Ροή

Πώς να εγκαταστήσετε το Android στον υπολογιστή σας

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
adroit.jpg

Το Android, το λειτουργικό σύστημα της Google για τις φορητές συσκευές (κινητά, Pads κλπ) είναι βασισμένο στο Linux. Αυτό σημαίνει πως είναι σχετικά εύκολο να τροποποιηθεί για να μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα PC. Αυτό έκανε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Android-x86. Στο παρόν άρθρο, θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα πως να εγκαταστήσετε το Android σε ένα virtual machine του Virtualbox, χωρίς βεβαίως να επηρεάσετε το λειτουργικό σας σύστημα (Windows ή Linux)

Βήμα 1ο
Κατεβάστε το iso της εγκατάστασης του Android-x86 2.2 από εδώ: http://android-x86.googlecode.com/files/android-x86-2.2-eeepc.iso. Αν πάτε στη σελίδα http://www.android-x86.org/download θα βρείτε και άλλα Images με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε. Οι οδηγίες είναι λίγο-πολύ οι ίδιες.

Βήμα 2ο

2.PNG

Έχοντας εγκαταστήσει το Virtualbox στον υπολογιστή σας (θα βρείτε την τελευταία έκδοση εδώ: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) ξεκινήστε τη δημιουργία μίας νέας virtual machine. Σαν λειτουργικό σύστημα επιλέξτε το Linux και έκδοση τη Linux 2.6.

Βήμα 3ο

3.PNG

Εδώ θα ορίσετε πόση από τη μνήμη του συστήματός σας θα βλέπει το virtual machine. Με δεδομένο πως υπάρχουν Android κινητά με 256MB RAM, δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε. Αν ο υπολογιστής σας έχει 2GB μνήμης, 512MB είναι υπέρ αρκετά. Αν ο υπολογιστής σας έχει 16GB μνήμης (όπως κάποιος... γνωστός μου :p ), βάλτε και 4GB, τσάμπα είναι - μη νομίζετε όμως πως θα τρέχει γρηγορότερα απ' ότι με τα 512MB.

Βήμα 4ο

4.PNG

Η Virtual Machine που ετοιμάζετε χρειάζεται και έναν virtual σκληρό δίσκο. Κρατήστε την επιλογή Create new hard disk και πατήστε Next.

5.PNG

Η καλύτερη επιλογή είναι το Dynamically expanding storage, το οποίο ουσιαστικά λέει πως όσο μεγάλο και αν δημιουργήσετε το virtual σκληρό δίσκο (ακόμα και 2Terabytes), το πραγματικό του μέγεθος σαν αρχείο στο δίσκο του υπολογιστή σας θα είναι μόνο όσο είναι το μέγεθος των δεδομένων που περιέχει (κατά πάσα πιθανότητα κάτω από 1GB, στη συγκεκριμένη περίπτωση), και θα αυξάνεται όσο προσθέτετε δεδομένα, μέχρι τη μέγιστη χωρητικότητα. Απλά φροντίστε η μέγιστη χωρητικότητα που θα ορίσετε να έχει νόημα για τον ελεύθερο χώρο που έχετε στο δίσκο σας.

6.PNG

Το Android σαν λειτουργικό χρειάζεται το πολύ καμιά εκατοστή MB για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει. Επειδή όμως στον ίδιο σκληρό δίσκο θα χρειαστεί να φτιάξουμε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και μια εικονική κάρτα SD (που θα έχει μέγιστο μέγεθος 2047MB), τα 4GB είναι καλή επιλογή.

Βήμα 5ο

7.PNG

Το Virtual machine μας είναι έτοιμο. Οι επόμενες ρυθμίσεις, όμως, είναι οι σημαντικότερες για να είναι πλήρως λειτουργικό. Κάντε κλικ στο Settings.

Βήμα 6ο

8.PNG

Στην καρτέλα System ξε-τσεκάρετε το Enable absolute pointing device, για να λειτουργεί σωστά το ποντίκι στο Android. Επίσης, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μνήμη από εδώ.

Βήμα 7ο

9.PNG

Στην καρτέλα Audio βάλτε σαν Audio Controller το SoundBlaster 16 για να λειτουργεί ο ήχος.

Βήμα 8ο

10.PNG

Στην καρτέλα Network αφήστε επιλεγμένο το NAT, κάντε κλικ στο Advanced και επιλέξτε Adapter Type PCnet-Fast III (Am79C973) ώστε να έχετε πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου του υπολογιστή σας.

Βήμα 9ο

11.PNG

Ξεκινήστε τη virtual machine. Καθώς πρόκειται για την πρώτη εκκίνηση, θα σας ζητήσει να επιλέξετε το Installation Media. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε mount το iso σε κάποιο virtual driver - το virtual box μπορεί να διαβάσει απ' ευθείας από το iso. Κάντε κλικ στο φακελάκι δεξιά, πηγαίνετε εκεί που κατεβάσατε το android-x86-2.2-eeepc.iso και επιλέξτε το.

Πατήστε finish στην επόμενη οθόνη.

Βήμα 10ο

Αναλόγως αν έχετε εγκαταστήσει για πρώτη φορά το virtualbox, θα σας βγάλει κάποιες προειδοποιήσεις πως σε αυτό το περιβάλλον δεν λειτουργεί το ποντίκι κλπ. Αγνοήστε τες, δεν μας αφορούν στη δεδομένη περίπτωση.

Θα εμφανιστεί η οθόνη εγκατάστασης του Android. Αν θέλετε απλά να ρίξετε μια ματιά, και δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε εκτεταμένα, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις Live CD εκδόσεις. Έχουν την πλήρη λειτουργικότητα του Android, μόνο που δεν αποθηκεύουν καμία από τις αλλαγές που έχετε κάνει μετά από κάθε restart.

12.PNG

Στον παρόντα οδηγό θα δούμε την αναλυτική εγκατάσταση, για ένα Android που να θυμάται τις ρυθμίσεις του. Οπότε, με τα βελάκια του πληκτρολογίου, πηγαίνουμε στην τελευταία επιλογή.

Βήμα 11ο

13.PNG

Μπαίνουμε στο Create/Modify partition με το Enter.

Αυτό μας οδηγεί στο περιβάλλον του cfdisk για να κάνουμε partitioning στο δίσκο. Υπενθυμίζουμε πως ο "δίσκος" που βλέπει το cfdisk είναι ο virtual σκληρός δίσκος που δημιουργήσαμε νωρίτερα για το virtual machine, όχι ο πραγματικός δίσκος του υπολογιστή. Πράγμα που σημαίνει πως, ό,τι και να κάνετε σε αυτό το βήμα, τα πραγματικά σας δεδομένα δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

14.PNG

Με τη σειρά λοιπόν, πηγαίνετε στις επιλογές New --> Primary, πατήστε Enter για να χρησιμοποιήσετε όλο το διαθέσιμο χώρο του virtual δίσκου, Write για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές (θα χρειαστεί να γράψετε ολογράφως το "yes" για να το δεχτεί) και ύστερα Quit.

15.PNG

Πλέον στην οθόνη με το Create/Modify εμφανίζει το νέο partition. Το επιλέγετε με Enter.

Βήμα 12ο

16.PNG

Κάντε το Partition format σαν ext3.

17.PNG

Στην επιβεβαίωση που θα σας ζητηθεί, αγνοήστε το τεράστιο γραμματικό λάθος ("All the data in that partition will LOSE", αντί για "Will be LOST") και πατήστε Enter στο yes

18.PNG

Παρ' όλο που δεν θα υπάρχει άλλο λειτουργικό σύστημα στο virtual hard disk, επιλέξτε να εγκαταστήσετε τον Grub boot loader, χωρίς αυτόν δεν θα κάνει boot.

19.PNG

Πολύ σημαντικό, στην παραπάνω ερώτηση επιλέξτε no, γιατί αν το /system έχει τη δυνατότητα read-write, όταν θα φτιάξουμε την virtual SD card θα μας διαγράψει το σύστημα και θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Βήμα 13ο

20.PNG

Έχουμε σχεδόν τελειώσει. Το μόνο που απομένει είναι η δημιουργία μιας virtual κάρτας SD (ή "Fake", όπως την αποκαλεί ο Installer), πηγαίνοντας στη δεύτερη επιλογή.

Η virtual SD card Δεν είναι απαραίτητη για να τρέξει το Android, είναι όμως απαραίτητη αν θέλετε να κατεβάσετε οτιδήποτε από το Internet μέσω του λειτουργικού. Επίσης, αν δεν τη δημιουργήσετε τώρα, δεν γνωρίζουμε το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί αργότερα, χωρίς να κάνετε επανεγκατάσταση ολόκληρο το Android.

21.PNG

Σαν μέγεθος, μπορείτε να αφήσετε το default 2047, έτσι κι αλλιώς έχετε χώρο στο virtual δίσκο σας.

Με όλες τις παραπάνω επιλογές, το αρχείο του virtual σκληρού δίσκου δεν θα ξεπερνάει τα 650MB.

22.PNG

Σε αυτό το σημείο κάνετε reboot τη virtual machine, πατώντας απλά enter.

Βήμα 14ο

23.png

Επειδή η virtual machine θυμάται το iso image που της ορίσατε, θα ξανακάνει boot από εκεί στην εγκατάσταση. Μην σας ανησυχεί αυτό. Απλά, κάνετε κλικ στο Devices --> CD/DVD Devices και επιλέγετε το "Remove disk from virtual drive".

24.png

Στη συνέχεια πηγαίνετε στο Machine --> Reset για να επανεκκινήσετε τη virtual machine.

Βήμα 15ο

Είστε έτοιμοι. Αφήνετε την πρώτη επιλογή του GRUB να κάνει boot και μπαίνετε στο πλήρως λειτουργικό Android, από την άνεση του υπολογιστή σας. Βέβαια, δεν θα έχετε τη δυνατότητα για κλήσεις (δεν υπάρχει στο κάτω-κάτω κάρτα sim στη virtual machine), αλλά όσον αφορά την πλοήγηση στο Internet και την εγκατάσταση και δοκιμή εφαρμογών, θα είστε κομπλέ.

25.PNG

26.jpg

Τέλος, για να κλείσετε τη virtual machine, κάντε κλικ στο "Χ" του παραθύρου της. Θα σας εμφανιστεί ένα παράθυρο με τρεις επιλογές.

28.PNG

Το Save the machine state θα αποθηκεύσει το λειτουργικό ακριβώς όπως το έχετε, με τις εφαρμογές ανοιχτές κλπ. Το Send the shutdown signal θα βγάλει το διάλογο shutdown το Android. Τέλος, το Power off είναι σαν να βγάζετε εικονικά την πρίζα της virtual machine. Επιλέξτε το μόνο σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχει κολλήσει ανεπανόρθωτα.

30.PNG

Προσωπικά, το μόνο μου παράπονο είναι πως ο δείκτης του Mouse (που αντικαθιστά το δάκτυλό μας, από τη στιγμή που δεν παίζει οθόνη αφής) είναι κάπως αργός στην ανταπόκρισή του. Ακόμα κι έτσι όμως, η πληκτρολόγιση με το πραγματικό πληκτρολόγιο (και όχι αυτή τη virtual αηδία των Android) είναι άλλη αίσθηση...

Πειραματιστείτε λοιπόν ελεύθερα εδώ με όποιες εφαρμογές θέλετε, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο το κινητό σας :)

pcsteps.gr
 
Top Bottom