Ροή

ΤΟ ΑΜΙΝΟΞΥ L-ΑΡΓΙΝΙΝΗ

Cristian Thanos

New member
Joined
19 March 2011
Μηνύματα
4
Βαθμολογία
0
Points
0
Website
www.healthwithaloe.gr
Η αργινίνη είναι ένα ημι-απαραίτητο αμινοξύ, διότι παρόλο που συντίθεται φυσιολογικά σε επαρκείς ποσότητες από το σώμα, η χορήγησή της είναι επιβεβλημένη κάποιες φορές (για παράδειγμα, λόγω σύμφυτων διαταραχών στην σύνθεση της ουρίας, υποσιτισμού πρωτεΐνης, υπερβολικής παραγωγής αμμωνίας, υπερβολικής λήψης λυσίνης, εγκαυμάτων, μολύνσεων, περιτοναϊκής διαπίδυσης, ταχείας ανάπτυξης, ή σήψης. Τα βρέφη δεν έχουν την δυνατότητα να συνθέσουν την αργινίνη και ως εκ τούτου είναι διατροφικά απαραίτητο για τα βρέφη. Οι ενήλικες, ωστόσο, μπορούν να συνθέσουν την αργινίνη στον κύκλο της ουρίας.
Η αργινίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση, επούλωση πληγών, αποβολή αμμωνίας από το σώμα, λειτουργία του ανοσοποιητικού, και απελευθέρωση των ορμονών. Η αργινίνη έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης, την αυξημένη μυϊκή μάζα, την ταχεία επούλωση των πληγών, την αυξημένη σεξουαλική ισχύ, και την αναστροφή της αθηροσκλήρωσης. Η L-αργινίνη θεωρείται σημάδι υγιούς ενδοθηλίου.
Η αργινίνη είναι άμεσος πρόδρομος του νιτρικού οξέος, της ουρίας, της ορνιθίνης, και της αγματίνης. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση της κρεατίνης, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την σύνθεση πολυαμινών, κιτρουλλίνης, και γλουταμικού. Ως πρόδρομος του νιτρικού οξέος, η αργινίνη χρησιμοποιείται σε αρκετές παθήσεις που απαιτείται αγγειοδιαστολή.

argil.jpg


Η ανεπάρκεια αργινίνης προκαλεί συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας, παρόμοια με την μυϊκή δυστροφία. Επίσης εξασθενίζει την παραγωγή της ινσουλίνης και τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο ήπαρ. Εξαρτημένες ανεπάρκειες της αργινίνης σχετίζονται με την παρουσία αυξημένης αμμωνίας στο αίμα, αυξημένης λυσίνης, ταχεία ανάπτυξη, εγκυμοσύνη, τραύμα, ή ανεπάρκεια πρωτεΐνης και υποσιτισμό. Η ανεπάρκεια αργινίνης επίσης σχετίζεται με εξανθήματα, απώλεια και σπάσιμο των μαλλιών, ανεπαρκή επούλωση πληγών, δυσκοιλιότητα, λιπώδες ήπαρ, κίρρωση του ήπατος, και ηπατικό κώμα.
Διατροφική αργινίνη υπάρχει στην σοκολάτα, στο σιτάρι, στο έμβρυο σιταριού και το αλεύρι, πλιγούρι βρώμης, γαλακτοκομικά προϊόντα, μοσχάρι, χοιρινό, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, κυνήγι, θαλασσινά, ρεβίθια, και μαγειρεμένα φασόλια σόγιας.
Η L-μορφή της αργινίνης είναι περισσότερο συμβατή με την ανθρώπινη βιοχημεία. Η αργινίνη χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα (βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους συνδετικούς ιστούς, η αργινίνη είναι συστατικό του κολλαγόνου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καινούργιου ιστού και οστικών κυττάρων), νόσο του Alzheimer, καρκίνο (η αργινίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων με την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού), παθήσεις του ήπατος (η αργινίνη βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος με την αδρανοποίηση της αμμωνίας), απώλεια βάρους (η αργινίνη διευκολύνει την μείωση του σωματικού λίπους ενώ αυξάνει την μυϊκή μάζα και αναστέλλει την απορρόφηση του διατροφικού λίπους), αγωγή ανάπτυξης μυών (η αργινίνη θεωρείται βασική για τον αποδοτικό μυϊκό μεταβολισμό λόγω του ρόλου της στην μεταφορά, αποθήκευση, και αποβολή του αζώτου), γονιμότητα (η αργινίνη μπορεί να είναι ευεργετική στην θεραπεία στειρότητας στους άνδρες), και κληρονομικές παθήσεις του κύκλου της ουρίας. Η L-αργινίνη είναι ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία σε οποιοδήποτε αντιγηραντικό πρόγραμμα λόγω της λειτουργικής δύναμής της στην παραγωγή των ορμονών, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτίωση του όγκου του μυϊκού ιστού και μείωση του λίπους, ρύθμιση αρκετών μεταβολικών διαδικασιών, βελτίωση του προφίλ χοληστερόλης, στήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας, και ενίσχυση της σεξουαλικότητας.
 
Top Bottom