Ροή

Όσπρια

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
9
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
legumes_600.jpg

Όσπρια και Βράσιμο

Για να περιορίσετε το πρόβλημα των αερίων ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να διακόψετε τη βράση των οσπρίων μετά τα πρώτα 10 λεπτά, να σουρώσετε το πρώτο νερό, να προσθέσετε άλλο φρέσκο και να συνεχίσετε το μαγείρεμα κανονικά.
Ακόμα ένα κουταλάκι του γλυκού με θρούμπι (SUMMER SAVORY), στο μαγείρεμα των οσπρίων, περιορίζει το πρόβλημα κατά πολύ.

Όσπρια και καρότα

Αρκετή ποσότητα ψιλοκομμένου καρότου είναι απαραίτητο κατά το μαγείρεμα των οσπρίων.
Ένας από τους λόγους είναι ότι τα καρότα κάνουν τα όσπρια πιο ευκολοχώνευτα. Αυξήστε λοιπόν την ποσότητα των καρότων.

Όσπρια και αέρια

Η κατανάλωση των οσπρίων, είναι γνωστό ότι δημιουργεί πρόβλημα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που βρίσκουν ότι χωνεύονται δύσκολα, ενώ προξενούν κατά την πέψη, ενοχλητικά αέρια.
Οι υδατάνθρακες, οι ζάχαρες, και ινώδεις ουσίες στα όσπρια, ευθύνονται για το γεγονός αυτό.

Όσπρια και πρωτεΐνες

Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με ελάχιστες λιπαρές ουσίες, με πάμπολλες ινώδεις, και έναν ατέλειωτο κατάλογο βιταμινών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων.

Όσπρια

Τα όσπρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ινώδεις ουσίες, κάνουν τον καταναλωτή να νοιώθει χορτάτος εύκολα, μειώνοντας έτσι και την όρεξή του για άλλα είδη διατροφής .

Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού, με υψηλή περιεκτικότητα ινών και χαμηλή σε λιπαρές πρωτεΐνες.
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την άμυνα του οργανισμού

Διατροφή και ινώδεις ουσίες (v)

Τα όσπρια είναι από τα είδη διατροφής με τις μεγαλύτερες ποσότητες ινών, που μπορείτε να βρείτε, ενώ είναι και κατάφορτα με πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Ρεβύθια

Τα ρεβύθια είναι ιδιαίτερα κατάλληλο πιάτο για εγκύους , καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που φαίνεται ότι βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου .

Φακές

Κάθε φορά που καταναλώνετε φακές , φροντίστε μετά να τρώτε ένα μανταρίνι ή ένα πορτοκάλι ή να πίνετε μία φυσική πορτοκαλάδα , γιατί η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου .

Φακές Καί Σίδηρος

Οι φακές είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου .
Ο σίδηρος μάλιστα που περιέχουν οι φακές απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό σε σχέση με το σίδηρο που υπάρχει π.χ. στο σπανάκι ή στον αρακά .
Είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε , που δρουν ως αντιοξειδωτικά .

Όσπρια Καί Λεμόνι

Μπορείται να παραλείψετε την ντομάτα στα όσπρια και να τα σερβίρετε άσπρα με λεμόνι .
Η βιταμίνη C του λεμονιού θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων .

Φασολάδα

Μία μερίδα φασολάδας θα σας προσφέρει αρκετή ποσότητα απαραιτήτων αμινοξέων , καλίου , ασβεστίου , βιταμίνης Ε , β-καροτένιου (προβιταμίνη Α ) , ινσουλίνης και θειούχες ενώσεις , όπως η αλισίνη .

Φασολάδα Καί Θρεπτικά Συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά της φασολάδας συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου , στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος , στη ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος , στη βελτίωση της όρασης και στην καταπολέμηση του στρες .
Ο συνδυασμός ασβεστίου και μαγνησίου βοηθάει στην καλή λειτουργία των μυών .

Γίγαντες

Οι γίγαντες όπως και όλα τα φασόλια άλλωστε , είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ( περιέχουν 7 γρ. φυτικές ίνες στα 100 γρ. ) , που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου .
Προσφέρουν επίσης άμυλο , που δίνει αργά και σταθερά ενέργεια στον οργανισμό .

Φασόλια

Βράζοντας τα φασόλια στο ίδιο νερό - εκεί όπου "φούσκωσαν " - δεν πετάμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( ομάδα Β ) και τα ανόργανα στοιχεία του οσπρίου ( μαγνήσιο , ασβέστιο ).

1. Φασόλια

Τα φασόλια αποτελούν πηγή υδατανθράκων , πρωτεϊνών και ινών .
Οι ίνες ελέγχουν τη χοληστερόλη στο αίμα και περιορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωμάτων του εντέρου .

2. Φασόλια

Περιέχουν αντικαρκινικές ουσίες . Διεγείρουν την παραγωγή σιδήρου που καταπολεμά την αναιμία , περιέχουν βιταμίνη Β που καταπραΰνει τα νεύρα και κόβουν για ώρες την όρεξη , αφού η πέψη τους γίνεται με αργό ρυθμό.

Φακές Μέ Τυρί

Τρώγοντας φακιές με τυρί , το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης του τυριού θα δεσμευτεί από τις φυτικές ίνες του οσπρίου .
 

GFS

New member
Joined
5 March 2012
Μηνύματα
2
Βαθμολογία
0
Points
0
Καλά τρομερή η ανάλυση των οσπρίων και ειδικά το κομμάτι με τα αέρια. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρήται πρόβλημα; :p
 
Top Bottom