Ροή

Γλυκά

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
glyka.jpg

Σβόλιασμα Κουβερτούρας

Αν η κουβερτούρα που λιώσατε έκοψε και σβόλιασε μην την πετάξετε .
Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίξτε στη σοκολάτα λίγο ελαιόλαδο ,ανακατεύοντας σταθερά .
Σιγά , σιγά η κουβερτούρα θα πάρει τη λεία μορφή που πρέπει .

Ζύμη Τάρτας Τραγανή

Η βασική δυσκολία όταν φτιάχνουμε τάρτες φρούτων , είναι τα υγρά που βγάζουν τα φρούτα και ποτίζουν τη βάση της τάρτας .
Για να παραμένει η ζύμη της τάρτας τραγανή , αλείψτε την επιφάνεια της με μία παχιά στρώση από ασπράδι αυγού και μετά ψήστε την .
Το ασπράδι θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα που θα εμποδίσει τα υγρά των φρούτων να μουλιάσουν τη ζύμη .

Σουφλέ Και Φούσκωμα

Για να φουσκώνει ομοιόμορφα το σουφλέ πριν το βάλετε στο φούρνο βυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο μίγμα και σχηματίστε ένα κύκλο.

Αμαρέτι

Αμαρέτι (amoretti ή amaretti) , λέγονται τα μικρά, ιταλικά γλυκά μπισκοτάκια με άρωμα πικραμύγδαλου που συνοδεύουν τον καφέ στο τέλος του γεύματος.

Σουφλέ


Διαβάστε πέντε λόγους για να φουσκώσει το σουφλέ...
1) Μην ανοίγετε τον φούρνο το πρώτο μισάωρο του ψησίματος ,
2) στραγγίστε τα υλικά του σουφλέ ώστε να μην περιέχουν υγρά ,
3) ψήστε σε θερμοκρασία χαμηλή με υπομονή. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, θα σχηματιστή εξωτερική κρούστα και δεν θα "αναπτυχθεί" όπως πρέπει.
4) Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,
5) ανακατέψτε σιγά-σιγά τα κροκάδια των αυγών.
Μην τα ανακατεύετε όλα μαζί μέσα με τα υλικά.

Μπισκότα Τραγανά

Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα μπισκότα σας τραγανά, διατηρήστε τα σε βάζο με δύο κομματάκια ζάχαρη.

Ξύσμα Σοκολάτας

Δημιουργήστε εύκολα ξύσμα (ρολά) σοκολάτας για γαρνιτούρα, χρησιμοποιώντας το ειδικό "ξυστρί" ξεφλουδίσματος λαχανικών .

Γλυκά Στο Φούρνο

Τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται συνήθως μέσα στο φούρνο χαμηλά, στο κάτω ράφι έτσι, ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου.
Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τα μπισκότα στο πιο ψηλό.

Μαρέγκα Σφιχτή

Αν θέλετε να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα δοκιμάστε την ώρα που χτυπάτε τα ασπράδια να ρίξετε δυο - τρείς σταγόνες λεμόνι ή ξύδι
Επίσης τα ασπράδια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ότι το μπωλ του μίξερ, το σύρμα και βέβαια τα ασπράδια δεν θα πρέπει να έχουν ίχνος κρόκου ή λίπους,αλλιώς δεν θα έχουμε αρκετή διόγκωση στη μαρέγκα.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μάλλον χαμηλή ταχύτητα και μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε λίγο κρεμόριο(1/8 κ.γ.) ή αν δεν έχουμε, 3-4 σταγόνες χυμό λεμόνι και χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα.
Αν η συνταγή μας απαιτεί την προσθήκη ζάχαρης αρχίζουμε να τη ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά, ενώ το μίξερ δουλεύει και αφού η μαρέγκα έχει αρχίζει να ασπρίζει.
Μια καλή μαρέγκα πρέπει να είναι σφιχτή και γυαλιστερή και όταν σηκώσουμε αργά το σύρμα του μίξερ να σχηματίζονται στο σημείο αυτό στην επιφάνειά της 2-3 μικρές "κορυφές" .
Αν έχει στεγνή όψη τότε την παραχτυπήσαμε και δεν θα ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.
Θυμηθείτε ότι η μαρέγκα σε πολλά γλυκά αποτελεί βασικό παράγοντα διόγκωσης οπότε προσοχή στο πώς θα την ενσωματώσουμε στο μείγμα!!!

Καταΐφι

Το καταΐφι σας μαλάκωσε ; Τοποθετείστε το "μπαγιάτικο" καταϊφι για ένα λεπτό σε φούρνο μικροκυμάτων.

Μαρμελάδα Νερουλή

Για να μην γίνει νερουλή η μαρμελάδα και να διατηρηθεί για πολύ καιρό, αφού την έχετε δέσει και είναι έτοιμη, βάλτε την σ` ένα ταψάκι και στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.

Πιτσιλάει ή Μαρμελάδα

Για να μην πιτσιλάει η μαρμελάδα κατά την ώρα του ψησίματός της, την βάζουμε (αντί στο μάτι της κουζίνας) σε ένα ταψί, και ανοίγουμε τον φούρνο και την ψήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσει.
Ετσι αποφεύγουμε τα πιτσιλίσματα.
Γίνεται ακριβώς το ίδιο όπως στην κατσαρόλα.

Κέικ

Πολλές φορές το κέικ δεν φουσκώνει όπως θα` πρεπε λόγω κακότεχνου ψησίματος. Μερικές συμβουλές:
Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.
Δεν ανοίγουμε ποτέ το πορτάκι στη μέση του ψησίματος.
Αν μπει αέρας το πιο πιθανό είναι να ξεφουσκώσει.
Μερικές φορές φταίει το ότι το πορτάκι μπάζει και χρειάζεται στεγανοποίηση.

Δίκαιη η Μοιρασιά Τούρτας

Τι γίνεται όμως αν πρέπει να μοιράσετε τα κομμάτια μίας τούρτας , βασιλόπιτας στα τρία;
Ορίστε η λύση 'ρολόι'.
Κόβουμε από το κέντρο προς τα έξω σα να είναι ο δείκτης στο δώδεκα.
Το επόμενο κόψιμο θα γίνει στο δώδεκα και είκοσι, ενώ το τρίτο στο δώδεκα παρά είκοσι.
Με το ίδιο σκεπτικό κόβουμε και τις έξι μερίδες.

1."Εδεσε" η Μαρμελάδα ;

Για να δείτε αν "έδεσε " η μαρμελάδα , παίρνετε λίγη με ένα κουτάλι και γέρνοντάς το πρέπει να σχηματίζονται δύο μεγάλες σταγόνες που ενώνονται και πέφτουν μαζί , αφήνοντας το κουτάλι καθαρό .

Εδεσε η Μαρμελάδα ;

?λλος ένας τρόπος για να καταλάβετε αν "έδεσε " η μαρμελάδα , είναι να ρίξετε λίγη σε ένα κρύο πιάτο και να σπρώξετε την επιφάνειά της ελαφρά με το δάχτυλο .
Εάν κάνει πτυχές , είναι έτοιμη .

Δέσιμο Μαρμελάδας (1ο)

Πρέπει να βράζετε τις μαρμελάδες σε δυνατή φωτιά , για να "δένουν " γρήγορα και να διατηρούν το χρώμα τους .
Αποφεύγετε να τις σκεπάζετε , γιατί αφενός μεν οι υδρατμοί που πέφτουν μέσα εμποδίζουν το γρήγορο " δέσιμό " τους και αφετέρου το χρώμα τους γίνεται σκούρο .

Δέσιμο Μαρμελάδας (2ο)

Κατά τη διάρκεια του βρασμού , φροντίστε να την ξαφρίζετε , για να μη σχηματιστούν αργότερα στην επιφάνεια του βάζου άσπροι αφροί .
Εάν το φρούτο που θα επιλέξετε είναι ξινό , χρησιμοποιήστε ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου .

Ζαχάρωμα Μαρμελάδας

Το ζαχάρωμα της μαρμελάδας αποφεύγεται αν στο τέλος προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού ή τρεις - τέσσερις κουταλιές γλυκόζη .

Αναλογία Φρούτου Ζάχαρης

Για να εξασφαλιστεί η καλή συντήρηση της μαρμελάδας , η αναλογία φρούτου και ζάχαρης στις περισσότερες μαρμελάδες πρέπει να είναι 370 - 500 γρ . ζάχαρης για κάθε 500 γρ . φρούτου .

Επιλογή Φρούτων Για Μαρμελάδα

Διαλέξτε φρέσκα , ώριμα , γερά φρούτα με ζωηρό χρώμα και σφριγηλή όψη , χωρίς κηλίδες , χτυπήματα και τρύπες , γιατί θα αναγκαστείτε όταν τα καθαρίζετε να πετάξετε μεγάλο μέρος τους .
Δεν πρέπει επίσης να είναι ούτε πολύ μαλακά ούτε πολύ σκληρά .
Είναι σημαντικό τα φρούτα που θα επιλέξετε για να φτιάξετε τη μαρμελάδα σας να είναι στην εποχή τους, γιατί έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να είναι φρέσκα .

Μήλα Για Γλυκό

Για να μη μαυρίζουν οι φέτες στα μήλα που κόβετε για γλυκό ή κομπόστα , βάλτε τις μέσα σε χυμό λεμονιού ή τρίψτε τις με λεμόνι ...
Για να μη ζαρώσει η φλούδα των μήλων , όταν τα ψήνετε ολόκληρα στο φούρνο , αλείψτε τα με λάδι ή αφαιρέστε μία λουρίδα φλούδας , γύρω γύρω στον "ισημερινό" του μήλου .

Μαρέγκα

Για να πετύχει η μαρέγκα, πρέπει να χωρίσετε καλά τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους . Για να γίνει πιο σφιχτή η μαρέγκα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμο
 

amalia_38

VIP μέλος
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
203
Βαθμολογία
0
Points
16
Age
65
Πολυ ωραια. χρησιμες συμβουλες
 
Top Bottom