Ροή

Γερή καρδιά από κούνια

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
54
Location
Rhodos,Larissa
A8BD40A639788AC1F82B49548C4D9005.jpg


το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. δεν παύει, όμως, εκτός από γεύση να μας προσφέρει και πολύτιμα συστατικά που μας θρέφουν και μας διατηρούν υγιείς!



η καρδιά αποτελεί, ίσως, το πιο ζωτικό όργανο του σώματός μας. η ποιότητα της διατροφής καθ? όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας της υγείας της καρδιάς.

«κοκκινίστε» το πιάτο σας με? πολυφαινόλες
οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρώντας της καλή υγείας των αγγείων, ενώ προστατεύουν την «κακή» χοληστερόλη από την οξείδωση. βρίσκονται: στο κόκκινο κρασί, στα κόκκινα και μωβ φρούτα, σε χυμούς από κόκκινο σταφύλι και βατόμουρο (που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά) και σε ξηρούς καρπούς.

εσπεριδοειδή
τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και οι 100% φυσικοί χυμοί τους είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη c, κάλιο και φυτικές ίνες, συστατικά που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας, του αγγειακού συστήματος και στον έλεγχο βάρους. αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης c (όπως για παράδειγμα οι καπνιστές), επιλέξτε χυμό πορτοκάλι εμπλουτισμένο με έξτρα βιταμίνη c.

ω-3
τα ω-3 λιπαρά, γνωστά ως «καλά» λιπαρά, βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι λειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων με ω3. αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σε υπερτασικά άτομα.

ακόρεστοι σύμμαχοι
τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών, λόγω της ευεργετικής επίδρασής τους στην καρδιά. η αντικατάσταση του ζωικού λίπους - «κακά» ή κορεσμένα λίπη- με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα φαίνεται πως βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. το ελαιόλαδο είναι η βασικός αντιπρόσωπος των μονοακόρεστων, ενώ πολυακόρεστα συναντάμε σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και οι μαλακές μαργαρίνες.

 
Top Bottom