Ροή

Παιδιά-εργάτες σε ορυχεία κοβαλτίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε smartphones

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
smartphone-users-02-600x414.jpg

Με έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι παιδιά χρησιμοποιούνται σαν εργάτες σε ορυχεία όπου πραγματοποιείται εξόρυξη κοβαλτίου, υλικού που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Τα παιδιά-εργάτες, ηλικίας ακόμη και επτά ετών, δουλεύουν έναντι ημερομισθίου δύο δολαρίων, χωρίς καμία προφύλαξη, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες στα ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή κοβαλτίου παγκοσμίως.
Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική αξία των ανεκμετάλλευτων ορυκτών στην αφρικανική χώρα υπολογίζεται στα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το κοβάλτιο που εξορύσσεται από το Κονγκό καλύπτει τις ανάγκες κατασκευής μπαταριών συνολικά 16 πολυεθνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Samsung, Sony και άλλες.
Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 80 εργάτες πέθαναν πέρυσι στα εν λόγω ορυχεία, ενώ η UNICEF εκτιμά ότι εκεί εργάζονται έως και 40.000 παιδιά, πέρα από τους ενήλικες εργάτες, χωρίς να λαμβάνεται κανένα είδος προστασίας και ουσιαστικά χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, σε βάρδιες που συνήθως φτάνουν τις 12 ώρες.
Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο θέμα υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι δεν γνώριζαν για το ζήτημα της παιδικής εργασίας αλλά ούτε και για τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, είναι τέτοια η πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας που δεν τους επιτρέπει να παρακολουθούν την ακριβή πορεία των υλικών που χρησιμοποιούν.
Η Apple, απευθυνόμενη στη Διεθνή Αμνηστία, υποστήριξε ότι «αξιολογεί επί του παρόντος δεκάδες διαφορετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, προκειμένου να εντοπιστούν εργασιακοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, καθώς και ευκαιρίες για την εταιρεία να επιφέρει αποτελεσματική, επεκτάσιμη και βιώσιμη αλλαγή (στη χρήση τους)».
Από την πλευρά της η Samsung υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις την προέλευση του ορυκτού, μέσα από το πολύπλοκο δίκτυο των προμηθευτών. Ουσιαστικά είναι αδύνατο για εμάς να καθορίσουμε αν όντως το κοβάλτιο που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τα επίμαχα ορυχεία στο Κονγκό».
«Δεν έχουμε εντοπίσει την προέλευση του κοβαλτίου που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας, λόγω της πολυπλοκότητας των πηγών προέλευσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας», ήταν η απάντηση της Microsoft προς τη Διεθνή Αμνηστία.
Η Sony υποστήριξε ότι συνεργάζεται με του προμηθευτές της ώστε να ξεδιαλύνει τα «θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας στους χώρους παραγωγής όπως και την προμήθεια των ορυκτών και άλλων πρώτων υλών».
 
Top Bottom