Ροή

Ξηροί καρποί

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
nuts.jpg

σταφίδες και διατροφική αξία

οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη c, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.

σταφίδες

οι σταφίδες για να είναι καλές ποιοτικά, θα πρέπει να είναι μαλακές, όχι όμως να κολλάνε μεταξύ τους.

φιστίκια αγίνης και διατροφική αξία

αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυκόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια είναι πλούσια σε μοκόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά, καθώς και πρωτείνες.

φιστίκια αιγίνης

τα φιστίκια αιγίνης για να είναι φρέσκα και καλής ποιότητας, θα πρέπει το κέλυφος τους να μην έχει τρύπες και να είναι ανοιχτά από την μύτη και όχι από το πλάι.

κάσιους και διατροφική αξία

τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά που αν φάμε μεγάλη ποσότητα, αυξάνουν την χοληστερίνη .

κάσιους

τα κάσιους δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να μας δείξουν αν είναι φρέσκα ή καλής ποιότητας, πρέπει όμως να είναι καλά τηγανισμένα και να μην είναι σπασμένα.

καρύδια και διατροφική αξία

τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς βιταμίνη ε και βιταμίνη κ.

καρύδια

τα καρύδια έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δείχνουν την ποιότητα τους.
αρχικά το χρώμα της ψίχας τους θα πρέπει να είναι λευκό, γιατί αν είναι μαύρο σημαίνει ότι είναι κατώτερης ποιότητας ή αν είναι πράσινο σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει και αν είναι πάλια ταγκίζουν στη γεύση.

αμύγδαλα και διατροφική αξία

τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυκόρεστα λιπαρά, βιταμίνη ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.

αμύγδαλα

τα αμύγδαλα έχουν 4 χαρακτηριστικά που μας δείχνουν αν είναι καλά και φρέσκα. αυτά τα διακρίνουμε στη φλούδα, στην γεύση και στο σχήμα.
αρχικά δεν πρέπει να έχουν τρύπες, η φλούδα τους πρέπει να είναι ξανθιά, μιάς και όσο πιο ξανθιά είναι τόσο πιο φρέσκα είναι, δεν πρέπει να πικρίζουν και να μην είναι ζαρωμένα.

καρύδια

τα καρύδια περιέχουν 30 μονάδες της βιταμίνης α, ανά 100 γραμμάρια.
τα πιο σκουρόχρωμα καρύδια μάλιστα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης α. η βιταμίνη α ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις.

αμύγδαλα

τα αμύγδαλα ανά 100 γραμμάρια, προσφέρουν 0,78 χιλιοστόγρμμα βιταμίνης β2.
η βιταμίνη αυτή είναι η καταλληλότερη βιταμίνη για προβλήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

φουντούκια

τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη β6.
δηλαδή περιέχουν 0,61 χιλιοστόγραμμα της βιταμίνης αυτής.
αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

φιστίκια αράπικα

τα αράπικα φιστίκια είναι καλή πηγή φολικού οξέος.
το φολικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία.

φιστίκια αιγίνης

στα φιστίκια αιγίνης περιέχεται η βιταμίνη β3 , που λέγεται και νιασίνη, είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα.
η ίδια η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία του δέρματος.
από όλους τους ξηρούς καρπούς τα φιστίκια αιγίνης υπερισχύουν σε βιταμίνη β3.

ξηροί καρποί και αλάτι

οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετή ποσότητα αλατιού και πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως από άτομα που έχουν υπέρταση.

ξηροί καρποί και θερμιδική αξία

η θερμιδική αξία των ξηρών καρπών ανέρχεται περίπου στις 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με πρωταγωνιστές βέβαια τα φουντούκια τα οποία έχουν τις περισσότερες θερμίδες.

ξηροί καρποί και βιταμίνες

οι ξηροί καρποί εκτός από φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, αλλά δυστυχώς, κρύβουν και πολλές θερμίδες.

ξηροί καρποί και φυτικές ίνες

οι ξηροί καρποί εκτός από φυτική πρωτεΐνη περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που ποικίλουν ανάλογα με το είδος τους.
για παράδειγμα στα 100 γραμμάρια φιστίκια παίρνουμε 9,3 γραμμάρια φυτικών ινών.

ξηροί καρποί και φυτική πρωτεΐνη

οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης, μονοκόρεστα, πολυκόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερίνης.

ξηροί καρποί και ίνες

οι ξηροί καρποί γενικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών.
επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού, που φαίνεται ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος, καθώς και τους χτύπους της καρδιάς.

καρύδια ? αμύγδαλα

τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

φιστίκια

τα φιστίκια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνών (1/3 της κούπας περιέχει γύρω στα 12 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου το 1/5 από την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός).

ξηροί καρποί και θρεπτικές ουσίες

οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες αλλά περιέχουν και αρκετές λιπαρές.
για παράδειγμα, το 1/3 της κούπας, περιέχει από 240-300 θερμίδες και, 20-25 γραμμάρια λιπαρές ουσίες.
οι λιπαρές ουσίες στους ξηρούς καρπούς, είναι ακόρεστες που σημαίνει ότι πρόκειται για τις υγιείς λιπαρές.

ξηροί καρποί

όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, και ινωδών ουσιών.

αράπικα φιστίκια

τα αράπικα φιστίκια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ σαν γενικό κανόνα πρέπει να θυμάστε ότι οι φρέσκοι καρποί περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

ξηροί καρποί

αν τρώτε μέρα παρά μέρα 10 έως 15 μικρούς ξηρούς καρπούς , μειώνετε κατά 50% τον κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα .

αμύγδαλα

αν τρώτε 25 αμύγδαλα την ημέρα , σύμφωνα με κάποιες μελέτες , θα κατεβάσετε την "κακή " χοληστερίνη σας κατά 4% και θα ανεβάσετε αντίστοιχα την "καλή " χοληστερίνη σας κατά 5%.

ξηροί καρποί

μία χούφτα ξηρών καρπών αποτελεί μια υγιεινή λύση για το γεύμα στο γραφείο .
οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυακόρεστα , βιταμίνες του συμπλέγματος β και βιταμίνη ε .
προσοχή όμως ... επειδή είναι πλούσιοι σε λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο .
 
Top Bottom