Ροή

Όταν η έγκυος αρνηθεί την καισαρική τομή

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
large_52306.jpg

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η περίπτωση μιας γυναίκας στο New Jersey που αρνήθηκε την καισαρική τομή κατά τη διάρκεια του τοκετού της, παρά τις συστάσεις των γιατρών, ότι η επέμβαση ήταν αναγκαία, λόγω δυσφορίας του αγέννητου μωρού της.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όπου η απόφαση βγήκε υπέρ του νοσοκομείου, θεωρώντας ότι η στάση της μητέρας ήταν ισοδύναμη με κακοποίηση ανηλίκου. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η απομάκρυνση του βρέφους από τη μητέρα του μέχρι την ηλικία των 5 ετών! Αξίζει να σημειωθεί ότι το μωρό τελικά γεννήθηκε κολπικά, σε καλή κατάσταση και χωρίς να υποφέρει από εμφανές νευρολογικό πρόβλημα.

Η περίπτωση που μια γυναίκα αρνείται την ιατρική παρέμβαση κατά τον τοκετό δεν είναι συχνή, αν και έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στη διεθνή βιβλιογραφία. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, μια τέτοια άρνηση δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους γιατρούς, παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι η γυναίκα δεν έχει «σώας τας φρένας». Η επιβολή της ιατρικής παρέμβασης χωρίς τη συγκατάθεση της γυναίκας σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται ποινικό αδίκημα, με σοβαρές επιπτώσεις για τους γιατρούς που προβαίνουν σε μια τέτοια πράξη.

Στην Ελλάδα, το σενάριο της άρνησης μιας ιατρικής παρέμβασης, όπως είναι η επείγουσα καισαρική τομή, είναι πολύ σπάνιο. Παρ' όλα αυτά, όταν αυτό συμβαίνει, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να μπορέσουν να παρέμβουν, για να σώσουν τη ζωή και να διασφαλίσουν την καλή υγεία του βρέφους. Αυτό δικαιολογείται από τον ελληνικό νόμο, ο οποίος παρέχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή για το αγέννητο παιδί, όπως άλλωστε και για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, το παιδί δεν έχει τέτοια δικαιώματα, παρά μόνο μετά τη γέννηση.

Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
 
Top Bottom