Ροή

Το Ελληνικό κρασί!

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
54
Location
Rhodos,Larissa
Το Ελληνικό κρασί!


Ρετσίνα!!!! Το Ελληνικό κρασί!! Ξέρετε από πότε διαιωνίζεται αυτή η παράδοση ανάμειξης του κρασιού με ρετσίνι;;;;;;;; Χρονολογείται 7000 χρόνια πριν!!
Και μάλιστα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει μέχρι σήμερα αυτήν την παράδοση!!!

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παρασκευή οίνου συγκεντρώνονται για πρώτη φορά στη Νεολιθική εποχή , στην Εγγύς Ανατολή.

Η δημιουργία μόνιμων οικισμών ,βοήθησε στην ανάπτυξη της οινοποιίας και της κεραμικής. Έτσι κατασκεύασαν αγγεία και στάμνες ,όπου έβαζαν το κρασί ...

Αυτά τα υπολείμματα που έμειναν στα αγγεία που διασώθηκαν ,μας έδωσαν αδιάψευστες μαρτυρίες για τις διατροφικές τους συνήθειες και την παρασκευή του οίνου.

Ο οίνος στη Νεολιθική περίοδο ,όπως έδειξαν τα ευρήματα, ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων ,τόσο στον οικονομικό και κοινωνικό ,όσο και στον θρησκευτικό τομέα.

Οι Νεολιθικοί άνθρωποι είχαν εκτιμήσει από νωρίς τις συντηρητικές και ιατρικές ιδιότητες των ρετσινών, τις οποίες πρόσθεταν στο κρασί τους. Η χρήση κρασιού και ρετσινιών συνέχισε να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου στους αρχαίους πολιτισμούς , μέχρις ότου κυριάρχησε στον τομέα της φαρμακοποιίας ,ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Ελληνικά χωριά σαν τις ορεινές περιοχές της Εγγύς Ανατολής που βρέθηκε κεραμεικό αγγείο με κρασί, πιθανολογείται ότι παρασκεύαζαν οίνο κατά τη Νεολιθική Περίοδο. Κουκούτσια ή σπόροι αυτού που είχε αναγνωριστεί ως άγριο Ευριασιανό σταφύλι της Παλαιάς Παλαιολιθικής/ Μεσολιθικής Περιόδου, συνελέγησαν από τη σπηλιά Φράγκθι στην Αργολίδα της Πελοποννήσου. Αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας βρέθηκαν παρόμοια ευρήματα της Νεολιθικής Περιόδου. Βρέθηκε ένα μεγάλο δοχείο στον Μύρτο της Κρήτης με κρασί ...της Πρώιμης Περιόδου του Χαλκού ΙΙ. Ακόμα ,σ'ένα τρίποδο δοχείο

μαγειρικής στο παλάτι στην περιοχή Μοναστηράκι Κρήτης ,πιστοποιήθηκε ρετσινωμένο κρασί.

Η παρουσία ενός συστατικού ρετσίνας από πεύκο ,σύνηθες προσθετικό στο κρασί της αρχαιότητας ,υποδηλώνει τη χρήση κρασιού παρά ξυδιού στην προετοιμασία του φαγητού στο εν λόγω δοχείο. Η ρετσίνα χρησίμευε για την συγκάλυψη ανεπιθύμητων γεύσεων καθώς και ως συντηρητικό.

Το κρασί που ανιχνεύτηκε στο εν λόγω τρίποδο ,αποδείχθηκε μεγάλου ενδιαφέροντος και για έναν ακόμη λόγο... Στο εσωτερικό του αναγνωρίστηκε από τον καθηγητή Beck , ένα συστατικό , το οποίο είναι προϊόν καψίματος φύλλου βελανιδιάς. Πιθανότατα το ξύλο να ''ψηνόταν'' είτε με σκοπό τη δημιουργία

βαρελιών αποθήκευσης του οίνου ,είτε για την κατασκευή μιας δεξαμενής για το πάτημα των σταφυλιών.Μια άλλη πιθανότητα είναι η προσθήκη κομματιών ξύλου στο κρασί ,ούτως ώστε αυτό να αποκτήσει ιδιαίτερη γεύση ,διαδικασία όμοια με αυτή που ακολουθείται σήμερα στην παραγωγή καλής ποιότητας ουίσκι.

Στην οδό Δασκαλόγιαννη των Χανίων Κρήτης ανιχνεύτηκε ένα άλλο είδος ποτού που συνδύαζε ρετσινωμένο κρασί ,μπύρα και μέλι , μέσα στο εσωτερικό κωνικών κυπέλλων. Μερικά από αυτά πρέπει να αποτελούσαν είδη ιεροτελεστίας και χρονολογούνται στο τέλος της ΙΙ Μινωικής Εποχής ...

Έτσι όταν πίνουμε ρετσίνα σήμερα, κατά κάποιο τρόπο κάνουμε μια αναδρομή στα 4000 χρόνια της Ελληνικής οινοποιίας!!!
 
Top Bottom