Ροή

Τα δέκα ιδανικά τρόφιμα για το πιάτο του διαβητικού

amalia_38

VIP μέλος
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
203
Βαθμολογία
0
Points
16
Age
65
Τις δέκα ?σούπερ τροφές για το διαιτολόγιο των διαβητικών προτείνει η Αμερικανική Ένωση για το Διαβήτη.

Τα δέκα αυτά τρόφιμα παίρνουν ?άριστα στο διαιτολόγιο του διαβητικού αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν πολλά χρήσιμα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή, όπως το μαγνήσιο, το ποτάσιο, το ασβέστιο, αλλά και φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως η Α, η C και η Ε.

Οι δέκα σούπερ τροφές που πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι του διαβητικού είναι οι εξής:
Φασόλια Όποια ποικιλία και αν προτιμάτε, είναι η καλύτερη πηγή φυτικών ινών: περίπου μισό φλιτζάνι καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και ποτάσιο.
Θεωρούνται μεν αμυλώδη, αλλά μισό φλιτζάνι έχει τόση πρωτεΐνη, όση 30 γρ κρέατος χωρίς μάλιστα το κορεσμένο λίπος. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιείτε και φασόλια κονσέρβας, αλλά πρέπει να τα στραγγίζετε και να τα ξεπλένετε καλά για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι
Σκούρα πράσινα λαχανικά Σπανάκι, λαχανίδες (κράμβη), σέσκουλα έχουν λίγες θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες

Εσπεριδοειδή Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρούτκαιλάιμ. Διαλέξτε ποια προτιμάτε και πάρτε μια γενναία δόση βιταμίνης C!

Γλυκοπατάτες Ένα αμυλώδες μεν λαχανικό, γεμάτο όμως βιταμίνη Α και φυτικές ίνες.

Μούρα Στην κατηγορία συγκαταλέγονται τα μούρα, τα βατόμουρα, τα κρανμπερις αλλά και οι φράουλες που είναι πλήρεις σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Προσθέστε τα σε ελαφρύ άπαχο γιαούρτι και φτιάξτε ένα νόστιμο επιδόρπιο!

Ντομάτες
Δεν έχει σημασία πως τις καταναλώνετε, ωμές ή σε σάλτσα: έχουν σίδηρο, βιταμίνες C και Ε.

Ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα Πρώτο σε αυτή την κατηγορία είναι ο σολομός. Γενικά να αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια

Τρόφιμα ολικής άλεσης Περιέχουν όλα τα μέρη του καρπού. Το λευκό ψωμί για παράδειγμα, στερείται αυτής της ιδιότητας και δεν είναι θρεπτικό όπως το ολικής άλεσης . Η βρώμη επίσης είναι πηγή φυτικών ινών και ποτάσιου.

Ξηροί καρποί Τριάντα γραμμάρια ξηρών καρπών δίνουν ωφέλιμα λιπαρά στον οργανισμό και κόβουν την πείνα. Επίσης παρέχουν μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια περιέχουν επίσης Ω-3 λιπαρά οξέα.

Άπαχο γάλα και γιαούρτι Όλοι γνωρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά συνεισφέρουν στο «χτίσιμο» υγιών οστών και δοντιών, χάρη στο ασβέστιο. Επίσης, μπορεί να είναι καλή πηγή βιταμίνης D.

American Diabetes Association
 
Top Bottom