Ροή

Πριν να επιλέξετε ελαιόλαδο αναρωτηθείτε

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Πριν να επιλέξετε ελαιόλαδο αναρωτηθείτε



Η αξία του ελαιολάδου για την υγιεινή διατροφή είναι γνωστή σε όλους μας.

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του ελαιολάδου που βάζουμε στο τραπέζι μας;

πιατακιΠοιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου που καταναλώνουμε;
Τα ερωτήματα αυτά είναι και πρέπει να είναι επίκαιρα κάθε φορά που σκοπεύουμε να επιλέξουμε το ελαιόλαδο που θα "συντροφεύσει" τις γευστικές προτάσεις για όλη μας την οικογένεια!

Γιατί το ελαιόλαδό μας πρέπει να είναι σε θέση να μας δίνει όλες τις απαντήσεις για την ποιότητα και την αγνότητά του. Ξέρετε πόσο συχνά το χύμα - ανώνυμο ελαιόλαδο αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά αγνό και ανόθευτο;

Τα πρόσφατα ευρήματα δειγματοληπτικής έρευνας σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν χύμα ελαιόλαδο έδειξαν πως τα 7 στα 10 δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα, κυρίως λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας. Οι καταναλωτές που είχαν αγοράσει αυτό το χύμα ελαιόλαδο, νόμιζαν ότι είχαν επιλέξει το καλύτερο, γιατί τους το "σύστησε" ο συνάδελφος, ο γείτονας ή κάποιος από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον στον οποίο έχουν εμπιστοσύνη. Ορισμένοι πάλι έδειξαν προτίμηση στο ανώνυμο, χύμα ελαιόλαδο του 16κιλου τενεκέ λόγω της "συμφέρουσας", χαμηλής τιμής του.

Στην πραγματικότητα όμως είχαν πέσει... θύματα, αγοράζοντας ποιοτικά υποβαθμισμένο ή ακατάλληλο ελαιόλαδο.


Πώς τελικά παραπλανούνται οι καταναλωτές;
Η νοθεία και ποιότητα του ελαιολάδου δεν είναι κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από τη γεύση και μόνο. Ο φίλος ή συγγενής μας δεν έχει την εξειδικευμένη γνώση και τα μέσα που απαιτούνται για να ξεχωρίσει το κακής ποιότητας ελαιόλαδο. Επομένως δεν είναι σε θέση να μας εγγυηθεί την αγνότητα και γνησιότητά του. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο, σε αυτό το μακρινό του ταξίδι από το δένδρο της ελιάς μέχρι το τραπέζι μας, μπορεί να πέσει «θύμα» ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες που το διακινούν ανώνυμα και ανεξέλεγκτα.


Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτή η νόθευση του χύμα ελαιολάδου;
Μερικές φορές και με σκοπό το εύκολο κέρδος, ορισμένοι πωλούν χύμα ελαιόλαδο ανακατεμένο με σπορέλαια, νερό και χρωστικές ουσίες ή χρησιμοποιούν λάδια προηγούμενων ετών. Το καλό ελαιόλαδο όμως είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα - είναι δηλαδή φετινό - αφού ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες. Όμως η νοθεία και αλλοίωση στο χύμα ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλώς οικονομική απάτη, αλλά κυρίως μετατρέπει ένα καθ? όλα ευεργετικό προϊόν σε βλαβερό για την υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, αποφάσισε να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το παραεμπόριο και τη νόθευση του ελαιολάδου, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ, με ειδικό κανονισμό που τίθεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2003. Ως καταναλωτές ελαιολάδου πρέπει να ξέρουμε ότι η διακίνησή του επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων.


Όμως πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε όλοι εμείς οι απλοί καταναλωτές που δεν έχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις και τα μέσα για να ξεχωρίσουμε το καλό, ποιοτικό και αγνό ελαιόλαδο;
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι το ελαιόλαδο που τρώμε είναι αγνό, με ποιότητα και γεύση, είναι να αγοράζουμε τυποποιημένο, ελαιόλαδο. Η τυποποίηση είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή.

Επιλέγοντας μια συσκευασία επώνυμου ελαιόλαδου μέχρι 5 λίτρα, που είναι ερμητικά κλεισμένη με πώμα ασφαλείας, μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, διότι έχουν γίνει ολοκληρωμένοι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής του - από το λιοτρίβι μέχρι το τραπέζι μας, με σύγχρονες μεθόδους βάσει των προδιαγραφών των αρμόδιων κρατικών φορέων. Έτσι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το λάδι που καταναλώνουμε είναι εκλεκτό, ποιοτικό και φρέσκο. Αντιθέτως, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την γνησιότητα και ποιότητα του χύμα ελαιόλαδου.

Με το ελαιόλαδο λοιπόν, τον πιο «ζωντανό» οργανισμό, το πιο ευαίσθητο και ευεργετικό στοιχείο της διατροφής μας, δεν πρέπει να είμαστε επιεικείς, ούτε να συμβιβαζόμαστε.


Οδηγός μας η ανώτερη γεύση και η εγγυημένη ποιότητα. Η επιλογή του ελαιολάδου είναι θέμα γνώσης.

Το ΑΛΤΙΣ μοιράζεται τη βαθιά γνώση και την απαράμιλλη φροντίδα του για το ελαιόλαδο μαζί σας.


Γιατί οι άνθρωποι του ΑΛΤΙΣ ξέρουν να διακρίνουν το καλό ελαιόλαδο από πολύ νωρίς. Ταξιδεύουν, από την εποχή της ανθοφορίας της ελιάς κιόλας, σε όλη την Ελλάδα για να βρεθούν στο πλευρό των παραγωγών. Ενημερώνονται από κοντά για τις συνθήκες του εδάφους και τα καιρικά φαινόμενα, για να προβλέψουν πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της σοδειάς ανά περιοχή. Παρακολουθούν το "λιομάζωμα" και την παραγωγή του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία. Ελέγχουν τα δείγματα με τα πιο αυστηρά κριτήρια, για να εγγυηθούν ότι προμηθεύονται ελαιόλαδο με ανώτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Επιλέγουν μόνο τις ποικιλίες εκείνες που δίνουν κάθε χρόνο στο ΑΛΤΙΣ Παραδοσιακό, Κλασικό, Απαλό, Αγουρέλαιο και Βιολογικό, τη σταθερή πλούσια γεύση τους που τόσα χρόνια εμπιστεύεστε. Όλη αυτή η γνώση και το μεράκι των ανθρώπων του ΑΛΤΙΣ, αποτυπώνεται με την Εγγύηση Ολοκληρωμένης Ποιότητας ΑΛΤΙΣ σε κάθε συσκευασία που αγοράζετε και συμπυκνώνεται σε κάθε σταγόνα ΑΛΤΙΣ που ρίχνετε στο πιάτο σας.
 
Top Bottom