Ροή

Οδηγός: Πώς να εγκαταστήσετε το Debian και τα Windows με διπλή εκκίνηση

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,149
Βαθμολογία
17
Points
38
Website
www.eltube.gr
Αυτό το σεμινάριο εξηγεί πώς να κάνετε Dual Boot Debian και Windows.

Το σεμινάριο παρέχει προαιρετικές οδηγίες για την προετοιμασία ενός δίσκου Windows για εγκατάσταση και των δύο συστημάτων. Το σεμινάριο παρέχει προαιρετικές οδηγίες για την προετοιμασία ενός χώρου στο δίσκο των Windows για την προσθήκη του Debian Linux και καλύπτει την εκ των υστέρων εγκατάσταση του Linux για υποστήριξη διπλής εκκίνησης. Δεν καλύπτει τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows, αλλά οδηγίες για να κάνετε τα Windows σας να υποστηρίζουν την προσθήκη Debian εάν δεν έχετε επιπλέον δίσκο για Linux.

Όλα τα βήματα που περιγράφονται σε αυτό το σεμινάριο περιλαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης πραγματικών σεναρίων, γεγονός που καθιστά εύκολο για οποιονδήποτε χρήστη να τα ακολουθήσει.

Σημαντική σημείωση: Εάν έχετε έναν επιπλέον κενό σκληρό δίσκο που θέλετε να αφιερώσετε στο Linux, μπορείτε να παραλείψετε την πρώτη ενότητα αυτού του σεμιναρίου και να μεταβείτε κατευθείαν στις οδηγίες Linux Βήμα 2.


Μέρος 1: Προετοιμασία των Windows για προσθήκη εγκατάστασης Debian Linux με διπλή εκκίνηση

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή αυτού του άρθρου, υποθέτω ότι έχετε ήδη εγκαταστήσει τα Windows. Εάν δεν το κάνετε, εγκαταστήστε το πρώτα και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

Σημαντική σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε έναν αποκλειστικό σκληρό δίσκο για Linux, μπορείτε να παραλείψετε τις ακόλουθες οδηγίες των Windows (Μέρος 1 αυτού του σεμιναρίου) και να μεταβείτε απευθείας στις οδηγίες Linux Βήμα 2.. Διαφορετικά, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Από τα Windows, βρείτε το εικονίδιο Αυτός ο υπολογιστής - This PC, κάντε δεξί κλικ σε αυτό και πατήστε την επιλογή Διαχείριση - Manage όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης.

Dual-Boot.png

Στο παράθυρο Computer Management, κάντε διπλό κλικ στο Storage όπως φαίνεται παρακάτω.

Dual-Boot1.png

Κάντε διπλό κλικ στη Διαχείριση δίσκων - Disk Management.

Dual-Boot2.png

Εκεί θα δείτε τα διαμερίσματα των Windows. στην περίπτωσή μου, ο δίσκος μου έχει ήδη αρκετό ελεύθερο χώρο στο δίσκο χωρίς διαμερίσματα, οπότε μπορώ να επανεκκινήσω τον υπολογιστή και να ξεκινήσω την εγκατάσταση του Linux. Εάν ο δίσκος σας δεν έχει ελεύθερο χώρο χωρίς διαχωρισμό, συνεχίστε να διαβάζετε τα επόμενα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.

Dual-Boot3.png

Εάν ο δίσκος σας δεν έχει χώρο χωρίς διαμέρισμα, ας ελευθερώσουμε χώρο από ένα υπάρχον διαμέρισμα. Κάντε δεξί κλικ στη μονάδα C: και πατήστε την επιλογή Shrink Volume.

Dual-Boot4.png

Στο "Εισαγάγετε την ποσότητα συρρίκνωσης χώρου σε MB - Enter the amount of space shrink in MB", ορίστε τον χώρο που θέλετε να καταλάβετε από τα Windows και να χρησιμοποιήσετε για Linux και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί Συρρίκνωση - Shrink. Όταν σας ζητηθεί επιβεβαίωση, επιβεβαιώστε τη λειτουργία.

Dual-Boot5.png

Αφού επιβεβαιώσετε και συρρικνώσετε τον δίσκο σας, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και τοποθετήστε τη συσκευή Debian με δυνατότητα εκκίνησης DVD/CD/USB.


Βήμα 2: Εγκατάσταση του Debian για διπλή εκκίνηση με Windows:

Κατά την εκκίνηση του προγράμματος εγκατάστασης του Debian Linux, επιλέξτε Graphical Install και πατήστε ENTER στην πρώτη οθόνη.

Dual-Boot6.png

Στο δεύτερο βήμα της εγκατάστασης του Debian, επιλέξτε τη γλώσσα σας και πατήστε το κουμπί Συνέχεια που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της οθόνης.

Dual-Boot7.png

Στο τρίτο βήμα της εγκατάστασης του Debian, επιλέξτε τη χώρα σας και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot8.png

Επιλέξτε το πληκτρολόγιό σας σύμφωνα με τη διάλεκτο της γλώσσας σας στο τέταρτο βήμα και, στη συνέχεια, πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot-110.png

Θα δείτε το πρόγραμμα εγκατάστασης να ξεκινά τη φόρτωση στοιχείων. περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά για να τελειώσει αυτή η διαδικασία.

Dual-Boot10.png

Θα σας ζητηθεί να ορίσετε ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή για τον υπολογιστή σας Linux. Εάν είστε χρήστης των Windows, μπορείτε να σκεφτείτε το όνομα κεντρικού υπολογιστή ως όνομα υπολογιστή. Αυτό το πεδίο είναι αυθαίρετο. το όνομα κεντρικού υπολογιστή είναι το αναγνωριστικό του υπολογιστή σας σε ένα δίκτυο. Αφού πληκτρολογήσετε το όνομα κεντρικού υπολογιστή, πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot11.png

Τα επόμενα βήματα θα σας ζητήσουν ένα όνομα τομέα, ένα άλλο αυθαίρετο πεδίο που πρέπει να είναι κοινόχρηστο με άλλους υπολογιστές εντός του δικτύου σας. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Μπορείτε να το αφήσετε κενό και να πατήσετε Συνέχεια.

Dual-Boot12.png

Τώρα θα σας ζητηθεί να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης για τη ρίζα χρήστη. Εάν είστε χρήστης των Windows, μπορείτε να θεωρήσετε τον χρήστη root ως χρήστη διαχειριστή. Πρέπει να θυμάστε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης.

Dual-Boot13.png

Στα δύο παρακάτω βήματα, θα σας ζητηθεί να προσθέσετε έναν μη προνομιούχο χρήστη (Χρήστης χωρίς δικαιώματα διαχειριστή). Σε αυτό το βήμα, πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα του χρήστη!

Αφού το πληκτρολογήσετε, πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot14.png

Θα σας ζητηθεί να προσθέσετε έναν μη προνομιούχο χρήστη (Χρήστης χωρίς δικαιώματα διαχειριστή). Αυτό είναι το όνομα που θέλετε να ονομαστεί ο χρήστης σας. Άλλο ένα αυθαίρετο πεδίο. Αφού το πληκτρολογήσετε, πατήστε το κουμπί Συνέχεια.

Dual-Boot15.png

Καθορίστε έναν κωδικό πρόσβασης για τον μη προνομιούχο χρήστη που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot16.png

Επιλέξτε τη θέση σας για να λειτουργεί σωστά το ρολόι του συστήματός σας και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot17.png

Αυτό το σεμινάριο υποθέτει ότι είστε νέος στο Linux. Επομένως, στο επόμενο βήμα, θα επιλέξουμε την προτεινόμενη επιλογή για νέους χρήστες: «Καθοδηγούμενη – χρήση του μεγαλύτερου συνεχούς ελεύθερου χώρου». Εάν είστε έμπειρος χρήστης Linux, μπορείτε να χωρίσετε τον δίσκο σας με μη αυτόματο τρόπο.

Αφού επιλέξετε την επιλογή που θέλετε, πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot18.png

Σε αυτό το βήμα, πρέπει να επιλέξετε τον σκληρό δίσκο στον οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το Linux και, στη συνέχεια, πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot19.png

Στο επόμενο βήμα, θα επιλέξουμε επίσης την επιλογή «Όλα τα αρχεία σε ένα διαμέρισμα (προτείνεται για νέους χρήστες)». Εάν είστε έμπειρος χρήστης Linux, μη διστάσετε να διαλέξετε άλλη επιλογή.

Επιλέξτε την προτίμησή σας και πατήστε Συνέχεια για να προχωρήσετε.

Dual-Boot20.png

Πρέπει να επιλέξετε τον ελεύθερο χώρο που δημιουργήσατε προηγουμένως στα Windows, όπως περιγράφεται στην πρώτη ενότητα αυτού του σεμιναρίου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ NTFS! Επιλέξτε μόνο την επιλογή FREE SPACE και πατήστε Continue.

Dual-Boot21.png

Αυτό το σεμινάριο υποθέτει ότι είστε νέος στο Linux. Επομένως, επιλέξτε το "Αυτόματη κατανομή του ελεύθερου χώρου - Automatically partition the free space" και πατήστε Συνέχεια - Continue.

Dual-Boot22.png

Θα δείτε δύο νέα διαμερίσματα που προσδιορίζονται ως "/" και ως "swap" στην επόμενη οθόνη. Το διαμέρισμα που προσδιορίζεται με κάθετο θα περιέχει όλα τα αρχεία του συστήματός σας, ενώ το διαμέρισμα ανταλλαγής είναι το διαμέρισμα εικονικής μνήμης. Επιλέξτε την επιλογή «Τέλος κατάτμησης και εγγραφή αλλαγών στο δίσκο - Finish partitioning and write changes to disk» και πατήστε Συνέχεια - Continue.

Dual-Boot23.png

Επιβεβαιώστε τη λειτουργία κάνοντας κλικ στην επιλογή «Ναι - Yes» και πατήστε Συνέχεια - Continue.

Dual-Boot24.png

Το πρόγραμμα εγκατάστασης θα γράψει αλλαγές στο δίσκο σας και θα ξεκινήσει την εγκατάσταση των βασικών αρχείων συστήματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά.

Dual-Boot25.png

Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των πακέτων, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να προσθέσετε άλλο μέσο εγκατάστασης. Κανονικά το «Όχι» είναι η σωστή απάντηση. Επιλέξτε «Όχι» και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot26.png

Στο επόμενο βήμα, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να κατεβάσετε ενημερωμένα πακέτα από έναν καθρέφτη αντί να τα εγκαταστήσετε από το CD/DVD/USB σας. Σας συνιστώ να μην το κάνετε γιατί η αναβάθμιση των πακέτων του συστήματός σας μόλις εγκατασταθεί το σύστημα είναι μια απλή εργασία που μπορείτε να εκτελέσετε μόνο με μια εντολή (sudo apt upgrade). Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε ενημερωμένα πακέτα από την εγκατάσταση, επιλέξτε την καταφατική επιλογή και επιλέξτε έναν καθρέφτη.

Για αυτό το σεμινάριο, επιλέγω "Όχι", διαλέξτε την επιλογή σας και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot27.png

Όπως μπορείτε να δείτε, η εγκατάσταση του πακέτου θα συνεχίσει να εκτελείται. Περιμένετε μέχρι να σας ζητηθεί να επιλέξετε τα πακέτα που θέλετε να εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο.

Dual-Boot28.png

Κατά την εγκατάσταση αρχείων βάσης συστήματος, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες με την κοινότητα προγραμματιστών του Debian.
Επιλέξτε την επιλογή που θέλετε και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot29.png

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε επιπλέον πακέτα με μη αυτόματο τρόπο. Εάν δεν γνωρίζετε ποια πρόσθετα πακέτα να εγκαταστήσετε, μην ανησυχείτε. Απλώς πατήστε Συνέχεια. θα μπορείτε πάντα να προσθέτετε αυτά τα πακέτα εκτελώντας μια απλή εντολή. Εγώ χρησιμοποιώ το Cinnamon

Dual-Boot30.png

Η διαδικασία εγκατάστασης θα συνεχιστεί. Συνέχισε να περιμένεις μέχρι να τελειώσει.

Dual-Boot31.png

Μετά την εγκατάσταση των πακέτων, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα εκκίνησης GRUB.
Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί το GRUB καθιστά δυνατή τη διπλή εκκίνηση.
Επιλέξτε την επιλογή «Ναι - Yes» και πατήστε Συνέχεια - Continue.

Dual-Boot32.png

Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε το δίσκο στον οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε το GRUB. Συνιστάται να το εγκαταστήσετε στον ίδιο δίσκο που εγκαθιστάτε το Linux. Επιλέξτε το δίσκο και πατήστε Συνέχεια.

Dual-Boot33.png

Το GRUB θα ξεκινήσει να εγκαθίσταται. μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. απλά περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία.

Dual-Boot34.png

Και η διαδικασία εγκατάστασης τελείωσε. Πατήστε το κουμπί Συνέχεια για να εκκινήσετε το GRUB, όπου μπορείτε να επιλέξετε να ξεκινήσετε τα Windows ή το Linux.

Dual-Boot35.png

Όπως μπορείτε να δείτε, κατά την εκκίνηση του συστήματος τώρα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο λειτουργικά συστήματα.

Dual-Boot36.png

Αυτό είναι όλο; τώρα έχετε εγκαταστήσει και τα δύο συστήματα.


Συμπέρασμα:

Όπως μπορείτε να δείτε, η εγκατάσταση του Debian Linux και των Windows με τη διπλή εκκίνηση είναι μια μακρά αλλά εύκολη διαδικασία. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να το πετύχει ακολουθώντας τις οδηγίες που εξηγούνται παραπάνω. Η διατήρηση και των δύο συστημάτων είναι μια καλή επιλογή για χρήστες που θέλουν ένα επαγγελματικό λειτουργικό σύστημα (Linux) και ένα δεύτερο σύστημα για παιχνίδια (Windows). Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τους χρήστες των Windows να μάθουν Linux χωρίς να εγκαταλείψουν τα Windows εάν αισθάνονται άνετα με αυτό. Είμαι βέβαιος μετά τη δοκιμή και των δύο συστημάτων. ο χρήστης θα επιλέξει το Linux, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα, δωρεάν, σταθερό και ασφαλές.

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το σεμινάριο που εξηγεί πώς να εγκαταστήσετε το Debian και τα Windows με διπλή εκκίνηση.
 
Top Bottom