Ροή

Ζύμη μπριζέ (για τάρτες)

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Ζύμη μπριζέ (για τάρτες)

Υλικά για τη ζύμη

2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
ελάχιστη ζάχαρη (μισό κοφτό κουταλάκι του γλυκού) ή και καθόλου ζάχαρη

Επί πλέον, βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα της τάρτας.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (σε κομμάτια), τη ζάχαρη (αν βάλουμε), το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, σαν χοντρά ψίχουλα.
(Εάν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές παγωμένο νερό).
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο. Με τη βοήθεια του πλάστη, απλώνουμε το φύλλο, σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τάρτας.
Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί της τάρτας και να την ανοίξουμε με το χέρι μας, φροντίζοντας να την ανεβάσουμε και στα πλαϊνά τοιχώματα.
Τη ζύμη που προεξέχει της φόρμας την κόβουμε.
Για να μη χάσει το σχήμα της, κατά το ψήσιμο και κυρίως όταν θέλουμε να την ψήσουμε άδεια, τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της με πηρούνι. Κατόπιν την καλύπτουμε με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για όση ώρα απαιτεί η συνταγή.
 
Top Bottom