Ροή

Οδηγός: Πώς να μορφοποιήσετε έναν δίσκο USB ως exFAT σε Linux [Γραφικά και Γραμμή εντολών]

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,157
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Για πολύ καιρό το FAT ήταν η προεπιλεγμένη επιλογή του συστήματος αρχείων για τη μορφοποίηση δίσκων. Είναι συμβατό σχεδόν με όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα.

Το ένα σημαντικό πρόβλημα με το σύστημα αρχείων FAT είναι ότι δεν μπορείτε να μεταφέρετε ένα αρχείο μεγαλύτερο από 4 GB. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο δίσκος USB σας έχει 32 GB ελεύθερου χώρου, εάν προσπαθήσετε να μεταφέρετε μια εικόνα ISO ή κάποιο άλλο αρχείο μεγέθους μεγαλύτερου από 4 GB, η μεταφορά θα αποτύχει.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε περιπτώσεις όπως όταν δημιουργείτε ένα εκκινήσιμο USB των Windows σε Linux . Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε NTFS και το σύστημα αρχείων FAT έχει αυτούς τους περιορισμούς μεγέθους 4 GB.

Για να ξεπεράσει τους περιορισμούς του συστήματος αρχείων FAT, η Microsoft κατέληξε στο σύστημα αρχείων exFAT . Και σε αυτό τον οδηγό, θα σας δείξω πώς να διαμορφώσετε έναν δίσκο USB σε exFAT.


Προαπαιτούμενα

Ξεκινώντας το Linux η υποστήριξη συστήματος αρχείων exFAT είναι ενεργοποιημένη στον ίδιο τον πυρήνα του Linux. Ελέγξτε ποια έκδοση πυρήνα Linux χρησιμοποιείτε . Εάν είναι πυρήνας 5.4 ή νεότερος, θα πρέπει να είστε εντάξει (κυρίως).

Διαφορετικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ρητά την υποστήριξη exFAT .

Στο Ubuntu 20.04 και σε χαμηλότερες εκδόσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt install exfat-fuse exfat-utils

Για το Ubuntu 22.04 και νεότερη έκδοση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή:

sudo apt install exfat-fuse exfatprogs


Μέθοδος 1: Διαμορφώστε τον δίσκο ως exFAT χρησιμοποιώντας το εργαλείο GNOME Disks

exfat.jpg

Η διαμόρφωση μιας μονάδας δίσκου με χρήση GNOME Disks είναι μια απλή δουλειά. Έρχεται προεγκατεστημένο σε πολλές διανομές Linux.

Συνδέστε τον εξωτερικό σας δίσκο USB. Τώρα, αναζητήστε Disks στο μενού και ανοίξτε την εφαρμογή Disks GNOME. Ως πρώτο βήμα επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να διαμορφώσετε και ακολουθήστε τα βήματα μαζί μου.

Προειδοποίηση: Δώστε προσοχή στο δίσκο που επιλέγετε να μορφοποιήσετε. Μην διαμορφώνετε τον κύριο δίσκο σας κατά λάθος.

exfat1.jpg

Τα συστήματα αρχείων που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως Ext4, NTFS, FAT θα εμφανιστούν πρώτα. Για να χρησιμοποιήσετε το exFAT, επιλέξτε « Άλλο » και μετά κάντε κλικ στο « Επόμενο ».

exfat2.jpg

Τελικό βήμα: επιλέξτε το σύστημα αρχείων exFAT σε αυτήν την οθόνη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία . Η δουλειά έγινε!

exfat3.jpg

Τώρα, επιτρέψτε μου να σας δείξω και τη μέθοδο τερματικού.


Μέθοδος 2: Μορφοποίηση δίσκου ως exFAT στη γραμμή εντολών Linux (για προχωρημένους χρήστες)

Το fdisk είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που βασίζεται σε διάλογο που δημιουργεί και χειρίζεται πίνακες διαμερισμάτων και κατατμήσεις σε έναν σκληρό δίσκο. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα εργαλεία κατάτμησης για Linux.

Συνδέστε τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:

sudo fdisk -l

exfat4.jpg

Αυτό θα εμφανίσει όλους τους σκληρούς δίσκους και τα διαμερίσματα στον υπολογιστή σας. Προσδιορίστε το διαμέρισμα που θέλετε να διαμορφώσετε στον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο. Το μέγεθος των δίσκων πρέπει να σας δώσει μια υπόδειξη. Για μένα, ο δίσκος USB είχε την ετικέτα /dev/sdb1.

Αφού αναγνωρίσετε τον δίσκο USB σας, μορφοποιήστε τον ως exfat χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή. Αντικαταστήστε το /dev/sdXn με το αναγνωριστικό συσκευής του δίσκου σας. Το LABEL είναι βασικά το όνομα που θέλετε να δώσετε στον δίσκο σας όπως Data, MyUSB κ.λπ.

sudo mkfs.exfat -n LABEL /dev/sdXn

exfat5.jpg

Προαιρετικά, εκτελέστε τον έλεγχο fsck για να βεβαιωθείτε ότι η μορφοποίηση έχει γίνει σωστά.

sudo fsck.exfat /dev/sdXn

Αυτό είναι. Απολαύστε τον δίσκο exFAT.

Ελπίζω να βρείτε αυτόν τον οδηγό αρκετά απλό.
Πώς να μορφοποιήσετε έναν δίσκο USB ως exFAT σε Linux [Γραφικά και Γραμμή εντολών]
 
Last edited:
Top Bottom