Ροή

Οδηγός: Πώς να δημιουργήσετε ένα bootable Windows 10 USB σε Linux

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,157
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Όλοι ξέρουμε τη δημιουργία bootable USB Linux στα Windows. Τι θα λέγατε για το αντίστροφο; Τι θα λέγατε για τη δημιουργία ενός bootable Windows 10 USB σε Linux;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό και έχω συζητήσει και τους δύο σε αυτό τον οδηγό.

Η πρώτη μέθοδος είναι η προσάρτηση της εικόνας ISO των Windows σε έναν δίσκο USB διαμορφωμένο σε σύστημα ExFAT. Αυτό λειτουργεί τις περισσότερες φορές, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις όπου δεν θα εκκινούσε.
Η δεύτερη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το Ventoy. Δημιουργεί έναν εκκινήσιμο δίσκο συμβατό με το UEFI.

boot.jpg

Δημιουργία Bootable Windows 10 USB σε Linux

Δεδομένου ότι το ISO και το περιεχόμενό του έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 4 GB, προτείνω ένα USB μεγέθους τουλάχιστον 8 GB.

Τοποθετήστε το USB σας. Πρέπει να το μορφοποιήσετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε σημαντικά δεδομένα στο κλειδί USB.

Στο Ubuntu, πατήστε το πλήκτρο Super (πλήκτρο Windows) και αναζητήστε «Disks». Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να διαμορφώσετε το USB.

boot1.jpg

Στο εργαλείο Disks, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη μονάδα USB και πατήστε Μορφοποίηση.

boot2.jpg

Θα σας ζητήσει να επιλέξετε ένα σχήμα διαμερισμάτων. Θα μπορούσε να είναι είτε MBR είτε GPT. Επιλέξτε ένα από αυτά και πατήστε Μορφοποίηση.

boot3.jpg

Θα σας εμφανίσει μια προειδοποίηση ότι τα δεδομένα σας θα διαγραφούν.

boot4.jpg

Η μορφοποίηση του USB δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τώρα, πρέπει να δημιουργήσετε ένα διαμέρισμα στο πρόσφατα διαμορφωμένο USB.

boot5.jpg

Επιλέξτε ολόκληρο τον δίσκο USB ως μέγεθος διαμερίσματος.

boot6.jpg

Δώστε ένα όνομα στο USB σας και πατήστε το κουμπί Δημιουργία.

boot7.jpg

Μόλις τελειώσετε, το USB σας θα πρέπει να τοποθετηθεί αυτόματα. Είναι πλέον έτοιμο για τη δημιουργία δίσκου USB με δυνατότητα εκκίνησης των Windows 10.

Συμβουλή: Αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB;

Τα νεότερα Windows 10 ISO ενδέχεται να έχουν αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα αρχείων FAT δεν θα λειτουργήσει, καθώς δεν επιτρέπει ένα μεμονωμένο αρχείο με μέγεθος μεγαλύτερο από 4 GB. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφώσετε το USB σε μορφή ExFAT.

Αυτή η νεότερη μορφή επιτρέπει αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB. Χρησιμοποιήστε αυτό το σεμινάριο για να μάθετε πώς να διαμορφώνετε ένα USB σε μορφή ExFAT στο Linux .


Αντιγράψτε το περιεχόμενο του ISO σε USB

Τώρα ήρθε η ώρα να αντιγράψετε το περιεχόμενο του Windows 10/11 ISO στο πρόσφατα διαμορφωμένο USB.

Το ISO είναι βασικά μια μορφή αρχείου και μπορείτε να δείτε το περιεχόμενό του όπως κάθε αρχείο zip στο Linux . Αλλά για να το κάνετε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο "Disk Image Mounter" που είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή στο Ubuntu/Linux.

Μεταβείτε στο ISO των Windows 10/11, επιλέξτε το και κάντε δεξί κλικ πάνω του. Τώρα επιλέξτε «Άνοιγμα με άλλη εφαρμογή».

boot8.jpg

Στη λίστα εφαρμογών, επιλέξτε Προσάρτηση εικόνας δίσκου [Disk Image Mounter]:

boot9.jpg

Το ISO θα τοποθετηθεί. Μπορεί να μην το βλέπετε στην αριστερή πλαϊνή γραμμή, αλλά αν κάνετε κλικ στις Άλλες τοποθεσίες, θα πρέπει να το δείτε. Κάντε κλικ σε αυτό για να εισέλθετε σε αυτόν τον προσαρτημένο φάκελο ISO.

boot10.jpg

Θα δείτε το περιεχόμενό του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε όλα τα αρχεία (Ctrl+A), να τα αντιγράψετε (Ctrl+C) και να τα επικολλήσετε στη μονάδα USB (Ctrl+V).

boot11.jpg

Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιγραφής καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για την αντιγραφή 4-5 GB δεδομένων. Μόλις τελειώσετε, έχετε στο χέρι σας ένα USB με δυνατότητα εκκίνησης των Windows 10. Βγάλτε το USB και χρησιμοποιήστε το σε όποιο σύστημα θέλετε, επανεκκινήστε το σύστημα και αλλάξτε τις ρυθμίσεις εκκίνησης για εκκίνηση από το USB.


Μέθοδος 2: Δημιουργήστε bootable Windows 10 USB χρησιμοποιώντας το Ventoy

Το Ventoy είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία Live USB. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα USB πολλαπλής εκκίνησης, μόνιμο Linux live USB και εκκίνηση Windows USB.

Βρίσκω το Ventoy ένα ανορθόδοξο εργαλείο. Είναι λίγο δύσκολο στη χρήση και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτό το βήμα προς βήμα σεμινάριο.


Προετοιμάστε τη μονάδα USB

Το Ventoy μορφοποιεί το δίσκο USB ενώ δημιουργεί τον εκκινήσιμο δίσκο. Ωστόσο, παρατήρησα ότι απέτυχε να το κάνει για έναν ήδη εκκινήσιμο δίσκο Linux. Για το λόγο αυτό, σας συμβουλεύω να διαμορφώσετε το δίσκο USB πριν προχωρήσετε περαιτέρω.

Συνδέστε και μετά μορφοποιήστε το δίσκο USB. Μπορείτε να το κάνετε κάνοντας δεξί κλικ στον τοποθετημένο δίσκο και, στη συνέχεια, επιλέγοντας την επιλογή μορφής.

boot12.jpg

Δεν έχει σημασία ποιο σύστημα αρχείων θα επιλέξετε κατά τη μορφοποίηση. Θα μορφοποιηθεί ξανά από τον Ventoy στα επόμενα βήματα.

boot13.jpg

Μόλις μορφοποιηθεί, κρατήστε το συνδεδεμένο και προχωρήστε στο επόμενο βήμα εγκατάστασης του Ventoy.


Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Ventoy σε Linux

Το Ventoy είναι ένας συνδυασμός εργαλείου GUI και CLI . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Κατεβάστε το Ventoy για Linux από τη σελίδα έκδοσης του αποθετηρίου GitHub.

Κατεβάστε το Ventoy για Linux
Θα βρείτε το αρχείο .tar.gz με Linux στο όνομά του. Αυτό είναι το αρχείο που πρέπει να κατεβάσετε.

boot14.jpg

Μετά τη λήψη, εξαγάγετε το αρχείο tar gz. Απλά κάντε δεξί κλικ πάνω του και εξαγάγετε το.

boot15.jpg

Πηγαίνετε μέσα στον εξαγόμενο φάκελο και θα βρείτε μερικά αρχεία σε αυτόν. Πρέπει να εκτελέσετε το όνομα VentoyWeb.sh. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών.

Τώρα, εάν είστε εξοικειωμένοι με τη γραμμή εντολών του Linux, υποθέτω ότι μπορείτε να βρείτε εύκολα τον δρόμο προς το αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή cd.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα "άνοιγμα στο τερματικό" του διαχειριστή αρχείων για να ανοίξετε τη θέση σε ένα τερματικό.

boot16.jpg

Μόλις βρεθείτε στον σωστό κατάλογο στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να εκτελέσετε το Ventoy:

sudo ./VentoyWeb.sh

Το Ventoy εκτελείται μέσα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Θα σας δώσει τη διεύθυνση URL όταν την εκτελείτε. Αντιγράψτε αυτό το URL και επικολλήστε το σε ένα πρόγραμμα περιήγησης.

boot17.jpg

Θα ανοίξει μια ιστοσελίδα με το Ventoy να τρέχει και αν το USB είναι ήδη συνδεδεμένο, θα πρέπει να το αναγνωρίσει. Εάν όχι, πατήστε το κουμπί ανανέωσης.


Χρησιμοποιήστε το Ventoy για να δημιουργήσετε δίσκο USB με δυνατότητα εκκίνησης των Windows 10/11

Αν και το Ventoy έχει την επιλογή να δημιουργήσει έναν δίσκο εκκίνησης με ασφαλή εκκίνηση, είναι πειραματικό και ενδέχεται να μην λειτουργεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για εγκατάσταση UEFI, θα ήταν συνετό να χρησιμοποιήσετε το GPT για το σχήμα διαμερισμάτων.

boot18.jpg

Μόλις ρυθμιστούν τα πράγματα, πατήστε το κουμπί εγκατάστασης. Θα σας δείξει μερικές υποχρεωτικές προειδοποιήσεις. Εάν η εγκατάσταση ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα επιτυχίας.

boot19.jpg

Σημείωση: Εάν δεν βλέπετε τοποθετημένο δίσκο Ventoy μετά την επιτυχή εγκατάσταση, αποσυνδέστε το USB και, στη συνέχεια, συνδέστε το ξανά.

Όταν πατήσετε το κουμπί εγκατάστασης, δημιουργεί δύο διαμερίσματα στο δίσκο USB.

VTOYEFI: Ένα μικρό διαμέρισμα για τα αρχεία UEFI.
Ventoy: Ένα μεγάλο, κενό διαμέρισμα σε μορφή ExFAT όπου θα αντιγράψετε την εικόνα ISO.

boot20.jpg

Ναί. Αυτό πρέπει να κάνετε. Αντιγράψτε την εικόνα ISO των Windows 10 στο μεγαλύτερο διαμέρισμα ExFAT στο δίσκο USB.

boot21.jpg

Μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή, ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ να αποσυνδέσετε ακόμα το USB. Κάντε κλικ στην επιλογή αποπροσάρτησης από τη διαχείριση αρχείων. Οι πιθανότητες είναι ότι ορισμένα αρχεία εξακολουθούν να γράφονται και μπορεί να εμφανίζει μήνυμα σφάλματος.

boot22.jpg

Περιμένετε μερικά λεπτά ακόμα και θα δείτε ένα μήνυμα ότι είναι ασφαλές να αφαιρέσετε το δίσκο. Τώρα μπορείτε να το αποσυνδέσετε και να το χρησιμοποιήσετε σε όποιο σύστημα θέλετε.


Χρήση του εκκινήσιμου δίσκου των Windows 10

Συνδέστε το bootable Windows USB που δημιουργήσατε στην προηγούμενη ενότητα. Ξεκινήστε τον υπολογιστή και μεταβείτε στη ρύθμιση BIOS χρησιμοποιώντας το πλήκτρο F2/F10 ή F12 τη στιγμή που βλέπετε το λογότυπο του κατασκευαστή του υπολογιστή σας.

Εδώ, αναζητήστε τις ρυθμίσεις ασφαλούς εκκίνησης και απενεργοποιήστε τις. Εάν η ασφαλής εκκίνηση είναι ενεργοποιημένη, το πιθανότερο είναι ότι το σύστημά σας δεν θα σας επιτρέψει να κάνετε εκκίνηση από το δίσκο USB (για να ασφαλίσετε το σύστημα και τα δεδομένα σας κατά την εκκίνηση).

boot23.jpg

Αφού απενεργοποιήσετε την ασφαλή εκκίνηση , μεταβείτε στη σειρά εκκίνησης και, στη συνέχεια, επιλέξτε τον δίσκο USB UEFI για εκκίνηση. Ορισμένα συστήματα δίνουν αυτήν την επιλογή αφού πατήσετε το κουμπί F12 ή F10.

boot24.jpg

Χρειάζονται μερικά λεπτά για να ξεκινήσει ο δίσκος των Windows. Θα πρέπει να δείτε μια οθόνη όπως αυτή και θα σας δώσει την επιλογή να επιδιορθώσετε την εκκίνηση ή να εγκαταστήσετε τα Windows.

boot25.jpg

Απόλαυσέ το :)

Υπάρχει ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο WoeUSB που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό.


Χρήση USB εκκίνησης των Windows 10

Μόλις το bootable USB είναι έτοιμο, επανεκκινήστε το σύστημά σας. Κατά την εκκίνηση, πατήστε F2 ή F10 ή F12 επανειλημμένα για να μεταβείτε στις ρυθμίσεις εκκίνησης. Εδώ, επιλέξτε εκκίνηση από USB.

boot26.jpg

Θα δείτε ότι τα Windows 10 εκκινούνται και σας δίνουν την επιλογή να εγκαταστήσετε ή να επιδιορθώσετε το σύστημά σας.

boot27.jpg

Ελπίζω να βρείτε αυτό τον οδηγό χρήσιμο για τη δημιουργία bootable USB των Windows 10 σε Linux . Εάν έχετε ερωτήσεις ή προτάσεις, μην διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο.
 
Top Bottom