Ροή

Πώς να αντιγράψετε το recovery partition του laptop σας σε καινούριο σκληρό δίσκο.

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,157
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Όσοι κατέχετε laptop από την Asus ή HP, θα έχετε προσέξει ότι υπάρχει ένα μικρό μέρος στην αρχή του σκληρού δίσκου (συνήθως 4 ή 6 Gb), το οποίο έχει την ονομασία Recovery. Τα εν λόγω laptop έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάκτηση του λογισμικού στην αρχική κατάσταση λειτουργίας του, χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση από ψηφιακό δίσκο.
Το συγκεκριμένο διαμέρισμα ουσιαστικά περιέχει όλα τα αρχεία εγκατάστασης του λειτουργικού, καθώς και τους οδηγούς των επιμέρους συσκευών του μηχανήματος. Με ένα συνδυασμό πλήκτρων κατά την εκκίνηση και τρία απλά βήματα, σε λιγότερο από 40 λεπτα έχουμε εγκατεστημένο λειτουργικό και drivers στο μηχάνημα, χωρίς να χρειαζόμαστε τη χρονοβόρα διαδικασία της εγκατάστασης από τo DVD.

Τι γίνεται λοιπόν αν θέλουμε να αλλάξουμε το σκληρό δίσκο είτε λόγω προβλήματος, είτε λόγω ανάγκης μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου και θέλουμε να κρατήσουμε το διαμέρισμα αυτό; Αν και το βλέπουμε από τη διαχείριση δίσκων, δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να το αντιγράψουμε στον καινούριο σκληρό μας δίσκο.

Για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας θα χρειαστούμε:
Α. Ένα USB flash drive χωρητικότητας 8 Gb.
Β. Την εφαρμογή Gparted, που μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.
Γ. Ένα κενό CD-R.
Δ. CD/DVD Recorder.
Ε. Βασικές γνώσεις Η/Υ και λίγη υπομονή... Μπορεί να μην πετύχει από την πρώτη.

Σημείωση: οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κινητό και είναι θολές, αλλά μπορείτε να πάρετε τη γενική ιδέα...

Αφού έχουμε συνδέσει το μηχάνημα με συνεχή τροφοδοσία, γράφουμε την εφαρμογή Gparted στο CD-R σε χαμηλή ταχύτητα (8-12Χ) με κάποιο πρόγραμμα εγγραφής όπως Nero, PowerISO κλπ.

Συνδέουμε την USB συσκευή μας, τοποθετούμε το CD και κάνουμε επανεκκίνηση του συστήματος. Στα BIOS θέτουμε πρώτη συσκευή εκκίνησης το CD και αποθηκεύουμε τις αλλαγές. Το μηχάνημα θα εκκινήσει,θα εμφανίσει ένα μήνυμα "Loading stage 2" και μετά θα εμφανίσει το εξής:

dsc00182d.jpg


Επιλέγουμε το πρώτο (auto configuration) και πατάμε Enter.
Θα μας ζητήσει να επιλέξουμε διάταξη πληκτρολογίου και γλώσσα.

dsc00183.jpg

dsc00184b.jpg


Θα δούμε να φορτώνει κάποιες παραμέτρους και δίπλα θα έχει ένα οκ, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα.

dsc00185z.jpg


Αν για κάποιο λόγο κολλήσει σε γραμμή εντολών και έχει κάποια προειδοποίηση με κόκκινα γράμματα, τότε έχει πρόβλημα στη φόρτωση γραφικών. Κάνουμε επανεκκίνηση και στην πρώτη οθόνη επιλέγουμε "Force VESA driver". Λογικά θα εκκινήσει κανονικά την εφαρμογή και θα μοιάζει κάπως έτσι:

dsc00187nq.jpg


Υπάρχει περίπτωση το background να είναι μαύρο και να έχει χαμηλή ανάλυση. Και σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή δουλεύει κανονικά.
Στην εικόνα είναι σημειωμένα τα τρία βασικά σημεία που θα χρειαστούμε:
Κουμπί επιλογής συσκευής: Από εδώ επιλέγουμε σε ποια συσκευή θα παρέμβουμε.
Διαμέρισμα δίσκου: Κάνοντας δεξί κλικ σε κάποιο διαμέρισμα δίσκου εμφανίζονται οι επιλογές.
Κουμπί "Apply". Μετά από κάθε ενέργεια είναι σημαντικό να πατήσουμε το κουμπί αυτό για να ολοκληρωθεί.

Εδώ ξεκινάει το περίπλοκο μέρος.

1. Από την επιλογή συσκευής επιλέγουμε το USB flash drive (συνήθως είναι η συσκευή sdb), κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα που βλέπουμε, επιλέγουμε "delete" και πατάμε το πλήκτρο "apply". Πλέον το flash drive έχει μη διαμορφωμένο ελεύθερο χώρο.

2. Επιλέγουμε το σκληρό δίσκο του laptop, κάνουμε δεξί κλικ στο πρώτο διαμέρισμα (είναι μαρκαρισμένο με πράσινο χρώμα) και επιλέγουμε "manage flags". Θα ανοίξει ένα παράθυρο με τις ιδιότητες του διαμερίσματος. Αφαιρούμε την επιλογή "hidden", κλείνουμε το παράθυρο και πατάμε apply. Περιμένουμε να ολοκληρώσει την ενέργεια, κάνουμε πάλι δεξί κλικ και επιλέγουμε "copy".

3. Επιλέγουμε το flash drive. κάνουμε δεξί κλικ στον μη διαμορφωμένο χώρο και επιλέγουμε "paste". Θα εμφανίσει ένα παράθυρο. Χωρίς να πειράξουμε το μέγεθος πατάμε "paste" και "apply". Η διαδικασία επικόλλησης θα κρατήσει από 15 μέχρι 25 λεπτά.

4. Μόλις ολοκληρωθεί κλείνουμε το παράθυρο του Gparted και πατάμε το εικονίδιο με το power button στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Επιλέγουμε "Eject and shut down". Όταν μας ζητήσει κωδικό κλείνουμε το laptop από το κουμπί.

5. Αφαιρούμε το καλώδιο τροφοδοσίας και την μπαταρία από το laptop και αντικαθιστούμε το δίσκο. Ανοίγουμε την εφαρμογή Gparted όπως προηγουμένως.

6. Επιλέγουμε το flash drive και με δεξί κλικ στο διαμέρισμα που επικολλήσαμε προηγουμένως, πατάμε "copy".

7. Επιλέγουμε τον καινούριο σκληρό δίσκο. Λογικά πρέπει να είναι ολόκληρος με μη διαμορφωμένο χώρο. Κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε "paste". Πάλι χωρίς να πειράξουμε το μέγεθος κάνουμε "apply" και περιμένουμε περίπου 10 με 15 λεπτά, μέχρι να ολοκληρωθεί. Κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα που μόλις αντιγράψαμε, επιλέγουμε "hidden" και πάλι "apply". Στον μη διαμορφωμένο χώρο κάνουμε δεξί κλικ, επιλέγουμε "format to" --> ntfs και "apply".

8. Κλείνουμε το laptop, αφαιρούμε το CD και κάνουμε επανεκκίνηση. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων για recovery (Alt+f10 ή f11, ανάλογα με το μοντέλο). Αν κάναμε σωστά τη διαδικασία, θα περάσει λειτουργικό και οδηγούς χωρίς το DVD εγκατάστασης.
 
Top Bottom