Ροή

Ετυμολογικές Προσεγγίσεις η

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,157
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
sbsuperbean.jpg

Μια πασίγνωστη λέξη των αγγλικών που όλοι ακόμη κι αν δεν γνωρίσουν την αγγλική είναι το super. Οι περισσότεροι, όσοι τουλάχιστον έχουν εστω και μικρή επαφή με την ελληνική ξέρουν ότι προέρχεται από το υπέρ (για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ να τοποθετήσω δασεία ανωθεν του υ). Η λέξη σήμερα δεν έχει σκοπό να σας ξαφνιάσει και να την μάθετε. Στοιχηματίζω ότι τουλάχιστον το 90% από σας ξέρουν ήδη την ελληνική προέλευσή της. Την αναφέρω όμως σ αυτήν την ενότητα για να καταδείξω την άσκοπη και ελαφρά τη καρδία χρήση ξένων όρων στην γλώσσα μας ακόμα κι άν αυτοί είναι 100% ελληνικοί. Η λέξη υπέρ έχει μείνει αυτούσια και την αγγλική απλά γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες. Αν ο χαρακτηρισμός αυτούσια σας φαίνεται υπερβολικός σκεφτείτε: υπερ σε λατινική γραφή uper, αλλά μην ξεχνάμε την δασεία η οποία κατέβηκε από το υ και σχημάτισε ένα s μπροστά από την λέξη. Αυτό συμβαίνει και σ? αλλες ελληνικές λέξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. π.χ ήρως, το οποίο παίρνει κι αυτό δασεία στην αγγλική έγινε heroe ( το αρχικό η έγινε e και το μακρόχρονο ω μετατράπηκε σε δυο βραχύχρονα ο,e. Η δασεία κατέβηκε και έγινε h). Πολλές φορές σκέφτομαι ότι οι ξένοι σεβάστηκαν περισσότερο την αρχαία γραφή απ? ότι εμείς που κάνουμε ότι μπορούμε για να την κατασρέφουμε.
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει κάποιον ή κάποια να λέει: ? αυτό που αγόρασα είναι σούπερ!? Ή πόσοι δεν συναντάμε και δεν επισκεπτόμαστε καθημερινά super market. Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια που έδωσε απλόχερα την δυνατότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές να αναπτύξουν έννοιες πολιτισμού επιστημών άγνωστες σ? αυτές μέχρι τότε. Όλοι υποκλίνονται στο μεγαλείο της και προσπαθούν να την μάθουν, ειδικά την αρχαία εκδοχή της και δηλώνουν ότι η σύνταξή της ελληνικής ο τρόπος σχηματισμού των λέξεων,η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της τους βοηθάει στην ορθολογική σκέψη είναι μια άσκηση του νού. Γιατί αυτή η ξενομανία; Τί έχει να μας προσφέρει;
Ο Πλάτων έλεγε στον Κρατύλο: ? Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις? και όπου όνομα εννοούσε λέξη, γιατί ήξερε πολύ καλύτερα απ?τον καθένα μας ότι η λέξη είναι το όνομα μιας έννοιας και η καλή γνώση των εννοιών μας κάνει σοφούς.
 

Παρόμοια Θέματα

Top Bottom