Ροή

Κολπίτιδα: Η μόλυνση που μπορεί να υπονομεύσει την υγεία των γυναικών

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Η μόλυνση του τραχήλου της Μήτρας κολπίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επιδιώκουν ιατρική συμβουλή. Αυτές οι μολύνσεις αποτελούν περίπου το 7% του συνολικού αριθμού επισκέψεων σε γυναικολόγους. Μια πρόσφατη μελέτη μας πληροφορεί ότι 72% των νέων γυναικών οι οποίες είναι σεξουαλικά ενεργά άτομα είχαν μία ή περισσότερες μορφές μολύνσεως του τραχήλου της Μήτρας αιδoιοκολπίτιδα. Μία άλλη μελέτη - έρευνα σε δείγμα 821 γυναικών απέδειξε ότι αυτές οι μολύνσεις ήταν έξι φορές πιο συνήθεις από τις ουρολοιμώξεις. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν οδυνηρή ούρηση είναι πιθανότερο να έχουν μόλυνση του τραχήλου της Μήτρας παρά ουρολοίμωξη. Χρόνιες μολύνσεις τέτοιου είδους είναι συχνά η βαθύτερη αιτία επαναληπτικών ουρολοιμώξεων καθ' όσον ενεργούν ως παρακαταθήκη των μολυσματικών βακτηριδίων.


Πιθανές ενδείξεις:
  • Αυξημένη ποσότητα εκκρίσεων της Μήτρας.
  • Ασύνηθες χρώμα και μη κανονική σύμπηξη και οσμή των εκκρίσεων της Μή-
  • τρας.
  • Κνησμός, κάψιμο ή ερεθισμός της Μήτρας.
  • Πιθανές ομαδικές ερυθριάσεις στην περιοχή της λεκάνης, και ερεθισμός της
  • βλεννογόνου της Μήτρας.
  • Οδυνηρή ούρηση ή πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον του ότι προκαλούν σωματική και ψυχολογική ενόχληση, οι κολπίτιδες είναι ένα σοβαρό ιατρικό θέμα για δύο κυρίως λόγους:
  1. Πιθανόν να είναι εκδήλωση ενός πλέον σοβαρού προβλήματος, όπως χρόνιου ερεθισμού του τραχήλου (cervicitis) ή μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης μόλυνσης.
  2. Η μόλυνση πιθανόν να οδηγηθεί στους βαθύτερους ιστούς της Μήτρας και να καταλήξει σε πυελική φλεγμονώδη ασθένεια, μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε απώλεια γονιμότητας λόγω βλαβών στις σάλπιγγες.
Οι μολύνσεις της μήτρας μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή ή είναι δυνατόν να προκληθούν από διαταραχή της ευαίσθητης οικολογίας της υγιούς μήτρας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι μολύνσεις έχουν σχέση με κοινούς μικροοργανισμούς οι οποίοι κανονικά βρίσκονται στην μήτρα πολλών υγειών γυναικών. Όταν όμως διαταραχθεί το περιβάλλον της μήτρας τότε αυτά τα μικρόβια μπορούν να αυξηθούν και να προκαλέσουν μόλυνση.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το περιβάλλον της μήτρας είναι το pΗ, περιεκτικότητα σακχάρεως των ιστών, το σάκχαρο του αίματος, η παρουσία φιλικών μικροοργανισμών (ιδιαιτέρως Lactobacillus acidophilus), οι φυσικές πλύσεις από τις εκκρίσεις της μήτρας, η παρουσία αίματος (εμμηνόρροια), η παρουσία αντισωμάτων και άλλων συστατικών στις εκκρίσεις της μήτρας.
Τα ανωτέρω στοιχεία στη συνέχεια επηρεάζονται από συντελεστές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα συνθετικά καλτσόν, οι μειωμένες ανοσοποιητικές λειτουργίες εξαιτίας διαιτολογικής ανεπάρκειας, χημικών φαρμάκων (στεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια), εγκυμοσύνης ή σοβαρών παθήσεων. Οι μολύνσεις της μήτρας είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες που χρησιμοποιούν συνθετικά καλτσόν.

Οι συντελεστές κινδύνου για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, περιλαμβάνουν: αυξημένο αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, ασυνήθεις σεξουαλικές πρακτικές, και το είδος της αντισύλληψης που χρησιμοποιείται.
Περίπου το 90% των περιπτώσεων αιδοιοκολπίτιδας έχει σχέση με ένα από τους τρεις μικροοργανισμούς: Trichomonas vaginalis, Candida albicans, ή Garderella vaginalis. Η κανονική συχνότητα για κάθε είδος κυμαίνεται σε σχέση με το κοινό που έχει μελετηθεί, και επίσης με τον βαθμό και την τάξη των σεξουαλικών επαφών. Λιγότερο συχνές αιτίες που δημιουργούν μολύνσεις της μήτρας είναι οι: Neisseria gouorrhea, Herpes simplex, και Chlamydia trachomatis.
Η Φυσικοπαθητική ιατρική για τη θεραπεία αυτών των δυσλειτουργιών και λοιμώξεων χρησιμοποιεί φυτοφαρμακευτικά σκευάσματα και εκχυλίσματα φυτών όπως Αχίλλεια (Yarrow ?.), Καλέντουλα, Ματζουράνα (Marjoran), Red Clover κ.α. για την αποφυγή πολλαπλών παρενεργειών, για τις οποίες χαρακτηρίζονται τα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εκτός των παρενεργειών που δημιουργούν, συνήθως αποσκοπούν, κατά την γνώμη μας, στον προσωρινό κατευνασμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων, τα οποία ίσως δεν προσδιορίζουν συνήθως την δυσλειτουργία ή την ασθένεια που τα προκαλεί.

 
Last edited:
Top Bottom