Ροή

Προληπτικός έλεγχος για μεταβολικό σύνδρομο

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
54
Location
Rhodos,Larissa
large_29054.jpg

προληπτικός έλεγχος για μεταβολικό σύνδρομο και ανεπάρκεια τεστοστερόνης στους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία: αποτελέσματα από την πρώτη προοπτική μελέτη στη m. βρετανία.
σε κέντρο παραπομπής στη μ. βρετανία διεξήχθη προληπτική εξέταση για περίπου 17 μήνες, σε 124 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (σδ), για την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου (μσ), ανεπάρκειας τεστοστερόνης και καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, καθώς οι άνδρες με σδ έχουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικό σύνδρομο, σε παχυσαρκία, αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου ιι. η ανεπάρκεια τεστοστερόνης έχει, επίσης, συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία και μεταβολικό σύνδρομο.

τα δεδομένα συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν αναφορικά με δημογραφικά χαρακτηριστικά και παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και υπογοναδισμού. το μσ υπολογίστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια (βασίστηκε σε 3 ή περισσότερα από 5 κριτήρια): περιφέρεια μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλά επίπεδα υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης- κακής χοληστερόλης-, υπέρταση και διαταραχές μεταβολισμού της γλυκόζης.

αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μέση (εύρος) ηλικία των ανδρών ήταν 50 (16-76) ετών. οι 50 από τους 124 (το 40%) των ασθενών είχαν μεταβολικό σύνδρομο και το 27% είχε υπογοναδισμό. το τελευταίο ήταν επίσης συνδεδεμένο με χαμηλό όγκο των όρχεων και μειωμένη λίμπιντο. τέλος, 97 ασθενείς (το 82%) ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι και 64 (το 52%) ήταν πρώην καπνιστές.
σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο έλεγχος επιβεβαιώνει την υψηλή συχνότητα μεταβολικού συνδρόμου και υπογοναδισμού στους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία, γι? αυτό η πρόταση των ερευνητών είναι να συστήνεται σε όλους τους ασθενείς με σδ στη μ. βρετανία τακτικός έλεγχος για καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, μεταβολικό σύνδρομο και ανεπάρκεια τεστοστερόνης.
 
Top Bottom