Ο φυσικός χυμός απαραίτητος στο πρωινό
Eνα ποτήρι φυσικού χυμού φρούτων αποτελεί ιδανικό συστατικό του πρωινού, καθώς προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας που ακολουθεί, ενώ ταυτόχρονα τον προμηθεύει με σημαντικό μέρος των βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά.
Οι χυμοί φρούτων αποτελούν επίσης ένα πολύ καλό τρόπο να συνηθίσει το παιδί τη γεύση του φρούτου. Σύμφωνα με πλήθος μελετών, μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Συγκεκριμένα, μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην παιδική ηλικία ανέρχεται στις 2,5 μερίδες ημερησίως, δηλαδή στο ήμισυ των διεθνών συστάσεων, οι οποίες προτείνουν την πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως για την επίτευξη ενός καλού επιπέδου υγείας.
Στη σύγχρονη βιβλιογραφία πολλές φορές έχει επιχειρηθεί η ταυτοποίηση συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών που συνδέονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου στα παιδιά. Παλιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την κατανάλωση χυμών φρούτων με την αύξηση του σωματικού βάρους. Σε αντιδιαστολή όμως με αυτές τις μελέτες, νεότερα επιστημονικά συμπεράσματα επισημαίνουν ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων δεν επιβαρύνει το σωματικό βάρος, ούτε την ανάπτυξη (μειωμένο ύψος) των παιδιών.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε 1.345 παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων από τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of American Dietetic Association (επίσημη επιστημονική έκδοση του Αμερικανικού Διαιτολογικού Συλλόγου), διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 100% φυσικών χυμών φρούτων, γάλακτος, φρουτοποτών (μη 100% φυσικοί χυμοί και νέκταρ), αναψυκτικών με ζάχαρη και χωρίς ζάχαρη δεν φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ένας τρόπος εκτίμησης της ύπαρξης υπέρβαρου και παχυσαρκίας) σε παιδιά αυτής της ηλικίας.
Συγκεκριμένα αναλύθηκε η κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων, γάλακτος, χυμών με ζάχαρη και αναψυκτικών με ζάχαρη ή light. Η κατανάλωση φυσικών χυμών και γάλακτος ήταν αυξημένη στα παιδιά αυτής της ηλικίας (μέση κατανάλωση 1 ½ ποτήρι χυμός/ημέρα και 3 ποτήρια γάλα/ημέρα) ενώ αντίστοιχα μειωμένη ήταν η κατανάλωση άλλων ποτών και αναψυκτικών. Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, η κατανάλωση των ποτών και αναψυκτικών που μελετήθηκαν συσχετίζεται με τη συνολική πρόσληψη ενέργειας των παιδιών σε θερμίδες αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους, της ύπαρξης παχυσαρκίας ή υπέρβαρου και της κατανάλωσης όλων των ποτών και αναψυκτικών που μελετήθηκαν.