρά να την ενεργοποιήσετε. Τότε το πρώτο drive θα ονομαστεί σαν B: και το δεύτερο σαν A:. Επίσης είναι χρήσιμη εάν τα Floppy Drive είναι διαφορετικά (π.χ: 31/2?? και 51/4??) και θέλετε να κάνετε εκκίνηση από κάποιο από τα δύο. (Ο υπολογιστής κάνει boot μόνο από το Floppy Drive το οποίο είναι το A.

Boot Up Floppy Seek

Επιλογές : Enabled, Disabled

Aυτή η παράμετρος αφορά στο αν το BIOS θα ελέγχει το floppy drive κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του υπολογιστή. Εάν δεν μπορέσει να βρεί κάποιο drive (λόγω κάποιου προβλήματος) θα αναφέρει ένα μήνυμα λάθους. Επίσης ελέγχει εάν το drive έχει 40 ή 80 tracks (αν και όλα τα drives σήμερα έχουν 80 tracks). Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε αυτή τη παράμετρο για γρηγορότερη εκκίνηση του υπολογιστή.

Boot Up NumLock Status

Επιλογές : On, Off

Αυτή η παράμετρος ελέγχει τη κατάσταση του πλήκτρου Numlock κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Εάν είναι ενεργοποιημένη τότε το δεξί μέρος του πληκτρολογίου (αυτό με τους αριθμούς) λειτουργεί σαν αριθμομηχανή. Εάν είναι απενεργοποιημένη τότε λειτουργεί σαν Cursor Keys (πλήκτρα ελέγχου του δρομέα).

Gate A20 Option

Επιλογές : Normal, Fast

Η Επιλογή Gate A20 χρησιμοποιείται για να καθορίζει λειτουργίες της μνήμης πάνω από το μέγεθος του 1ΜΒ. Οταν αυτή η επιλογή είναι ρυθμισμένη στο Fast, τότε τη λειτουργία της A20 περνάει στον έλεγχο του chipset της motherboard. Γενικότερα είναι μία επιλογή που καλό είναι να είναι πάντα ρυθμισμένη στο Fast αφού στα σύγχρονα συστήματα δεν υπάρχει λόγος (ούτε για λόγους συμβατότητας) να γυρίσετε τη ρύθμιση στο Normal. Στη δεύτερη περίπτωση το σύστημα γίνεται αισθητά πιο αργό αφού η λειτουργία της A20 καθορίζεται από ένα pin του Keyboard controller.

Typematic Rate Setting

Επιλογές : Enabled, Disabled

Το χαρακτηριστικό αυτό, σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε τον ρυθμό επανάληψης του πατήματος ενός πλήκτρου (keystroke repeat rate), σε περίπτωση που πιέζετε ένα πλήκτρο συνέχεια. Όταν το ενεργοποιήσετε, μπορείτε χειροκίνητα να βάλετε τις ρυθμίσεις που θέλετε, χρησιμοποιώντας τα Typematic Rate και Typematic Rate Delay. Εάν το έχετε disabled, το BIOS θα χρησιμοποιεί τις στάνταρτ ρυθμίσεις (default settings).

Typematic Rate (Chars/Sec)

Επιλογές : 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30

Αυτή η ρύθμιση αφορά τον ρυθμό (Rate), με τον οποίο το πληκτρολόγιο θα επαναλάβει το χτύπημα ενός πλήκτρου, αν το πιέζετε συνέχεια. Δουλεύει μόνο, αν έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή Typematic Rate Setting .

Typematic Rate Delay (Msec)

Επιλογές : 250, 500, 750, 1000

Αυτή η ρύθμιση αφορά την καθυστέρηση (delay), σε milliseconds, πριν το πληκτρολόγιο αρχίσει αυτόματα να επαναλαμβάνει τα χτυπήματα ενός πλήκτρου, όταν το πιέζετε συνέχεια. Αυτή η επιλογή δουλεύει μόνο αν έχετε ενεργοποιημένο το Typematic Rate Setting .

Security Option

Επιλογές : System, Setup

Αυτή η επιλογή θα δουλέψει, μόλις εισάγετε ένα συνθηματικό (password) μέσω του PASSWORD SETTING, που θα το βρείτε έξω στην βασική οθόνη του BIOS.

Βάζοντας την ρύθμιση αυτή και το password σας μετά, κάθε φορά που θα ανοίγετε το μηχάνημα σας, θα σας το ζητάει για να συνεχίσει την εκκίνηση το σύστημα. Εάν διαλέξετε Setup, τότε το password θα απαιτείται για να μπείτε στα ενδότερα του BIOS και στα menu που έχει. Αυτό κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμο σε system administrators ή σε καταστήματα που πουλάνε PC και δεν θέλουν αρχάριους χρήστες ή τίποτα περίεργους να σκαλίζουν τους υπολογιστές τους.

PCI/VGA Palette Snoop

Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη μόνο αν χρησιμοποιείτε μια MPEG κάρτα ή μια addon κάρτα που κάνει χρήση του Feature Connector της κάρτας γραφικών. Διορθώνει τα λανθασμένα χρώματα με το να παρακολουθεί συνέχεια το framebuffer memory της κάρτας γραφικών και τροποποιώντας (κάνοντας synchronizing) την πληροφορία που παραδίδεται από το Feature Connector της κάρτας γραφικών προς την κάρτα MPEG ή την addon κάρτα. Επίσης λύνει το πρόβλημα της αντιστροφής της εικόνας σε μαύρη οθόνη, αφού χρησιμοποιήσατε πριν την MPEG κάρτα.


Assign IRQ For VGA

Επιλογές : Enabled, Disabled

Πολλοί τελευταίοι high-end επιταχυντές γραφικών (graphics accelerator cards), θέλουν τώρα ένα IRQ για να λειτουργήσουν κανονικά. Απενεργοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό, θα έχει σαν αποτέλεσμα την όχι σωστή λειτουργία της κάρτας γραφικών και αρκετά φτωχή απόδοση της. Για τον λόγο αυτό, καλύτερα να είστε σίγουροι και να έχετε πάντα ενεργοποιημένη την επιλογή αυτή, εφόσον έχετε διαπιστώσει κάποια προβλήματα με την κάρτα γραφικών σας. Όμως, μερικές πιο παλιές κάρτες 3D γραφικών δεν χρειάζονται το IRQ για να τρέξουν. Κοιτάξτε το manual της κάρτας γραφικών σας να είστε σίγουροι. Αν γράφει κατηγορηματικά, ότι η κάρτα σας δεν απαιτεί IRQ για να λειτουργήσει, τότε θα πρέπει να κάνετε την παραπάνω επιλογή disable οπωσδήποτε. Αν είστε σε αμφιβολία και δεν ξέρετε τι να βάλετε, συνιστώ καλύτερα να το έχετε ενεργοποιημένο (enabled).
MPS Version Control For OS Επιλογές : 1.1, 1.4

Αυτή η επιλογή είναι έγκυρη μόνο για multiprocessor motherboards (δηλαδή για συστήματα με πολλαπλούς επεξεργαστές), καθώς καθορίζει την έκδοση του Multiprocessor Specification (MPS) που η motherboard θα χρησιμοποιήσει.. Το MPS είναι ένας προσδιορισμός, με τον οποίο οι κατασκευαστές PC σχεδιάζουν και χτίζουν την αρχιτεκτονική για συστήματα της Intel με δυο ή περισσότερους επεξεργαστές.

Η MPS version 1.4 πρόσθεσε έξτρα δυνατότητες, για να βελτιώσει την υποστήριξη για πολλαπλό PCI bus και να δέχεται και τυχόν μελλοντικές επεκτάσεις. Επίσης απαιτείται για δευτερεύων PCI bus, να δουλεύει χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός bridge. Οι νεώτερες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για servers, θα υποστηρίζουν την MPS 1.4 , οπότε θα μπορείτε να αλλάζετε το BIOS Setup από το default 1.1 στο 1.4 , εάν βέβαια το λειτουργικό σας σύστημα υποστηρίζει την έκδοση 1.4. Αφήστε την έκδοση στην παλιά 1.1 μονάχα αν τρέχετε παλιότερα λειτουργικά για servers. Τα WinNT για παράδειγμα, υποστηρίζουν την έκδοση 1.4.


Video BIOS Shadowing

Επιλογές : Enabled, Disabled

Όταν αυτή η επιλογή είναι enabled, τότε το Video BIOS αντιγράφεται στην μνήμη RAM του συστήματος σας για πιο γρήγορη πρόσβαση. Το Shadowing βελτιώνει κατά πολύ την απόδοση του BIOS, επειδή το BIOS μπορεί τώρα να διαβάζεται από την CPU μέσω του 64-bit DRAM bus, σε αντίθεση με το κλασικό 8-bit XT bus. Αυτό πραγματικά δείχνει πολύ ελκυστικό, την στιγμή που έχουμε τουλάχιστον μια αύξηση 100x στο data transfer rate (ρυθμός μεταφοράς δεδομένων) και το μόνο αντίτιμο είναι το χάσιμο λίγης μνήμης RAM, που χρησιμοποιείται ως αντίγραφο για τα περιεχόμενα της ROM. Βέβαια, πολλά σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, προσπερνούν το BIOS τελείως και κάνουν προσπέλαση στο hardware της κάρτας γραφικών απευθείας. Έτσι με αυτό τον τρόπο, καμιά κλήση προς το BIOS δεν γίνεται και κανένα κέρδος από το BIOS shadowing δεν πετυχαίνουμε. Καταφέρνουμε όμως να μην έχουμε άσκοπη χρήση της RAM, μονάχα για να κάνουμε shadowing το Video BIOS, την στιγμή που δεν χρησιμοποιείται καθόλου.

Σχετικά τώρα με τα WinNT, υπάρχουν πληροφορίες στο link της Microsoft : Shadowing BIOS under WinNT 4.0. Σύμφωνα με το άρθρο που θα διαβάσετε εκεί, η διαδικασία για shadowing του BIOS, δεν επιφέρει καμιά ουσιαστική βελτίωση, επειδή δεν χρησιμοποιείται καθόλου από τα WinNT. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να ξοδέψετε άσκοπα μνήμη RAM του συστήματος σας. Επίσης, σύμφωνα με κάποια manuals, υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα το σύστημα σας να γίνει ασταθές, ειδικά όταν μερικά παιχνίδια έχουν πρόσβαση στην περιοχή της RAM, η οποία έχει δεσμευτεί να κρατάει τα περιεχόμενα του Video BIOS.

Ένα θέμα που τέθηκε, είναι να μπορούσαν μονάχα 32KB του video BIOS να γίνουν shadowed. Τα καινούρια όμως video BIOS είναι αρκετά μεγαλύτερα από 32KB σε μέγεθος, αλλά εάν μόνο 32KB γίνουν τελικά shadowed και το υπόλοιπο κομμάτι έμενε στο hardware της κάρτας γραφικών, τότε ίσως κερδίζαμε περισσότερο στον τομέα της σταθερότητας του συστήματος μας. Οπότε αν έχετε πρόθεση, να κάνετε shadow το video BIOS, θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ότι ολόκληρο το video BIOS μπορεί να γίνει shadowed. Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο ο C000-C7FF τομέας γίνεται shadowed με τις default ρυθμίσεις που έχει το σύστημα μας. Για να το διορθώσετε, θα χρειαστείτε :

· Να κάνετε enable το video BIOS shadowing (για την C000-C7FF περιοχή) και
· Να κάνετε enable το shadowing των υπολοίπων τμημάτων, όπως το C800-CBFF, έως ότου ολόκληρο το video BIOS γίνει shadowed.
Τελικά, οι πιο πολλές κάρτες γραφικών έρχονται τώρα με Flash ROM (EEPROM) , η οποία είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με την παλιά ROM και ακόμα πιο γρήγορη από την DRAM. Έτσι δεν υπάρχει πια η ανάγκη σε αυτές τις κάρτες, να γίνει το video BIOS shadowing ! Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να κάνετε shadow το video BIOS, εφόσον η κάρτα γραφικών σας έρχεται μαζί με Flash ROM, επειδή δεν θα μπορείτε να ενημερώσετε τα περιεχόμενα της εάν έχετε ενεργοποιημένο το shadowing.

Από την άλλη όμως, υπάρχει ακόμα ίσως η ανάγκη να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό, ειδικά σε κάποια παλιότερα DOS παιχνίδια, τα οποία κάνουν χρήση του video BIOS, επειδή δεν κάνουν απευθείας πρόσβαση στον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών. Αν παίζετε ακόμα μερικά παλιά DOS παιχνίδια, τότε μπορείτε (και μάλλον πρέπει) να ενεργοποιήσετε το Video BIOS Shadowing για καλύτερες επιδόσεις της κάρτας σας.

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις κάρτες γραφικών. Όταν κυριαρχούσαν οι απλές VGA κάρτες γραφικών, ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες απεικόνισης που πρόσφεραν. Ερχόταν με ένα σεβαστό κομμάτι μνήμης για εκείνη την εποχή, εις την οποία σχηματιζόταν τα pixels (εικονοστοιχεία) τα οποία και εμφανιζόταν στη οθόνη μας. Πράγματα όπως να αλλάξουμε τα color palettes, screen resolutions, κτλ γινόταν με το να γράφονται σε ένα σύνολο καταχωρητών (registers) στην κάρτα μας πάνω. Οι εργασίες όλες όμως γινόταν από τον επεξεργαστή μας., που σήκωνε και όλο το βάρος. Για να λυθούν ορισμένα προβλήματα στην επικοινωνία της κάρτας γραφικών με τον επεξεργαστή μας, οι κατασκευαστές ενσωμάτωσαν πάνω στην κάρτα γραφικών ένα BIOS chip. Ήταν αρκετά απλό και ουσιαστικά αποτελούσε επέκταση του βασικού μας system BIOS.

Το ερώτημα είναι, γιατί προέκυψε η ανάγκη για το BIOS shadowing ? Η μνήμη βασικά αποθήκευε το BIOS που βρισκόταν στην κάρτα γραφικών, συνήθως μέσα σε μια EPROM (Electrically Programmable Read Only Memory). Μια πολύ γρήγορη EPROM, είχε access time της τάξης των 130-150ns, το οποίο ήταν το ίδιο σχεδόν με της μνήμης που είχαν τα συστήματα βασισμένα στον 8086 της Intel. Επίσης, το πλάτος του bus ήταν 8bits. Όσο οι υπολογιστές γινόταν και πιο γρήγοροι (x386, x486, Pentium, κτλ) και τα παιχνίδια πιο πλούσια σε γραφικά, οι κλήσεις προς το BIOS της κάρτας γραφικών αργούσαν απελπιστικά, γιατί συνέβαινε μεγάλο μποτιλιάρισμα στα δεδομένα. Για να λυθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, το video BIOS μετακινήθηκε αναγκαστικά στην πολύ πιο γρήγορη 16bit μνήμη του συστήματος μας. Έτσι πετύχαμε καλύτερες αποδόσεις στα παιχνίδια, με ελάχιστο κόπο. Με άλλα λόγια τις ?παλιές? καλές εποχές, το video BIOS δεν πρόσφερε και τόσο πολύτιμες υπηρεσίες στις κάρτες γραφικών μας, πέρα του γεγονότος ότι ενσωμάτωναν ένα απλό σετ από εντολές και λειτουργίες, για να είναι η ζωή των προγραμματιστών των παιχνιδιών κάπως πιο εύκολη.

Οι καινούριες κάρτες γραφικών, οι οποίες έχουν δυνατότητες για επιτάχυνση στα 3D γραφικά (accelerators), ανήκουν σε διαφορετική φιλοσοφία. Διαθέτουν έναν επεξεργαστή ενσωματωμένο πάνω στην κάρτα. Με τον ίδιο τρόπο που το system BIOS λεει στον επεξεργαστή σας πώς να ξεκινήσει το σύστημα σας, έτσι και το video BIOS λεει στον επεξεργαστή πώς να εμφανίσει την εικόνα στην οθόνη σας. Ο λόγος που οι νέες κάρτες έχουν flash ROM πάνω τους , είναι γιατί οι κατασκευαστές μπορούν εύκολα να διορθώσουν οποιαδήποτε bugs υπάρχουν στον κώδικα τους. Κάθε λειτουργικό σύστημα, που χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά επιτάχυνσης μιας 3D κάρτας γραφικών, επικοινωνεί απευθείας με τον επεξεργαστή της κάρτας, δίνοντας του ένα σετ εντολών. Αυτή είναι η δουλειά που κάνει ο video driver. Η βασική ιδέα είναι, ότι ο driver εμφανίζει στο λειτουργικό σύστημα ένα σύνολο από κλήσεις λειτουργίας της κάρτας (function calls). Όταν μια από αυτές τις κλήσεις πραγματοποιείται, ο driver στέλνει την κατάλληλη εντολή στον video processor, ο οποίος αρχίζει την επεξεργασία σύμφωνα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει (video BIOS).

Τα Windows, το Linux, ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά επιτάχυνσης, ποτέ δεν επικοινωνεί απευθείας με το video BIOS. Επειδή όμως το παλιό καλό DOS ακόμα ζει, αρκετές λειτουργίες που υπήρχαν στις πρώτες VGA κάρτες, εξακολουθούν να υπάρχουν και στις καινούριες (γιατί άραγε ?). Ανάλογα λοιπόν, με το πώς το video interface έχει γραφτεί για προγράμματα του DOS, ίσως να έχουμε κέρδος που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το shadowing για το video BIOS.

Ανακεφαλαιώνοντας : Σήμερα στις καινούριες 3D κάρτες γραφικών ?επιταχυντές, η βασική δουλειά του video BIOS είναι να παρέχει ένα πρόγραμμα στον video processor (RIVA TNT2, Voodoo3, GeForce256, κτλ) να τρέχει, ώστε να μπορεί να κάνει ο επεξεργαστής γραφικών την δουλειά του. Το interface μεταξύ της κάρτας γραφικών και του software (παιχνίδια) πραγματοποιείται μέσω ενός σετ εντολών που δίνεται από τον driver και δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με το video BIOS. Οι αυθεντικές BIOS κλήσεις, είναι ακόμα διαθέσιμες για να κρατήσουν συμβατότητα προς τα πίσω με τις παλιότερες VGA κάρτες.
Shadowing address ranges (xxxxx-xxxxx Shadow)Επιλογές : Enabled, Disabled

Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αποφασίσετε εάν το memory block μιας addon card, στην περιοχή μνήμης (address range) xxxxx-xxxxx θα γίνει shadowed ή όχι. Αφήστε το ως disabled, εάν δεν έχετε μια addon card που χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή της μνήμης. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του Video BIOS Shadowing, δεν υπάρχει ουσιαστικό κέρδος με το να ενεργοποιήσετε αυτή την επιλογή, εάν τρέχετε τα Win95/98 και διαθέτετε τους κατάλληλους drivers για την addon card σας.

Συνίσταται προσοχή στο γεγονός, ότι αν χρησιμοποιείτε μια add-on card η οποία δεσμεύει την CXXX-EFFF περιοχή μνήμης για I/O, τότε το shadowing πιθανόν να εμποδίσει την κάρτα να δουλέψει, επειδή οι memory R/W (Reading/Writing) αιτήσεις, ίσως δεν περάσουν προς το ISA bus.
 
Top Bottom