Ροή

Γαλακτομικά

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
galaktokomika.jpg

Γιαούρτια προβιοτικά

Στα προβιοτικά γιαούρτια προστίθεται μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων(καλών μικροοργανισμών), ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητα τους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα περιλαμβάνουν και το προβιοτικό στέλεχος bifidus, που επιδρά θετικά στη διαδικασία της πέψης και στη λειτουργία του παχέος εντέρου.

Γιαούρτια βιολογικά

Τα βιολογικά γιαούρτια παρασκευάζονται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος, πρόβειο, αγελαδινό, αρκεί να διασφαλιστεί ότι το ζώο ζει και εκτρέφεται βιολογικά.

Γιαούρτια βρεφικά

Τα βρεφικά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με συγκεκριμένα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, των οποίων η κατανάλωση μπορεί να αρχίσει από τον έκτο τους μήνα.

Γιαούρτια εμπλουτισμένα

Πρόκειται για γιαούρτια εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία, φυτικές στερόλες ή ακόμα και ω-3 λιπαρά οξέα.
Απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως για άτομα που θέλουν να μειώσουν την χοληστερίνη τους.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Πέρα από τα λευκά γιαούρτια, υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία, επειδή περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι αλεσμένα μπισκότα, δημητριακά ή κομμάτια σοκολάτας, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Γιαούρτι πρόβειο

Το γιαούρτι αυτό παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα που περιέχει μέχρι και 7% λιπαρά. Συνήθως παράγεται από παραδοσιακές γαλακτοκομικές μονάδες.

Γιαούρτι αγελαδινό σκέτο

Το αγελαδινό σκέτο γιαούρτι, παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο, ημιαποβουτυρωμένο ή πλήρες φρέσκο γάλα αγελάδας και έχει πιο στερεή μορφή από το στραγγιστό.

Γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό

Το αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι, αποτελεί την πλειονότητα των γιαουρτιών.
Πήρε την ονομασία στραγγιστό γιατί αποβάλλεται ένα μέρος το νερού του γάλακτος, με αποτέλεσμα το προϊόν να αποκτά μια πιο παχύρευστη, κρεμώδη υφή.
Τα λιπαρά του ποικίλλουν από 0 - 10%.

Γιαούρτι παραδοσιακό

Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι αυτό με την πέτσα.
Μπορεί να είναι πρόβειο ή αγελαδινό.
Η πέτσα στο γιαούρτι δημιουργείται, επειδή το γάλα από το οποίο παράγεται δεν είναι ομογενοποιημένο.
Το παραδοσιακό είναι πλήρες, δηλαδή έχει μέχρι 4% λιπαρά το αγελαδινό, ενώ μέχρι 7% το πρόβειο.

Τυριά και ασβέστιο

Τα τυριά που προσφέρουν πολύ ασβέστιο είναι κυρίως το τσένταρ, η γραβιέρα, το γκούντα και η μοτσαρέλα.

Φέτα και ασβέστιο

Η φέτα σε ίση ποσότητα με τη γραβιέρα αποδίδει τη μισή ποσότητα ασβεστίου, γιατί η φέτα δεν απελευθερώνει πολύ ασβέστιο.

Μασκαρπόνε


Το τυρί μασκαρπόνε, προέρχεται από την Ιταλία, ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών και συνδυάζεται τέλεια με γλυκά κρασιά.

Μπλε Δανίας

Το μπλε τυρί Δανίας, προέρχεται από την Δανία, ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και συνδυάζεται τέλεια με Cabernet.

Φρέσκια Μοτσαρέλα

Το τυρί μοτσαρέλα, προέρχεται από την Ιταλία, ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών και συνδυάζεται τέλεια με Chianti και Sauvignon Blanc.

Γκούντα

Το τυρί γκούντα, προέρχεται από την Ολλανδία, ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και συνδυάζεται τέλεια με σαμπάνια.

Κασέρι

Το τυρί κασέρι, προέρχεται από την χώρα μας, ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και συνδυάζεται τέλεια με ελαφριά κόκκινα κρασιά.

Έμενταλ

Το τυρί έμενταλ, προέρχεται από την Ελβετία, ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών και συνδυάζεται τέλεια με Sauvignon Blanc.

Ένταμ (Edam)

Το τυρί ένταμ προέρχεται από την Ολλανδία, ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών και συνδυάζεται τέλεια με σαμπάνια, Pinot Noir, Riesling.

Μπρι

Το τυρί μπρι, προέρχεται στην Γαλλία, ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών και συνοδεύεται τέλεια με σαμπάνια και Sweet Sherry.

Παρμεζάνα

Το τυρί παρμεζάνα, προέρχεται στην Ιταλία, ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών και συνδυάζεται τέλεια με ελαφριά ξηρά κρασιά.

Ροκφόρ

Το τυρί ροκφόρ, προέρχεται στην Γαλλία, ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και συνδυάζεται τέλεια με κρασί Tawny Port.

Γιαούρτι και διατροφική αξία

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, που το καθιστά ως μια απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή, που είναι σημαντικό να καταναλώνεται συχνά ή ακόμα και καθημερινά.
Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και βέβαια ασβεστίου.

Γιαούρτι και περιεκτικότητα

Το γιαούρτι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, σε σύγκριση με άλλες τροφές, καθώς και σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ιωδίου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και Β12.

Γιαούρτι και θερμίδες

Το πλήρως αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 38 θερμίδες περίπου που δείχνει πόσο υπερτερεί έναντι των 80 θερμίδων, που περιέχει ένα αυγό, των 100 θερμίδων μιας πατάτας βραστής, των 230 μιας μερίδας κοτόπουλου ψητού, των 126 από τα 100γρ τόνου σε νερό ή τέλος των 80 θερμίδων ενός μέτριου φρούτου.

Γιαούρτι

Τo κάθε κεσεδάκι γιαούρτι δίνει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, μέσα από τα ζάχαρα που περιέχει και 8 γραμμάρια πρωτεϊνών.

Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορο σε τεράστιες ποσότητες.
Ειδικά οι πρωτεΐνες του γάλακτος, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού.

Καζεϊνικό γάλα

Στο καζεϊνικό γάλα, το 75% του συνόλου των πρωτεϊνών που περιέχει το αντιπροσωπεύει η καζεΐνη και το υπόλοιπο όλες οι άλλες πρωτεΐνες.
Για να χαρακτηριστεί, λοιπόν, ένα γάλα σαν καζεϊνικό, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 75% καζεΐνη.
Σε διαφορετική περίπτωση ανήκει στην κατηγορία των αλβουμινικών.

Αλβουμινικό γάλα

Αλβουμινικό γάλα παράγουν, κατά κανόνα, τα φυτοφάγα ζώα που έχουν απλό στομάχι, τα παμφάγα, καθώς και τα σαρκοφάγα.
Το γάλα αυτό περιέχει σχετικά μεγάλο ποσοστό από την πρωτεΐνη αλβουμίνη.

Σοκολατούχο γάλα

Το σοκολατούχο γάλα αρέσει σε πολλούς, όμως περιέχει πολύ κακάο και ζάχαρη. Επιπλέον με το γάλα αυτό γίνεται κακή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό.

Γάλα και περιεκτικότητα

Κάθε φλιτζάνι γάλα (240γρ) περιέχει 12γρ υδατάνθρακες, 8γρ πρωτεΐνη, 10γρ λίπη και δίνει 170 θερμίδες.

Γάλα και υδατάνθρακες

Το γάλα περιέχει υδατάνθρακες και ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Επίσης περιέχει βιταμίνες όπως Α, D και όλες σχεδόν τις βιταμίνες της ομάδας Β.

Γάλα και ασβέστιο

Το γάλα είναι κυρίως γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο.
Μια κούπα γάλακτος (αποβουτυρωμένου), περιέχει 300 μιλλιγραμμάρια ασβεστίου, κάπου το 1/3 της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας για υγειή οστά.
Η περιεκτικότητα του ασβεστίου καθιστά το γάλα ως ένα είδος διατροφής πολύτιμο για την πρόληψη οστεοπόρωσης, την πάθηση δηλαδή, όπου τα οστά αδυνατίζουν .

Αποβουτυρωμένο γάλα

Ένα ποτήρι αποβουτυρωμένου γάλακτος περιέχει μόνον 85 θερμίδες και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους.

Γάλα και προστασία

Όταν αφαιρεθούν οι λιπαρές ουσίες από το γάλα, οι υπόλοιπες που παραμένουν, προσφέρουν προστασία από πολλές παθήσεις, όπως από υψηλή πίεση, οστεοπόρωση, ακόμα και από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αποβουτυρωμένο γάλα


Το είδος των λιπαρών ουσιών που περιέχει το γάλα, είναι οι λεγόμενες κορεσμένες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προξενούν εμφράγματα των αρτηριών στον οργανισμό.
Το αποβουτυρωμένο γάλα , είναι ίσως η ιδεώδης μορφή του, χωρίς λιπαρές ουσίες αλλά με όλες τις υπόλοιπες πολύτιμες ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Γάλα

Ένα ποτήρι γάλα ατόφιο περιέχει γύρω στο 50% λιπαρές ουσίες.
Ακόμα και αυτό του 2% περιέχει 34% λίπη, ενώ το 1% περιέχει 23%.

Κρέμας γάλακτος καί Βούτυρο

Η περιεκτικότητα της κρέμας γάλακτος σε λίπος είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με αυτή του βουτύρου .
Το βούτυρο περιέχει 80% λιπαρά , ενώ η κρέμα γάλακτος περιέχει 10-40%.
Στην πράξη λοιπόν , μία κουταλιά βούτυρο παρέχει κατά μέσο όρο 100 θερμίδες , ενώ μια κουταλιά κρέμα γάλακτος 50.

Γάλα

Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος είναι: Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2% - Υδατάνθρακες 4,7% - Λιπαρά 3,5% - Βιταμίνες -Ιχνοστοιχεία - Θερμίδες (100ml) 63 .

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Έχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και επειδή είναι σε συμπυκνωμένη μορφή περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες.
Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.

Γάλα καί Φρούτα

Αριστος διατροφικά συνδυασμός θεωρείται ένα γεύμα που περιέχει γάλα ή γιαούρτι, μαζί με φρούτα και δημητριακά.

Γάλα παστεριωμένο

Όταν η χάρτινη συσκευασία του γάλατος είναι διογκωμένη ή φουσκωμένη , πιθανόν το παστεριωμένο γάλα να μην έχει διατηρηθεί σωστά .

Γάλα Χαλασμένο

Αν αντιληφθείτε ότι το γάλα δεν ρέει εύκολα ή διαπιστώσετε κάποια κομμάτια , αυτό είναι ένδειξη ότι είναι χαλασμένο .

Γάλακτο - Χορτοφάγος

Γαλακτο-χορτοφάγος: γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Κάθε είδος κρέατος, τα θαλασσινά και τα αβγά αποκλείονται.

Γάλακτο -ΩΟ - Χορτοφάγος

Γαλακτο - ωο - χορτοφάγος: γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, λαχανικά, δημητριακά, φρούτα και ξηροί καρποί. Αποκλείονται το κρέας και τα θαλασσινά.

Γάλα

Το γάλα είναι η πιο πλούσια πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας.
Η ημερήσια κατανάλωση γάλατος που συνιστάται είναι: 2 φλυτζάνια την ημέρα για παιδιά και ενήλικες, 3 φλυτζάνια την ημέρα για εφήβους, εγκύους, θηλάζουσες και για τις γυναίκες μετά τη εμμηνόπαυση, και 4 φλυτζάνια την ημέρα για τις έγκυες εφήβο

Γιαούρτι Αντί Γάλα

Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ( η κατανάλωση γάλακτος που προκαλεί διάρροια , φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά ) καλό είναι να προτιμάτε το γιαούρτι .

Γιαούρτι

Με ένα κεσεδάκι γιαούρτι παίρνουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός σε καθημερινή βάση .

Γάλα

Το γάλα "προσφέρει " γερά κόκαλα και ...γερά νεύρα .
Λειτουργεί εξισορροπητικά και στο συναισθηματικό μας κόσμο .
Στις γυναίκες "επενεργεί " κυρίως στις συναισθηματικές κρίσεις που συνδέονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις .

Μέθη καί Τυρί

Για να αποφύγετε τη μέθη φάτε τυρί , μια και τα λιπαρά του τυριού επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου , οπότε καθυστερεί και η απορρόφηση του αλκοόλ.
Αντίθετα τα γλυκά ή αναψυκτικά διευκολύνουν τη διέλευση του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία του αίματος .

Καρπούζι καί Τυρί

Φάτε καρπούζι με τυρί μια και πρόκειται για ένα πολύ καλό συνδυασμό καλίου ( καρπούζι ) , και νατρίου ( τυρί ) που εξασφαλίζει την ισορροπία αυτών των δύο ηλεκτρολυτών .

Πλήρες Γάλα

Το πλήρες γάλα - 4% λιπαρά - έχει μεν όλο του το λίπος , αλλά διατηρεί και όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες ( A, D, E, K ). Αν πρέπει να περιορίσετε τα λιπαρά τότε φάτε αποβουτυρωμένο γάλα.

Φακιές μεΤυρί

Τρώγοντας φακιές με τυρί , το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης του τυριού θα δεσμευτεί από τις φυτικές ίνες του οσπρίου .
 
Top Bottom