Ροή

Άλλα είδη τροφίμων

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
trofima.jpg

Σαλιγκάρια και Ιχνοστοιχεία

Τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων 3,3%, ιδιαίτερα δε σιδήρου, περισσότερο από το κόκκινο κρέας, καλίου και μαγνησίου.

Σαλιγκάρια και Θρεπτική αξία

Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 90 θερμίδες, 16,1 % πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Οι παραπάνω τιμές αφορούν τα σκέτα σαλιγκάρια.

Σαλιγκάρια και Καθάρισμα

Η διαδικασία για τον καθαρισμό των σαλιγκαριών είναι : βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα καλάθι, στο οποίο έχουμε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά και λίγο αλεύρι για 3-5 ημέρες και το καλύπτουμε από πάνω με ύφασμα πολύ σφιχτά δεμένο, για να αναπνέουν αλλά να μην μπορούν να φύγουν. Αν έχετε μαζέψει πολλά, μπορείτε σταματώντας τη διαδικασία καθαρισμού σε αυτή τη φάση, να τα βγάλετε με το καλάθι στον ήλιο για μία ημέρα και όσα από αυτά κλείσουν με μεμβράνη, να τα διατηρήσετε σε σκοτεινό σημείο έτσι κλειστά για αρκετούς μήνες.

Απόλυτα (Helix lactea)

Τα απόλυτα σαλιγκάρια, θα τα γνωρίσετε αμέσως από το πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφος τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας. Είναι το πιο κοινό είδος στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας και θα τα βρείτε σε λιγότερο υγρά μέρη, όπως σε αμπελώνες, κάτω από ελιές ή στον κορμό τους. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα, αλλά δεν θα μπορέσετε να τα βγάλετε από το κέλυφος αν δεν αφαιρέσετε ένα κομμάτι από το κέλυφος τους στο σημείο όπου αρχίζει η σπείρα.

Χοχλοί (Helix aspersa)

Οι χοχλοί, που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα δίμυτα και τα απόλυτα σαλιγκάρια. Αυτό το είδος συνήθως το βρίσκουμε σε βουνά με πλούσια βλάστηση και σε οροπέδια, συνήθως με υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα, αλλά και σε κήπους. Προτιμήστε το είδος αυτό εάν θέλετε να τα κάνετε γεμιστά.

Δίμυτα (Helix pomatia)

Τα δίμυτα σαλιγκάρια, μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος Θα τα βρείτε μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και το έδαφος σε δάση, καλλιεργημένα χωράφια, γύρω από ξερολιθιές σε βουνά με χαμηλή βλάστηση και σε κήπους. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και παρασκευάζονται με όλους τους τρόπους εκτός από γεμιστά και αποκολλώνται εύκολα από το κέλυφος.

Τσάι και Κοτόσουπα

Το ζεστό τσάι και η ζεστή κοτόσουπα, συνεχίζουν να θεωρούνται ως τα ισχυρά μέσα για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Και τα δυο αυτά, μαζί με καυτερή πιπεριά περιέχουν συστατικά που μπορούν να αποφράξουν το αναπνευστικό σύστημα και να διατηρήσουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού ισχυρό. Πιστεύεται ότι η σύνθεση κερσετίνης που περιέχεται στο τσάι και ο ψευδάργυρος από τα πουλερικά, είναι τα στοιχεία εκείνα που περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των ιών.

Σάλτσα με βάση ντομάτας

Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα, που είναι πηγή αντιοξειδωτικών, με αφθονία μυρωδικών αλλά με μειωμένη ποσότητα αλατιού, αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα είδη διατροφής.

Σαλάτες

Οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα διατροφής συνιστούν τις σαλάτες με όσα περισσότερα ωμά λαχανικά είναι δυνατόν, αφού έτσι, και διαφορετική γεύση αλλά και πλουσιότερα ωφέλιμα αγαθά εξασφαλίζονται. Χρησιμοποιήστε στις σαλάτες και ωμά λάχανα όπως μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα και τόσα άλλα ξυστά στον τρίφτη, που δίνουν ταυτόχρονα και μια διαφορετική υπέροχη γεύση στις σαλάτες. Αν μάλιστα θέλετε να δώσετε στη σαλάτα σας μια αληθινή πηγή δύναμης μπορείτε να προσθέσετε και ωμό στάρι, φακές, ρεβίθια ή και μαυρομάτικα φασόλια, σε μορφή φύτρου.

Ντοματοσαλάτα

Η παραδοσιακή ντοματοσαλάτα μας, με πλούσια ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου και βέβαια με αρκετή ρίγανη (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και κρεμμύδι (προφυλάσσει από πολλές ανωμαλίες) πέραν του ότι είναι γευστικότατη, είναι, όπως αποδείχνεται πολύτιμη πηγή προστασίας κατά πολλών μορφών καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων.

Κινέζικο με καρύδια

Αποφύγετε τις κινέζικες σπεσιαλιτέ με καρύδια . Μια χούφτα καρύδια θα προσθέσει στη μερίδα σας επιπλέον 200 θερμίδες περίπου και 20 γραμμάρια λίπος . Εναλλακτικά , αντί για καρύδια , μπορείτε να γευτείτε μία σπεσιαλιτέ με κάστανα , τα οποία έχουν εξαιρετική γεύση και πολύ λιγότερες θερμίδες.

Μπριάμ για πρήξιμο

Οταν το σώμα σας πρήζεται λόγω της κατακράτησης υγρών , μαγειρέψτε φαγητά πλούσια σε κάλιο , που προκαλεί διούρηση , και φτωχά σε αλάτι , που επιτείνει την κατακράτηση υγρών , π.χ. ριζότο με αρακά και ντομάτα ή μπριάμ με μαρουλοσαλάτα . Περιορίστε το κρέας , γιατί ο μεταβολισμός του δυσχεραίνει τη διούρηση.

Σαλάτα

Είναι απαραίτητο να τρώτε τουλάχιστον μία σαλάτα ημερησίως , κατά προτίμηση στο κυρίως γεύμα . Οσο πιο λιπαρό είναι το γεύμα , τόσο μεγαλύτερη ποσότητα σαλάτας πρέπει να καταναλώσετε . Η σαλάτα καθαρίζει το πεπτικό σύστημα και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών της ινών.

Τηγανητή πατάτα

Αν η πατάτα τηγανιστεί σε ελαιόλαδο , τότε αυτό απορροφάται από τις εξωτερικές στιβάδες του αμύλου της πατάτας , ενώ τα σπορέλαια εισχωρούν μέχρι την καρδιά του τροφίμου , αυξάνοντας τη θερμική του αξία.

Κοτόσουπα και κρυολόγημα

Αν αρρωστήσετε φάτε μία κοτόσουπα με λαχανικά . Εχει διαπιστωθεί ότι ο φυσικός ζωμός του κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη δράση . Μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων , την ένταση του βήχα και την καταρροή.

Ψάρι και σαλάτα

Αν φάτε ψάρι με λάχανο , κουνουπίδι ή μπρόκολο, το ιώδιο που περιέχει το ψάρι δεσμεύεται από τις ουσίες του λάχανου , του κουνουπιδιού και του μπρόκολου . Συνδυάστε το καλύτερα με μία αγγουροσαλάτα , μαρουλοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα !!

Σαλάτα

Καθημερινά πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα πιάτο με λαχανικά ωμά , βραστά ή ψητά και όχι τηγανητά . Μας τροφοδοτούν με βιταμίνες , μέταλλα , και πολύτιμες φυτικές ίνες.
 
Top Bottom