Ροή

Οδηγός: Gennet OxyGEN Wireless

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
To Gennet Oxygen της Tellas είναι ένα ολοκληρωμένο double play router που παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες που απαιτεί ένας χρήστης και μάλιστα με το παραπάνω! Υποστηρίζει τα τελευταία πρωτόκολλα DSL, VPN και Wireless αλλά προσφέρει και προχωρημένες υπηρεσίες και καινοτομίες όπως multiple SSID για το Wireless με rate limiting, STB Detection, κτλ.

Στη συσκευασία του προϊόντος βρίσκουμε ακόμα: ένα διαχωριστή (splitter), οδηγίες εγκατάστασης, CD εγκατάστασης, μετασχηματιστή ρεύματος (τροφοδοτικό), ethernet καλώδιο (RJ-45) και τηλεφωνικό καλώδιο (RJ-11).

Για να συνδεθούμε, πηγαίνουμε από ένα browser στo http://192.168.1.254 και χρησιμοποιούμε username admin και κωδικό επίσης admin, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Όταν συνδεθούμε θα δούμε την παρακάτω εικόνα, τη σελίδα Home που μας δίνει πολύ γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του router, την ταχύτητα συγχρονισμού, την IP της σύνδεσής μας, τη χρήση του ethernet switch, τη LAN IP του router, τους πελάτες του δικτύου και την κατάσταση του ασύρματου δικτύου.

Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρούμε το κεντρικό μενού του router το οποίο είναι αρκετά καλαίσθητο και σίγουρα δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα κακοσχεδιασμένα μενού των router της αγοράς.

genne.jpg

Για να συνδεθούμε χρησιμοποιούμε την Ενεργοποίηση Υπηρεσίας και ακολουθούμε τον wizard.

Συνεχίζοντας κανείς στο μενού Διαδίκτυο μπορεί να βρει τις εξής επιλογές, Γρήγορη Εκκίνηση, ATM PVC, Συνδέσεις και Γραμμή ADSL. Πηγαίνοντας στο υπομενού ATM PVC μπορεί κανείς να ρυθμίσει πολλαπλά ATM PVC και σε κάθε ένα από αυτά μπορεί να γίνει η ρύθμιση μιας νέας σύνδεσης μέσω του υπομενού Συνδέσεις.

Στο μενού Συνδέσεις μπορείς επίσης να καλέσεις (dial), να ρίξεις (hangup) ή και να διαγράψεις τη σύνδεσή σου, καθώς και να προσθέσεις νέα σύνδεση. Στο Γραμμή ADSL βλέπει κανείς τις προχωρημένες ρυθμίσεις διαμόρφωσης της γραμμής του (bitswap, sra, databoost κλπ), όπου αν αλλάξεις κάποια ρύθμιση η γραμμή επανασυγχρονίζει. Πάντως προσωπικά, όσες φορές δοκίμασα να πειράξω κάποια ρύθμιση δεν είδα βελτίωση στο συγχρονισμό.
Αντίθετα, όταν αποεπέλεγα το databoost ή αύξανα το coding gain παρατηρούσα πως συγχρόνιζα χαμηλότερα.

Για τον τυπικό χρήστη που δεν χρειάζεται πολλαπλά PVC interfaces, η Γρήγορη Εκκίνηση θα τον καλύψει για τη δημιουργία μιας σύνδεσης.

Διαδίκτυο:
genne2.jpg

Διαδίκτυο - ATM PVC:
genne3.jpg

Διαδίκτυο - Συνδέσεις:
genne4.jpg

Διαδίκτυο - Γραμμή ADSL:
genne5.jpg

Το επόμενο μενού είναι το Δίκτυο.
Σε αυτό βρίσκει κανείς της ρυθμίσεις για τις Ομάδες Διεπαφών, τις Διευθύνσεις του router, τον Διακομιστή DHCP, τις Παραμέτρους DNS, τη Στατική και τη Δυναμική Δρομολόγηση.

Από τις Ομάδες Διεπαφής μπορεί κανείς να επιλέξει που θα ανήκει κάθε διεπαφή του Oxygen (ethernet port ή wireless lan), στο Vlan των δεδομένων ή του Βίντεο.
Από τις Διευθύνσεις αλλάζουν οι τοπικές/εσωτερικές IP του router (LAN και WLAN) ενώ από το υπομενού Διακομιστής DHCP είναι δυνατόν κανείς να αλλάξει τις IP που δίνει ο DHCP server σε κάθε Vlan καθώς και να ρυθμίσει static IP για συγκεκριμένα MAC addresses.
Αντίστοιχα στις Παραμέτρους DNS ρυθμίζει κανείς το τοπικό domain καθώς και μπορεί να δώσει ονόματα (hostnames) στις συνδεδεμένες IP.
Τέλος από τα υπομενού Στατικής και Δυναμικής Δρομολόγησης ρυθμίζει κανείς επιπλέον δρομολογήσεις αν αυτές του χρειάζονται.


Δίκτυο:
genne6.jpg

Δίκτυο - Ομάδες Διεπαφών:
genne7.jpg

Δίκτυο - Διακομιστής DHCP:
genne8.jpg

Δίκτυο - Δυναμική Δρομολόγηση:
genne9.jpg

Στο μενού Ασύρματο εμφανίζονται οι επιλογές για τις Ρυθμίσεις, την Ασφάλεια, το Φιλτράρισμα Mac address και για τα Πολλαπλά SSID.

Στις Ρυθμίσεις ορίζει κανείς το όνομα του κύριου SSID, αν αυτό θα μεταδίδεται ή όχι, το κανάλι και την ισχύ εκπομπής, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας (802.11b/g). Από την Ασφάλεια επιλέγεται η μέθοδος ασφάλειας (WEP,WPA,WPA2 ή ανενεργή) καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης (key, 802.1x).

Από το Φιλτράρισμα Mac γίνεται ο κλασσικός έλεγχος για το ποια mac address θέλουμε να συνδέονται στα ασύρματά μας δίκτυα τα οποία τα ορίζουμε από το Πολλαπλά SSID.
Το Oxygen έχει τη δυνατότητα δημιουργίας 2ου SSID που θα χρησιμοποιεί εντελώς ξεχωριστό IP range, και μπορεί να έχει περιορισμούς στον αριθμό συνδεδεμένων πελατών καθώς και στην ταχύτητα download και upload που αυτοί θα μοιράζονται. Καθίσταται έτσι εξαιρετικό σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε σε κάποιους ένα ασύρματο δίκτυο να συνδέονται προς το internet με περιορισμούς πρόσβασης όμως στην σύνδεσή τους προς το δικό μας δίκτυο ή και στην ταχύτητά τους.

Ασύρματο:
genne10.jpg

Ασύρματο - Ρυθμίσεις:
genne11.jpg

Ασύρματο - Πολλαπλά SSID:
genne12.jpg

Ασύρματο - Ασφάλεια:
genne13.jpg

Στην Προστασία βρίσκει κανείς τις λειτουργίες Προώθησης Θύρας (Port Forward), UpnP/NAT-PMP, Φίλτρα Πακέτων IP (firewall), Φίλτρα Ιστού και Διακομιστή DMZ.
Η Προώθηση Θύρας μπορεί να γίνει με βάση μια έτοιμη λίστα πρωτοκόλλων ή χρησιμοποιώντας την επιλογή ?ΕΙΔΙΚΟ?. Υπάρχει επιλογή φυσικά για το πρωτόκολλο, για την εισερχόμενη σύνδεση καθώς και φίλτρο διευθύνσεων.
Οι ρυθμίσεις UpnP και ΝΑΤ-PMP είναι εξ' αρχής ενεργοποιημένες στο router αλλά μπορεί κάποιος να τις απενεργοποιήσει αν δεν τις χρειάζεται.

Στα Φίλτρα Πακέτων IP μπορεί κανείς να φτιάξει κανόνες Accept, Drop, Deny για επιλεγμένες διευθύνσεις source ή destination ώστε να στηθεί ένα αρκετά πλήρες firewall αν αυτό χρειάζεται. Στα Φίλτρα Ιστού είναι δυνατόν να προστεθούν λέξεις τις οποίες αν εντοπίσει το router στο url μιας σελίδας, δεν θα επιτρέπει την πρόσβαση στο χρήστη που τη ζήτησε (Parental controls).
Τέλος μέσω του Διακομιστή DMZ μπορεί κάποιος να παραμετροποιήσει ένα DMZ για κάθε σύνδεση του router. Το DMZ στο Oxygen έχει την έννοια του Default Server που διαθέτουν άλλοι routers.

Προστασία:
genne14.jpg

Προστασία - Προώθηση Θύρας:
genne15.jpg

genne16.jpg

Προστασία - Φίλτρα Πακέτων IP:
genne17.jpg

Προστασία - Διακομιστής DMZ:
genne18.jpg

Στο μενού Προχωρημένα βρίσκει κάποιος καταρχήν τη λειτουργία Dynamic DNS. Υποστηρίζει αρκετές εταιρίες παροχής dynamic dns όπως dyndns.org, ods.org, changeip.com, no-ip.com, eurodns.com, και άλλες.

Στην λειτουργία Ημερομηνία ρυθμίζεται η ζώνη ώρας και το NTP. Μέσω του υπομενού SSL VPN ρυθμίζει κανείς την κατάσταση της υπηρεσίας VPN του router.
Υπάρχει επιλογή να τρέχει και ως client και ως server.
Μέσω της λειτουργίας client μπορεί κανείς να συνδέσει το Oxygen σε ένα άλλο εταιρικό δίκτυο και να έχει πρόσβαση στα εκεί εσωτερικά δίκτυα ενώ με την λειτουργία server μπορεί κάποιος να συνδεθεί απομακρυσμένα στο τοπικό του δίκτυο.
Ως client το μόνο που απαιτείται είναι η παροχή του πιστοποιητικού και η IP του απέναντι SSL VPN server, ενώ ως server μπορεί κανείς να διαχειριστεί το IP range που θα χρησιμοποιεί το SSL VPN καθώς και να δημουργήσει/επεξεργαστεί χρήστες.

Το επόμενο υπομενού είναι η Πολιτική QoS.
Υπάρχουν 3 κάτηγορίες διαθέσιμες στο χρήστη, Gold, Silver, Bronze και σε αυτές μπορεί να προσθέσει κανόνες που τους δημιουργεί από κάποια drop down μενού.
Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν εσωτερικές IP μηχανημάτων, Protocol/Port, DiffServ value αλλά και μία πρωτοτυπία, τα bytes της σύνδεσης.
Το τελευταίο ελέγχει τα bytes ενός connection προς ένα προορισμό και αν αυτά ξεπερνούν ένα σημείο μπορεί να υποβαθμίσει την σύνδεση (ή να την αναβαθμίσει αν θέλουμε).
Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο όταν κάνουμε μεγάλα uploads από http/ftp και δεν θέλουμε να μας τρώει όλη τη σύνδεση ένα μεγάλο upload αλλά παράλληλα τα μικρά uploads προς τους web/ftp servers να γίνονται πολύ γρήγορα.
Στην Ανίχνευση STB το router παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού STB (Set Top Box) για την ευκολότερη χρήση τους.
Δυστυχώς η Tellas όμως δεν προσφέρει ακόμα υπηρεσία Video οπότε το συγκεκριμένο μενού δεν έχει ιδιαίτερη χρήση.

Προχωρημένα:
genne19.jpg

Προχωρημένα - Δυναμικό DNS:
genne20.jpg

Προχωρημένα - SSL VPN:
genne21.jpg

genne22.jpg

Προχωρημένα - Πολιτική QOS:
genne23.jpg

genne24.jpg

Από το κεντρικό μενού Σύστημα έχουμε πρόσβαση στο Αρχείο Συμβάντων (syslog), ενώ από το υπομενού Ρυθμίσεις γίνεται αποθήκευση και επαναφορά των ρυθμίσεων του router μας.
Στο Λογισμικό υπάρχει δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης από το internet ή αναβάθμισης από αρχείο που βρίσκεται τοπικά στο δίσκο μας.

Μια πολύ εύχρηστη λειτουργία είναι αυτή της Απομακρυσμένης Διαχείρισης.
To router δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε απομακρυσμένη διαχείριση μέσω SSH, HTTP ή HTTPS για να πάρουμε βοήθεια από κάποιο tech support (ή φίλο) για ένα συγκεκριμένο, ρυθμιζόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν λείπουν φυσικά οι δυνατότητες επεξεργασίας άλλων 2 Χρηστών εκτός του admin (user και guest), η δυνατότητα Αλλαγής Κωδικού καθώς και της Επανεκκίνησης.
Στην Επανεκκίνηση υπάρχει επιλογή για επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις μετά το reboot.

Σύστημα:
genne25.jpg

Σύστημα - Αρχείο Συμβάντων:
genne26.jpg

Σύστημα - Απομακρυσμένη Διαχείριση:
genne27.jpg


Το μενού Kατάσταση είναι αυτό που περιέχει τις πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο router.
Από το Σχετικά βρίσκει κανείς πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή και το firmware του.
Στο Αρχείο Συμβάντων υπάρχουν οι καταγραφές του syslog, αν αυτό έχει ενεργοποιηθεί από το μενού Σύστημα-Αρχείο Συμβάντων.
Στις Διεπαφές φαίνεται η κατάσταση των θυρών ethernet του router, ενώ στο υπομενού Γραμμή DSL φαίνονται αναλυτικά τα στατιστικά της γραμμής μας, αλλά και μπορούμε να κάνουμε τη γραμμή μας να επανασυγχρονίσει (retrain).

Από το Ασύρματο Δίκτυο βλέπει κανείς τους συνδεδεμένους clients καθώς και τα υπόλοιπα Ασύρματα Δίκτυα εντός του πεδίου λήψης (χρήσιμο για την αλλαγή καναλιού). Από την Προστασία βλέπει κανείς στατιστικά για τα Port Forward, στατικά και upnp/nat-pmp, και τους κανόνες firewall που έχει θέσει.
Στους Πελάτες βρίσκονται οι πληροφορίες για τους clients, ασύρματους ή ενσύρματους, στα Διαγνωστικά μπορεί κάποιος να κάνει ping και traceroute προς το internet από το router προς κάποια διεύθυνση για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα σύνδεσης.

Τα τελευταία 2 υπομενού, Στατιστικά Δικτύου και Δίκτυο IP δείχνουν το μεν πρώτο γενικά στατιστικά κίνησης των συνδέσεων και του LAN ενώ το δεύτερο δείχνει αναλυτικότατες πληροφορίες σχετικά με τις IP κάθε διεπαφής, τη δρομολόγηση, τους DNS servers και τις υπάρχουσες συνδέσεις που περνούν από το router.
Δίνεται μάλιστα μια λίστα με όλες αυτές τις συνδέσεις με αναφορά στα protocol, source, destination, status.

Κατάσταση:
genne28.jpg

Κατάσταση - Σχετικά:
genne29.jpg

Κατάσταση - Διεπαφές:
genne30.jpg

Κατάσταση - Γραμμή DSL:
genne31.jpg

Κατάσταση - Προστασία:
genne32.jpg

Κατάσταση - Στατιστικά Δικτύου:
genne33.jpg

Κατάσταση - Δίκτυο IP:
genne34.jpg

Τέλος χρησιμοποιώντας το CD μπορούμε να κάνουμε την ενεργοποίηση του Oxygen μέσω των 2 Wizard που υπάρχουν, για Windows και Mac OS X. Μέσα στο CD υπάρχει επίσης ένα αναλυτικό manual που είναι όμως μόνο στα Αγγλικά.

Κλείνοντας μπορεί κάποιος να πει πως το Oxygen είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο router κατάλληλο να καλύψει ακόμα και τους πολύ απαιτητικούς.
Τα αρνητικά του είναι πως τα ελληνικά του σίγουρα ξενίζουν λίγο και χρήζουν βελτίωσης αλλά και κάποια μενού θα μπορούσαν να είχαν πιο ξεκάθαρες ονομασίες.
Λείπει ακόμα ο έλεγχος για το modulation type της DSL. Θα μπορούσε η Tellas πάντως να δίνει το μοντέλο που διαθέτει και υποστήριξη για VoIP http://broadband.gennetsa.com/oxygen_iad.html.
Η έλλειψη ελληνικής τεκμηρίωσης ίσως προβληματίσει πάντως κάποιους, και όχι άδικα. Επίσης στο site βρίσκει κανείς ελάχιστες πληροφορίες για το router πέραν ενός brochure.

Από τα θετικά του σημεία είναι σίγουρα η ευχρηστία και τα καλοσχεδιασμένα μενού που είναι απλά χωρίς όμως να του λείπουν πράγματα., καταφέρνει έτσι να είναι εύκολο στη χρήση από μη εξοικειωμένους χρήστες αλλά και να είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο από όσους τους αρέσει να σκαλίζουν.
Από θέμα ταχύτητας μπορεί κάποιος να πει πως δεν είναι ίσως το πιο γρήγορο αλλά σίγουρα δεν προβληματίζει. Είναι επίσης πολύ σταθερό, ακόμα και σε βαριά χρήση και δεν έχει χρειαστεί ποτέ μέχρι στιγμής κάποιο reboot λόγω δυσλειτουργίας.
Στα θετικά μπορεί κανείς να σημειώσει επίσης πως μιας και είναι Linux-based δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε και πειραγμένα firmware που θα προσθέτουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

adslgr.com
 
Top Bottom